Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@kacaba379 jasne muže se stat i to…mám placentu dole..ale abych to upřesnila jezdim jen kvuli malemu synovi a za ním jako ochranný štít. že bych si jako já šla zalyžovat to určitě ne - z toho bych ani neměla poteseni když nemužu naplno tak radsi nic
Já jsem jezdila do 7. měsíce, pak už byla zima, tak jsem přestala. Kolegyně čekala dvojčata a jezdila až do porodu.
Má velmi zkušená gynekoložka mi při každém těhotenství říkala, že pokud je těhotenství v pořádku a normální, tak můžu dělat co chci, klidně i jezdit na koni.
Díky holky
já se právě na kole cítim dobře, mnohem lépe než pěšky + jsem všude rychleji, což se hodí, jelikož už častěji vyhledávám WC ![]()
kdyby nebyla letos opravdová zima, jezdila bych i přes ní, ale to mi přišlo jako zbytečný risk, jezdit na náledí, sněhu… Minulý rok jsem ale jezdila bez přestávky pořád, zima byla mírnější ![]()
@bigl já čekala dvojčata, jsem sportovec a denně na kole 30km a další aktivity a najednou mi všechno zatrhli. I když nebyly problémy.
Gynekoložky(měla jsem jich několik)i můj obvoďák říkali „na těhotnou nejlépe ani nesahat“ přišlo mi to přehnané, ale teď už mluvím jinak, člověk nikdy neví co se může stát a vyčítat si to potom?
Ano, může se stát cokoli i za chůže po městě, ale na kole je procento spadnutí, úrazu o hodně větší.
Já třeba denně aspoň chodila do kopce na rozhlednu, v tempu denně 40min. až mě jednou na té lesní cestě (žádná pustina, je to dost frekventované)míjel mladý, hezký kluk, ale asi schizofrenik, protože mě napadl.Jen mě praštil přes hlavu a vyhrožoval, ať utíkám co nejrychlejí. Vše dopadlo dobře, ale měla jsem výčitky zbytek těhotenství, proč jsem raději jen necourala po městě a kavárnách. Taky mě mohl shodit se svahu nebo skopat.
@axlpol tak to je teda síla… ![]()
já si na kolo dala gelový návlek a sedačku, snížila sedačku, abych byla níže k zemi a jezdím fakt krokem, ale nelámu to nijak přes koleno, fakt jen na drobné popojížďky, zcela mimo silnice, pouze po cyklostezkách…
Každý sport je prospěšný, kort pokud si sportovala i před těhotenstvím. Sama uvidíš zda to zvládneš či nikoliv. Pozor bych si dávala na pády jinak nic nehrozí. Mě se teď na kole vzhledem tomu že moje klouby a kyčle jsou v dezolátním stavu a nic nevydrží
jezdí daleko lépe
Dělej vše co zvládneš, těhotenství není nemoc abys musela s něčím přestávat ![]()
@orizuri ještě musím říct, že jsem strachem nikdy netrpěla. Jezdila jsem denně na kole do práce několik let a po odpolední, po tmě to byla síla, ale nikdy jsem neměla strach z ničeho. Taky jsem chodila běhat a až v tom těhotenství jsem potkala toho blázna. Přitom z dálky vypadal jako pěkný usměvavý kluk. Hlásila jsem to hned na policajty, ale nic neudělají. Slzák jsem měla v ruce, ale nešlo to stihnout jej použít.
Takže jsem jen varovala všechny známé, popsala jej a skutečně kamarádky jej potkaly.Zase se usmíval, ale přitom drmolí nadávky, ale ve městě nebyl agresivní.
@axlpol píše:
Vše dopadlo dobře, ale měla jsem výčitky zbytek těhotenství, proč jsem raději jen necourala po městě a kavárnách. Taky mě mohl shodit se svahu nebo skopat.
Kamarádku přepadli ve městě na chodníku - čekala dvojčata a díky přepadení předčasně porodila (naštěstí už byla asi ve 32tt), to se může stát naprosto kdekoliv.
@j.a.n.i1 jo,může to být kdekoli, to je jasný, ale když jsem řekla, že chodím denně v rámci sportu „turistické“procházky, každý mi v podstatě řekl, že si za to můžu sama, že nemám chodit sama a chodit max. nakoupit do města.
vždycky když se něco stane, tak potom jsou všichni chytří a obět-poškozený je za vola.
Takže tazatelko
dělej co je ti příjemné a jak se cítíš, jen počítejs tím, že kdyby se něco stalo, najdou se takoví chytrolínci, co ti řeknou, že jsi blbá, že si to neměla dělat ![]()
@axlpol Jojo, přemýšlím, co by řekli mě, já se rozplácla doma v pokoji (naštěstí vše OK), ale asi že jsem neměla vůbec vylézat v postele
![]()
@axlpol tak tak… Lidi budou remcat pořád
samozřejmě, že každý nese zodpovědnost především sám za sebe. Zase asi prostě nejsem ten typ, co by po nalezení dvou čárek ihned ulehnul na gauč a ze strachu, že se něco stane radši nevycházel z domu a nic nedělal. Začne být krásně, myslím, že ještě těch pár týdnů je kolo dobrá možnost jak ulevit kostím a kloubům od přírůstku váhy v těhotenství. Dr. mi taky řekl, ať dělám to, co jsem byla zvyklá před těhotenstvím, jen ať nesjíždím obrubníky ![]()
@j.a.n.i1 píše:…no přeci, že máš vstávat pomalu a opatrně, když jsi těhotná
@axlpol Jojo, přemýšlím, co by řekli mě, já se rozplácla doma v pokoji (naštěstí vše OK), ale asi že jsem neměla vůbec vylézat v postele![]()
@orizuri však jasně, že je to tak. Já miluju horko a jak jsem byla těhotná,(2roky zpět)tak byl fakt pařák. Rochním se v tom horku
a to víš, že jsem poslouchala kecy, nechoď ven, sed doma vždyť je horko…tak jen odpovídám a v zimě je zima, no a co?
Na lkrytém bazénu mě znají, takže plavčík(známý)mi i kontroloval ať nejsem moc dlouho v páře, prostě všichni měli strach, ale nejsem retardovaná, snad poznám co je mi příjemné a kdy už je mi zle. ![]()
Takže jsem tvrdila, že potřebuju klid a raději byla hodně sama, ať se vyhnu těm stresujícím kecům.
telefon jsem brala jen občas-výmluva byla, že spím. Přitom jsem vůbec nemohla spát, ale klid je to hlavní, tak doporučuju-nenech si jej vzít. ![]()
Příspěvek upraven 12.03.17 v 17:25
Přesně, to je samé,,musíš, nesmíš" - někdy mi přijde, že si v minulosti ženy vymyslely list činností, které NESMÍ (nechtějí) v těhotenství dělat, a tak vznikly všechny tyhlety komentáře okolí ![]()
samozřejmě uznávám, zcela jiná věc je, když má někdo opravdu rizikové těhotenství. Ale pokud je žena zdravá a těhotenství fyziologické, není důvod k tomu nějak se výrazně omezovat. Jedna známá v 6tt! těhotenství přišla na jogu a všem vč. lektorky oznámila, že tedy příště již nebude, že je těhotná. ![]()
@axlpol Já nevstávala, já šla a uklouzla jsem na plovoučce… a nemluvím o tom, že jsem pak jednou sjela schody s miminem v náručí.