Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Perlivé vody jsou taky špatné na zuby, protože to CO2 snižuje pH, které je pak moc kyselé a leptá to zuby
takže se nenechte zmást, že bublinky nezatěžují chrup
@Limi123
Podle mě lepší šťávu, když koupíš kvalitnější sirup a osladíš to míň, aby to nebylo jak cecek.
Perlivou vodu bych já osobně dávala míň.
@Kelsey je rozdíl mezi perlivou vodou a minerálkou, jako je Magnesia, Mattoni a podobně. Ty obsahují minerály a ty se, pokud jsou přijímány v nadměrném množství, v těle usazovat. Tohle řekl doktor mně, když jsem se ptala na pití minerální vody. Všeho moc škodí, no @Petula306
@zudina
Za mě ne, pokud to nejí každý týden a jinak má vyváženou pestrou stravu.
Dávala bych hodně naredenou šťávu, bublinky jenom občas, to není nic zdravého. V té šťávě vadí hlavně cukr, ale když to bude pít normálně z hrnečku nebo kelímku a né z takových těch ucucavacich flasticek, budete čistit mezizubní prostory nití, tak co se týče zubů by neměl být problém.
@Aduš8 no jo, to dá rozum, že hodně vysoký příjem minerálů může způsobit kámen. Ale rozhodně ne CO2. To dle mého názoru neškodí ničemu, jen se po něm někdy prdí. Já piju jenom bublinky a zatím žiju, tak uvidíme za pár let.
Mně je po perlivé vodě vždycky blbě, tak to doma vůbec nemáme a děti netuší co to je. Lepší je podle mě slabá šťáva, nebo naředěný džus. My se sladkým musíme opatrně, syn je pak dost hyperaktivní, takže mu sladké pití ani sladkosti aktivně nenabizíme. To bychom museli být padlí na hlavu, když víme, co s ním ten cukr dělá. Tvůj muž může dítěti dopřát i jiným způsobem, ví to vůbec? Dopřeje sice jeho chuťovým buňkám, ale tomu tělíčku to škodí, nebo mu to minimálně nepřinese nic dobrého. To není dopřávání, to je úmyslné poškozování zdraví.
@NinaU. píše:
@zudina
Za mě ne, pokud to nejí každý týden a jinak má vyváženou pestrou stravu.
Díky, občas v mekaci zhresime ![]()
@zudina píše:… my taky - ale poslední dobou jsem si všimla, že už je to moc nebere - jako jo, hračka v Happy Mealu, to jo - tu chtějí, ale hranolky a burgery, to už nejí, to vždycky dávají nám
Díky, občas v mekaci zhresime
@zudina píše:
Holky a vadí když si tříletý dá občas hamburger z mekace?
Můj tříletý si ho občas taky dá a když to není každý týden tak je to podle mě fuk.
Já mu kupuju nugetky, ty mu oloupu, ať aspoň nemá tolik tuků a pak se trochu dorazí hambáčem..když je to jednou za čas, tak co.
@zudina píše:
Holky a vadí když si tříletý dá občas hamburger z mekace?
Můj tříletý si ho občas taky dá a když to není každý týden tak je to podle mě fuk.
Já mu kupuju nugetky, ty mu oloupu, ať aspoň nemá tolik tuků a pak se trochu dorazí hambáčem..když je to jednou za čas, tak co.@divine woman píše:
A proč jim to kupuješ? Se nediv, že nic jiného nechtějí, když už jsou závislí na cukru.
Já to nekupuji, u nás nakupuje chlap.
@JOHNDENVER píše:
@Limi123 Na to, aby cokoli z toho vyžadoval, mu to musel "někdo " nabídnout. Žádné dítě nevyžaduje to, co nezná, potažmo to, co nevidí u vás. Pokud chci, aby dítě pilo vodu, tak jí piju taky. Perlivé nápoje u nás nepije nikdo, hodně ředěný džus, nebo trocha šťávy do vody mi přijde ve třech letech v pohodě.
Bojovali jsme rok se zácpou, fakt brutální, s projímadlama a všichni doktoři se shodli, že lepší šťáva, než když vypije kolem 100 ml pití (vody) denně.
Já šťávu ani sladké nepiju, muž ve velkém a je štíhlý a zuby má zdravější než já (ale zas má vysoký tlak), tak má názor, že hystercim. On by jim klidně denně kupoval Fantu, ale když jsem ji několikrát vylila do odpadu, tak pochopil, že tohle nemůže denně ![]()
@Leenvecka píše:
A caje pije? treba i cerny nebo zeleny (ve slabem mi to porad prijde lepsi trosku kofeinu nez porad cukr)? ze by mu to mohlo zachutnat tak aspon na stridacku?
No oni chtějí jen to sladké.
Já bych to byla schopna odbourat, ale tatínek jim to cpe vyloženě pod tlakem a já nemám sílu bojovat s tím denně a být za tu zlou. Tj. jakmile tatínek udělá šťávu, tak když se nikdo nekouká, tak ji tak 3× víc naredim
Ale jinak je to marná diskuse. Ale mladší fakt preferuje Sodastream, mně to přijde skoro lepší, než ta šťáva (to piju i já), ale říkám si, jestli to nebude škodit zas jinak.
Asi to sladké pití, ale ředila bych a to hodně. Je úplně zbytečné pít slazené - jen. Jednou za čas nebo třeba 1× denně k večeři proč ne (byla jsem au pair v rodině, kde taky nechtěli pít vodu ty děti (ale byly starší už) - přes den měly vodu, ráno mlíko k snídani a večer džus (neředěný). Takový fajn kompromis.
Ještě bych zkusila čaje.
Prosím anonym, syn má skoro 6 let, pije hodně hodně slabou stavu, rano čaj s medem, samozřejmě večer, kdyz ma žízeň a má již vyčištěne zuby, pije jen vodu. Ji i sladkosti. Nema jediný kaz, zuby krásně zdravé, k zubaři chodíme pravidelně taky pravidelně čistím.
to stejné mladší syn, až na sladkosti, ty rád nemá. Zuby má stejné zdravé a pořád doufám, že i tak zůstanou.