Je to využívání?

Anonymní
16.2.26 10:33

Je to využívání ?

Mám dospělé dítě, ale ještě studuje a žije doma.
Večer se mu udělalo nevolno a omdlelo. Venku na ulici, 40 km od domova. Někdo z kolemjdoucích ho posbíral a volal mi, jestli si pro něj přijedu.
Dítě má nějaký zdravotní problém, který roky řešíme s odborníky, ale tato situace nastala poprvé. Nemohla jsem pro dítě dojet okamžitě, než bych pro něj dojela, čekalo by nějakou delší dobu venku (bylo poměrně chladno a večer). I pro dítě to bylo nové.
Nejblíž místu bydlí naši rodiče, proto jsem jim volala, zda by tam sjeli.
Jeli tam, dítě přivezli domů. Mají auto, řídí. Věděla jsem, že jsou doma.
V noci mi pak pípla SMS, že si dítě má příště zavolat taxi na nádraží a pak spojem dojet domů s poznámkou mimo, že si táta myslí, že je vyžíváme.
Neumím si moc představit, jak by to dítě zvládlo.
Měla jsem o dítě strach, byla to úplně nová situace. Nebyla jsem si jistá, zda omlelo ze situace kterou říká. Jako rodič jsem ji možná vyhodnotila moc hystericky? Navíc dálka, večer, zima.
Rodiče o nic běžně nežádáme, nevozí nás nikam, nic po nich nechceme. Oni jsou jinak plně soběstační, takže po nás taky nic nechtějí, krom pár drobností občas. Jinak se normálně vídáme, návštěvy, narozeniny.
Je to tak mimo poprosit rodiče o pomoc?
Omluvila jsem se a příště to už samozřejmě vyhodnotím jinak.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
472
16.2.26 10:41

To máte nějaké chladné vztahy v rodině asi…u nás si to nedovedu představit, prarodiče by pro svá vnoučata jeli kdykoliv kamkoliv (s nadsázkou). Kdyby byť dospělé dítě omdlelo a já je požádala o odvoz, jeli by bez řečí a ještě se zajímali, jestli můžou nějak dál pomoct. Odvézt další den k lékaři apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8547
16.2.26 10:46

Asi ty vztahy nebudou mezi vámi nebo mezi vnoučetem ideální, jinak si takovou reakci teda nedokážu vysvětlit. Nejedná se o nějaký mladistvý rozmar vnuka nebo nějakou pohodlnost z tvé strany.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15425
16.2.26 10:47
@Anonymní píše: Více

U nás v rodině by taková pomoc byla naprosto automatická. To co popisuješ je pro mě úplně mimo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.2.26 10:47

@Pauznuto Máma pak ráno volala, jak mu je, zda to řešíme dál. O další pomoci už ani slovo. Ale tak to už se dalo zvládnout. Potřebovala jsem ho dostat z toho místa domů, ideálně co nejdřív samozřejmě.

• Citovat
  • Upravit
4897
16.2.26 10:48

No já své prarodiče svých dětí (ať už moje rodiče nebo tchyni) už několikrát prosila, jestli by dítě nemohli vyzvednout např. ve škole, když se mu udělalo blbě. Pokud mohli, dojeli pro něj, pokud ne - musela jsem se z práce utrhnout já.
Tvoje situace mi přijde úplně automatická, že ses na ně obrátila :nevim: Z takové reakce bych byla taky hodně rozčarovaná.

Příspěvek upraven 16.02.26 v 11:15

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1703
@izabe píše: Více

Hrozné…také si to nedovedu představit, takovou reakci :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41209

tak to mě přijde tedy od nich hrozný :think: předpokládám, že máte nějaké chladnější vztahy, že? no, minimálně bych se podle toho zařídila a styky omezila na minimum a od nich již nic nečekala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33756
16.2.26 10:50

Není to mimo ani využívání, a fakt bych se neomlouvala. Zcela logicky jsi poprosila o pomoc je, protože toměli blíž než ty. Tohle by mě natolik nadzvedlo, že bych asi na čas omezila kontakty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24851
16.2.26 10:54

ne, není to žádné využívání - vždyť to bylo poprvé, a ne, nejsi hysterická…
to je teda děsná reakce, neomlouvala bych se, jen bych jim na takovou sms řekla, že příště se radši obrátím na cizí :,( a omezila styk, protože nemoct se spolehnout na vlastní rodiče v tak krizové a ojedinělé situaci - to bych nemohla přejít tím, že se „nic nestalo“…
Protože stalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
TRG
5475
16.2.26 10:59

Jenom pro dokreslení situace, aby člověk třeba možná trochu pochopil ty prarodiče… (Mně to taky jako využívání - minimálně podle popisu - nepřijde. Taky mi přijde zvláštní, že pak měli potřebu ještě psát tu zprávu, že jim to leželo v žaludku.)

Proč jsi nemohla pro dítě jet hned? Kolik hodin večer bylo? Jak dlouho by čekalo venku?
Nemělo se nechat hodit spíš do nejbližší nemocnice?
Dítě v tom cizím městě bylo samo a nemělo poblíž žádného kamaráda?
Nebylo by lepší, aby dítě vzali prarodiče domů a ty sis ho vyzvedla u nich? (Jako jestli třeba nejeli 20 km pro dítě, 40 km k vám a pak 60 km domů. To už je na starší lidi narychlo trochu dlouhý výlet pozdě večer.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.2.26 11:08

@TRG Bylo 20.00 hodin. Dítě v okolí nemělo žádného kamaráda. Někam jelo a fláklo to s ním u zastávky v místě kde asi ani nikdy před nebylo. Kde je nějaká nemocnice v okolí dle mého vůbec netuší. Venku by čekalo cca hodinu. Takhle tam čekalo 15 minut.
Naši jinak naprosto běžně řídí, jezdí delší trasy. Jezdí autem i do ciziny, na hory.
Zajížďka pro dítě k nám nebyla veliká. Asi 15 km.

• Citovat
  • Upravit
TRG
5475
16.2.26 11:10

Tak to je jedno, že neví, kde je nemocnice. To spíš jestli ho tam neměli hodit ti prarodiče. Pro jistotu by ho tam prohlédli, když se to stalo poprvé, a vyzvedla by sis ho tam.
A proč jsi pro něj hned nemohla? Nebyli rodiče naštvaní kvůli tomu - že si mysleli, že děláš nějakou zbytečnost? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.2.26 11:11

@TRG Ne, rodiče věděli, proč ho nemůžu hned vyzvednout. Kdyby mi máma řekla rovnou, že tam nejede ok.
Příště se samozřejmě zařídím jinak. :kytka:
Respektuji jejich názor, i když mě fest mrzí ta reakce v SMS.
Ale tím že běžně po nich nic nechceme tak právě nevím jestli to byla moc hysterická reakce (moje).

Příspěvek upraven 16.02.26 v 11:16

• Citovat
  • Upravit
TRG
5475
16.2.26 11:14

Jinak teda snad to nevyznívá, že rýpám. Spíš mám zkušenost, že lidem vadí jedna věc a kvůli té se dívají pak černě na celou situaci, tak přemýšlím, jestli jim to vadilo celé, nebo je prostě popudila nějaká jedna jediná věc, kvůli které měli potřebu takhle psát.

My už takhle byli požádáni, jestli bychom někoho někam neodvezli, nebo někoho nevyzvedli třeba i kvůli tomu, že si rodič holt dal pivo nebo víno, protože nečekal výjezd a řídit nemohl. Taky se stane. :nevim: Lepší si říct, než se to snažit nějak spatlat. Takže já mám pro leccos pochopení. I kdybys byla jen unavená a bála se, že za volantem klimbneš, tak by mi přišlo normální poprosit o pomoc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová