Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já myslím, že za tu melu v rodině, co by se určitě strhla, by to chození nestálo. A vy už spolu plánujete dítě? ![]()
Právně je to v pořádku, blízká rodina to úplně není. Ale je to krajně divný. Já teda odmítala chodit i s klukama z jedné vesnice a pro jistotu i z vesnic okolních. Sych je sychr.
Myslím, že u nás je povolený i sňatek bratrance a sestřenice, takže pokud jste ještě vzdálenější, tak nevidím problém. Já jsem třeba máminé bratrance viděla naposledy v dětství, jejich děti ani neznám.
No jestli jste na to vlítli bez toho abyte předem šli na genetiku, tak ti nezbude než se modlit.
Podobná genetika zvyšuje riziko postižení.
Vlastenec? To jsem ještě neslyšela v tomhle kontextu… My se v rodině vídáme, takže dítě bratrance je něco jako příbuzný a některý věci jsou naprosto vyloučený. Slovy klasika.
@Ou píše:
No jestli jste na to vlítli bez toho abyte předem šli na genetiku, tak ti nezbude než se modlit.
A z jakého důvodu? U nás může mít rodinu bratranec se sestřenicí… „Vlastníci“ jsou ještě vzdálenější. A jak jsem psala, děti máminých bratranců a sestřenic ani neznám…
@Katka nova píše:
Je divné mít dítě s mým vlastencem?
Ano, je to trochu divné. Ale v širší rodině máme takový manželský pár s dětmi. No, asi se to stává… Mně se zase líbí bratranec, ale je to blízká rodina, tak mám smůlu. ![]()
Jinak vážně, já jsem kdysi četla, že tohle je dost velký problém v uzavřených skupinách typu Amiši, kde si lidi z principu nesmí vzít nikoho mimo svoji komunitu. Ve výsledku jsou pak každý s každým příbuzný a ty zdravotní problémy tam jsou. Tohle bych neriskovala.
Pokud bych doopravdy měla vztah s někým, kdo je můj pokrevní příbuzný (byť nějaký bratranec z druhého kolene), děti bych řešila adopcí nebo přes kliniku dárcem spermatu.
@Katka nova píše:
Je divné mít dítě s mým vlastencem?
Já bych řekla, že divná jsi ty. ![]()
U přítele v rodné zemi je zakázáno, nebo tedy alespoň společensky nepřijatelné mít cokoliv s jakoukoliv rodinou od matky, otce, nevlastní matky, manželky bratra sestry atd do jakehokoliv kolene
…tzn. ani nemusí být pokrevni příbuzní…
U nas je to od bratrancu povoleno a v podstatě celá evropská šlechta je tím dost zdegenerovaná
Dřív se běžně uzavírali sňatky mezi příbuznými..
Záleží jak moc jste rodinní. Pro někoho je někdo takový prakticky cizí, pro někoho rodina ![]()
@robínek píše:
No je to lepší než mít dítě s třídním nepřítelem.
Snad vlastníkem, aspoň. ![]()
Divné mi to přide hodně a že se tomu říká vlastenec je mi divné ještě víc, nikdy jsem to neslyšela. ![]()
Tak ona ta degenerace v určitých komunitách nebo mezi šlechtou bude spíš tím, že tam to byl každej s každým příbuznej, x generací za sebou. Když se to stane jednorázově ve vzdálenějším příbuzenstvu, tak to většinou taková tragédie geneticky není, ono kupodivu ani děti, co by spolu měli vlastní sourozenci (aniž bych to jakkoliv schvalovala) mají sice o hodně vyšší riziko nějakýho poškození, ale že by byli nutně ve sto procentech případů nějak postižení, tak to taky ne. Spíš tam jde o to, když má někdo nějakou blbou genetickou odchylku, která zděděna po jednom z rodičů nedělá vůbec nic, tak čím bližší příbuzní, tím větší je pravděpodobnost, že to potomek zdědí z obou stran a na průšvih zaděláno. Ale ono se to může stát i u zcela nepříbuzných, když se ti dva blbě sejdou, jen je tam ta šance výrazně nižší.
No, vědomě bych do toho teda nešla ani s potomkem bratrance mých rodičů, ale nejspíš pokud bych to zjistila po deseti letech spokojenýho vztahu a dvou společných dětech, tak bych okamžitě nebrala nohy na ramena a neprchala přes deset hor a deset řek.
@Katka nova píše:
@annali mít něco se synem mamine sestrenice
Myslela jsem, že chceš mít dítě s patriotem, který miluje svou zemi.
Je to divné.