Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@arada píše:
To jistě, ale dokud to nevidí…Už nevím v jakých intervalech měli následovat další. Dostali strach. Podle mě to byla zbytečná smrt, ale chápu to.Chtěli vyburcovat lidi. Tu dobu pamatuju, takže o tom něco vím.
Já ještě na světě nebyla. Ale vím o případu holky, co se z nešťastné lásky takhle zprovodila ze světa. Příšerné.
Kdybych v té době žila a už byla rodič, viděla bych to stejně. Jako zbytečnou a trýznivou smrt.
Jako holka bych nechápala. Nejspíš bych měla v hlavě úplně jiné věci, stejně jako kolem revoluce v 89. Dospělí se tvářili vážně a my si dál vyměňovali obrázky z Bajo a skákaly před školou gumu.
Pamatuju si na Palachuv tyden v 89, sly jsme nacancane holky do tanecnich na Vinohradskou do Radiopalace, vylezem na Muzeu z metra a prask, zlili nas policajti vodnima dělama. Takze ja sedla na metro a jela domu, byla mi desna kosa, na ty mokry nohy v silonkach a odnesla jsem to rymou, mela jsem kliku na bundu-parku ke kolenum, ale zas metro koncilo na Nadrazi Holesovice a ja jela jeste kus busem. Spoluzacka v kabatu to odnesla zapalem plic, pac byla promocena. Doma mi matka jeste vynadala, pomalu mi to neverila a otec nadaval na ty bolsevicke kurvy a do caje mi prvne nalil rum a rekli mi o Palachovi. Babicka 94 let je ze Všetat a tu jejich cukrarnu si pamatuje, pak jim ji sebrali komunisti. Ja si ten jeho barak pamatuju uz prazdny. No a v listopadu jsme uz byly na Vaclavaku s klicema, na tajno samo, tenkrat kdyz vas na naky demonstraci vyhmatli, tak jste leteli bez pardonu ze skoly…
Zrovna dneska jsem si na nadrazi v Čakovicích vzpomněla, jak ty jeho mamince museło být, když se o smrti syna dozvědela z novin ve vlaku…
![]()
Příspěvek upraven 16.01.19 v 23:57
@Hanka1 píše:
Pamatuju si na Palachuv tyden v 89, sly jsme nacancane holky do tanecnich na Vinohradskou do Radiopalace, vylezem na Muzeu z metra a prask, zlili nas policajti vodnima dělama. Takze ja sedla na metro a jela domu, byla mi desna kosa, na ty mokry nohy v silonkach a odnesla jsem to rymou, mela jsem kliku na bundu-parku ke kolenum, ale zas metro koncilo na Nadrazi Holesovice a ja jela jeste kus busem. Spoluzacka v kabatu to odnesla zapalem plic, pac byla promocena. Doma mi matka jeste vynadala, pomalu mi to neverila a otec nadaval na ty bolsevicke kurvy a do caje mi prvne nalil rum a rekli mi o Palachovi. Babicka 94 let je ze Všetat a tu jejich cukrarnu si pamatuje, pak jim ji sebrali komunisti. Ja si ten jeho barak pamatuju uz prazdny.
Zrovna dneska jsem si na nadrazi v Čakovicích vzpomněla, jak ty jeho mamince museło být, když se o smrti syna dozvědela z novin ve vlaku…![]()
Přes Všetaty jezdím docela často a je fakt, že si na něj někdy vzpomenu.
@Russet píše:
Já ještě na světě nebyla. Ale vím o případu holky, co se z nešťastné lásky takhle zprovodila ze světa. Příšerné.Kdybych v té době žila a už byla rodič, viděla bych to stejně. Jako zbytečnou a trýznivou smrt.
Jako holka bych nechápala. Nejspíš bych měla v hlavě úplně jiné věci, stejně jako kolem revoluce v 89. Dospělí se tvářili vážně a my si dál vyměňovali obrázky z Bajo a skákaly před školou gumu.
Osobně jsem co se týká politiky hodně podezíravý. Moc dobře vím jak se dá všechno překroutit, jinak vysvětlit, jinak interpretovat. Třeba se mluví o tom co lidi za komančů museli, první máj - nemuseli, možná prémie, ale nemuseli. ROH nemuseli, ale pak nebyla dovolená za 1500 na 14 dní na Jesenici. Spoustu věcí je propaganda. Dříve se dávali nablblé ruské filmy, dneska se dávají nablblé americké filmy. Jediné pozitivum je cestování. Ale když řekneš šéfovi že je modrej pták, tak máš po ptákách, stejně jako za komančů..
Jsem ráda, za tohle založené téma.
Taky o tom hodně přemýšlím. Ale asi nemám dostatečný rozhled. Pro mě naprosto vystupuje do popředí hrůza, kterou musela prožívat jeho máma. Všechno ostatní nějak ustupuje do pozadí.
@arada píše:
Nemyslel, měli ho následovat, jenže dostali strach, když viděli jak dopadl. To je celé.
Dostali strach? A proč se tedy podle Vas další mladý člověk upálil 4 dny po Palachovi?!
@Russet píše:
On myslel, že ostatní ho budou následovat. Muselo ho všechno hrozně bolet. Kruté…Mně přijde i zvrácená ta posmrtná maska. Prostě v něm vidím mladého kluka, co měl protáčet holky „na čajích“ dostudovat a pak se nějak protlouct životem.
Ano, byl to mladý kluk. Pravděpodobně naivní, se svými ideály. Asi skutečně věřil, že se pak něco stane. Nic se nestalo. Osudově se zmýlil. Živý mohl být platný víc.
@Markéta80 píše:
@Psylocke a že ta svoboda přišla co? Přišla by ve stejnou dobu i kdyby žilSebevražda není žádné hrdinství. A jediné co ho v nemocnici zajímalo jestli se o tom mluví
Naprosto zbytečná smrt. Bojovat měl jinak a ne že se zapálí. On asi očekával že lid půjde a bude bojovat
, to o tom měl asi víc popřemýšlet. na vlastní rodinu rozhodně nemyslel
A jak by to bylo dle Vas ideální? Držet hubu a krok?
@Forest_Gump1 píše:Šefka byla modrá ptákyně. Ale nikdy jsem jí to neřekla. Já jsem vůči politice hodně skeptická. Nebyla to dobrá doba, ale v každé době se děje něco, na co nebudem hrdí, ale upalovat se pro to nebudu. Hodně lidí 45+ se vymlouvá, že nemohli učit jazyky, že museli gavariť pa rusky. Dnes mnoho z nich azbuku ani nepřečte a dvouroční rychlokvaška jim to hravě přečte. Natož aby si něco pamatovali.
Osobně jsem co se týká politiky hodně podezíravý. Moc dobře vím jak se dá všechno překroutit, jinak vysvětlit, jinak interpretovat. Třeba se mluví o tom co lidi za komančů museli, první máj - nemuseli, možná prémie, ale nemuseli. ROH nemuseli, ale pak nebyla dovolená za 1500 na 14 dní na Jesenici. Spoustu věcí je propaganda. Dříve se dávali nablblé ruské filmy, dneska se dávají nablblé americké filmy. Jediné pozitivum je cestování. Ale když řekneš šéfovi že je modrej pták, tak máš po ptákách, stejně jako za komančů..
Podle mně byl Palach psychicky nemocný. To by se museli lidi upalovat i dneska. Vždyť i dnes jsou lidi politicky nespokojení. Viz hnutí žlutých vest.
@Psylocke píše:
Hodně lidí to dělalo. Doma si zanadávali. Ne před dětmi. Možná to bylo zbabělé. Ale dnes jsou prarodiči, mají kolem sebe rodinu (v tom lepším případě) a mají se celkem dobře.
@rokris píše:
Ano, byl to mladý kluk. Pravděpodobně naivní, se svými ideály. Asi skutečně věřil, že se pak něco stane. Nic se nestalo. Osudově se zmýlil. Živý mohl být platný víc.
Snad. Jestli by ho nezničili někde na Borech nebo kde…
@Psylocke píše:
A jak podle tebe ? Před rokem 1989 tady bylo 1 milion komunistů. Proč se dneska někdo nepoleje třeba kvůli nějakému jinému bordelu ? Lidem jako ty se říkalo agitátoři, a lidi je fakt neměli rádi..
@Evulina píše:
Z mého pohledu je mučedníkem pouze ten, koho mučí někdo jiný za nějaké jeho přesvědčení. Kdo zabije sám sebe, ať už z jakéhokoli důvodu, toho považuju za sebevraha, který vždy pohrdá…a to Bohem. Možná mi vynadáte, ať sem netahám Boha, nicméně já jakožto „moderně věřící“ osoba to takto vidím.
A proč se nechal ukřižovat Ježíš? Já to samozřejmě vím…ale. Pro mě jsou Jan Palach a další pochodně mučedníky.
@Forest_Gump1 píše:
A jak podle tebe ? Před rokem 1989 tady bylo 1 milion komunistů. Proč se dneska někdo nepoleje třeba kvůli nějakému jinému bordelu ? Lidem jako ty se říkalo agitátoři, a lidi je fakt neměli rádi..