Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anna766 píše:
Na rovinu ti řeknu že matka chtěla domu jen vnoučata. Na mě a muže nebyla zvědavá. A to jsme pro moje rodiče dělali všechno.
Jo a taky brachu, toho milovala o to víc co on na ní kašlal. No, ale tak to chodí.
To je bohužel často tak.
Ale mně jde fakt o tu fyzickou stránku věci. Prostě: Mohl tvůj muže a tvoje švagrová fyzicky vstoupit do domu tvé matky?
@Bábrdl píše:
Tohle vždycky říkají lidi, co mají doma pořádek jak z katologi IKEA![]()
![]()
![]()
„Vždyť o nic nejde.“ „My máme doma taky bordel.“ „Prosím tě. Jdou to děti.“Ale lidi, co mají doma skutečný bordel, se nachytat nedají
U nás třeba bývá vždycky jeden den v týdnu uklizeno. Do toho směřuju své návštěvy.
tak přijd a uvidíme.
myslím, že ten případ fakt nejsem. Ale přesně tydle alotrie dělala moje máma v dětství a já se zapřísáhla, že tendle teror u mě doma fakt nebude.
@Bábrdl Dovnitř můžou, ale mamka je jak na trní. Dokonce u nás i manžel párkrát přespal. Ale prostě jakýkoliv cizí člověk je narušitel. Sestra mého otce přijela asi po 2 letech na návštěvu na hodinu a půl a mamka mi pak říká, co tu zase chce, proč k nám pořád leze.
@Tamtama píše:
Můj starší syn taky chodí na návštěvu za kamarádem, ale kamarád k nám ne.A to z jediného prostého důvodu - kluci mají v pokoji bordel, a do toho si návštěvu brát nebudou.Ono ani ve zbytku bytu to není žádná sláva, po práci zvládnu umýt nádobí a otočit jednu várku prádla. Všude se něco povaluje a to se blbě uklízí. Přijdeme ze školky, já se najím, kluci mezitím udělají bordel, pak jdeme honem ven, po návratu večeře a spát.
Příspěvek upraven 28.05.18 v 10:33
nemyslím to nijak zle, ale nebylo by „výchovnější“ aby si uklidili a nějak se v těch návštěvách střídali?
tahle to vyznívá „uklízet se jim nechce/nemusí a na návštěvu chodí jinam“ -) popravdě být tou druhou maminkou, tak se mi odůvodnění, děti budou jen u vás, protože u nás mají boršus, úplně nepozdává. Jakože já budu uklízet a nahánět své dítka aby uklidili, když má přijít návštěva (do nějakého normálního stavu) a budu odměněna návštěvami pouze u nás, naše dítko pozváno na oplátku nikdy nebude, protože oni si neuklidí ![]()
@Bábrdl píše:
To je bohužel často tak.Ale mně jde fakt o tu fyzickou stránku věci. Prostě: Mohl tvůj muže a tvoje švagrová fyzicky vstoupit do domu tvé matky?
Bratr je svoboden a bezdětek. Jeho żivot je složen z koncertů metalové hudby, zápasů hokeje a fotbalu…takže ten jaksi nemá(neměl) čas na rodinu, potažmo svou matku. Dokonce si ani nenašel čas na to aby přišel svym rodičům na pohřeb, natož aby si našel čas navštívit je ještě za života.
A jo, směli jsme, i můj chlap, k nám přijet. Ale bylo to vždycky s takovými ciráty a kecy že jsme tam nejezdili.
@Keyllah píše:
nemyslím to nijak zle, ale nebylo by „výchovnější“ aby si uklidili a nějak se v těch návštěvách střídali?tahle to vyznívá „uklízet se jim nechce/nemusí a na návštěvu chodí jinam“ -) popravdě být tou druhou maminkou, tak se mi odůvodnění, děti budou jen u vás, protože u nás mají boršus, úplně nepozdává. Jakože já budu uklízet a nahánět své dítka aby uklidili, když má přijít návštěva (do nějakého normálního stavu) a budu odměněna návštěvami pouze u nás, naše dítko pozváno na oplátku nikdy nebude, protože oni si neuklidí
no, vidim to stejně.
@Keyllah píše:
nemyslím to nijak zle, ale nebylo by „výchovnější“ aby si uklidili a nějak se v těch návštěvách střídali?tahle to vyznívá „uklízet se jim nechce/nemusí a na návštěvu chodí jinam“ -) popravdě být tou druhou maminkou, tak se mi odůvodnění, děti budou jen u vás, protože u nás mají boršus, úplně nepozdává. Jakože já budu uklízet a nahánět své dítka aby uklidili, když má přijít návštěva (do nějakého normálního stavu) a budu odměněna návštěvami pouze u nás, naše dítko pozváno na oplátku nikdy nebude, protože oni si neuklidí
Jasně, že by to bylo výchovnější.
A úplně nejvíc výchovnější by bylo, mít doma uklizeno furt, aniž by to znamenalo strávit 110% času uklízením a řevem, že se má uklízet.
Ale ještě jsem nepřišla, jak na to. ![]()
Před každou návštěvou uklízím, dítě uklízí, dokonce i manžel uklízí. Návštěva odejde a 3..2…1 bordel se vrací. ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, přijde vám normální, aby kamarádi vašich dětí chodili na návštěvu za vašimi dětmi, ale vaše děti k sobě domů nezvali? Máme souseda, který se přes plot neustále ptá našeho syna, můžu k Vám, zeptej se mamky, jestli můžu k vám jo? Potom volá na svoji mamku, že jde k nám. Místo toho, aby se zeptal mého syna Nechces jít k nám? Tak je to pořád můžu k vám…Potom se ani spolu nezabaví a vyžaduje, abychom s nimi šli na hřiště, honili je apod. Už nám to jde na nervy a řekli jsme si, že k nám chodit nebude. Jeho rodiče nikdy neřeknou, že teď půjdou třeba na to hřiště s nimi zase oni nebo našeho syna pozvali k nim. Je to prostě jednostranné. Navíc ten jejich syn je nezvladatelný a otravný, pořád něco chce, běhá od ničeho k ničemu, u žádné hry ani nevydrží, lítá z domu na zahradu a zpět, pořád dokola a ani po sobě neuklidí. Co byste dělali? Nechci synovi zakazovat kamarády apod., ale snad by to mohlo být trochu vyváženější a ne se odehrávat pořád jen u nás, ne?
Já nerozumím, proč to normálně neřekneš. Rodičům (mohli by taky k vám na vaše hračky? oni řeknou, že si od něj rádi odpočinou, tak řeknete, že vy teda taky, a že byste považovali za adekvátní, aby se střídali), jejich synovi (nechceš našemu taky ukázat svoje hračky?), svému synovi (byla bych ráda, kdybyste někdy šli i k sousedovi, chtěl bys to taky? a zkusíš se zeptat?).
Místo normální domluvy bys hned zakazovala… ![]()
Pokud syn má toho druhého rád (nesnáší ho jen proto, že se vnutí), tak bych spíš hledala, jak můžou být spolu…
@Keyllah píše:
výchovnější by to určitě bylo, ale radši je vezmu odpoledne na hřiště, kde taky trochu načerpám energii, než abych po nich jen každý den křičela, aby uklízeli
uklizeno máme vždycky v sobotu jednou za 14 dní, když mám volný víkend, ale do nedělního rána je tady znovu bordel.. ![]()
@Bábrdl píše:
A úplně nejvíc výchovnější by bylo, mít doma uklizeno furt, aniž by to znamenalo strávit 110% času uklízením a řevem, že se má uklízet.
Ale ještě jsem nepřišla, jak na to.Před každou návštěvou uklízím, dítě uklízí, dokonce i manžel uklízí. Návštěva odejde a 3..2…1 bordel se vrací.
tomudle přístupu fakt nerozumím. Takže pro sebe uklizeno mít nepotřebuješ, respektive za to úsilí ti to nestojí, ale kvuli jinýým lidem plašíš celou familii?
@Tamtama píše:
výchovnější by to určitě bylo, ale radši je vezmu odpoledne na hřiště, kde taky trochu načerpám energii, než abych po nich jen každý den křičela, aby uklízeliuklizeno máme vždycky v sobotu jednou za 14 dní, když mám volný víkend, ale do nedělního rána je tady znovu bordel..
no, v pořádku, naprosto chápu. Ale nerozumím, proč když to nevadí tobě, měla bys problém s návtěvou.
@Bábrdl píše:
Ale ještě jsem nepřišla, jak na to.Před každou návštěvou uklízím, dítě uklízí, dokonce i manžel uklízí. Návštěva odejde a 3..2…1 bordel se vrací.
tak to je celkem klasika, při práci s dvěma malými dětmi, jsme rádi, že se najíme a chodíme v čistým
nějaký extra úklid moc nestíháme, ale tak, aby mohlo dojít nějaké jiné dítko to snad dokážem
jen je to něco za něco, a tak mi přijde nefér, že já bych měla obětovat třeba tu hoďku na úklid, aby teda kamarádi mohli dorazit a druhá strana to odmávne s tím, že mají bordel, tak se k nim nechodí...….. Jinak to řeším tak, že do patra se nechodí a návštěvu jen provedu kuchyní a obyvákem na zahradu (tady stihnu věci narvat do skříní a dítka hračky do krabic
a ani je nenutím zouvat ![]()
Mě vadí celkově hlídání cizích dětí. Hlídala jsem z rodiny, kamarádů klidně i 4 najednou. Všichni kolem 8-10let. Letos na to kašlu a odmítám. Mám ráda svůj klid. Moje dítě si vyhraje samo, člověk by řekl, že když je jich tolik, zbaví se a zabaví i moje dítě. Vůbec. Celý víkend pak reším, že se nudí, nemají do čeho píchnout. Venku vedro, bazén. Syna mi pořád odhání, ten pak brečí, že chce za nimi. Takže já pak celé dny poslouchám. Teto, my se nudíme, my nechceme Vojtu k sobě, teto, já mám hlad, teto půjdeš s námi na výlet… Jsem pak z toho vyflusana a antikoncepci mám na dobrých 5let
Sice to zní sobecky, ale mám ráda svůj klid. Syn si vyhraje sám, neotravuje mě pořád, že se nudí. Ano, hrajeme si i spolu, vaří mi z písku, kopeme si s míčem, pomáhá mi uklízet… Ale prostě cizí děti mě v tomhle se.rou. V celém baráku pak bordel, který uklízím dva dny. Já si tedy nepamatuji, když jsme byli malí, že bysme otravovali rodiče, ať nám vymyslí zábavu. Hráli jsme po večerech na schovku, brali sebou automaticky i 3leté dítě, vybíjenou, jezdili na kolech, když byl bazén, tak to bylo jasný. Rodičům jsem to už řekla, ale jsou jak natvrdy a chtěli by mi děti sem cpát nejlépe pořád
. Takže už nevím, jak jim mám vysvětlit, že nejsem chuva. Oni nám to třeba nevrací
Příspěvek upraven 28.05.18 v 11:19
@Tamtama píše:
výchovnější by to určitě bylo, ale radši je vezmu odpoledne na hřiště, kde taky trochu načerpám energii, než abych po nich jen každý den křičela, aby uklízeliuklizeno máme vždycky v sobotu jednou za 14 dní, když mám volný víkend, ale do nedělního rána je tady znovu bordel..
chápu, jen píšu, že jako druhé mamince by mi to nepřišlo prostě fér. Buď mi ten můj nepořádek až tak nevadí a pak nemám problém s návštěvou malýho kluka, nebo vadí a ten čas tomu obětuju. Když by byl jen u kluků v pokojíčku, jak dlouho myslíš, že by trvalo to uklidit do nějaké snesitelné verze? Vždyť jsou to kluci -) umytý okna, vyleštěnou zem a atd. určitě neřeší…
U nás je to různé, s některými dětmi je to půl na půl, s jinými jsou různá období, u jiných je to jednostranné – víc u nás.
Nevadí mi to, resp. když mi to vadí, tak si to vyřeším s dětmi – např. řeknu, že dnes bych chtěla mít trochu klid, jestli by nemohly jít ven nebo si návštěvu domluvit na jindy. Nebo jestli si zvládnou hrát nějakou klidnější hru v pokojíčku…
Vždy se nějak domluvíme a většinou mně to nevadí a nechávám na dětech, jak chtějí.
Vždy ale také říkám dětem, pokud ony nechtějí, tak ať klidně odmítnou. „Nezlob se, ale dnes si chci hrát sama“ nebo, že chtějí jít raději ven… Protože jsou opravdu děti, které se prostě jdou vetřít a vlastně ani moje děti o ně nestojí. Ale pokud moje děti zájem mají, tak nemám problém s tím, že jsou návštěvy jen u nás, klidně jim dám oběd, můžou u nás přespat atd.
Pokud nějaké dítě zlobí „nad míru“, tak si to s ním vyřeším. Tím ale myslím spíš až demolování bytu nebo nebezpečné věci. Někdy i když nám chce málem vyjíst ledničku, že by mi nic nezbylo na vaření, večeři, svačinu apod. Prostě si ty hranice určuji sama. Kdyby to nešlo, tak teprve potom bych zvažovala úplné zamezení návštěv. Ale to se zatím nikdy nestalo, že bych se s dětmi nedomluvila.
Bordel neřeším vůbec. Uklidím, až chci nebo mám čas, náladu. Kvůli dětské návštěvě se fakt nestresuju. Myslím, že to děti neřeší, že spíš uvítají pohodu. Mám tři děti, malý byt – odmala je u nás pořád někdo, asi není den, kdy by se u nás nikdo ani nemihl, říkám si, kdyby jim u nás bylo blbě a vadil jim bordel, tak by se asi nevracely ![]()
A jestli mě pomluví doma, tak ať. Přístup „mám doma bordel, tak si nikoho nezvi, ale jdi radši (dělat bordel
)k nim“ mi je nepochopitelný. Jakože já uklízet nebudu, ale sousedka ať uklidí? ![]()
Já teda uklízím často až navečer (ráno nestíháme, po práci chci mít chvíli klid, tak se na to vrhnu večer), děti chodí většinou odpoledne, takže jdou do největšího bordelu (chaos z rána a příchodu ze školy/práce). Větší úklid dělám jen o víkendu.
Ale ať si to každý dělá, jak chce. Je mi milejší, když někdo na rovinu řekne, že k nim na návštěvu se nechodí, než když by tam moje dítě pustil a pak skřípal zubama…