Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Liddka píše:
@Pomka co je to za hloupostproc by se mel preucovat nechapu to nekdy proc to lidi resi. Muj syn je levak a nijak to neresim. Manzel je taky levak a nema stim zadny problemy. Jestli je nekdo levak nebo pravak je snad jedno ne. Ja jsem se stim tedy jeste nesetkala ze by to nekdo resil.
Je to jedno, naprosto
taky si to myslím. Proto mi jdou na nervy ty poznámky, že to je správně pravá ručička (a tón v hlasu, jakože naštěstí je to tak, protože by to byl průšvih). Jako fakt, jsou lidi (starší generace), která žila v době, kdy se to přeučovalo a chudáci děti ![]()
Nad každou radou se aspoň zamyslím, protože ne všechny rady rodičů, prarodičů apod. musí být nutně špatné.
Pokud se jedná o otravné opakované „rady“ typu proč dítěti v šesti měsících upíráš jahody, udělám přednášku o tom, proč to dělám tak a ne jinak - čímž rádce spolehlivě odradím, nikdo neradí proto, aby byl následně zahlcen nevyžádanými informacemi ![]()
Pokud by šlo o totálně mimoňskou radu doplněnou výrokem „my jsme to tak dělali“, sáhla bych k reakci „…no, tak jste to dělali špatně. Škoda, že jste neměli lepší informace.“
No, vlastně už mi nevyžádanou radu dlouho nikdo nedal. ![]()
Taky se hrozně diví, že támhletěch dítko v roce a půl ještě samo nechodí, že děti „by měly“ v roce chodit. Říkám, že dítě „by mělo“ chodit kolem roka a půl samo a „fakt“ a údiv s tím, že Pepík už v roce sám běhal (dokonce jsem to říkala několikrát, že děti v roce chodit samy nemusí a pokaždé je to překvapení). ![]()
@Pomka jj nechapu to je to uplne normalni clovek jako ostatni at uz je pravak nebo levak. Manzelovo babicka se taky ucila psat pravou protoze byla levak… ![]()
@Pomka píše:
Mně vadí, že je člověk za hysterku, když na plno věcí má námitky
Od toho se musíš odprostit. Dobrou mámou Tě nedělá to, co si o tobě a tvých „metodách“ myslí okolí, ale to, že děláš to, co je podle těbe dobré pro tvoje dítě, a že jsi v tom důsledná. ať si okolí myslí a říká o tobě co chce. ![]()
@Svistice to já se nedám. Řeknu jasne co a jak. Ale pak zbytek návštěvy neposloucham nic jiného, než to, jak je kluk chudák, že mu nechci dat ani vetrnika (tehdy měl 2r.). Že jsem divná, že co z toho života to dítě má atd. Malý dostal hrozný a byl spokojený a o zákusek ani nestal ale tam to byla debata na hodinu. A to je furt něco…a takové návštěvy me nebaví. Akorát mi to znechuti. A samotné dítě bych tam nedala. Jelikož když jsem tam, tak si ho ohlidam, ale kdybych tam nebyla, tak by ho cpali hlava nehlava.
@blobfish píše:
Nad každou radou se aspoň zamyslím, protože ne všechny rady rodičů, prarodičů apod. musí být nutně špatné.Pokud se jedná o otravné opakované „rady“ typu proč dítěti v šesti měsících upíráš jahody, udělám přednášku o tom, proč to dělám tak a ne jinak - čímž rádce spolehlivě odradím, nikdo neradí proto, aby byl následně zahlcen nevyžádanými informacemi
Pokud by šlo o totálně mimoňskou radu doplněnou výrokem „my jsme to tak dělali“, sáhla bych k reakci „…no, tak jste to dělali špatně. Škoda, že jste neměli lepší informace.“
No, vlastně už mi nevyžádanou radu dlouho nikdo nedal.
Jj, mám to stejně. Taky jsem dostala pár rad, který mi byly k užitku.
Jak jsem psala, spíš jde o to, že nedokážou (nechtějí) slyšet, proč se to tak dělat nemá.
Já se setkávám taky s různýma radama, hned v šestinedělí- nechovej ho zaděláš si na problémy, odpověděla jsem že svý dítě brečet nenechám a tím moje mamka s radama skončila. Jen tchán má pořád nějaké řeči, ve dveřích už se syna ptá kde má papučky má odověď je vždy, on papuče nenosí. Když se venku lekl v roce obrovského kombajnu tak tchán prohlásil že se mu ale vůbec nelíbí že se malej tak bojí - má odpověď no a co je to dítě má pud sebezáchovy tak se bojí obrovskejch hlučnejch věcí co nikdy neviděl. Mě teda tyhle jejich názory nejsou příjemný, ale většinou je hbitě odpálkuju a mám klid. Minule jsem se dozvěděla že jsme chudáci, protože máme blato ze zahrady na rohožce u domu, no to už jsem dostala záchvat smíchu.
@Perm taky mi říkali nechovej… tak jsem jim řekla, že co kdybychom kluka dali do sklepa a chodili ho jenom krmit… ![]()
Tohle je dobre tema
moje mamka mi porad rikala ze je dcera nevzdelatelna, kdyz neumi v pulroce pacicky ale jinak jakztak dobry. Tchyni se furt zdalo ze musi malou neco ucit, nastesti ji teda neposazovala, ale porad ji otacela na bricho, ze to musi umet na obe strany, posouvala ji nozicky aby lezla, chtela ji vodit za ruce ale to jsem byla durazna ze ne. Furt se ji zdala opozdena- ostatni deti to uz davno umely
porad jsem poslouchala ze musi utect roku, no nakonec opravdu udelala sama prvni krucky pred rokem, ale o co jako jde??? Nastesti obe babicky respektuji jidlo, davaji jen to co pro malou pripravim
@Pomka píše:
@areca coz o to, respekt by nakonec byl, ale vyraz v ocich „prehanis“ a „kdovi, jak jsi na to prisla“ me dopalujeJe neco, co vadi vam ostatnim a je to treba fakt blbost?
tak ty výrazy v očích přesně sedí na mou tchýni ![]()
Jinak třeba udělala malý polívčičku… prý "to může, to jsou samý dobrý věci, jen brambůrek, mrkvička, bez soli, jen trocha MASOXU… " ![]()
@Annci píše:… a nepochopí, že dítě se prostě kojí a dostává mlékem všechno.
Proč nedáváš čaj, musí mít strašnou žízeň (2,5 měsíce)
@Aact píše:
tak ty výrazy v očích přesně sedí na mou tchýni
Jinak třeba udělala malý polívčičku… prý "to může, to jsou samý dobrý věci, jen brambůrek, mrkvička, bez soli, jen trocha MASOXU… "
@Liddka píše:
@Pomka co je to za hloupostproc by se mel preucovat nechapu to nekdy proc to lidi resi. Muj syn je levak a nijak to neresim. Manzel je taky levak a nema stim zadny problemy. Jestli je nekdo levak nebo pravak je snad jedno ne. Ja jsem se stim tedy jeste nesetkala ze by to nekdo resil.
Muj tatinek je levak a pise pravou… hnusne…nikdy se to nenaucil. Byl precvicovan. Tohle se praktikovalo v 50.a60.letech. Brachavje zas preuceny pravak - pise levou..hnusne..ale on si ustipl prst na prave ruce v detstvi. Takze tam to bylo neco jineho. I kdyz taky hemeli preucovat. Uz delsi dobu se to nedela.
@Pomka Joooo, to je jako u nás- úplně všechno
většina rodiny to respektovala, ale byli výjimky, nejprve jsem vysvětlovala, pak to prostě zakázala…já jsem matka…no a než se naděješ, dítě vyroste, sedne si, budeš ho moci nosit „nastojato“ a příjde chůze za ručičky
a zase všechno dokolečka a pak čokoláda a bonbony a v 18m by mělo jíst „normální“ stravu a ne pořád zeleninové polévky…a když jsem se zeptala co, tak prý třeba šišky s mákem
…to jsem se smála asi 5 minut a byl klid. Teď řešíme kravské mléko/Nutrilon… malé prostě kravské nechutná, takže se snažím mixovat a postupně na něj přejít-zase je to špatně,
však co, už je velká a mlíko nemusí…co prostě blbinec a blázinec. Nebaví mě to, nic s tím nenadělám, snažím se vysvětlovat, zdůvodňovat…až vypěním a řeknu, bude to tak a hotovo
. Přeju pevné nervy ![]()