Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Evulina píše:
Je ale přeci něco jiného, když někdo za války riskuje svůj život a své rodiny tím, že třeba pomáhá Židům nebo jiným potřebným a něco jiného je, když se někdo rozhodne na protest upálit. Já v tom vidím dost velký rozdíl teda..
S Tvym názorem naprosto souznim. Pro me je hrdina napr. Gabcik,Kubis,Jan Hus a smekam pred Toufarem a pak další,bezejmenni,verejnosti sice neznámí, ale obdivuhodni lide.
Za mě to byl mladý kluk plný ideálů, který nedokázal žít v té přetvářce, že mu je dobře (jako ti co na komanče vzpomínají jako na krásné období kdy bylo dobře). Nepatřil k lidem co stačí k životu jen jídlo, střecha nad hlavou. Chtěl více a to je to proč ho tolik podle mě obyčejných lidí nechápe.
Osobně bych se pro tuhle věc nikdy nerozhodla a také lituji jeho rodinu a blízké, ale on to tak cítil a svobodně se rozhodl.
Pro Čechy je v posledních dobách normální chovat se bezcharakterně hlavně když díky tomu máte dost peněz. To je o.k. je to hrdina. Ale když někdo zemře za svobodu je hned sobec a obyčejný sebevrah??
Zamyslete se někdy nad druhými lidmi, snažte se je pochopit , nesoudit všechny podle sebe a možná se v těch vaších malých mozečkách i něco pohne.
Mučednické smrti nebo jen sebevraždy neschvaluji, ale lidi co se tak rozhodnou nesoudím. Spíš přemýšlím, co je k tomu vedlo a to je to oč podle mě šlo i Palachovi. Věděl že malí lidé si budou ťukat do čela, nebo se dokonce bezcharakterně vysmějí, ale doufal, že se najdou i takoví, co se zamyslí.
A když se už Čech zajímá o politiku a strašně hýří názory. Tak fakt by se o ni měl zajímat i nadále a studovat i dějiny. Člověk co zažil jen dějepis který se učili za totáče (dále se nevzdělával), rodiče byli dělníci bez majetku (nezažil osobně žádné rodinné znárodnění a nezamítli mu VŠ studia, že nebyl ve straně nikdo z blízkých neměl žádný očividný problém) a hudruje že v té tobě strašně žil, že my mladší si nic nepamatujeme, tak fakt takovýto člověk o komunismu podle mě neví nic. Žil v bublině nevědomosti a zdánlivého klidu a proto je celý jeho pohled totálně zkreslený.
Proto byli všude po světě kde se komunismus byl všichni lidé co přemýšleli a zajímali se, ptali se vězněni nebo vražděni, protože nevzdělaným se lépe vládne.
@Lujza031 píše:
Za mě to byl mladý kluk plný ideálů, který nedokázal žít v té přetvářce, že mu je dobře (jako ti co na komanče vzpomínají jako na krásné období kdy bylo dobře). Nepatřil k lidem co stačí k životu jen jídlo, střecha nad hlavou. Chtěl více a to je to proč ho tolik podle mě obyčejných lidí nechápe.
Osobně bych se pro tuhle věc nikdy nerozhodla a také lituji jeho rodinu a blízké, ale on to tak cítil a svobodně se rozhodl.
Pro Čechy je v posledních dobách normální chovat se bezcharakterně hlavně když díky tomu máte dost peněz. To je o.k. je to hrdina. Ale když někdo zemře za svobodu je hned sobec a obyčejný sebevrah??
Zamyslete se někdy nad druhými lidmi, snažte se je pochopit , nesoudit všechny podle sebe a možná se v těch vaších malých mozečkách i něco pohne.
Mučednické smrti nebo jen sebevraždy neschvaluji, ale lidi co se tak rozhodnou nesoudím. Spíš přemýšlím, co je k tomu vedlo a to je to oč podle mě šlo i Palachovi. Věděl že malí lidé si budou ťukat do čela, nebo se dokonce bezcharakterně vysmějí, ale doufal, že se najdou i takoví, co se zamyslí.
A když se už Čech zajímá o politiku a strašně hýří názory. Tak fakt by se o ni měl zajímat i nadále a studovat i dějiny. Člověk co zažil jen dějepis který se učili za totáče (dále se nevzdělával), rodiče byli dělníci bez majetku (nezažil osobně žádné rodinné znárodnění a nezamítli mu VŠ studia, že nebyl ve straně nikdo z blízkých neměl žádný očividný problém) a hudruje že v té tobě strašně žil, že my mladší si nic nepamatujeme, tak fakt takovýto člověk o komunismu podle mě neví nic. Žil v bublině nevědomosti a zdánlivého klidu a proto je celý jeho pohled totálně zkreslený.
Proto byli všude po světě kde se komunismus byl všichni lidé co přemýšleli a zajímali se, ptali se vězněni nebo vražděni, protože nevzdělaným se lépe vládne.
Tak s chutí do toho!
Je mi ho líto. Pustila jsem si ten rozhovor mezi ním a doktorkou a hrůza, jak sotva mluvil
v té době jsem díkybohu nežila, a neposoudím, jaké to tehdy bylo, ale z pohledu dnešního člověka nechápu. Říkám si, jestli idealisticky nedoufal v nějakou velkolepou řetězovou reakci a nejspíš si ani neuvědomil, jak strašnou smrt si zvolil, ale to se nedozvím.
@Lujza031 studovala jsem dějepis, co potřebuji,. to vím. mimo jiné jsem četla a slyšela dost od pamětníků
je to muj názor. nikomu ho necpu
@Forest_Gump1 píše:
Osobně jsem co se týká politiky hodně podezíravý. Moc dobře vím jak se dá všechno překroutit, jinak vysvětlit, jinak interpretovat. Třeba se mluví o tom co lidi za komančů museli, první máj - nemuseli, možná prémie, ale nemuseli. ROH nemuseli, ale pak nebyla dovolená za 1500 na 14 dní na Jesenici. Spoustu věcí je propaganda. Dříve se dávali nablblé ruské filmy, dneska se dávají nablblé americké filmy. Jediné pozitivum je cestování. Ale když řekneš šéfovi že je modrej pták, tak máš po ptákách, stejně jako za komančů..
Vidím to stejně.
@Evulina píše:
Tak pokud vím, kdyby ho Jidáš nezradil, tak se nic takovýho nestalo..Že by sám šel, postavil si kříž a pak poprosil, aby ho na něj někdo přibil, o tom nic nevím
A kdo by tedy potom vykoupil naše hříchy?! Hmmm?! On se musel nechat ukřižovat.
@Lynette píše:
Myslím že za to mohou média. Kdyby se upálil na dvorku na vesnici, tak by se o něm asi tak nepsalo. Takhle to bylo zmedializováno a taky se o něm učí ve škole. Takový sir Nicholas Winton v osnovách ZŠ není a přitom to, co udělal bylo hrdinské. Ale o blbci Palachovi, který nedokázal nic jiného než se zapálit, o tom se učí na každé ZŠ v naší zemi.
Tyjo. A vy jako někoho učíte, jo?! To by se snad mělo někam nahlásit..
Neučí se o Wintonovi? Já ho tedy znám od ZŠ.
Já mám názor smýšený. Nejsem schopná to pojmenovat tak, aby to přesně vystihlo, co si o něm myslím. Aby byl vyváženo uznání a opovržení jeho činu, na miskách mých vah. Takže to vyjádrim nějak rozháraně.
Byl mladej, nezralej, bez možnosti prosadit v těžké době svoje ideály. Musel být hodně citlivý a hodně odhodlaný. V jeho věku nevyhodnotil, že sice pokud se to neututlá, poletí jeho jméno státem. Ale zároveň vystavil svoje blízké nebezpečí, perzekucím, co já vím......on žil v té době.
Dokázal jim způsobit velkou bolest a nemyslel na to. Dnes jsem četla rozhovor se sestrou, co se o něj starala. Byl v čekání na smrt statečný, jeho konec mu nikdo netajil, bylo to čekání. Jeho odhodlání bylo veliká, nebál se riskovat takovou bolest. Asi byl rozervaný a jeho psychickou rozhozenost bych nepodceňovala. Pokud ho zkoumal psychiatr po činu, těžko to bude objektivní.
Jako o mučedníkovi o něm, ale mluvit nebudu ani jako o hrdinovi. Mučedníci jsou pro mě v novodobé historii studenti za války, které umučili Němci, všichni postřílení, oběšení, potupení od roku 39-45. Všichni co bojovali za války, co pomáhali, co utvářeli skupiny a podryvali Protektorát. Pak všichni umučení 48-89, co ale za svůj život opravdu něco dokázali a snažili se pomáhat. A to se zas opravdu často týká lidí spojených s válkou, které za boj za naši vlast čekala pak odměna v podobě perzekucí a vězení kumistickým režimem. Hrdinové jsou ti, kteří dokázali udělat cokoliv, co zachránilo jednoho jediného člověka, stejně jako stovky, tisíce. Palach je ikona, každá doba si to žádá. Bohužel ti kdož udělali opravdové hrdinské věci, jsou často zapomenuti. Takže v tomto kontextu beru Palacha jen jako význačný historický mezník té doby. Měl ideál a myslím, že když se dnes dívá z nějakého ráje, pokud tam je, říká si, že by raději o dvacet let později zažil 89, než umřel tak hroznou smrtí.
@Lujza031
Děkuji za vaše názory.
Z některých příspěvků zde je člověku úzko. Ty vaše tady působí jako zjevení. ![]()
@Psylocke píše:
Tyjo. A vy jako někoho učíte, jo?! To by se snad mělo někam nahlásit..Neučí se o Wintonovi? Já ho tedy znám od ZŠ.
střední školu jsem.koncila v roce 99 a můžu tě ujistit, že o novodobých událostech jsme se učili velmi povrchně. Il světová válka ještě deset let po revoluci nebyla objektivně zpracovaná. V té době se tedy zamozrejme o vlacích Sira Wintona ještě nikde nic nevědělo, ale i ostatních podrobnostech věděli jen ti, kterých se něco z toho dotklo. My jsme doma byli o historii rodiny poučování velmi obezřetně, abychom někde něco nevykládali. ![]()
Když nad tím dál přemýšlím, udělal čin, který byl nejen extrémní, ale především DEFINITIVNÍ. Nešlo ho vzít zpět, nešlo se nechat následně ovlivnit, zlomit, podlehnout nátlaku o perzekuci vlastní nebo rodiny - to jsou věci, které asi málokdo ustojí dlouhodobě. Udělal totální maximum, které už nikdo nemohl zvrátit, kterým jednoznačně vyjádřil svůj postoj a větší důkaz o tom, že to myslí vážně a že je ochoten tomu lecos obětovat, už dát nemohl. A taky v tom, že musí něco udělat HNED, než se věci kolem okupace usadí…stejně jako se usadili po 1948…tak to si myslím, že mohly být důvody, proč zvolil tohle…
@alisekR píše:
střední školu jsem.koncila v roce 99 a můžu tě ujistit, že o novodobých událostech jsme se učili velmi povrchně. Il světová válka ještě deset let po revoluci nebyla objektivně zpracovaná. V té době se tedy zamozrejme o vlacích Sira Wintona ještě nikde nic nevědělo, ale i ostatních podrobnostech věděli jen ti, kterých se něco z toho dotklo. My jsme doma byli o historii rodiny poučování velmi obezřetně, abychom někde něco nevykládali.
O tom poucovani z historie. Tata mi vypravel,ze se doma o politice rodina bavila normálně, nadávali, i sproste,jelikoz prave oni meli tu smůlu,ze neproplouvali moc lehce a rezim je drel z kůže,jeho strejda,bratr mého dedy,coby odbojny katolicky knez,travil 50.leta v uranovych dolech,budiz řečeno,ze ho nezlomili,i.kdyz si nesl fyzicke následky zbytek života,byla o něm i napsana kniha, získal vyznamenani,to je pro me treba osoba,na kterou jsem ve sve rodine nesmírně hrda. Tata byl maly,ale nikdy nic nerekl,ani ve skole,kamaradum, nějakým zazrakem v tom detskem mozku chápal,ze by se stalo něco hroznyho i jeho tatovi. Proto nějak nevidim hrdinu v Palachovi,kdyz mám tenhle příklad. Travila jsem u nej prazdniny na fare, strasne moc pro me znamenal, odnesla jsem si do života od něj mnoho.Anonym kvůli udajum o me rodine.Dekuji.
A taky zajímavý odkaz. Měl dokonce tři desítky následovatelů, z toho „jen“ 8 zemřelo, takže nebylo to tak nevyhnutelné, ta smrt. https://zlin.rozhlas.cz/…valy-7727451?…
@Anonymní píše:
O tom poucovani z historie. Tata mi vypravel,ze se doma o politice rodina bavila normálně, nadávali, i sproste,jelikoz prave oni meli tu smůlu,ze neproplouvali moc lehce a rezim je drel z kůže,jeho strejda,bratr mého dedy,coby odbojny katolicky knez,travil 50.leta v uranovych dolech,budiz řečeno,ze ho nezlomili,i.kdyz si nesl fyzicke následky zbytek života,byla o něm i napsana kniha, získal vyznamenani,to je pro me treba osoba,na kterou jsem ve sve rodine nesmírně hrda. Tata byl maly,ale nikdy nic nerekl,ani ve skole,kamaradum, nějakým zazrakem v tom detskem mozku chápal,ze by se stalo něco hroznyho i jeho tatovi. Proto nějak nevidim hrdinu v Palachovi,kdyz mám tenhle příklad. Travila jsem u nej prazdniny na fare, strasne moc pro me znamenal, odnesla jsem si do života od něj mnoho.Anonym kvůli udajum o me rodine.Dekuji.
Já se taky nechci rozepisovat. Bratr mého dědy byl pilot RAF, to mluví za vše. A babička se svým tatínkem našli ve svém lese pod chvojím schovaného uprchlíka z rozstříleného vlaku. Vlak mířil z koncentračního tábora v Polsku do likvidačního v Německu. Jednalo se o ruského důstojníka. Schovávali ho do konce války. Když dorazila k demarkační čáře, která je pár kilometrů od nás ruská armáda, začal chodit on i ostatní uprchlíci, co zde přežívali po vesnicích za osvoboditeli.
Jednoho dne se nevrátil, neměl sebou nic, neposlal vzkaz. Měl se vrátit druhý den. Za několik měsíců obdrželi vzkaz od cizího člověka, který nedával smysl. Vše nasvědčuje tomu, že byl osvoboditeli zavražděn ještě na našem území. Protože přežil koncentrák jako ruský zajatec a utajený důstojník. Babička na něj vzpomínala do své smrti v 87 letech a modlila se za něj. Svojí odvahou riskovala celá vesnice, že jeho a další neudali gestapu. Pohnutý osud rodiny mého manžela popisovat nebudu, to je teprve síla, pravdu o svém původu se dozvěděl až v dospělosti, táta jim nikdy neřekl, kdo jsou a čím rodina prošla. Do dnes je to tabu. Řekli nám to cizí lidé, co mě našli podle jména. A s tím, že se doma mluvilo o všem nesouhlasím. Moje mamka je ze smíšeného manželství, děda je původem Němec. Narodil se na Šumavě. Po válce museli dokazovat, že ač národnosti Němci jsou dobří Češi, aby nešli s odsunem. Mamky babička mluvila stylem slovo český, slovo německy
Po válce neexistovalo, aby děda na mamku mluvil německy, když se v roce 59 narodila. Byl z pěti sourozenců a nikdo své děti německy neučil. Bavili se tak jen šeptem mezi sebou.