Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Rekla bych, že je to právě naopak. Já nastupovala do 1.třídy v roce 1980. Myslím si celkově, že na nás až do 8. třídy měli učitelé daleko větší nároky, než mají učitelé dnes. Jsem generace husákových dětí, kdy se ročně rodilo 150 - 200 tisíc dětí. Třídy přecpané 35 dětmi, dostat se na střední školu měly šanci jen děti s výbornými výsledky. A dneska? Slovy mé kamarádky „ten můj blbec se se čtyřkama na státní střední školu nedostane, tak mu jí holt budu muset zaplatit“ a tak mu jí zaplatila. Pak to vzdělání má mít nějakou úrověn. To za mých mladých let nebývalo. Jinak mám syna v sedmičce a bohužel jsem ho nikdy neviděla se učit
Zatím nosí jedničky, tak proč se s ním učit? Má to takhle už od 1.třídy ![]()
Příspěvek upraven 28.09.14 v 23:24
@Lenick Já jsem do primy studovala v čechách. Pak jsem 4 roky byla v zahraničí a pak jsem se chtěla vrátit. Myslela jsem si, že návrat nebude nic těžkýho. O to jsem byla víc zklamaná obecně složení učitelů šlo dolů. A nedokázala jsem pochopit, proč se mam cokoliv v čechách učit. V anglištině jsem dostala 5,že mi učitelka nerozumí. Na zeměpisu jsem dostala za 5,že jsem projevila názor, že EU je dobrá. Přitom ta učitelka o EU nic nevěděla tak jsem jí informovala. Pak na matice jsem měla zásobu 5,že sice vysledek správný, ale měla jsem naučený jiný postup. Nakonec jsem se po vyhození z gymplu musela vrátit do zahraničí. A o to jsem si to víc užívala. Na zeměpise jsem se učili o Evropě. Ne tak jak v čechách, kde co je. Třeba jak opravdu funguje EU, kam směřuje Evropa, turismus v Evropě a tak dále. Sice jsme psali hodně esejí, které já nesnášim, ale člověk má možnost projevit svůj názor
@annaei musíš být fajn a myslím, že se neztratíš. Věřím Ti vše. I když dnes bys možná dostala 5 za názor, že EU je špatná
Synovi to na škole dali učitelé pěkně sežrat, když se po roce vrátil-přitom studium jinde měl oficiálně povoleno. A nejen jemu, ale i jeho spolužákům, kteří také rok studovali jinde. Pořád že jim říkali - už nejste v Americe, už nejste v Anglii, už nejste v Německu. Já bláhová si myslela, že budou na své studenty pyšní, že se ve světě neztratili, otrkali… Jo a ty historky o tom, jak jazykově nezdatní učitelé rozdávali čtyřky a pětky studentům, kteří ovládli jazyk lépe než oni, jsem už také z různých stran slyšela. Ach jo. Ale už jsme možná daleko od tématu. Ať se Ti daří
.
@slabikář píše:
Myslím, že teď děti mají ve škole veget podle nás, já jsem ročník 79, musela jsem se pěkně šrotit, nebyla jsem extra studijní typ, abych měla na vysvědčení dvojky, dnešní děcka to mají tak trochu zadarmo.
NA STŘEDNÍ ŠKOlU SE DOSTANE KAŽDÝ, I ČTVERKAŘ A TO JÁ, KDYŽ JSEM VYCHÁZELA Z OSMIČKY A MĚLA Z důležitých předmětů dvojky, tak jsem na ekonomku musela dělat příjímačky.
Od sestřenky se tam teď dcerka dostala se čtverkami, v naší době by si na střední školu s tímto prospěchem ani neškrtla.
@Lenick Já chodim na Evropskou školu školu, která má být rovnocená všem školám v EU. Snažila jsem se jít do Čech mělo to být podle všech umluv bez rozdílových zkoušek. Rozdílové zkoušky můj gympl vyžadoval, nakonec se za mě u ředitele šla přimlouvat inspektorka z ministerstva školství. Nakonec ředitel řekl, že musim poslat osnovy a pokud to bude identický tak potom nebudu muset dělat rozdílovky. Nakonec jsem je dělala jenom ze 3 předmětu
@annaei píše:
@Lenick Já chodim na Evropskou školu školu, která má být rovnocená všem školám v EU. Snažila jsem se jít do Čech mělo to být podle všech umluv bez rozdílových zkoušek. Rozdílové zkoušky můj gympl vyžadoval, nakonec se za mě u ředitele šla přimlouvat inspektorka z ministerstva školství. Nakonec ředitel řekl, že musim poslat osnovy a pokud to bude identický tak potom nebudu muset dělat rozdílovky. Nakonec jsem je dělala jenom ze 3 předmětu
Měla jsem prvňáka v roce 1997, 1999 a teď… mají to teď podle mě složitější. Musí si hlídat klíček od skříňky, kartičku na oběd, kartičku do automatu.. musí si hlídat svoje oblečení a přezůvky, jakmile si je nestrčí do skříňky, přijdou o ně.
Před lety jsem se o všem domlouvala s učitelkou.. dnes musím za učitelkou, za družinářkou, za hospodářkou do jídelny. Je víc papírů, administrativy.
Co se týče výuky.. mají hezčí a veselejší pracovní sešity, matematiku na youtubu, to je lepší, zatím…
Jeste tu mozna nepadla zminka o zvlastnich skolach. Ty dnes prakticky neexistuji /?/ a deti, ktere tam v tech 80. letech, co pamatuji ja, chodily, jsou ted normalne integrovane v beznych skolach. Nebo me opravte…
Ale ja pamatuji, jak opodal nasi vyberove ZS /jazykovky/, kam jsem chodila ja, byla prave jedna zvlastni a krome cikanu a na pohled ehm mene inteligentnich deti tam chodily i deti s ruznymi dys… /tehdy se tomu rikalo jinak/. Stavala jsem s nimi na zastavce saliny a stydela se, ze si me nekdo s tema „z blbsulky“ splete
Protoze ta ostuda! Ona byla tehdy ostuda i jit do skoly s odkladem…
Jinak jsem sla do 1. tridy taky 1980 a bylo fakt narvano, nase skola jako jedna z mala mela „jen“ ctyri tridy v rocniku po pouhych 28 detech, na sidlisti byly byzne skoly o tech 30 a vic deckach, tridy A-M! a navrch jeste smenovali, tj, odpoledni vyucovani.
Na stredni s maturitou 1988 se smela podat jedina prihlaska, dalsi uz jen na ucebni obory.
Dnes jsou urcite vetsi naroky na jazyky, my byli jazykovka a presto jsme meli rustinu od treti a anglinu od pate, ted je anglictina uz v prvni, nebo ne?
Příspěvek upraven 29.09.14 v 00:15
@majdula1 zvláštní školy jsou pořád, jen dnes mají přívlastek myslím speciální nebo praktické
A integrace na zš je určitě větší, to ano.
@krtek7489 píše:
Rekla bych, že je to právě naopak. Já nastupovala do 1.třídy v roce 1980. Myslím si celkově, že na nás až do 8. třídy měli učitelé daleko větší nároky, než mají učitelé dnes. Jsem generace husákových dětí, kdy se ročně rodilo 150 - 200 tisíc dětí. Třídy přecpané 35 dětmi, dostat se na střední školu měly šanci jen děti s výbornými výsledky. A dneska? Slovy mé kamarádky „ten můj blbec se se čtyřkama na státní střední školu nedostane, tak mu jí holt budu muset zaplatit“ a tak mu jí zaplatila. Pak to vzdělání má mít nějakou úrověn. To za mých mladých let nebývalo. Jinak mám syna v sedmičce a bohužel jsem ho nikdy neviděla se učitZatím nosí jedničky, tak proč se s ním učit? Má to takhle už od 1.třídy
Ne za tvych mladych let se na skoly naopak nepoustelo
nezlob se ja musela
@Šarlota4 píše:
Ne za tvych mladych let se na skoly naopak nepoustelonezlob se ja musela
to není pravda, pouštělo. Spočítej si to
Já byla v osmičce a byl převrat a to jsem ročník 75…
Takže souhlasím, že dříve to bylo složitější, protože přístup nebyl tak individuální a fakt měl člověk honičku se někam dostat. ¨
A řekla bych, že i maturity mají jinou úroveň…
Podle mě se to hlavně nedá vůbec srovnávat. Dneska se děti učí myslet (tedy pokud mají schopného učitele) a ne se jen něco biflovat. Mají více prostoru k vlastní činnosti, mohou se podílet na výuce, sdělovat nějaké svoje myšlenky, učit se prosazovat, mluvit před kolektivem atd. To dříve neexistovalo.
Výstupy na konci ZŠ budou asi stejné - jde jen o to, co chcete posuzovat. Dnešní děti budou aktivnější, budou schopné samy si hledat a zpracovat informace, budou schopné logicky a kriticky myslet. Možná budou mít horší výsledky třeba v nějakých srovnávacích zkouškách, ale to je dáno tím, že prostě spoustu věcí nemají nadrcenou a nevyžaduje se to po nich jako dříve.
@j.a.n.i1 píše:
@Almatka Ne, slabikář byla knížka, kde byly jednoduché texty složené z písmenek, které dítě tou dobou již umělo… já si vždy myslela, že věty: MÁMA MELE MASO a EMA MÁ MÍSU jsou nesmrtelnéa jinak meli jsme ten samý co @BohunkaP
Dočítám pozdě, ale musela jsem. Mnohem úžasnější věty byly dál: PEPA MÁ SÍLU! PEPO, Ó JÉ!
Jo, jo, stejný slabikář.
K tématu - naše čerstvá prvňačka mi rozhodně přetěžovaná nepřijde, učební plán a tempo mi přijde pohodové. Nicméně úkoly mívá 1-2 denně, to nad ní bdím, ač bych vždy nemusela, aktovku kontroluju - ať ví, že máme zájem. Nepamatuju si, že by nade mnou naši stáli, ale zápisy ve Slabikáři jsem měla stejné - „četla 5ד atd.
Díky své (o 4 roky starší) ségře jsem nejspíš spoustu věcí uměla nazpaměť, dodnes si pamatuju, jak mne na moje první „školní“ Vánoce pérovala, jak čtu tu knížku, co jsem právě dostala… ![]()
Jo, vyjmenovaná slova jsme brali ve 3. třídě.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.