Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@j.a.n.i1 píše:
@axlpol Já nevstávala, já šla a uklouzla jsem na plovoučce… a nemluvím o tom, že jsem pak jednou sjela schody s miminem v náručí.
pěkně
…taky jsem nedávno při posazování dětí do kočáru(na naší chodbě v bytovce)zavadila botou o kočár a letěla na zem, instinktivně jsem házela dítě do kočáru a já se rozplácla na trvdo o kolena a ještě jsem se trochu skoulela po nájezdech do sklepa.No komedie, ale jak instinktivně chráníme ty děti, tak si samy nabijeme hubu ještě víc ![]()
@axlpol Nevím, jakého máš doktora, ale moc nerozumím tomu, proč ti v těhotenství vše zatrhli a proč tvrdí, že na těhotnou raděj ani nesahat. Pokud máš o sebe strach a hlídáš se, tak je v pořádku, že nic neděláš, ptž pak bys měla výčitky, že si za něco můžeš sama.
Já tímto syndromem naštěstí netrpím. V těhotenství jsem jezdila na kole, chodila do sauny, jezdila do termálů, tahala se s dětmi, umývala okna, k doktorce na kontroly jsem do porodu jezdila sama autem 30 km. A to jsem slyšela názory, že bych ani tím autem jezdit neměla.
Mám 3 zdravé děti.
Má doktorka má 30 let praxi v oboru, dělá asistentku ve velké fakultní krajské nemocnici a specializuje se vyloženě na rizikové těhotenství. A pokud mi ona řekne, že při normálním fyziologickém těhotenství můžu dělat všechno, tak jí věřím. Pokud bych měla žít ve strachu, tak bych 9 měsíců nemohla vystrčit ani nos.
Vždycky si vzpomenu na kolegyni, která jednou pronesla větu - Děti se rodily i v koncentráku. A má pravdu. Myslím, že dnes se to trošku všecko přehání. Člověk nemá zbytečně riskovat, ale zase zavřít se doma a bát se vyjít ven… Kamarádka měla v těhotenství strach i když měla jít domů (cca 10 min pěšky) s tříkilovým nákupem, nebo když si dala v restauraci rybu na bylinkách, tak to důkladně oškrábala, aby tam nebylo něco škodlivého
A k doktorovi se zásadně nechávala vozit od manžela přestože normálně řídí. To mi připadá už moc.
@bigl naprosto s tebou souhlasím, ačkoliv to auto - řídit až do porodu prostě podle toho, jak se žena cítí. Pokud třeba omdlívá, dostává křeče, může ohrozit sebe i ostatní, vše je to na pocitu každé ženy.
Když jsem šla na test na cukr, žena o maličko starší než já - tipuju tak 28 let tam šla na ty 3 hodiny se svým přítelem, který ji šel psychicky podporovat.
Chlap to ale chudák nevydržel a v průběhu testu si dal před ženskou šušenku
Sjela ho na tři doby
. Do poradny též chodí jedna slečna, kterou na každou kontrolu doprovádí muž a nosí jí kabelku
. Tak si vždycky říkám - copak ti chlapi nemají co na práci? Nemusí pracovat? ![]()
Třeba ta sauna ani pára mi dobře teď nedělá, ale plavat chodím normálně. A teplá sprcha na ztuhlý kříž je večer ta nejlepší masáž, jakou si můžu dopřát, i když zase hromada odborníků tvrdí, jak teplá voda škodí. Každá žena by se měla řídit svou intuicí a poslouchat vlastní tělo ![]()
@bigl tak já to ani nepověděla v práci. Celé roky mě iritovaly kolegyně, přišly jako že jsou těhotné, protože cca 6t. ještě neměly průkazku, takže oficiálně těhotné nebyly a už vymýšlely. Já chtěla pracovat co nejdéle, ale jak gynekolog zjistil, že jsou dvě, hned mě nechal doma a hned poslal do okresní nemocnice, že dvojčata dělají tam.
Tam jsem byla pár týdnů, než zjistili, že jsou jednovaječná a hurá do fakultky, že jednovaječná dělají tam
jen v té fakulce byl doktor vstřícný a ničeho se nebál, dovolil by mi i běhat, to už jsem ale byla 18t a více a byla jsem ráda, že chodím. Takže nevím proč někteří doktoři mají strach.
„na těhotnou nesahat“říkal můj známý, který je i můj obvoďák. Starší pán, který mi byl vždy po ruce, protože gynekologa jsem měla ve fakultce. Hodně mi pomohl a proč si to myslí, netuším. Nevím s čím se jako doktor setkal
já pochopila, že to bere jako obrovský dar, se kterým se musí nakládat opatrně. Možná, že zažil nějaké případy"…kdybych já nedělala tohle a tohle…"fakt nevím.
@orizuri Tak s tím řízením to je jasné, že pokud se nebudu cítit dobře, tak řídit nebudu. Ale pokud mi nic není, tak nevím, proč bych neměla řídit. Jen proto, že jsem těhotná?
Je to o každém, jak si to nastaví. Když jsem chtěla, aby se mnou šla kamarádka, co byla v 5. měsíci na tříkilometrovou procházku, tak mi odpověděla, že to by už neušla.
Vím, že je spoustu žen, co má problém dítě udržet a donosit, ale o těch se nebavím. Tam je jasné, že se hlídají. Ale ty přehnané strachy, pokud je těhotenství normální, ty nechápu. Ženské tělo je stavěné na to, aby udrželo a donosilo dítě i při vyšší zátěži. Za války a ne jen dřív, ale i v současné době, žijí ženy o hladu, bez vitamínů, bez kyseliny listové a podobných věcí, žijí ve stresu, kolikrát musí pěšky desítky kilometrů, aby utekly, jsou podvyživené atd. a stejně se jim rodí zdravé děti.
@axlpol Jasně že ty dvojčata se musí hlídat. Tam je to riziko vždycky větší. Ale sama vidíš, že pan doktor z fakultky, který s tím měl určitě bohaté zkušenosti s tím pohybem u těhotné problém neměl.
Já myslím, že to jsou spíš obavy některých úzkostných matek, nebo méně zkušených doktorů.
Paradoxně ti lékaři, co mají hodně zkušeností i s rizikovými případy říkají, že pokud je žena zdravá a těhotenství normální, tak může dělat opravdu téměř vše.
@bigl jo,jo tak jsem to myslela. Gynekolog ani v kresce s tím neměli moc zkušeností, pan obvoďák asi nějaké špatné zkušenosti, tak jsou raději opatrní. Ten ve fakultce toho už viděl dost, tak byl benevolentnější.
Jak se už psalo, příroda a zdravý úsudek si řekne sám. Taky jsem se cítila jak bude dělat to či ono a kolem 18t.mi ztěžkly nohy(neotekly)jen se nějak nedokrvovaly a měla jsem problém obejít i pochůzky po městě. Prostě poslouchat svoje tělo a okolí brát s rezervou.
@bigl já se nechtěla"rouhat"
nebo třeba aby to někdo nevzal špatně…ale já taky
svojí matce několikrát řekla, ať se o mě nestará, že se rodilo i v koncentráku a děti byly zdravé.
Muj nazor je takovy, ze pokud je nekdo zvykly jedit na kole casto a zdravotni duvody mu to nijak nezakazuji a nejezdi jako silenec, tak by se nemusel v tehu omezovat. Ja jsem jezdila na kole naposledy v 9m tehotenstvi. Ale to uz jsem jezdila jen kousek, jen abych mela pohyb a samozrejme opatrne.
Já teda nevim proč by to mělo vadit, ale aniž bych se na něco doktorky ptala, řekla mi ať nejezdím na kole a na koni..
Já začla na kole jezdit právě v těhotenství. Je to jediná chvíle kdy mě prcek nekope
Moc se mu to líbí, ale kopce teda nedávám, to regulérně slejzám. Byla jsem zvyklá na běh, tak je to pro mě jiný pohyb - dost náročné
Ale já do kopce funím jako lokomotiva i pěšky
Já sport k životu potřebuju, odmítám se válet na lůžku jen protože jsem těhotná. Pokud člověk nejezdí jak blázen a nehrozí mu pád, nevím proč by nemohl na kole jezdit ![]()
Holky já včera byla u fyzioterapeutky. Bolí mě totiž takový ten esíčkový úpon na bedrech. A sama od sebe mi doporučila kolo, že pokud jsem dříve jezdila tak nevidí důvod proč nejezdit. Naopak toho člověk ujede více než ujde chůzí, protože má uvolněnější bránici. Akorát se vyhnout nějakým nebezpečným úsekům a těžkému terénu.
Ahoj holky, obnovuji diskuzi. Je tu nejaka nadsena cyklistka, co jezdila i v tehotenstvi? Myslim i delsi trasy a v terenu. Rada bych si vymenila zkusenosti. Dekuji:)
Já jsem na kole občas jela v 9. Mesici
Když sem potřebovala někam rychle sjet, auto nemám takže sem jela na kole
Břicho jsme neměla skoro žádné takže neprekazelo ale že bych absolvovala delší trasy to ne ![]()