Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Modesta píše: Více
Přesně tak. Venku jsme trávili veškerý volný čas, v létě, v zimě, prostě furt. Nikdo nám nedělal animátora a prostě jsme jako děti držely při sobě. Když byl nějaký průser, prostě jsme za všechno mohli všichni
Mamka v pohodě poklidila a mohla si sednout ke knížce, k televizi, apod. V životě jsem neslyšela mamku, že by si stěžovala, že nemá na nic čas. I my jsme měli svoje povinnosti a přesto nejel vlak ![]()
@ibis píše: Více
No a já včera vypustila smečku ven. Je v ní i necelý tříletý synek, takže mají nakázáno být jen před barákem. Abych je mohla pravidelně kontrolovat z okna.
A během půl hodiny už slyším cizí ženskou že kde máte maminku. Pojď, půjdeme za ní. Vylítla jsem a seběhla schody ven. A tam sousedka říkala, že už se divila, kde jsem. Že nejmenší už chtěl určitě domů. 🤦🏼♀️
No to je mazec. Moje děti byly to samé. Kolem baráku taky od mala, chytly se starších dětí a bylo. Jen si vybavuju bouchání na okno a mamí pít ![]()
Jo tahle hyperprotektivita děti taky není dobrá…často se cizí starají do čeho nemají…
Ty dětské pouliční party nic nenahradí…
Aktovka do kouta a do večeře venku… každá doba má své
My třeba klukovi pořídili místo mobilu hodinky, ale GPS zapnuté nemá. Zase ho nebudu stallkovat na každém kroku.
A kdyby se tomu batoleti něco stalo, tak se hned bude řešit, co dělalo venku samo bez dospělých a proč nikdo nezasáhl. Popravdě nechápu, že někdo hodí svou zodpovědnost za batole na další malé dítě ![]()
@Snorlaxik píše: Více
Nemusí. Ale pro pětičlennou rodinu je to lepší. Kdybych každému měla chystat jídlo v jinou hodinu tak nedělám nic jiného než chystám jídlo. Mám děti malé. Ty si vše sami nechystají a musím dohlédnout, aby po sobě uklidili.
@Menton jo tak to u nás je zatím nejstarší pětiletý. Úplně si je netroufnu pustit samotné kvůli traktorům atd. Máme vesnické stavení, takže je to tu trochu víc nebezpečné než někde u novostavby nebo před panelákem v některých směrech. Ale normálně plánuji, že budou běhat venku. Příští rok už určitě. Animátora taky úplně nedělám. Hodně si hrají sami a nebo nám pomáhají. Parta dětí ke trochu problém. Mají tu často bratránka, ale ten se prostě musí hlídat. Neudělá jim nic dobrého a podle maminky za nic nemůže
já bych je taky sprdla všechny a bylo by. Stačí mi to vidět doma. Ubližují si všichni navzájem
roční je chodí dost slušně provokovat ![]()
Tady na vsi teda děti běhají sami hodně. Ale bohužel i často na čtyřkolkách a pod. To mi přijde dost nebezpečné.
Moje přesvědčení bylo, že bude moje dcera jíst pouze zdravé a čerstvé, nejlépe bio suroviny.
Jenže to jsem netušila, jaké to bude s dítětem „nejedlíkem“
ovozel jen něco, maso kromě drůbeže jí nechutná, spoustu věcí ani neochutná, protože se jí nelíbí, jak vypadá. Miluje suché pečivo aj. Zkouším hledat alternativy, jak do ní něco dobrého dostat, ale chci, aby si ten apetit vytvořila sama, nejsme zastáncem nucení do jídla, to má spíš opačný efekt. Takže u nás asi takhle…
@Zeoli píše: Více
No to neměly. Ani neměly moderní spotřebiče, které dle mého teď vše neskutečně uspíší. A dneska jich je na výběr spousta. Bohu díky za ně. Každému spotřebiči se rozdělí nějaká práce a je to. Člověk si při tom stihne číst, hrát, cvičit. Co chce.
@Kelsey píše: Více
No právě, je pak čas na děti, děti ten čas vyžadují a když pak tu pozornost nemaji, tak řvou.
Se mnou si hrály děti, kamarádi, máma určitě se mnou čas od rána do večera netrávila, tak mohla vařit, spotřebiče žádný neměla, ani mixér.
@smile_xxx píše: Více
Mrskla ho do ohradky a klidne se mohlo uvztekat.
@Kelsey píše: Více
No ale asi jim nebyly 2 roky jako zminuje Qwerty, ze?
A to takhle naše děti lítají venku už rok samy (teď už i s nejmladším). A nikdo se z ostatních dětí k nim nikdy nepřipojil. Prostě tady se party dětí nedělají. Je to škoda, pro nás to bývalo veliké dobrodružství, jít ven s kamarády.
@smile_xxx píše: Více
bylo více času, tenkrát se nechodilo do práce od nevidím do nevidím, nebylo tolik pozlátek, nechodilo se nijak zvlášť za kulturou, televize vysílala snad od 19-22 (to už nevím přesně) a nebylo tam nic, zrovna tak jak dneska, jen dnes máš 120 programů,
nechodilo se do nákupních center, to je žrout času aj.. ![]()