Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Menton píše: Více
Můj má taky 10. Má 141 cm a 28 kg. Je štíhlý, astenický typ. Zdravý a sportovec. Taky nevidím problém. Rozhodně nevykrmuju. To, že děti nejedí je většinou chyba rodičů.
Příspěvek upraven 06.08.24 v 14:02
@anavi13 píše: Více
Kdybych neměla tu domácí pekárnu, tak se na to taky vyprdnu. Ručně bych se vykašlala patlat se s jakýmkoliv těstem. Ale naházím suroviny do pekárny. Za dvě hodiny vytáhnu krásné těsto, které jen rozdělením na plech nebo do formiček na bulky, bagety a dám péct. Vše si odpracuje pekárna a trouba. Moje jediná práce je, že to do té trouby přenesu, zapnu ji a vytáhnu ven, až vyprší čas pečení. U nás teda v pekárně mají i hezké, velké hamburgerové bulky hotové. Nejsou to ty balené uměliny. Ale věčně mají hned dopoledne poslední dvě. Moji jsou čtyři (chlap a tři děcka). Nejde pro čtyři na oběd rozdělit dvě bulky. Takže stejně se musí upéct.
@Zumpa píše: Více
Narážíš na kvalitu potravin kdysi a teď?
Otec mi říkal, že dříve ty potraviny chutnaly o dost líp.
Když si člověk dal vlašák, tak to byl vlašák. S tím, co je dneska se to dle něho nedá srovnat. ![]()
@Margery píše: Více
Mé dítě má ABKM, já také, plus celiakie, manžel DM 1plus celiakie. Ano někteří z nás ten jídelníček musí víc promýšlet, ale pořád to není omluva k tomu, aby dítě jedlo za každou cenu cokoli, jen aby jedlo…
Pokud má PAS, tak nechápu, proč dítě srovnávat se zdravými dětmi…
Příspěvek upraven 06.08.24 v 14:12
Tak moje dite je jak lunt pořad, i když dostává spoustu veci, co by člověk nazval nezdravými.
Nesnasim poucovani lidi, co mají jedno dítě a mají pocit, ze mají patent na výchovu.
@Lily-of-the-valley píše: Více
A já zase nesnáším lidí, kteří nejso
u sebekriticti a místo aby děcko jedlo vyváženou stravu, hledají omluvu pro nezdravou stravu… ![]()
Vaříme kombinaci 3 diet a zdravé i nedraze se dá stravovat, hledám řešení, ne výmluvy
Jidlo zdrave a nezdrave snad srovnavat muzu, to se netyka jen zdravych deti ![]()
Dite ma ABKM, HIT, intoleranci laktozy, alergii na soju, nektere orechy, nektere maso, ovoce a zeleninu, vejce… a tady pisu ciste o bilkovinach, ty jsou k rustu jaksi potreba.
Tak nějak, mám alergika. Nejedlíka, který má v 7 letech 18kg. Mám 5 dětí a učím je jíst zdravě. Nevařím x variant. Je prostě jedno jídlo a pokud někdo nechce, ať nejí. Nejedlík dostal rozum po rozpravě o tom, že už je pod 3. percentilem a pokud nebude jist, bude řešit doktorka co dál. Jí málo, ale snaží se jíst.
@Margery píše: Více
Máš to těžké. S tímhle vším se musí opravdu špatně vařit. A to si myslím, že si umím v kuchyni poradit. Tady bych taky plavala a často se topila, než se tohle vše člověk naučí automaticky. Držím palce. Je šance, ať nějaká alergie časem ustoupí? Kluk měl kdysi jen atopický exém po mléčném. Dětská řekla, že kolem třetího roku kluka může zmizet. Zmizel. Ale nemusí to být trvale. Jen může být léta prý v útlumu. Až bude mít někdy nějaký stres třeba kolem zkoušek, maturity atd., tak ten větší stres může vše znovu nastartovat.
Já si myslím, že dneska je relativně těžké jíst zdravě. Není týden, kde by nestahli z prodeje rádoby zdravé potraviny. Překročeny limity několikanásobně v okurkách, ovoci atd. Děsný. Totální hnus.
Bio čočka s olovem už je největší vrchol toho, co si řetězec dovolí.
![]()
Jenže lidi si to nechají líbit. Já už několikrát řešila kvalitu potravin. A udivuje mě, jak je to řetězcům jedno.
Měli by dostávat mega pokuty.
A lidi by měli přestat remcat u pivka v hospodě a taky začít nějak jednat.
Přes léto máme ze zahrady, takže to jde, ale fakt obilí a tak si nepěstuji. ![]()
Takže beztak je člověk odkázán na kde co z krámu.
Ale prostě když vidím kde co se stahuje, tak je mi z toho ouzko. Jelikož si člověk říká: hmmm koupím si zeleninu a ovoce, budu jíst zdravě. A ha ha ha. Koktejl plný pesticidu. ![]()
Příspěvek upraven 06.08.24 v 17:13
Strcim mu cokoliv kromě alkoholu a wasabi ![]()
Ale teď vážně (i když ta první věta je fakt pravda
) do roka jedlo dítě zdravě, ale pak prostě začalo chtít to, co vidí u nás a je to otesanek, takže chce všechno. Jít cestou, že to a to může jen maminka, to mi přišla taková podpasovka
a ani na to nemám nervy a jíst čistě zdravě taky nezvládám. Takže doma vařím slušně (moc nesmažím, nejime čínské polivky), ale když máme chuť a objednáme si s chlapem pizzu, tak si prostě dá s námi, to samé na návštěvě pokud ukradne ze stolu hrst chipsů, nedělám z toho vědu. V restauraci ještě vlastní jídlo neobjednavame (jsou mu 2), takže si dá se mnou klidně i ty hranolky.
Takže doma vařím zdravě, ji tuny ovoce, tlacim do něj zeleninu, ale když mám žravku já, tak se přiživí na prasečinkach i on a restaurace, oslavy atd neřešíme vůbec.
Ale možná kdybys nás potkávala jen venku, tak se zdesis, protože venku jime výrazně hůře než doma, v chatě na horách mu prostě na svačinu jogurt s ovocem neobjednam/ doma to normálně svaci
Ze zkušenosti děti s PAS v tomhle srovnávají kolikrát i samotní odborníci přes výživu.
To je dobře a jsem rada ze to někomu funguje. 🤷♀️
A víš o tom, že to co je teď zdravé, nemusí být zdravé za 5 let? ![]()
Mám dítě nejedlíka a jsem šťastná za cokoli, co sní - krupicová kaše a kakao je asi tak nejzdravější věc, co jí, ještě kuřecí palička, boloňské špagety,
ve škole jí jablko a banán, přes prázdniny ne,
suché špagety, suchá rýže, bramborová kaše, jednou za půl roku plátek rybího filé na másle, vývar s nudlemi, párek v rohlíku - když řekne, že má hlad, má duše se zatetelí blahem