Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@vokishka píše: Více
Ono jich je hodně
Hana, Jitka, Dana, Olga, Eva, Radka, Iveta, Irena, Olina, Alena, Helena, Květa… A určitě spousta dalších, zapomenutých.
Zrovna v pondělí mi známá ukazovala jejich Toničku ![]()
@liggy píše: Více
Aj malého Břetislava poznám
malé Jany poznám 2 (3,5 a 6 rokov), teraz je to dosť vzácne meno medzi deťmi.
Tu hodne frčia okrem rôznych tvarov El a Em ešte Niny, Tamary a stretávam malé Gréty.
Jsme na tom dost podobně, taky řesíme jméno pro holčičku, za pár týdnů porod. Nemůžeme se nic moc shodnout…jména, která jsme měly vybraná preď 3 lety pro první mimi (nakonec kluk) jsou teď hroznè oblíbená, slyšíme je všude a to nechci…
Já i manžel máme oba dva svoje maminky a každý jednu babičku Janu. Tak na jednu stranu přemýšlíme, že tedy bude po nich, a že teď už se právě to jméno tolik nedává, tak snad bude jediná ve třídě apod., na druhou stranu nesnáším když je v rodině víc členů jednoho jména ![]()
Ale jako výhodu vidím variabilitu toho jména, univerzálnost vzhledem k příjmení a takovou mezinárodnost, nebo jak to nazvat, že když vycestuje, má jméno podoby i v jiných jazycích…
Tak snad se ty naše případné Janičky nepotkají jednou ve škole ve stejné třídě ![]()
@Anonymní píše: Více
Moje podmínka byla: jméno v rodině ještě není. 6 Annu už mám problém vydejchat. Nevim kolikrát o kom se mluvi. Někoho se pořád dotazovat, která
. To jsem rezolutně zarazila. Nebude se opakovat! ![]()
Jmenuji se Jana. V dětství a zejména pak v pubertě bych si pro sebe klidně byla vybrala jiná jména, ale kdo ne v tomto období
a zase vyloženě negativně jsem to své nikdy nevnímala. Čím jsem starší, tím ho mám raději. Oceňuji množství tvarů, každý mně říká jinak, většinou Jani, nejbližší třeba Janinko, Janísku. Jako jedinou nevýhodu jsem vždy vnímala, že zatímco (nejen) delší jména jsou běžně užívána v domáckých/zdrobnělých tvarech (kolem mě samá Barča, Hanča, Terka, Věrka…), já se pak cítila odstrčená s tvarem Jana či oslovením Jano, ačkoli bez toho srovnání by mně vlastně taky obojí přišlo fajn ![]()
Jinak holčičku či mladou slečnu svého jména neznám ani jednu. Kdyby se náhodou ještě narodila holčička mně, Janičku bych určitě nevylučovala ![]()
@Atisia píše: Více
to už jsou jiná jména. Janě je nejpodobnější Hana a Dana
Všechny Jany co znám nebo jsem znala jsou či byly strašně hodný ženský (holky). A hodí se to snad ke každému příjmení, asi kromě těch typu Jánová, Janů, Janová, Jahnová, Janíková apod. V okolí žádnou malou Janičku neznám. Osobně bych daleko radši byla Jana než to svoje jméno.
Já bych Janu klidně dala. Bude originální mezi všema Viktorkama, Natálkama, Sofinkama atd.
@vokishka píše: Více
Původně je Jana myslím odvozená ze jména Ivana, stejně jako Jan/Ivan ![]()
@Anonymní píše: Více
malou Janu nemám v okolí ani jednu.. starších samozřejmě hodně..
za mne to jméno neurazí, ale ani nenadchne
stejnou řadou jako Jana-Hana-Dana…
ale pokud se vám hodí k příjmení, tak proč ne… záleží na vašem pocitu…
PS : co jiná cizojazyčná varianta toho jména?? Ivana? Jane? Nina…
já třeba chtěla Ninu ![]()
Příspěvek upraven 25.04.24 v 20:55
Jmenuju se Jana a se jménem jsem moc spokojená. No, byla jsem spokojená, dokud jsem se neprivdala do rodiny, kde jsou další tři Jany
A najednou mi to jméno začalo vadit, protože si je spojuju s těmi příbuznými a slyším to jméno často, i když se nemluví o mně. Takže problém je, že se dřív dávalo často. Teď se si myslím skoro nedává, protože má nálepku „nemoderního komunistického jména“. Je jenom dobře, že se ubralo - těch Jan se dávalo fakt dřív strašně moc. Na druhou stranu je škoda, že tak upadlo úplně v nemilost - za mě je to hezké neutrální jméno.
Pěkné jméno, za mě neurazí, nenadchne, pro holky mě napadá spousta jmen, které se mi líbí více, ale je fakt, že v generaci dnešních holčiček se moc nedává ![]()
Jistěže dejte Janičku, když se vám líbí, vždyť je to jedno z nejhezčích jmen, nad čím váháte. Že je dost běžné, no protože se lidem líbí, žádná módní vlna ji nesmetla.
Jana byla za mych mladych let vsude, na kazdem rohu
V kazde tride vzdy alespon jedna, na zakladce se sesly i dve ![]()
Za me nic moc jmeno, takove fadni, nedala bych ho urcite. Ale zase si myslim, ze pokud se vam libi, tak ted tech malych opravdu moc nebude
Ja bych dala ale treba spis Lucku, kdyz uz chcete neco obyc, Lucie je pekne jmeno a taky jich ted urcite neni tolik.