Jméno k Lucii

Napsat příspěvek
Velikost písma:
959
30.12.16 20:10
@Klopotkova píše:
Za rok 2014, 2015, 2016 je Tomáš 3. nejdávanější jméno. ;)

Tak polopatě. Ano, to možná je, ale třeba v roce 1989 bylo dokonce druhé nejčastější, ale konkrétní počet byl přes 5000! K tomuto počtu sahal až do roku 1994.
Od roku 2010 byl na předních místech, ale vždy konkrétní počet byl něco přes 2000.
Je to dáno tím, jak jsem psala, že sice je 3. nejdávanější, ale těch jmen, co se dávají je fůra, takže konkrétní počet není tak vysoký… A Lucie dosahovala v letech 1989-1994 obdodných čísel jako Tomáš, takže ta oblíbenost a četnost je dle mého obdobná, resp. z tohoto pohledu jsou to jména s podobným trendem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
959
30.12.16 20:36
@Maddi-Jane píše:
U nás je třeba malých Tomášků jako máku, asi jako Matějů, a z holčičích, co k Lucii třeba Barbora? To tu ještě nepadlo, ale je to taky časté no…

Paní chce bez R a Barbora má dokonce dvě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5724
30.12.16 21:18

Co Lada?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7355
30.12.16 21:50
@Anonymní píše:

Pohlaví nevíme a vědět nebudeme, takže ve hře je tedy i jméno na kluka, tam by chtěl Honzu, kterých je na můj vkus až až… :roll:

Alice nebo Tina?

Pomoc… :oops:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4990
30.12.16 23:08
@Sova Klára píše:
Paní chce bez R a Barbora má dokonce dvě…

Nebo dat zkraceny tvar BÁRA… tam je jen jedno.. :mrgreen: A svatek u sebe…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3371
31.12.16 00:20

Co třeba Diana (leden), Vanda (únor), Anežka, Stela, Leona (březen´), Ivana (duben), Aneta, Monika, Viola (květen), Laura, Adina, Pavla, Šárka (červen), Linda, Melinda, Naďa, Rozálie (září), Olívie, Beáta, Nina (říjen).

Mně osobně by se líbilo jméno, které není v základu tvrdé, takže se dá v dospělosti normálně použít, aniž by se muselo zdrobňovat, a k tomu, aby mělo nějakou zdrobnělinu pro prvních 18let. Třeba ta Anežka mi přijde v tomhle dobrá. Nebo Nina. Ještě asi i Šárka, to jsou takové top.

Navíc Nina a Lucie, Anežka a Lucie, Šárka a Lucie. Nepřijde mi to špatné.

Mně se teď momentálně líbí Anastázie nebo Berenika, ještě, že mám dceru už odrostlejší (17 měsíců) a naše rodina (5 sourozenců) je na její jméno už zvyklá. Jmenuje se Karolina. Ale být to novorozeně, tak ji to snad změním na tu Bereniku :mrgreen: Jinak, my máme cizí příjmení, manžel 3 křestní jména, Anežka a podobná měkká jména nepřipadala v úvahu, ale pro inspiraci: Abigail, Gabriela, Viktoria, Karolina, Sebastian a Maxmilian.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Klopotkova
31.12.16 11:06
@Gituš píše:
Co třeba Diana (leden), Vanda (únor), Anežka, Stela, Leona (březen´), Ivana (duben), Aneta, Monika, Viola (květen), Laura, Adina, Pavla, Šárka (červen), Linda, Melinda, Naďa, Rozálie (září), Olívie, Beáta, Nina (říjen).

Mně osobně by se líbilo jméno, které není v základu tvrdé, takže se dá v dospělosti normálně použít, aniž by se muselo zdrobňovat, a k tomu, aby mělo nějakou zdrobnělinu pro prvních 18let. Třeba ta Anežka mi přijde v tomhle dobrá. Nebo Nina. Ještě asi i Šárka, to jsou takové top.

Navíc Nina a Lucie, Anežka a Lucie, Šárka a Lucie. Nepřijde mi to špatné.

Mně se teď momentálně líbí Anastázie nebo Berenika, ještě, že mám dceru už odrostlejší (17 měsíců) a naše rodina (5 sourozenců) je na její jméno už zvyklá. Jmenuje se Karolina. Ale být to novorozeně, tak ji to snad změním na tu Bereniku :mrgreen: Jinak, my máme cizí příjmení, manžel 3 křestní jména, Anežka a podobná měkká jména nepřipadala v úvahu, ale pro inspiraci: Abigail, Gabriela, Viktoria, Karolina, Sebastian a Maxmilian.

Adina je zajímavé jméno, moc se mi líbí, ale asi bych nedala, nevím, kdy má vlastně svátek Adina, kolikátého toho června? Děkuji.

Berenika je top jméno, moc se mi líbí a má stejný původ jako Veronika. Akorát Berenika je z řečtiny, Veronika myslím z latiny.

• Citovat
  • Upravit
381
31.12.16 11:11
@Anonymní píše:
Pěkný den, prosím o respektování anonymu. Díky.

Nikdy by mě nenapadlo, že založim diskuzi na hledání jména, ale jsem už zoufalá :zed: Muž říká, že mám hrozně moc požadavků, do kterých se on se svými návrhy absolutně nevleze a tím pádem se nedokážeme na ničem shodnout.

Termín mám uprostřed prázdnin, takže první co nechci, aby byl svátek dítěte v té době. Vypadá nám tedy manželova Kristýna. Dále nechci, aby jméno obsahovalo R, aby bylo extra dlouhé (vypadává Kateřina), aby mělo pěkné zdrobněliny pro použití v dospělosti (třeba u dvou dospělých Andreí se oběma říká i po třicítce Andrejko, pardon, ale pro mě šílený) a aby to nebyl nějaký extrém.

Příjmení je běžné, české, něco jako Novákovi. První dcera je Lucie, takže bych ráda, aby to i k tomu trochu ladilo.

Z mých návrhů Julie, Ela, Simona, Nela nebo Alice se mu nelíbí nic a navrhuje pro mě nepoužitelna jména jako Eleanora, Andrea, Kristýna… Už jsem i přemýšlela, že to dáme podle porodníka, ale co jsem koukala na stránky porodnice, mohl by z toho být Dušan nebo Damilila, což raději nee :mrgreen:

Pohlaví nevíme a vědět nebudeme, takže ve hře je tedy i jméno na kluka, tam by chtěl Honzu, kterých je na můj vkus až až… :roll:

Pomoc… :oops:

Jeeej, však jmen je tolik. Nepřijde mi, že to je příliš požadavků. Určitě se dá něco vybrat - my tedy vybírali právě záměrně jména s R, takže z mého seznamu asi nic navrhovat nemůžu, ale přikládám pár nápadů (nekoukám na svátky, to je třeba potom dohledat) =)

Lucie + Ivana (skoro nepoužívané jméno, k tomu krásné jak na malou Ivanku, tak v dospělosti je spousta tvarů), nebo by šlo zkráceně Iva/Yva
Lucie + Jana (taky se malým holčičkám tolik nedává a je to velmi tvárné jméno)
Lucie + Monika
Lucie + Josefína (je to také tvárné jméno, i když to na první pohled nevypadá)
Lucie + Soňa (Sonička - také nádhera)
Lucie + Anastázie
Lucie + Luisa
Lucie + Sofie
Lucie + Linda (u Lindy si nejsem jistá těmi zdrobnělinami, ale určitě se dá vymyslet)
Lucie + Lydie (Lydunka, Lydka,… také opomenuté jméno)
Lucie + Vendula (Vendulka, Vendy, Véňa,… ale tam se obávám, že by i dospělé říkali Vendulko)
Lucie + Emílie
Lucie + Hedvika…
u kluků bych klidně dala Honzíka, zase tolik jich nebude, ale kdyžtak mě napadá z těch méně dávaných:

Ivan, Alan, Luděk, Ludvík, Ladislav (Láďa), Zdeněk :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
673
31.12.16 11:22

A co malá Amálka :-) Mně se moc líbí. Akorát nevím, kdy má svátek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
673
31.12.16 11:22

A pro kluka se mi líbí Dan, Daniel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3371
31.12.16 13:44

@Klopotkova Adina má 17. června. Přijde mi to velmi zajímavé, navíc i podobně měkké a univerzální do dospělosti a zároveň dosti tvárné pro malé dítko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
1.1.17 02:11

@Sova Klára Tak polopatě. Nevím, z jakého jsi kraje, ale Tomášků JSOU mraky. Je dcera má ve stejné třídě školky dva, několik našich kamarádů taky má Tomíka. To, že u vás jich není tolik (resp. méně než před lety), neznamená, že jich není fůra. Je.

Čili pokud zakladatelka nechce jméno, které bude mít kdekdo, tak Tomášek není dobrá volba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
959
1.1.17 12:47

@Slečna Ferka Myslím, že četnost jména Tomáš je obdobná jako Lucie u holčičích, konkrétně Tomáš má průměrný věk 28 a je je jich 170 000, Lucie pak věk 25 a 115 000… To odpovídá tomu, co jsem říkala, že je to jméno nejvíce oblíbené tak před 15-30 lety.. Ale nechme to na zakladatelce… Mě přijde, že by se k době měla jména hodit typem (aby to nebylo moderní/staročeské), ale také svou užívaností, dát k Lucii třeba Cecilii, kterých je strašně málo, to bych já asi nedala, ale je to na každém ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
1.1.17 14:16
@Sova Klára píše:
@Slečna Ferka Myslím, že četnost jména Tomáš je obdobná jako Lucie u holčičích, konkrétně Tomáš má průměrný věk 28 a je je jich 170 000, Lucie pak věk 25 a 115 000… To odpovídá tomu, co jsem říkala, že je to jméno nejvíce oblíbené tak před 15-30 lety.. Ale nechme to na zakladatelce… Mě přijde, že by se k době měla jména hodit typem (aby to nebylo moderní/staročeské), ale také svou užívaností, dát k Lucii třeba Cecilii, kterých je strašně málo, to bych já asi nedala, ale je to na každém ;-)

Každá máte svým způsobem pravdu. Tomáš a Lucie se k sobě typově hodí, jsou to jména mezinárodní, mají u nás tradici, nejsou to módní výkřiky ani vykopávky. Ale s tou popularitou má pravdu Slečna Ferka. Zatímco Lucie je momentálně na ústupu(mezi současnými novorozenci je cca 15. v pořadí), Tomáš se stále a už léta drží v první trojce, i mezi současnými novorozenci. Bez ohledu na to, že rejstřík nově dávaných jmen se v současné době hodně rozšiřuje oproti minulé generaci, což mění relativní statistiky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze