Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tohle téma je mimochodem hrozně zajímavé i z jazykového hlediska.
Vlastenec je pro mě někdo, kdo miluje svoji vlast. Vlastníka znám leda jako vlastníka pozemku nebo nemovitosti. Ale pro zajímavost jsem si to vygooglila a on je to vážně bratranec z druhého kolene. ![]()
@Katka nova píše:
Je divné mít dítě s mým vlastencem?
Tak hlavne, az se budete hadat, davejte pozor, at nevyvolate velkou vlasteneckou valku.
@annali Já nad tím taky žasnu. Tyhle obraty vůbec nemám ve slovní zásobě, slyším to prvně. Ani jsem to nikde nečetla. Tyhle lidi se u nás jmenují tak nějak jako prabratranec, prateta, případně bratránek z druhého/třetího/čtvrtého kolene. ![]()
Ale teda nelegální to není, jestli byl dotaz takovýhle.
@Katka nova píše:
@annali mít něco se synem mamine sestrenice
Jeeeej to uz je tak vzdaleny pribuzny, že to máš fuk. Chcete spolu být? Tak buďte. Je to jen na vás
@Janli píše:
Právně je to v pořádku, blízká rodina to úplně není. Ale je to krajně divný. Já teda odmítala chodit i s klukama z jedné vesnice a pro jistotu i z vesnic okolních. Sych je sychr.
Vy jste všichni z jedné vesnice? Spíš to je divné.
Taky když toho člověka mohla vidět poprvé v životě, dnes není běžné bydlet generace spolu a scházet se v tak široké rodině. ![]()
V blízkém okolí mám rodinu, kde na tenhle příbuzenský vztah přišli až když měli 2 děti. Obě děti narozené předčasně - před 30tym týdnem a následky si nesou celý zivot. Jak moc je to náhoda nebo opravdu vliv příbuzenského vztahů nevím.
Jak říkal Menšík, na Moravě jsou všichni vzájemně příbuzní, protože tam byla později zavedena elektrifikace. To tak šel někdo v noci s dobrým úmyslem do určité chalupy, a v té tmě omylem dorazil do úplně jiné. ![]()
U hlediska zákonu je to v pořádku. Z hlediska lidského už podle mě ne. Na jednu stranu já ani své vlastníky neznám, ale prostě je to rodina, sice vzdálená, ale rodina. My si teď děláme rodokmen a zjistili jsme, že s manželem máme jednoho společného příbuzného, ale je to už tak strašně vzdálené a několik generací zpět, že by to z genetického hlediska žádný vliv mít nemelo. Ostatně děti už máme a další neplanujeme, takže je to stejné už jedno.
@Katka nova píše:
@annali mít něco se synem mamine sestrenice
Ne, to už je příliš vzdálená rodina. Co se týká práva. V pohodě. Pro tento druh příbuznosti ani neznám termín. Vlastenec slyším prvně, v této souvislosti.
@prejeta_zaba píše:
Vy jste všichni z jedné vesnice? Spíš to je divné.Taky když toho člověka mohla vidět poprvé v životě, dnes není běžné bydlet generace spolu a scházet se v tak široké rodině.
Všichni jsme Gogo… ![]()
A ja myslela, ze chces mit dite s volicem spd
…zakon to nezakazuje, jestli to nevadi v rodine
na genetiku bych urcite ale radsi sla..a jednou to budete mozna muset tem detem nejak vysvetlovat…ostatne si zkus predstavit, ze za tebou prijde tvoje dcera, ze si chce vzit bratrance, co bys na to rekla
Je to minimálně úsměvný. pokud jste se dali dokupy, aniž byste věděli, že jste příbuzní (byť vzdáleně), tak bych to chápala, nicméně mě nikdo ani z široké rodiny vůbec nepřitahuje ![]()