Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Pro autorku, anonymní tulipán. Pokud chceš pokračovat na VŠ, tak tam, jak už tady spousta uživatelek psala, je mnohem jednodušší pracovat a studovat dohromady. Ovšem velmi snadno se ti může stát to, co jsem zde popisovala já s brigádníky u nás ve firmě, viz můj předešlý komentář. Takže já bych to na tvém místě řešila kolejemi (dostaneš se z domu), různými formami stipendií (sociální, prospěchové atp.) a pokud bude třeba, nárazovými brigádami. Také bude záležet, jakou VŠ bys chtěla studovat a jakou brigádu by si dělala. Pro příklad: Já studovala chemii na Přf UK. Spolužáci, kteří dělali brigády s pevnou pracovní dobou (call centra, kavárny atp.) to většinou nedotáhli do konce. Prostě tam byly kolize, když jim třeba povinné turnusové laborky zasahovaly do brigády. Ti s brigádami, které měli pružnější pracovní dobu (večerní uklidy atp.) třeba o rok, dva natahovali, ale nakonec dostudovali. Manžel studoval ČVUT Praha a má podobnou zkušenost. Ale vím, že třeba dost lidí ze ČZU Praha zvládalo studium a brigády (práci) úplně v pohodě. Ale dlužno dodat, že takto jsem to měla já před cca 15 lety, takže v pravěku ![]()
@Anonymní píše:
A po dodělání SŠ by jste v tom problém neviděli?
Na VŠ už je to snazší, můžeš si do určité míry sestavit rozvrh tak, aby ti to s prací vycházelo. Ne na každé přednášce musíš být přítomna. Jsou ale školy, kde to problém je (medicína, spíše i ČVUT FJFI, tam je dost velká požadovaná účast na výuce). Záleží, kam se chystáš. Ideálně najít rovnou brigádu související z oborem.
Já osobně musím říct, že na střední bych se neuživila. Byla jsem teda ráda i za pár tisíc, který jsem utratila za blbosti
Pokud už teď neumíš třeba aspoň trochu programovat, tak si o kvalifkovaný brigádě můžeš nechat leda tak zdát. Při množství volného času na střední vyděláš max pár tisíc. Můžeš to cvičně zkusit ještě doma…
@sagwa píše: … Můžeš to cvičně zkusit ještě doma…
Timhle by tak jako tak mela zacit.
A po dodělání SŠ by jste v tom problém neviděli?