Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já myslím, že ne.
Ale sama jsem kvůli podobným strachům přestala řídit
@Anonymní píše:
Holky,Úplně hloupý dotaz
Stydím se za to, proto anonym.
Je mi 37 a do 35 jsem neřídila, protože jsem se bála. Okolnosti mě donutily a už řídím 2 roky. Poslední dobou se můj strach, že se vybouráme a něco se stane změnil na to, že někoho srazím a nevšimnu si toho
Když třeba přejedu nějaký hrbol na silnici, kterého jsem si nevšimla, tak pak kontrolují ve zpětném zrcátku, jestli auta za mnou nebrzdi, že jsem někoho přejela
Já vím, že řekněte, že je to na psychologa, ale to mi asi nepomůže… Řekněte, je takového něco vůbec možné, aby někdo někoho srazil a nevšiml si toho?Bojím se, že prehlednu cyklistu v pravém pruhu a nevšimnu si toho a jakoby od nehody nechtíc ujedu.
Dá, když máš dvě promile. Třeba jako Janoušek ![]()
Je normalni kontrolovat jizdu pred i za sebou. Ale neni normalni z toho mit trauma a stresy a radeji by jsi ridit asi nemela, pokud se necitis.
Nikdy jsem teda nikoho a nic nesrazila (klepu na dvere), ale osobne si myslim, ze bys rozdil mezi telem a vymolem poznala. Bylo by to mekke a dost mozna bys slysela krupnuti.
Kdybys nekoho srazila, tak to neni jen tak vymol. Je to opravdu rana jako blazen, vlastni zkusenost. A neco s tou uzkosti delat fakt doporucuju, protoze ridit takhle vystresovana neni optimalni.
Anonym XY
Tak snad jedině že bys při couvání do někoho jakoby tukla kdo by se ti tam přimotal třeba na parkovišti u obchoďáku, ale ten by to nejspíš zase dál hodně hlasitě najevo a hlavně by neměl snad ani modřinu…já vždycky rostu z toho jak se mi lidí s košikama cpou za auto když vidí že couvam..prostě nemůžou chvíli počkat tvl… ![]()
Jestli to mas po dvou letech rizeni takto intenzivni, tak bys asi ridit nemela.
@Lucie_Sx píše:
Jestli to mas po dvou letech rizeni takto intenzivni, tak bys asi ridit nemela.
hmm, no, na tom něco bude… ![]()
zakladatelko, trochu to nese projevy OCD
OCD bývá vázáno na úzkosti, jestli to je „jen“ úzkost z řízení, jde to rozjezdit, přidat si tréninkové hodiny, zacvičit se…to jde a překoná se to
a le jestli se to OCD / obsese, nezvladatelné pocity a myšlenky, co když, co když…/ projevuje i jinak a jinde, je to na komplexnější léčbu a vyhledání odborníka
@Borrealis píše:
hmm, no, na tom něco bude…![]()
OCD bývá vázáno na úzkosti, jestli to je „jen“ úzkost z řízení, jde to rozjezdit, přidat si tréninkové hodiny, zacvičit se…to jde a překoná se to
a le jestli se to OCD / obsese, nezvladatelné pocity a myšlenky, co když, co když…/ projevuje i jinak a jinde, je to na komplexnější léčbu a vyhledání odborníka
Já to mám z toho, že jsem jednou asi před rokem (kdy jsem ještě řídila vyloženě svátečně) jela moc blízko cyklisty (pomalu, ale bylo to nebezpečné, neměla jsem odhad, jak moc blízko jsem) a on mi plácnul do zadního okýnka. A já jsem nevěděla, co je to za ránu, a pak mě dohnal na světelné křižovatce a řekl mi, že jsem ho vytlačila na obrubník. Od té doby si na to dávám extra pozor, ale ta myšlenka už tam je.
Žádné OCD to není, prostě jsem si říkala, co kdybych ho fakt sejmula? A všimla bych si toho vůbec, když jsem nevyhodnotila tu ránu na okýnko jako nebezpečnou? Jen jsem se divila, co to asi bylo. A už to ve mně zůstalo a teď se to nějak zesílilo.
@Borrealis píše:
hmm, no, na tom něco bude…![]()
Jinak je to jen úzkost z řízení a ani ne nějaká silná. Teď jsem četla v novinách, že hledají nějakého řidiče, co ujel od nehody, tak jsem se šla podívat, jestli to nejsem já. To už trochu padlé na hlavu je.
Kdybych věděla, že ta možnost, že si toho nevšimnu, není, tak bych ten stres neměla.
Mám to také - bojím se, že někoho srazím a ani to nebudu vědět.
Dá se říct, že čím víc/déle řídim, tím víc dekuji bohu po každé cestě, že jsem nikoho nezabila. ![]()
@Anonymní píše:
Jinak je to jen úzkost z řízení a ani ne nějaká silná. Teď jsem četla v novinách, že hledají nějakého řidiče, co ujel od nehody, tak jsem se šla podívat, jestli to nejsem já. To už trochu padlé na hlavu je.Kdybych věděla, že ta možnost, že si toho nevšimnu, není, tak bych ten stres neměla.
ne, padlé na hlavu to není
ale trochu to rysy toho OCD nese, podle toho co popisujete, to se nedá nic dělat
neustálé kontrolování, právě, ta potřeba kontroly a kontroly kontroly…nejistota, takže znovu kontrola a zase kuk do zpětného zrcátka, jestli… a pak se to večer převaluje v hlavě a potřebujete se na to opět ptát / zde /
možná to je jen úzkost z řízení, jistě… ![]()
přišlo by mi vhodné, minimálně to probrat s psychologem a trochu to tam detailně rozebrat
Příspěvek upraven 30.06.21 v 21:32
Jestli mas stresy z rizeni tak fakt prestan, jsi nebezpecna jak sobe tak okoli. A určitě by sis vsimla, kdybys nekoho prejela.
Holky,
Úplně hloupý dotaz
Stydím se za to, proto anonym.
Je mi 37 a do 35 jsem neřídila, protože jsem se bála. Okolnosti mě donutily a už řídím 2 roky. Poslední dobou se můj strach, že se vybouráme a něco se stane změnil na to, že někoho srazím a nevšimnu si toho
Když třeba přejedu nějaký hrbol na silnici, kterého jsem si nevšimla, tak pak kontrolují ve zpětném zrcátku, jestli auta za mnou nebrzdi, že jsem někoho přejela
Bojím se, že prehlednu cyklistu v pravém pruhu a nevšimnu si toho a jakoby od nehody nechtíc ujedu.
Já vím, že řekněte, že je to na psychologa, ale to mi asi nepomůže… Řekněte, je takového něco vůbec možné, aby někdo někoho srazil a nevšiml si toho?