Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@Gitka píše:
Holky, kazda mate svojim sposobom pravdu.
Kazda matka a kazde dieta je uplne ine. Ja to vidim na svojich dvoch synoch, prvy bol v roku a pol uplne zrely, komunikoval krasne a sam sa odstavil.
Ale Lukašek je uplne iny, je to naozaj velke mimino, ktore na mne visi ako opicka.Ak by bolo po jeho, kojila by som mozno este na zapise do skoly…![]()
Tym nechcem povedat, ze dlhodobe kojenie, po dvoch, dokonca troch rokoch odsudzujem. To vobec, kazda matka nech to robi, ako to citi. Ked to vyhovuje jej, aj dietatu, tak natom nemoze nikto nic kritizovat, snad len obmedzeni ludia.
Suhlasim hlavne s tym, ze kojenie dokaze casto pomoct v najhorsom, pri nedavnej viroze ked maly nic nejedol a nepil, sa mi to potvrdilo…Ale u nas vidim, ze ta situacia je pre oboch nepriazniva. Budenie v noci a hladnie prs sa stupnuje, takze ani jeden z nas sa nevyspi, cez den si prso vynucuje taktiez a ked mu ho hlavne v noci nechcem dat, zacina mat uplne zlostne prejavy.
Takze idem do toho, snad ma maly nezlomi…
Takze moje rozhodnutie ukoncit kojenie ma naozaj racionalny zaklad. Len to moje „emotivne ja“ stale vaha, stale sa nechce vzdat tych chvil, ked sa ku mne maly schuli do klubicka a ja ho hladim po zadech, ako ked bol v brisku…proste viem, ze takuto absolutnu blizkost uz nebudeme mat.
Ale na druhej strane som absolutne vdacna za to, ze som to vobec mohla zazit a viem, ze je cas, aby prisla nova faza nasho vztahu…
Tak v tomhle případě skonči, když máš pro to dobrý důvod a prostě chceš. ![]()
Neviem ci to niektora tiez tak mate, ale niekedy som totiz uz na palicu.
Napriklad ho uspim na obed, samozrejme na prsu, dudlika ani usinacka nikdy nechcel a odmietal. Usne pomerne brzy, ale je schopny sa za pol hodky zobudit a zas vyzadovat prso. Keby som mu ho nedala, tak neusne a vzdat sa jeho obednajsieho spanku je sebevrazda, to mi uznate… ![]()
Rovnako vecer, uspavanie na prsu, totalny zlozvyk ale nejak sa inac nedalo. Niekedy vyspi do pol noci a niekedy je uz za hodku hore a chce prsnik. A od pol noci, ked je zla noc, dokaze sa budit aj kazdu pol hodinu…
Viem, vyzera to, ze hladam dovody preco prestat. Ale kebyze to nie je take vyhrotene, tak kojim dalej. Ale som unavena, podrazdena a niekedy nanho naozaj preto protivna…
Takze @kreto vyhecovat sa musime a holka podme do toho a proste to ukoncme a nebudme smutne, ale pysne na seba, ze sme to dotiahli az sem!!!… ![]()
@Gitka prostě pokud jsi s toho unavená je pravý čas přestat. Já se taky nemohla rozhoupat ale teď jsem ráda, že jsem udělala radikální řez. Ale jestli se rozhodneš přestat najednou tak si občas prsa odsaj ať nedostaneš zánět.
@Rakosnicek1983 píše:
@majdula1 tak zas tak to neprehanej-dvouleté dite neni maličké, dokonce to neni ani mimino, ale batole.Dite,ktere chodi, mluví a hlavne ji dalsi veci, bez mlika prezije.Ja mam kojeni taky rada, ale odtud potud.Jako vim, ze nekdo koji i deti, ktere chodi do školky, ale proc? Potulit se s matkou muze dite i bez prsa, vyzivove mu to nic neda.
Ale no tak. Vyzivove mu to da - prekvapive - mliko
a to neni malo. Ja sama jsem kojila syny i coby skolkacky a ve dvou letech byli opravdu jeste malicci. Miminka
Jasne ze by bez mlika prezili a jasne ze se mohli tulit /a taky ze se tulili/ i bez prsa, ale s kojenim to bylo lepsi a hezci pro nas vsechny
Ja zas nedokazu pochopit, proc je potreba odstavit nasilim, kdyz to v podstate obema stranam vyhovuje, ale odsuzovat mi prijde dost zbytecne ![]()
@Syringa Jak muzes mluvit za to dite - kdyz se budi, tak to prso asi potrebuje
Kolem toho 2. roku byva obdobi casteho buzeni, u nas stacilo jen kratke prituleni a spi se dal… asi maji duvod, nevim, jak bych dvouletemu vysvetlovala, ze si to jen namlouva a ve skutecnosti uz to proste nepotrebuje ![]()
@Gitka malicke jsou zatim 11 mesicu, ale uz ted jsem smutna, ze to jednoho dne bude muset skoncit. Byla jsem strasne nervozni uz kolem toho mezniku, kdy se odstavil starsi syn, u ktereho kojeni bylo tez velmi komplikovane a v 7,5 mesicich skoncilo i to malo, co laskave bral… Njn.. Takze ted si uplne uzivam kazdy okamzik. ![]()
@AliTad prosímtě a jak mu mám vysvětlit že v noci není? Zkoušela jsem to 2× pokaždé po pěti dnech a pak už jsem to nevydržela. I jsem mu říkala že velcí kluci v noci nepijí a že mám bebí a musí se prsa v noci opravit. se starším to šlo krásně prostě jsem mu v noci nedala a za dva dny byl klid. ale ten se budil jen 2-3×. Tak mám prostě pocit, že jedině mlíko nebude vůbec a pak se zbavím nočního mučení.
@Syringa No vidis, pro me prave to, ze byly deti na neco zvykle, byl ten nejlepsi duvod jim to doprat a ne naopak upirat ![]()
Souhlasim, ze pokud se kdokoliv z rodiny trapi, tak je na miste neco zmenit, ale zase. tak, aby se tou zmenou netrapil jiny clen rodiny ![]()
Casto ctu takovou alibistickou mantru „Spokojena matka - spokojene dite“. Tou se omluvi cokoliv. Proc by to nemohlo fungovat opacne „Spokojene dite - spokojena matka“ ![]()
@majdula1 Pokial by sme vsetko nechavali na detoch a ich preferenciach, tak za chvilu mame zmrzku na snidani, plenky u predskolakov a ja naprilad dva syny, ktori mi s oblubou sahaju na prsa, kedykolvek a kdekolvek ![]()
Trosku prehanam, ale ide skratka o to, ze podla mna matka (rodic) by mala posudit co je pre dieta vhodne a nie naopak ![]()
Deti si mnohokrat vynucuju veci len zo zvyku a tazk
@kreto píše:
@AliTad prosímtě a jak mu mám vysvětlit že v noci není? Zkoušela jsem to 2× pokaždé po pěti dnech a pak už jsem to nevydržela. I jsem mu říkala že velcí kluci v noci nepijí a že mám bebí a musí se prsa v noci opravit. se starším to šlo krásně prostě jsem mu v noci nedala a za dva dny byl klid. ale ten se budil jen 2-3×. Tak mám prostě pocit, že jedině mlíko nebude vůbec a pak se zbavím nočního mučení.
Logicky úplně stejně jako když nebude i ve dne
Nebo se třeba na pár dnů odstěhovat z ložnice. Já to tak udělala u mladšího právě kolem těch dvou let, překvapivě se to obešlo téměř bez pláče, poradil si tatínek bez prsa
Po pár týdnech se ale syn zase začal v noci budit. Pro mě je to důkaz, že se prostě ne vždycky dítě budí „na prso“, prostě se Z NĚJAKÉHO DUVODU" vzbudí a je pak jen otázkou, jakým způsobem opět uspat.
Jinak jsem stejný názorový proud jako @majdula1
Pardon, chyba mobilu.
Skratka deti mnohokrat trvaju na veciach a zvyklostiach, ktore ani im ani nam uz neprospievaju.
No a v tom je ten hacik, spravne to vyhodnotit a vhodne konat… ![]()
@Gitka píše:
Pardon, chyba mobilu.Skratka deti mnohokrat trvaju na veciach a zvyklostiach, ktore ani im ani nam uz neprospievaju.
No a v tom je ten hacik, spravne to vyhodnotit a vhodne konat…
Vyhodnocuješ správně. Tvůj syn už potřebuje prso spíš ze závislosti. Jde o návyk. Ne o potřebu.
Odstav, spi jinde, než s ním a uvidíš sama, že brzo se jeho i tvůj spánek zkvalitní.
@AliTad Iste,budit sa dieta moze z mnohych dovodov. Ale prso je vacsinou dovod No.1 a i z vlastnej skusenosti viem, ze po odstaveni sa pocet nocnych vycinov znizil na minimum ![]()
@kreto Ja v noci malemu vacsinou opakujem ze prso neni, ze mliecko doslo a tak dokola. Niekedy to prijme ale niekedy tak vrieska, ze to vzdam.Ono okolo tretej rana clovek nema moc silu odporovat. ![]()
Ale asi najlepsie by bolo spat v inom pokoji a nechat tatinka, aby si s potomkom nejak poradil.Deti su bystre a vedia, ze u chlapa proste prso nenajdu.Za pokus to snad stoji… ![]()
@Gitka tak to jsem na tom stejně. když jsem zkoušela nedat, kolem té třetí ráno začla krize ![]()