Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Anduli já se musím přiznat, že se mi jméno Nathan moc nelíbí. Zdrobněliny jsou úžasný, ale až vyroste, říkat mu Nathane, to mi přijde takový tvrdý. Ale to je můj názor.
Jestli se vám s manželem tohle jméno líbí a navíc se vám hodí k příjmení, vůbec bych názory okolí neřešila. Však oni si zvyknou.
Stůjte si za svým názorem, pokud se vám jméno líbí,nenchejte si ho nikým zkazit. Tchánovci se taky mohli z našeho výběru zbláznit. Tchýně by mě nejraději zbavila svéprávnosti…„prý, kdyby to bylo jméno pro nějaké zvířátko, tak neřeknu“…ještě te´d to ve mě vře…
No nic nakonec by bývali až manžela naklonili na svoji stranu
…a zvykli si…nic jim nezbývalo ![]()
Ahoj, máš mojí plnou podporu. Natánek je moc krásný a pokud ste se na tom shodli oba, není co řešit. Mě osobně se taková jména líbí, ale manžel moje nadšení nesdílí. Resp. jeho názor je počkej, až ho uvidím a podle toho mu dám jméno.
Takže sme měli pouze tipy, ale jinak překvapení se vším všudy.(nevěděli jsme pohlaví). Jméno jsme vybrali až po příjezdu do porodnice. Podruhé to bylo ještě horší, vybírali sme opravdu až po porodu. Docela komický. ![]()
Okolí si zvykne a počkej jak budou tcháníci naměko až prcka uvidí.
vranecka píše:
Anduli já se musím přiznat, že se mi jméno Nathan moc nelíbí. Zdrobněliny jsou úžasný, ale až vyroste, říkat mu Nathane, to mi přijde takový tvrdý. Ale to je můj názor.
tyjo,a já si právě říkala,že oslovení Nathane v dospělosti není vůbec špatný
..asi je to věc názoru. Manžel se jmenuje Marian a jelikož je to jméno zbytčeně dlouhé a takové neforemné,tak u známých byl a je vždycky „Mery“ …no,kvetla jsem z toho,tohle oslovení se mi pro třicetiletého chlapa vůbec nelíbí
![]()
Ahoj, strasi je Elliot. Ty komentare v cechach si asi dokazete predstavit, ja mam doted problem se zdrobnelinami. Ted Esak nebo Elli. A mladsiho jsem si vybrala sama, a zmenila asi 20min po porodu, coz se tady da a z Francis Edward je Jonathan Francis, proste mi to k nemu sedlo(uzsi predvyber ale zase delal tatik)
jestli se ti to libi, jdi do toho! a hodne stesti
Anduli, udělali jste chybu, že jste rodičům řekli o úmyslu dát tohle jméno. Stejně se musím smát, jak ti prarodiče mají snahu kecat do výběru jména vnoučat, jako by jim do toho něco bylo… My chtěli dát Antonína, tchýně Richarda, ale ani ve snu by mě nenapadlo řídit se jejím názorem. Stejně máme Anežku a tchýně chtěla Beatu.
Vykašli se na tchánovce, Nathan je originální jméno, zvažte, jestli není originální až moc a jinak jděte do něj, zní moc pěkně.
Díky, holky, za pozitivní reakce, potěšily jste mě! ![]()
Já si právě říkám, že až bude dospělý a bude z něho urostlý a hezký chlap (po tatínkovi…
) a navíc ještě třeba Mudr. nebo Judr. nebo Ing. nebo tak něco (hahá, ach ty matky a jejich představy o geniálním dítěti…
), tak to bude znít hezky - Nathan… Škoda, že žádného dospělého Nathana neznám. ![]()
Ahoj,
je to moc hezký jméno. Tak se jmenoval syn kamarádky mojí au-pair rodiny, kde jsem dělala au-pairku a už tenkrát jsem si říkala, jak je to pěkný jméno. Jo a byli to Němci.
Helmitko, my jsme tchánovcům neřekli, že chceme dát přímo Nathana, ale bylo vyřčeno mezi několika kandidáty - ještě tam byl Adrian, Nikolas, Tobiáš a Tadeáš. No, nelíbilo se jim ani jedno a my už byli na 90% rozhodnutí pro Nathana. Ale máte pravdu, je to naše dítě a určitě si všichni zvyknou.
Kamarádka má třeba Vincenta, když to před porodem řekla, že se takhle bude jmenovat, všichni si klepali na čelo, proboha, co to je za jméno???
A teď je to prostě Vinky a všichni ho berou normálně, už se nad tím ani nepozastavují.. ![]()
Anduli , my jsme měli pro kluka vybrané NATHANIEL. K příjmení by to pasovalo, akorát jsem měla „trochu“ problém s taťkou - no, jasně, že jsem ho nakonec přesvědčila
Takže jestli jste s manželem za jedno, tak do toho.
![]()
Nakonec máme holku, ale příbuzenstvo se s jejím jménem nějak nemůže popasovat dodnes.( no, jejich smůla
)
A přesně, jak tu někdo psal - zavděčit se uplně všem stejně nejde.
Abigail je moje vysněné holčičí jmeno
Bohužel manžel je kategorickly proti (stejně jako je proti Astrid a Ingrid
), takže to asi snad bude nakonec Julie… pokud se teda zadaří holčička ![]()
Ale uznávám, že k našemu příjmení pasuje asi max. Ingrid, Astrid a Abigail bohužel nee ![]()
Jéje, to je hezké jeméno, neváhala bych ani minutku. A zvlášť pokud k tomu máte příjemní… My máme taky Davídka, ale u nás je to s klučičíma jménama malinko boj.....než najdeme kompromis… máme dva kluky a pokaždé to vypadalo, že bude dítko beze jména
, u holky jsem se vždycky shodli, ale tu nemáme…(zatím
) ![]()
Jo a ještě, když se před třemi lety narodila sestře holčička a dali jí jméno LILIANKA, to bylo všude kolem údivu..... a dnes, mám pocit, že jméno Lilianka je v kurzu…
Dnes je sestra v očekávání podruhé s klučičím jménem bojují… zkusím ji navrhnout Nathana
, to půjde i dobře k sestřičce LILI ![]()
Jéje, to je hezké jeméno, neváhala bych ani minutku. A zvlášť pokud k tomu máte příjemní… My máme taky Davídka, ale u nás je to s klučičíma jménama malinko boj.....než najdeme kompromis… máme dva kluky a pokaždé to vypadalo, že bude dítko beze jména
, u holky jsem se vždycky shodli, ale tu nemáme…(zatím
) ![]()
Jo a ještě, když se před třemi lety narodila sestře holčička a dali jí jméno LILIANKA, to bylo všude kolem údivu..... a dnes, mám pocit, že jméno Lilianka je v kurzu…
Dnes je sestra v očekávání podruhé s klučičím jménem bojují… zkusím ji navrhnout Nathana
, to půjde i dobře k sestřičce LILI ![]()
Nathan-Nathaniel byl pokud si vzpomínám hlavní hrdina v seriálu Odpočívej v pokoji (Six Feet Under), byl to fešák a sympaťák - pohřebák.
Je to z hebrejštiny, znamená to asi to co holčičí Dorota nebo Božidara - daný bohem.
Mně to teda pro českého chlapečka nepřijde moc vhodné, to th je divné, Natan zas nevypádá moc dobře, ale je to vaše věc, já bych se tak jmenovat nechtěla.
Bára
Nathan je super, taky se mi moc líbí. Může to býtvlastně Nathanael nebo Nathaniel nebo jen Nathan
Význam taky moc hezký - Bohem daný/Bůh dal
V podstatě můžete argumentovat i významem.
Siloenko takže Marian nic moc, jo?!!! ![]()