Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@Lucie008 Nene, mytí auta zohledněné v této základní sazbě není.
@Janka Z Aby bylo mytí auta daň. uznatelným výdajem, muselo by být auto zahrnuté v majetku firmy a uplatňovat dle skuteč. výdajů nebo paušálem.
Zakl. jede přes náhrady za km a v tomto případě si nemůže navíc uplatnit mytí auta jako daň. uznatelný výdaj.
@Sojkka Tady nejde o to je jestli to je daňově uznatelný výdaj nebo ne. Jen mě zajímalo, jestli to je zahrnuté v té sazbě.
@Lucie008 Např. z pohledu soukr. vozidlo zaměstnance je mytí auta již zohledněno v náhradě za km, stejně jako např. oleje či jiné provoz. náplně.
Dobrý den, měla bych prosím prosbu
Manžel v roce 2016 stavěl haly po Čr. vždy tam byl 1-5 dny někdy i 14 dní. pokaždé to bylo na jiném místě. Moje otázka zdí má nárok na diety a odlučné od rodiny? a v jaké výši se to počítá děkuji.
@balone Vše se odvíjí od toho, jak má ve smlouvě uvedené místo výkonu práce. Od toho se odvíjí cest. náhrady. Mezi ně patří stravné, které je odstupňované dle délky prac. cesty (5-12, 12-18,18-24), náhrada prokázaných výdajů za ubytování a jízdné(pakliže již není vše zaměstnavatelem zajištěno). Nic jako odlučné neexistuje, pouze je možné při min délce prac. cesty 7 dnů proplatit prokázané jízdní výdaje za návštěvu rodiny a to každý týden(v případě vnitřního předpisu či dohody se zaměstnancem je možná náhrada za delší dobu, ne déle jak 1 měsíc)
@Sojkka děkuji moc, takže když je příč třeba 2 dny tak na stravné nárok nemá? Mohu se ještě zeptat když je v Cr a je více jak 14 dní pryč ta cena je kolik?
Holky omlouvám se, ale zase potřebuji poradit. Manžel si za celý minulý rok uplatňoval daňovou slevu na dítě. Posílala jsem jeho účetní potvrzení, že já si malého neuplatňuji. Jsem stále na rodičáku. Musím zase poslat potvrzení z mé práce, že si malého neuplatňuji? Resp. dokládat ho každý rok?
Ano, je to potřeba dokládat každý rok, ale staci tve cestne prohlášení.
@Lucie008 pokud na čestném prohlášení není uveden rok, za který ho zasíláš, pak je toto čestné prohlášení považováno na dobu neurčitou a není nutné dokládat každý rok. Pokud je ale v prohlášení napsano, že neuplatňuješ slevu např. za rok 2015, tak pak je nutné dodat další prohlášení na další rok.
Stručně
Pokud je @Lucie008 zaměstnaná, nestačí čestné prohlášení, ale musí být potvrzení od zaměstnavatele. Ale platí, že pokud není časově omezeno, nové se dokládat nemusí.
Ahojky, omlouvám se za asi hloupý dotaz, ale potřebuji radu.
1.) Od 12/2016 mám IČ na vedlejší činnost, jsem na rodičovské dovolené a v ČID.
otázka-podávám daňové přiznání nebo stačí čestné prohlášení, že jsem nepřekročila určitou částku?
2.) účetnictví - jakou knihu, pokladní pro neplátce DPH nebo daňovou evidenci, mám faktury a paragony ale netuším tu knihu kterou přesně
3.) účet, na který budou chodit platby za práci nebo zboží - musí být od soukromého zvlášť a tyto výpisy dokládám účetní?
Děkuji, pokud mi zde někdo pomůže… ![]()