Je v dnešní době ZŠ náročnější než v 80. a 90. letech?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
21965
28.9.14 15:52
@Almatka píše:
@BohunkaP slabikář si nějak nepamatuju :think: Co se dělalo se slabikářem? Jako pamatuju si, že se z toho skládala slova, ale že bych s tím něco dělala doma? Já si pamatuju, že jsme měli na všechno pracovní sešity, které jsme doplňovali - teda na začátku to bylo třeba psaní - takže jen čárky nebo jen lístečky atd. atd. pak nějaké spojování obrázků, matematika - to bylo počítání věcí na obrázku napřed a nebo pak počítání do deseti…

My jsme měli jsme tenhle - a normálně jsme z něj četli, přepisovali do sešitu, a tak… rodiče vždycky podepsali s potřebným dovětkem („viděl“, „přečteno“, apod).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7008
28.9.14 15:53
@j.a.n.i1 píše:
@Almatka Ze slabikáře se četlo, dodnes si pamatuju mámy lakonické zápisy „přeříkal 10ד co psala bráchovi :mrgreen:

To mi fakt nějak vypadává…byla to taková ta kniha, kde byla volně vložená písmenka a skládala se z toho slova? Měla takové jako plastové chlívečky a do toho se to zasouvalo na jedné straně a na druhé (levé) mělo každé písmenko svůj domeček? :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7008
28.9.14 15:55
@BohunkaP píše:
My jsme měli jsme tenhle - a normálně jsme z něj četli, přepisovali do sešitu, a tak… rodiče vždycky podepsali s potřebným dovětkem („viděl“, „přečteno“, apod).
:zed: :zed: :zed: já si to s něčím spletla, jasně, slabikář…to bylo takové to „Ema má mámu.“, „Máma mele maso.“ atd, že?
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12921
28.9.14 15:55

@Almatka Přítel,který vysokou studoval fakt dlouho, když se byl loučit na studijnim tak mu řekla, že požadavky na studenty se postupně snižují. Já studuji v zahraničí vysokou a mam pocit, že se zbláznim. A to kdybych přešla z českého gymplu tak jsem ztracená. Takhle mam dobrý vícvik s prestižní školy a nějak to dávám

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101424
28.9.14 15:57

@Almatka Ne, slabikář byla knížka, kde byly jednoduché texty složené z písmenek, které dítě tou dobou již umělo… já si vždy myslela, že věty: MÁMA MELE MASO a EMA MÁ MÍSU jsou nesmrtelné :mrgreen: a jinak meli jsme ten samý co @BohunkaP

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
28.9.14 15:58

@Almatka ona udělala pokus, že dala dětem v 1. třídě test, který dělala s prvňáky před 20 lety a současné děti neuspěly. Bylo to někdy v květnu a s těmi před 20 lety to dělala asi o měsíc dřív s mnohem lepšími výsledky. Paradoxně tvrdí, že současná třída je lepší než ty děti předtím.
Ale prý to je hlavně v dětech. Dřív byly děti prý mnohem samostatnější, soběstačnější, soustředěnější a zodpovědnější. Co si pamatuju, tak třeba školní tašku jsem si od cca 2. pololetí 1. třídy chystala sama, měla jsem povinnosti, musela jsem si uklízet pokoj… Než jsem šla na mateřskou, tak jsem učila páťáky a co jsme s dětmi řešily, tak hodně dětem chystali tašku rodiče a mnohé děti neměly žádné povinnosti a to až tak, že si ani pokoj nemusely uklízet a ano, u některých to mohla být póza, ale u hodně dětí mi to rodiče potvrdili…

Příspěvek upraven 28.09.14 v 16:01

• Citovat
  • Upravit
101424
28.9.14 16:00
@annaei píše:
A to kdybych přešla z českého gymplu tak jsem ztracená. Takhle mam dobrý vícvik s prestižní školy a nějak to dávám

Tak ono zas nemůžeš všechny gymply házet do jednoho pytle… a i v rámci jednoho gymplu mohou být celkem rozdíly v kvalitě učitelů a v tom, co se člověk naučí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
28.9.14 16:07
@j.a.n.i1 píše:
Tak ono zas nemůžeš všechny gymply házet do jednoho pytle… a i v rámci jednoho gymplu mohou být celkem rozdíly v kvalitě učitelů a v tom, co se člověk naučí.

ale obecne si myslim, ze ma pravdu. driv (myslim fakt aspon 30 let zpatky) bylo gymnazium obecne opravdu prestizni skola. v dobe kdyz jsem tam byla ja, tak to byla takova lepsi stredni a abychom prolezli, tak jsme se zas tak moc nenadreli, ale zas nas brali asi jednoho z deseti prihlasenych, takze jsme mozna proste nebyli blbi :lol:
dneska mam pocit, ze gymply berou temer kazdeho, protoze jsou slabe rozcniky a ze by nejak masivne vyhazovali, to fakt ne. akorat teda ti slabsi maji smulu, ze je vylijou az u maturity a maji 4 roky v haji :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12921
28.9.14 16:11

@Ali-Ali Tak nás taky brali asi ze 150 a brali 60. @j.a.n.i1 Chodila jsem na gympl v Praze, který obecně ve státní maturitě má ty lepší vysledky. A bylo tam spousta dříčů, který fakt makali. Ale tyhle lidi se učili samy a při hodinách si četli učebnice a učili se samy. Zbytek třídy se snažil tam být, co nejmín. Měli jsme 2 dobrý učitele a to je vše

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
28.9.14 16:12

Tak se mnou se rodiče „učili“ jen v té první a max ve druhé třídě.. - resp. to fungovalo tak, že úkoly jsem dělala pod dozorem.. pak už ne, pak už to jen podepisovali..
slabikář a čtení, rovnání písmenek do slov, počítání, a hlavně uvolňovací cviky na ruku a později psaní.. (to mi fakt nešlo :-))

mám starší dítě v 1.třídě, a úkoly taky dělám s ním. Plus musí hoodně trénovat psaní (že by po mamince? :mrgreen: )..
u něj si ale dovedu představit, že ho budu muset víc hlídat a kontrolovat, a pak zkoušet, než moji rodiče mě.. Byla jsem svědomitá, soustředěná, prostě holka.. zatím co to moje pometlo.. :-)

nevím, jaká je úroveň ve srovnání v 80 lety, to nemohu posoudit, navíc po měsíci.. ale vidím rozdíly, oni mají všemožné pracovní sešity, barevné, názorné, na matiku furt vybarvují a porovnávají,.. zatím co my měli písanku, početník,.. a slabikář
Jelikož ho máme doma, tak můžu porovnat tu jejich živou abecedu a náš slabikář, přijde mi, že na všechno jdou hodně pomalu, názorně, a v našem starém to bylo nějak víc „hrc-frc..“ :-)

O kvalitě škol, středních škol, gymplů a VŠ pomlčím. Není jedna jako druhá, a je potřeba s rozvahou volit jednotlivou školu. Můj příbuzný chodí na 8letý gympl a má to opravdu náročné.. jinde by měl třeba ulejvárnu, ale k čemu by mu to pak bylo? takže nemohu říct, že kvalita je nižší. jen je více „pestrá“ a člověk si musí umět vybrat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101424
28.9.14 16:12

@Ali-Ali Tak faktem je, že já už mám taky pěkných pár let po gymplu (no, do 20 moc nechybí) a já tedy byla zrovna na jednom z těch těžkých (nebo spíš v těžké třídě) a tedy rozhodně nemůžu říct, že jsem se moc nenadřeli… ale zase jsem z toho žila velkou část vejšky a teprve tam jsem měla srovnání, co lidi (až třeba měli maturitu na samé 1) z jiných gymplů neumí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29
10219
28.9.14 16:14

Dle paní z pedagogicko-psychologické poradny(byla na schůzce předškoláků) jsou dnešní děti na prvním stupni základky přetěžovány. Nebavím se o středoškolácích a vysokoškolácích - ti mají veget. :mrgreen: V loni u nás na škole byli v první třídě na vysvědčení jen 2 x samé jedničky. :mrgreen: Mám prvňáčka a mohu potvrdit, že tempo je teda hodně rychlý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13705
28.9.14 16:21

@Almatka tak ono asi záleží i na dítěti, některé je třeba pomalejší, nebo má nějakou dys-, nějaký předmět mu nejde, tak musí rodiče pomoct. A pak i na škole, někde dávají DÚ pár řádek něčeho, někde to jsou úkoly na hodinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
385
28.9.14 16:32

Dnešní děti v první třídě jsou mnohem dál než my v 80 letech, jdou do školy a většina umí trochu číst a psát. Jak ale postupují do dalších ročníků tak se to pomalu vyrovnává, nevím čím to je, že by chováním? V 80 letech by jsme si nedovolili v hodině ani žbletnout a nyní si tam děcka kolikrát povídají jako o přestávce. ;) :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6199
28.9.14 16:41

Já mám aktuální srovnání z gymnázia v Brně. Dcera studuje to samé gymnázium jako já před 20-25 lety. A stručně řečeno učí se o hodně víc a známky má přesto o kousek horší než jsem mívala já. Možná je to i tím, že studuje v náročné dvojjazyčné třídě, kde výuka některých předmětů (dějepis, zeměpis, částečně chemie, biologie, TV :-) ) je v angličtině. Ale hlavně je to náročné podle mého názoru proto, že je po studentech (navzdory tomu, co bylo před lety slibováno) požadováno velké množství encyklopedických znalostí, mnohem víc, než je podle mého skromného názoru nutné a užitečné. Příklad: do předmětu Geografie(zeměpis) bylo za d. ú. zakreslit a zapsat do slepé mapy Ruska cca 80! pojmů (ostrovy, zálivy, hory, pohoří, údolí, řeky, města…). Podle mě by stačilo umět tak 30 pojmů najít v normální popsané mapě. Takhle to probíhalo u všech jednotlivých geografických částí světa. Po úkolu vždy následoval bodovaný test, kdy studenti tato pojmy právě do slepé!! mapy museli umět zakreslit. Pamatuji si, když se dcera učila např. asi 8 měst ve slepé! mapě Lucemburska, tak to můj vzdělaný otec glosoval „Lucembursko má tolik měst?“ No takže asi tak. Jak už tu někdo psal, záleží podle mě na dané škole a hlavně na konkrétním učiteli. Tento učitel zeměpisu je podle mě magor, dcera z toho má doma hlavu jako škopek, ale jestli lze z toho obecně usuzovat o kvalitě a náročnosti jejího vzdělání, to asi ne. Přeji všem dětem náročné, ale rozumné učitele.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin