Jméno Jana

Napsat příspěvek
Velikost písma:
478
26.4.24 02:22

Psala jsem, že Jana se mi moc nelíbí. Jsem učitelka (na mateřské) a když zalovím v paměti, tak napříč prvním i druhým stupněm si nevybavuji jméno Jana. Měla jsem tam Růženku, Jitřenku, ale Jana nikde :mrgreen: jedna holčina se jmenovala Kira - to se mi moc líbilo. Jinak třeba moje jméno Denisa mi přijde, že postupně taky zmizelo :mrgreen: (osobně se mi to jméno nelíbí, tak se nedivím)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2124
26.4.24 03:42

Je to univerzální jméno, pomalu se vytlačí, ale je to škoda. Ve svém okolí znám malou Janičku jen jednu, velkých Jan znám dost, já jsem jedna z nich :mrgreen: pamatuji si, že před 10 lety bylo prejasminovano, každá druhá holka Jasmína. Taky se mi to moc líbilo. Dnes nechápu, co se mi na tom líbilo. Třeba opravdu vytlačit všechny Mie (to je opravdu dementní jméno, ani kočce bych ho nedala), Sofie (proč už ne rovnou Prahu nebo Budapešť), Natálie (pro holčičku pohoda, pro dospelou ženskou směšné), Eliška (otřepané, princezna že mlejna tomu nahrála). Ještě se mi hodně líbí Anna a Lucie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25199
26.4.24 06:54

Dala bych, v této generaci jsou minimálně. Máme podobná jména a holky jsou široko daleko jediné.
Hodně lidi má zazito, že dřív jich bylo hodně a tak jsou proti. Chce se umět nad toto povznést ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
114
26.4.24 07:30

Jméno Jana

Mám dceru Janu, sice už jí bude 33 roků, ale nelitujeme ani jedna.
Alespoň já ne. Ve škole byla jediná. Jako malá byla Janička, družinářka jí řikala Janina, pro nás doma je Janďa.
Velkou výhodou byla a stále je jednoduchá výslovnost v zahraničí. Dcera studovala i pracovala v Anglii, pak v Německu a teď v mezinárodní firmě jako právnička s kolegy z různých zemí, takže její jméno nikdo nijak nekomolí atd. S příjmením už to je horší, tam má „ý“, ale s tím už jde pracovat 😏

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15430
26.4.24 08:16

Jméno Jana se mi líbí. Starších Jan znám více, z dětí jen jednu starší holčinu. U malých dětí jsem s tímto jménem poslední roky nesetkala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15370
26.4.24 08:17
@Anonymní píše: Více

Tuctove jmeno je to pro urcite generace, teď mezi dětmi Jana tuctova nebude. Bude víc originální než Ema nebo třeba Nela, což jsou taky úplně jednoduchá obyčejná jména.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17407
26.4.24 08:32

Souhlas, máme v okolí Ellen i Elenu, Elišek fakt hromadu, těch je mraky pořád a bylo už když mi chodil starší do školky, tam měli ve třídě 4…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17407
26.4.24 08:39
@Sonarka píše: Více

To máš pravdu, Lucku má kamarádka, dcera ve školce měla rovnou dvě, ale celkově jich není zdaleka tolik jako třeba Elišek, Lili(a)nek nebo Sofinek. Já mám zase ráda dlouhá holčičí resp. ženská jména typu Isabela, Mariana, Adriana, Patricie, klidně i se zdvojeným L, N na konci, ale třeba k delšímu příjmení lepší ta Jana, než aby se pak nikam nevešla s podpisem ani. Napadá mě ještě Jasmína nebo Žaneta, to je takové neotřelé a ta Jana v tom jakoby je schovaná…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12870
26.4.24 08:45

Jana je krasny jmeno a rozhodne ne tuctove. Neznam zadnou malou Janu. Ty dneska tuctova uz tu byla zminena mockrat. My Jane rikali Janka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15111
26.4.24 09:11

V dnešní době bych nedala, a je to přesně to jméno, co nenadchne ani neurazí. Klidně jí dej, nikoho tím nepřekvapíš. Jmenovat se Jana je pro člověka myslím v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7221
26.4.24 09:20
@boball píše: Více

Minimálně ve školce překvapí, že není další Eli v pořadí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15111
26.4.24 10:35
@Atisia píše: Více

Tady nějaké Janičky jsou i malé, tak možná ani to ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.4.24 12:58

Jana neni spatne jmeno, ale nelibi se mi na nem, ze je takove neznělé.

My se ted rozhodujeme, odjakziva se mi moc libi jmeno Veronika, ale v okoli jich ted mame nekolik. Tak premyslime nad variantou Verena, to se mi libi asi jeste vic. :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
1710
27.4.24 00:11
@renduli píše: Více

Přesně…já když byla na základce, bylo hodně Jan, na střední ve třídě 5, teď mám děti ve školce a tam Jana ani jedna…mne se moc líbí :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
519
27.4.24 04:11
@Atisia píše: Více

Tak mě teda ne, protože v dnešní době mají děti různá jména. Ve třídě máme jak moderní, mimochodem zrovna Elu teda neznám ani jednu, a naopak i starodávně znějící jména, tak právě i tato tuctová typu Jana. Zrovna ta se teď sice moc často nedává, takže tuctová by vlastně být neměla, ale prostě zní tuctově, nemastně, neslaně. Nevím, s většinou jmen problém nemívám, ale ta Jana mi přijde fakt hodně ošklivá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze