Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@klobinka prave muj mamanek neni ale tchyne mu v detstvi napovidala o tolika potravinach jak jsou jedovaty, nevhodny, ze proste mu to zustali ![]()
@Anonymní píše:
Tak můj taky skoro nic neji. Např. kdyz udělám omáčku s masem, on to maso prostě nesní
To samé pečené kuře, rozrejpe. Jediný maso co sní je prsní řízek nebo pečené vepřové.
No a když udělám jidlo, který mu nechutná tolik tak sní jen co musí, aby neměl hlad. Zbytek nechá
To je horší než malý dítě, ať teda uvaří on
@Peggy54 píše:
To vazne bych nekoupila, s tim by me hnal, i u potravin beru jen kvalitu a vetsinou od farmaru, me by se to i mamzelovi zajidalo dvakrat po sobe to stejne.. a jestejidla sestavuju aby to melo vyzivovou hodnotu a to fakt jezenim toho sameho nedosahnu..mamina i babicina domacnost to ma stejne, za to tchyne je schopna ohrivat ctyri dny to same, proto mam manzela zmlsaneho jak blazna
Jak to myslíš?
Když sestavené jídlo od tebe má poprvé správnou výživovou hodnotu, tak podruhé na druhý den už ne? Nebo jak?
@Anonymní píše:
Ahoj. Jak jste na tom s jídlem a jezenim ho ještě k večeři např. nebo na oběd druhý den? Nemyslím takovéto co se nedá už, ale třeba omáčka, když si k ní uděláte čerstvé těstoviny?
Můj přítel se na to moc netváří, já si dám klidně, ale on je rozmlsanej, nejraději by si dal i k večeři něco jiného i když zbyl třeba ještě hrnec omáčky. Za prvé mi to přijde škoda surovin a hlavně i času. Popravdě když zbude jsem ráda, aspoň si jen ohřeju a nemusíš stát u plotny.
Když odmítne tak prostě uvařím něco jiného, ale pak vylejvám do záchodu hrnec jídla.
Proč vylejvas a nedáš do mrazáku, to uz radši tu polívku odnes bezdomovcum, budou rádi…
A pan fajnovka ať si namaze chleba, by mě hanba fackovala vylejt hromadu jídla když někde lidi nemaj co do huby… Nic ve zlým, ale bacha aby to nevyžadoval i až budete mit deti a nebudeš vědět kam dřív skočit
Můj si buď dá co je uvařené od oběda, když přijde z práce, nebo si něco udělá sám, jo někdy taky dělam večer teplý jídlo, nějakou rychlovku, ale když vím, že 2.den máme dopoledne program, udělám si té omáčky na těstoviny nebo nejake kureci smesi víc a máme to s malou i na 2.den - a dopoledne nemusím trávit u plotny, jenom k tomu dodělám prilohu. A když dostanem třeba od mamky domácí knedle, ohreju na paračku:)
@J_Doe myslim to tak, ze jeden den udelam kureci, ktere je prospene necemu, dalsi den lusteniny, dalsi den rybu, dalsi den treba nejakou prasarnicku, ne jist furt to same, ale dat telu rozmanitost
@Monchichik no me by zas nenapadlo nechat chlapa po praci hlady
![]()
Klidně si dáme jídlo i druhý den, dokonce se druhý den na tu dobrotu víc těším. Manžel se synem totéž. Manžel nesnáší vyhazování jídla.
@Peggy54 jo to mě by to teda napadlo…píšeš, že nejí 80 % potravin, tak to teda nevím co jí, ale já bych furt to samé dokola nejedla…a nevidím jedinej důvod, proč by si nemohl uvařit, není sám, kdo chodí do práce…já jsem měla doma 4 chlapy, takže jsem uvařila a buď jedli nebo ne, jejich volba, nebudu dělat každému něco jiného…
@Peggy54 píše:
@J_Doe myslim to tak, ze jeden den udelam kureci, ktere je prospene necemu, dalsi den lusteniny, dalsi den rybu, dalsi den treba nejakou prasarnicku, ne jist furt to same, ale dat telu rozmanitost
Jenže ty si pleteš výživovou hodnotu a chutě.
Výživová hodnota jsou cukry, tuky, bílkoviny, vláknina, vitamíny a další věci. Teoreticky, pokud sestavíš na jeden den jídelníček, který pokryje vše potřebné, tak ho můžeš jíst denně, a tvé tělo strádat nebude…
To, že měníš jídelníček tak, abyste neopakovali jídla víc než po x dnech není kvůli výživové hodnotě, ale kvůli chuti, což je vlastně zmlsanost, a ne potřeba. ![]()
Jídlem nepohrdáme a svým volným časem taky ne. Takže zbytky nevyhazujeme a u plotny prostát dny odmítáme. Přes týden vaříme fifty fifty jídlo, které se dá jíst dva až tři dny (třeba s obměnou přílohy), často tak, že máme k večeři a druhý den s obměnou k obědu. Polévky a omáčky na více dní naprosto běžně.
Mít doma tvého drahého, tak si denně maže chleba s máslem. Na rozfrcanou fajnovku bych zvědavá nebyla a rozhodně bych se nestrhala kvůli jeho mamánkovským výmyslům.
@Monchichik no ja bych ho do kuchyne ani nepustila, je ajtak takze praktickym zivotem nepoliben, takze by mi akorat udelal poradnou neplechu, a me to nejak nevadi, neomezuje udelat mu mimo jidlo,
@J_Doe ano zamenila jsem to, ale jist tri dny po sobe treba hovezi, byt menit upravu, prilohu je pro nas nemyslitelne
@Peggy54 píše:
@J_Doe ano zamenila jsem to, ale jist tri dny po sobe treba hovezi, byt menit upravu, prilohu je pro nas nemyslitelne
No, takhle, pokud dokážeš odhadnout, kolik toho sníte, tak je to ok, a vlastně obdivuji, že to odhadneš. Já taky vařím teplé večeře přes týden vlastně denně, a někdy se mi stane, že zbyde - prostě to neodhadnu. Ale pak nevyhazuji, nechám, a tu jednu - dvě porce někdo další den k večeři sní. Ale když přes víkend zůstane od oběda, tak se nikdo nepodivuje nad tím, že to nabízím k večeři.
Vyhazování jídla ale opravdu nemám ráda, prostě to považuji za plýtvání.
@J_Doe treba ve stredu jsem delala svickovou a zbyly dva knedliky a minimum omacky, knedliky jsem dala kocicakum omacku pak teda vylila ale jestli to byla deci tak je to moc
Ale kolikrat to i neodhadnu a leti to proste ven, ale nejsou toho fakt litry a kila ![]()
@Peggy54 píše:
@Kukacka123 no proste nam to druhy den nechutna.. i to jidlo pak varim az treba dalsi mesic, no naucila jsem se za tu dobu odhadnout mnozstvi kolik, tak kockam nebo na kompost leti fakt minimum, Preci kdyz chlap prijede po celym dnum dom tak mu nebudu rikat at jde si uvarit sam, me to nevadi, neobtezuje udelat dve ruzne jidla, jen mi vadi, ze ji fakt malo jidel a ze mi ho tchyne zkazila, ale uz sem si ho na neco naucila, treba kachni stehno uz mi sni, ted je dalsi meta kureci stehno
Tak mozna vam nefunguje lednice, jak ma, ze chut to ma u nas stale stejnou (neskladuju varena jidla tyden, pak uz asi ne) - vetsinou
ne sranda…ale treba gulas, svickova - to je naopak druhy den jeste lepsi, to samy bramborovy salat…ale proti gustu
jinak ted jsem na RD a i tak bych dve jidla nevarila. Nevidim duvod a rozmlsanost duvod neni…a aby to odkoukaly deti od manzela a jednou bych varila treba tri az ctyri jidla? To teda ne…Ano, miluju je moc, ale abych stala jen u plotny? To radsi budu vic s nima no
a kdyz jsem jeste chodila do prace, tak jsem se domu vracivala pozdeji jak manzel nekdy…a jeste stat celej vecer u plotny? Nee, diky
navic jsem obcas z domu jeste pracovala, tak ani nebyl cas. A ne kazdy den mame jeste teplou veceri, kdyz mame teply obed ![]()