Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@HappyPotato píše: Více
Ale zase budou v zahraničí originální a podle diskuzi tady o to rodiče stojí. Máme rodinu u a Americe a při výběru jsme se teda na ně neohlíželi. V základu je to jméno univerzální ale hlavní domácká(naše) podoba fakt ne. I tak se to naučili říct. Proč by se měl někdo ohlížet na cizince. ![]()
Jana….nenadchne, neurazí…osobně bych řekla, že se dá pro holčičku vybrat hezčí jméno. Ale je to pouze můj názor ![]()
Mně přijde, že je to prostě, když nevíš : dej Jan/Jana.
My v práci měli 4 Jany a pro mě je to jméno strašně obyčejné, až tak, že si na něho nemůžu vždycky u dané osobnosti vzpomenout ![]()
Ale pokud se vám líbí, tak proč ne, vždyť nositelem jména bude vaše dítě ![]()
@Markéta188 píše: Více
Když neví… Poslední dobou mi přijde, že tohle převzali Eli, Neli, EMI, Elišky… Ale Janu, Radku nebo nevim Jitku aby člověk hledal lupou.
si myslím, že už by se to mohlo pohnout a oprašit ty zapomenuté Jany, Renaty, Ivety…
Příspěvek upraven 25.04.24 v 20:14
@Atisia píše: Více
To je pravda, já těch moc malých holčiček neznám, ačkoliv mám malou dceru.
Ale u nás na hřišti potkávám jen 2 holčičky a to je Klaudie a Adéla. U nás mají všichni kluky, tak nemám přehled ![]()
@Anonymní píše: Více
Jmeno slouzi k tomu, aby te na zaklade nej identifikovali a oslovovali. Kdyz bezne pracujes a komunikujes s lidmi, kteri maji problem tve jmeno jen napsat, natoz vyslovit, neni to ani pro jednu stranu moc prijemne. Znam to z obou stran - mam prijmeni, ktere je pro cizince dost komplikovane, a jako prvni vec v zahranici jsem si zautomatizovala jeho hlaskovani. Na druhou stranu delam treba s Cinany ci Indy, kteri casto maji jmena, ktera jsou pro nas Evropany velmi obtizna. Neni prijemne se doptavat, jak se vyslovuji, a nasledne si to pokazde pripominat, kdyz chci cloveka oslovit.
Originalita je hezka, ale nemela by mit prednost pred prakticnosti. Navic v cestine mame spoustu jmen, ktera zneji hezky, nema je kazdy druhy a jsou pouzitelna i v anglictine.
@Markéta188 píše: Více
Ema, Bára, Eliška, Anežka, Eli všeho druhu a Anička kam se podívám. Ojediněle? Karla, Jenovéfa, Linda, Verunka. Jednou jsme potkaly Andělku.
Mým dětem je 10 let a v okolí mají jen jednu jedinou Janu - ve třídě. Jinde jsem se s tímhle jménem u dítěte nesetkala. Nepamatuju se, že by byla nějaká ve školce, u dětí na kroužcích nebo že by o nějaké mluvili třeba v souvislosti s táborem apod. Ani mezi známými nikdo malou Janu nemá. Podle mně je to v dnešní době už spíš méně často dávané jméno.
Za mně je to v pohodě jméno
Jmenuje se tak moje mamka a jediné co, tak nesnáší variantu Janinka, prý od dětství ![]()
@Atisia píše: Více
To je přesně moje řeč, o podobných jménech jsme pro dceru uvažovali, ještě jsme zamýšleli Martinu. Nakonec má jméno podobného ranku, ale žádné z uvedených. Moje nejoblíbenější Radka je bohužel uzurpována tetinou rodinou, tam je to teď už třetí generace Radek a Radků.
@Pirek píše: Více
My snad nikde v rodině Radku nemáme. Radka už jo. Jsem navrhovala i Ivetu, Renatu jen tak zlehka.
Holky děkuji všem za vyjádření, hodně jak z vás opravdu píše nudné, nemastné neslané a někomu se líbí. Pravda, že člověk se nikdy nezavděčí všem
. Mě vždycky vyděsí, že ve výměně manželek je nějaká dvojzuba paní jménem Jana, ale jasný dřív se to davalo vážně hodně. Teď mám radost, jak píšete, že malý holčičky se tak vůbec nepojmenovávají, tak by mohl být klid 😁. Děkuji, ještě se zepřemýšlíme, ale když nic jiného nevymyslíme, tak aspoň máme tu Janu ![]()
podobné je ještě Hana, tu znám ve školním věku taky jen jednu.
My se rozhodovali definitivně 3 týdny před termínem. Do té doby to byla „asi“ Sabina.
Může se stát, že to tam najednou prostě bude
![]()