Je tohle alkoholismus?

Anonymní
14.1.23 16:28

Je tohle alkoholismus?

Mám dlouhodobou kamarádku, se kterou se známe od útlého dětství. A se naše cesty v průběhu let začaly mírně rozcházet, pořád je mezi náma pevná půda, která nás drží blízko k sobě a je sousta věcí, ve kterých si rozumíme. Poslední rok si ale všímám, že má zřejmě větší problém s alkoholem a trápí mě to.
Zkusím to trochu shrnout: Před rokem se odstěhovala od rodiny a začala bydlet sama. Při jedné z návštěv jsem si všimla, že má doma až moc prázdných lahví od alkoholu. Vím, že s bytem spokojená nebyla, takže si tam moc lidí nezvala, a proto mě překvapilo, že toho sama vypije tolik. Konfrontovala jsem ji s tím a ona to jen tak smetla ze stolu.
Teď bydlí zase s rodiči. Dříve jsme se viděly skoro denně, nejméně alespoň jednou týdně, ale poslední dobou se schází s jinými lidmi, se kterými chodí do hospody. Jakmile skončí v práci, kolikrát ani nejde domů a míří rovnou do hospody, kde sedí až do večera. Někdy s doprovodem, povětšinou tam jde ale sama. Společné plány poslední měsíc pořád ruší, protože jde s někým do hospody, což mě mrzí. Já nepiju a tato forma zábavy se mi nelíbí, vlastně mě spíš znechucuje.
V hospodě takto tráví nejméně 4 dny v týdnu, pak někdy o víkendech. Na otázku, zda nemá problém s alkoholem odpověděla, že pije víno a ne tvrdý alkohol.
Co si o tom prosím myslíte? Je něco, co v tuto chvíli můžu udělat? Mrzí mě, že mě po víc jak 20 letech přátelství takto odepisuje, stejně tak svého partnera, se kterým se vídá taky málo a raději se s týká s kamarády v hospodách. Byla to má víceméně jediná a taky nejlepší kamarádka, a tak mě to moc trápí. :,(
Anonym za citlivé a osobní informace, snad odpustíte.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
12237
14.1.23 16:38

Ty sama nic nezmuzes. V tomto pripade si musi vse uvedomit ONA.. Bohuzel, tak to u pijaku je.. a malokdo se vzchopi a jde lecit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
14.1.23 16:57

Ano tohle je alkoholismus. Muzes ji nabidnout pomoc ale pocitej s tim, ze bude spis vztekla nez vdecna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37132
14.1.23 17:02

Jo to je alkoholismus, jenže ty nic neudelas, sama se musí chtít léčit, jak ji začneš ty nutit, tak budeš akorat za špatnou a přátelství skončí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9742
14.1.23 17:34

Je to závislost na alkoholu a silné pijáctví. Jedinou výhodou u žen je skutečnost, že se propijí k jaterní cirhóze mnohem rychleji než muži. Asi bych jí poslal články ohledně jaterní cirhózy, aby věděla, co ji čeká, pokud podobným stylem bude pokračovat. Většina alkoholiků se nepřizná, že jsou závislí. Začne to sklenkou vína a skončí to 2 lahvemi denně. Ale však přeci alkohol pijí všichni, ne. Kdyby bylo někde na internetu video hematemese při krvácení z jícnových varixů v rámci hepatální portální hypertenze, tak by to snad pomohlo otevřít oči.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Prostě Vodnář
14.1.23 17:41

Raději se tím netrapte, nebo vás to semele. Opilá ženská, horší, jak opilý muž.

• Citovat
  • Upravit
9189
14.1.23 17:47
@Doctus píše:
Je to závislost na alkoholu a silné pijáctví. Jedinou výhodou u žen je skutečnost, že se propijí k jaterní cirhóze mnohem rychleji než muži. Asi bych jí poslal články ohledně jaterní cirhózy, aby věděla, co ji čeká, pokud podobným stylem bude pokračovat. Většina alkoholiků se nepřizná, že jsou závislí. Začne to sklenkou vína a skončí to 2 lahvemi denně. Ale však přeci alkohol pijí všichni, ne. Kdyby bylo někde na internetu video hematemese při krvácení z jícnových varixů v rámci hepatální portální hypertenze, tak by to snad pomohlo otevřít oči.

To nevím, jestli by pomohlo… na krabičkách cigaret jsou taky hnusné obrázky a myslím, že nikoho to moc neodradí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.1.23 18:18

Děkuji za reakce. Jsem zoufalá, ale je fakt, že toho asi sama moc nezmůžu a pravděpodobně by při konfrontaci šla spíš do ofenzívy. Nejhorší je, že mi kolikrát píše z práce, jak má kocovinu, a jak se těší domů až si lehne. Přijde mi to naprosto šílené, že jde člověk chlastat v týdnu, když ráno vstává do práce. Takže to je tak, že pak po práci jde vždy buď do hospody, nebo jde spát, protože v hospodě byla předchozí večer.

• Citovat
  • Upravit
Prostě Vodnář
14.1.23 18:37

Musí se naučit chlastat, pak to bude přikrmovat, aby jí blbě nebylo. Hrozné, když alkoholik neumí ani pít.

@Anonymní píše:
Děkuji za reakce. Jsem zoufalá, ale je fakt, že toho asi sama moc nezmůžu a pravděpodobně by při konfrontaci šla spíš do ofenzívy. Nejhorší je, že mi kolikrát píše z práce, jak má kocovinu, a jak se těší domů až si lehne. Přijde mi to naprosto šílené, že jde člověk chlastat v týdnu, když ráno vstává do práce. Takže to je tak, že pak po práci jde vždy buď do hospody, nebo jde spát, protože v hospodě byla předchozí večer.
  • Citovat
  • Upravit
sierrablack
14.1.23 19:13
@Prostě Vodnář píše:
Opilá ženská, horší, jak opilý muž.

Proč?

• Citovat
  • Upravit
9742
14.1.23 19:42

@Lollitka
Video, kde člověku nekontrolovaně vytéká z úst tmavá krev, je o něco více ilustrativní než např. sekční nález při karcinomu plic. Ale pravda je, že to alkoholiky ani kuřáky moc neodrazuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35879
14.1.23 19:44
@Anonymní píše:
Děkuji za reakce. Jsem zoufalá, ale je fakt, že toho asi sama moc nezmůžu a pravděpodobně by při konfrontaci šla spíš do ofenzívy. Nejhorší je, že mi kolikrát píše z práce, jak má kocovinu, a jak se těší domů až si lehne. Přijde mi to naprosto šílené, že jde člověk chlastat v týdnu, když ráno vstává do práce. Takže to je tak, že pak po práci jde vždy buď do hospody, nebo jde spát, protože v hospodě byla předchozí večer.

Jestli ti to píše často tak bych udělala printScreeny těch zpráv a pak ji to ukázal jestli si mysli, že je to v poradku. Ideálně se domluvila zároveň s jejím přítelem aby udělal něco podobnýho (třeba fotky jak spí ožralá apod) a zároveň jste ji promluvili do duše. Když s ní ani to nepohne tak bohužel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Prostě Vodnář
14.1.23 20:00

Subjektivně to tak vnímám. Vždycky když jsem viděl opilou ženskou, byl to tristní pohled. Bílé kalhoty, pochcaná až za uši, neudržíc se na nohách, smrad kolem ní. Možná je to tím, že jsem heterosexuál a pořád je vnímám jako sex symbol a něžnější pohlaví a tak mi to přijde víc odpudivé.

@sierrablack píše:
Proč?
  • Citovat
  • Upravit
14.1.23 20:30

K piti alkoholu ma vetsinou clovek nejaky duvod. Uzkosti, osameni, problemy v osobnim zivote, v praci, problemy se spanim, zacinajici deprese… pokud ji chces pomoct, ptej se jak se ma a zkus nenapadne zjistovat co ji trapi. Kdyz zacnes hned resit „nepijes nejak moc“ nerekne ti nic. Nikdo nema rad kdyz je na nej hned navaleno nejake obvineni. Ale kdyz pujdes na to od lesa mas treba nadeji z ni dostat neco jako „vzdycky po praci si potrebuju povyrazit protoze jdu od tamtud s hroznou naladou, sef me buzeruje… bla bla bla“ nebo „po praci jdu na vinko protoze se tam uvolnim a pak jeste neco doma zvladnu udelat“ (ano u alkoholiku se stava ze prave urcita davka je teprv cini schopne neco delat) '… nebo ti treba rekne zw je doma sama a radeji jde do hospody kde jsou lidi.
No a pak s ni resit tu pricinu. A az bude trochu „Tvoje“, tak naznacit, ze bez pece psychiatra to asi neda. Ale to uz si musi uvedomit ona.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9030
14.1.23 20:35
@sierrablack píše:
Proč?

Jo je to horší. Nějaký ten pátek jsme měli hospodu v jednom turisty takzvaném městě. K tomu oblíbenou u místních úředníků a starousedlých pařmenů. Fuj, ožralá ženská byl vždy můj zlý sen. Jsem zaměstnance vždy směřovala k tomu, aby se jich snažili zbavit včas. Moje noční můra byly vánoční večírky. To jsem k tomu delegovala exmanžela, protože ve firmách a institucích, které si u nás zabukovaly večírek, se vždy našla nějaká, co po chlastu předváděla co umí. O tom by se dala napsat knížka. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová