Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Jestli se ti líbí Betty, tak dej prostě Betty, ale tohle oslovení se mi osobně nelíbí, ani kdyby si dala Alžbětu. Je to jak pro psa ![]()
Mám dlouhé jméno a dlouhé příjmení a i když jsem se vdala, tak se to nezkrátilo a celým jménem se podepisuju tak 2× do roka. Naučila jsem se krátký podpis.
Dejte Alžbětu a nevymýšlejte kraviny. Představ si 50 letou, mírně obézní paní, jak se ti představuje jako Betty. Navíc bude celý život muset vysvětlovat, že není Alžběta, ale Betty.
Dala bych Alžbětu, případně ostatními navrhovanou Beátu. Na délku jména bych se vykašlala, já mám taky dlouhé jméno a příjmení a nikdy mi to nevadilo.
Betty je zdrobnělina, takže bych ji jako oficiální podobu jména nedávala. Taky bych dceři nenechala napsat do rodného listu Bětka. I známé Betty ze zahraničí to mají většinou jen jako pseudonym, co si tak vzpomínám.
Elizabeth je hezké jméno, ale k českému příjmení se nehodí. Radši bych dala třeba italskou variantu Elisabetta, z té ta Betty vysloveně kouká.
Taky hlasuji pro Alžbětku. Za svobodna jsem měla také prijmeni na 11 písmen, jméno na 9 a žádnou újmu jsem neutrpela. Ze se jméno občas nevleze do kolonky není žádná tragédie.
Je fakt, že na to představování je to Betty blbý. Představit se mi dospělá žena jako „Bety“, budu si myslet, že to je familiérní Alžběta
A hned dodá, že se omlouvá, ale že se tak fakt jmenuje
. Jedna moje příbuzná se jmenuje Hanka a ne Hana a taky to vypadá blbě, jakože to píše nebo říká v tom zdrobnělém tvaru a proč jako..
Akorát to pořád vysvětluje, že jí to rodiče dali takto
Takže, i když se mi to jméno nelíbí, je lepší ta Alžběta. Ještě snesitelný je eventuálně ta Beáta. ![]()
@mau-mau Přesně tak. Chtěla jsem kdysi Vítka, ale pak jsem usoudila, že aby se představil v dospělosti jako Vítek a tvrdil, že se tak skutečně jmenuje…Takže je Vít.
@Kaileee píše:
Betty jedine pro psa. Jinak chudak decko.
to samé mne taky napadlo. Pro fenku celkem ideální jméno
Ve výsledku na ní každej bude volat Betyno ![]()
@Chantal 1 Betty bych nedala. Ale Betty může být každá co má ve jménu beth. Elisabeth, Anabeth, Bethany anebo Alžběty, Beáta. Určitě se najdou i další
Tvar Betty se mi do ČR vůbec nehodí. Vím, že tak říkají jedné postavě v americkém seriálu, ale to je jen seriálová postava. Priklanela bych se spíš k variantě Elisabeth nebo k Beate.
@lleennttiillkkaa píše:
@mau-mau Přesně tak. Chtěla jsem kdysi Vítka, ale pak jsem usoudila, že aby se představil v dospělosti jako Vítek a tvrdil, že se tak skutečně jmenuje…Takže je Vít.
Tak zrovna chlapce se zapsaným Vítek znám osobně tři
Ale jsem na Tvé straně, taky bych dala Vít.
Jedna kamarádka váhala mezi Vít a Vítězslav, že Vít moc krátké, a dala teda to druhé a teď úpí, bo to nikdo neumí napsat a píšou to bez toho Z
![]()
U nás Betty žije, mám ji na dohled z domu ![]()
Ačkoliv Albžběta, to je moje srdcovka.
Já kdyby se mi dospělá žena představila jako Betty, tak stejně budu pátrat jak se jako jmenuje a než by mi vysvětlila, že to je její základní tvar jména, tak si budu myslet, že je divná. Dejte Alžbětu, je to krásné jméno, tak se holt bude podepisovat o dvě vteřiny déle, rozhodně jí to bude stát méně času, než vysvětlovat celý život, že je Betty v občance ![]()
@lleennttiillkkaa píše:
Mám dlouhé jméno a dlouhé příjmení a i když jsem se vdala, tak se to nezkrátilo a celým jménem se podepisuju tak 2× do roka. Naučila jsem se krátký podpis.
Dejte Alžbětu a nevymýšlejte kraviny. Představ si 50 letou, mírně obézní paní, jak se ti představuje jako Betty. Navíc bude celý život muset vysvětlovat, že není Alžběta, ale Betty.
Presne ![]()
Bety je samo o sobě fajn, případně bych zvolila modernější Betty.