Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@arada píše:
Ono to bylo drobet jinak, ale je pochopitelné, že generace vyrůstající po 89. roce mají hodně zkreslené informace.
Já vyrůstala ještě v době komunismu, v listopadu 89 mi bylo 9. A zajímavé, docela dost věcí si pamatuju..
@Evulina píše:
Tak pokud vím, kdyby ho Jidáš nezradil, tak se nic takovýho nestalo..Že by sám šel, postavil si kříž a pak poprosil, aby ho na něj někdo přibil, o tom nic nevím
No ale kdyby to Jidáš neudělal, tak žádné křesťanství pravděpodobně nevzniklo.
Existují jisté apokryfní spisy, které naznačují, že to Jidáš provedl na Ježíšovu prosbu.
@Fíková píše:
No ale kdyby to Jidáš neudělal, tak žádné křesťanství pravděpodobně nevzniklo.Existují jisté apokryfní spisy, které naznačují, že to Jidáš provedl na Ježíšovu prosbu.
Ano a celkově je to dost často prezentováno, jako že mu Otec vyjevil, co ho čeká. Pamatuji si ty momenty, kdy s tímto „osudem“ bojoval, než ho přijmul. Že proto se o tom mluví tak, že se obětoval, protože věděl, co ho čeká a udělal to dobrovolně. Alespoň já jsem to tak pochopila.
@Alladina píše:
Myslis prehazovani odpovednosti za páchání svinstev na vyssi entitu?
Jo, přesně tak.
Táta taky svoje děti vychovává a něchá je někdy, ať si vymáchají čumák, aby se poučili. Myslím, že to „ono“ (Bůh, Buddha, Vesmír, Univerzum nebo jak to kdo chce nazvat) dělá tak nějak to samé.
A ono je vlastně jedno, jestli někdo věří nebo ne v „něco nahoře“. Hlavní je se snažit chovat slušně. Sebevražda mi do toho fakt moc neštimuje ![]()
@Fíková píše:
No ale kdyby to Jidáš neudělal, tak žádné křesťanství pravděpodobně nevzniklo.Existují jisté apokryfní spisy, které naznačují, že to Jidáš provedl na Ježíšovu prosbu.
Tak o tom nic nevím teda. Navíc si myslím, že Bible je pravdivá jen v tom holém základu, ale detaily, to už si lidi vymysleli.
Nechápu třeba ani, když lituju svých hříchů, abych měla jít kvůli tomu do kostela a dělat to (zpověď) „přes kněze“. Nejlíp si „s tím nahoře“ popovídám, když uteču sama někam třeba na zahradu, do klidu..
@drsňačka píše:
Dobrý den děvčata-a chlapci. Protože je dnes výročí Jana Palacha, chtěla bych vás poprosit o váš názor na tento jeho čin. Co si o činu Jana Palacha myslíte? Pište klidně anonymně, zajímaly by mě vaše názory, to co si opravdu myslíte. děkuji Ema
Myslím,že to nebyl žádný hrdinský čin,chudáci rodiče
@Evulina Ono je to tak, jak Pán Ježíš říká po svém zmrtvýchvstání apoštolům (Jan 20, 23): „Komu hříchy odpustíte, tomu budou odpuštěny, komu je neodpustíte, tomu odpuštěny nejsou.“ Jde o to, že kněz je jen prostředník, odpouští Kristus.
@Evulina píše:
Jo, přesně tak.
Táta taky svoje děti vychovává a něchá je někdy, ať si vymáchají čumák, aby se poučili. Myslím, že to „ono“ (Bůh, Buddha, Vesmír, Univerzum nebo jak to kdo chce nazvat) dělá tak nějak to samé.
A ono je vlastně jedno, jestli někdo věří nebo ne v „něco nahoře“. Hlavní je se snažit chovat slušně. Sebevražda mi do toho fakt moc neštimuje
Zase když nad tím tak uvažuju z pohledu Budhismu a teze reinkarnace…tak tam je na sebevraždu asi trochu jiný pohled. I ve starém řecku a římě byla sebevražda vnímáná jako možnost čestně odejít, když… někdy dali i na výběr, jesti sám a důstojně nebo soud, poprava, veřejné zostuzení rodiny. Japonsko to má také jako velmi tradiční rituál v případě osobního selhání je jedinou čestnou reakcí… Já neříkám, s čím souhlasím a s čím ne, ale pravdou je, že do nás vštípila tento přístup k sebevraždám katolická církev.
@s.y.p.t.a píše:
@Evulina Ono je to tak, jak Pán Ježíš říká po svém zmrtvýchvstání apoštolům (Jan 20, 23): „Komu hříchy odpustíte, tomu budou odpuštěny, komu je neodpustíte, tomu odpuštěny nejsou.“ Jde o to, že kněz je jen prostředník, odpouští Kristus.
Ano, ale kající musí skutečně litovat. To se dost často zesměšňuje, že dojde katolík do kostela, dostane 10× otčenáš a je to a chová se dál jako…přitom ten mechanismus takto postavený vůbec není. Kněz jak boží zástupce na zemi a kající musí skutečně litovat a zachovat se tak. Ten „hřích“ se nemaže tím, že to řekne knězi v kostele. Alespoň takto mi to bylo vysvětleno.
@drsňačka píše:
Dobrý den děvčata-a chlapci. Protože je dnes výročí Jana Palacha, chtěla bych vás poprosit o váš názor na tento jeho čin. Co si o činu Jana Palacha myslíte? Pište klidně anonymně, zajímaly by mě vaše názory, to co si opravdu myslíte. děkuji Ema
Já osobně neuznávám žádné sebevrahy, at je to z neštastné lásky, z politických důvodů anebo náboženských…
@anupati Ano, máš naprostou pravdu. Je bezpodmínečně nutná skutečná lítost. Pokud odchází člověk s tím, že si bude hřešit dál a nelituje svých hříchů, je vlastně zpověď neplatná. Bůh vidí do srdce a není možné ho obalamutit.
@anupati A taky se snažit napravit, co udělal špatně. Omluvit se, nahradit škodu, vrátit věci, změnit to, co ho k hříchu přivedlo atd.
@s.y.p.t.a píše:
To já vím..a není mi jasné, proč k tomu toho kněze potřebuju. Když můžu rozmlouvat rovnou s Bohem..
@anupati píše:
Ano, ale kající musí skutečně litovat. To se dost často zesměšňuje, že dojde katolík do kostela, dostane 10× otčenáš a je to a chová se dál jako…přitom ten mechanismus takto postavený vůbec není. Kněz jak boží zástupce na zemi a kající musí skutečně litovat a zachovat se tak. Ten „hřích“ se nemaže tím, že to řekne knězi v kostele. Alespoň takto mi to bylo vysvětleno.
Já mám právě z toho až pocit, jak když je tam ten kněz u zpovědi tak nějak „navíc“. Mám mnohem větší „napojení“, když jsem někde v klidu, o samotě.
A abych řekla pravdu, lidi po Bohu pořád něco chtějí, nadávají, proč dopustil to a to, někdy litují svých hříchů..ale..co hodně chybí..poděkování a vděčnost.
Já kdybych byla na jeho rodičovském místě, docela by mě to mrzelo..