Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ja nevim, proc se porad resi to hodi se/nehodi k prijmeni. Vzdyt je to vec kazdeho.
Kazdopadne potkat fesneho dospeleho Nathana, to joo to by slo. A vubec by mi nevadilo, kdyby byl treba Ruzicka
Noo, zakladatelce to už asi nepomůže, ale my máme Nataniela. Co se týká toho, že by se mu lidi mohli smát, mám historku. Kámoška má Vašíka a jakási paní řekla, že se mu budou děti smát, že Vašek - šašek. A že její vnouček se jmenuje Denis.
Moje otázka zní: jak na něj můžou volat ostatní děti? Denis - dobře hraje tenis?
A taky to neznamená, že je to ošklivé jméno.
Jak to budete vyslovovat?
Znám docela hodně Nathanů z Anglie, je to oblíbené jméno hlavně v židovských rodinách (aj - výslovnost).
Jestli žijete v Čechách, tak bych dala ale radši verzi Natan, protože spousta Čechů neumí správně vyslovovat „th“, navíc naši sousedi Němci to většinou vyslovují naprosto příšerně a já jsem na to tak trošku alergická.
Navíc spousta lidí nebude vědět, jak to mají správně vyslovovat, jestli česky nebo anglicky. ![]()
@Kotatko77 Super!
Chápu správně, že to u vás vyslovujete česky, že jo? Líbí se mi to možná i víc než ta anglická ![]()
Tohle se mnou jedno resil muj anglickej kolega - jestli mi taky prijde divne, ze ceske matky daji svym detem anglicke jmeno, ktere pak vyslovuji cesky, takze to ve finale vypada, ze neumeji anglicky, ale snazi se byt svetovi.. no nevedela jsem, co mu mam rict.
@Busy Bee Nathan (Natan) i Nathanael (Natanael) jsou biblická jména. Lidé je tu znají s jejich českou výslovností. Také tu máme jméno Michael, které má má českou i anglickou výslovnost a nikdo se nad tím nepozastavuje ![]()
@Busy Bee jak pise Eveelin, to by se pak dalo rict u spousty jmen, ze je neumime vyslovit. I u nasich kalendarovych… Daniel „Deniel“, Zoe „Zouí“, Patrik „Petrik“, Petr „Pítr“, Richard „Ricrd“ atd atd…
Souhlas s Rybanou - to by pak Adam musel být „Edem“, Robert „Roubrt“, Alice „Elis“… A nevyslovovali bychom to špatně nejen my, ale i Francouzi, Španělé, o Němcích nemluvě a vůbec nikdo kromě rodilých anglomluvčích. Spousta jmen je mezinárodních - z jednoho základu si to každý jazyk přebral po svém. Myslím, že to, co psala Busy Bee, vypovídá akorát tak o slabé chvilce toho anglického kolegy ![]()
Dobrý den, mám obdobný problém. Jak se nakonec jméno Nathan uchytilo u Vás? Chceme s partnerem Nathaniela. Už od začátku víme, že pokud jednou budeme mít kluka bude to právě tohle jméno tak nějak nás i spojilo. Takže osudovka. Teď jsme to oznámili našim. Všichni jsou strašně proti. Ani to, že mu budeme říkat Natýsku, Naty, Niele, nebo Nate nijak nezabralo. Všichni nám to rozmlouvají, že si to nebudou pamatovat a ať dáme radši klasiku typu Jiří, Honzík. Že se mu budou děti ve školce pošklebovat a volat na něj Natálko. A oni, že mu budou říkat leda tak Tane. Což se mi vůbec nelíbí…:( tak nevím.
Děkuji za reakce. Lucka
@LucyVase máme syna Natanaela. Nyní jde do první třídy. V soukromé školce a škole se nad jeho jménem nikdo nepozastavuje. Ale pokud na razím někde na nějaké jednodušší rodiče, tak to i nějak komentují - přesně ti, kteří mají doma Pepu.
Podle mne je to jednak biblické jméno, takže moc nechápu, že jej někteří lidé nikdy neslyšeli a také tu je prostě nové. Asi to bude podobné jako u jména Samuel, Tobiáš a Jeremiáš (opět vše biblická jména). Když je lidé slyšeli poprvé, divili se a teď už jsou poměrně rozšířená a relativně oblíbená…
Ahoj, my čekáme za pár měsíců Natanaela
Psát se bude bez „th“ a to kvůli dítěti samotnému, aby to mělo snažší
Oslovení je spousta viz první příspěvky (Natýsek, Naty, Natoušek, Natánek, Nate, Natíku apod.) a četnost pomalu narůstá viz statistiky. Tvrdé mi nepřijde, však je podobné jak Karel, Dan, Radan apod.
Zdravíme všechny Natánky a přejem hodně zdravíčka ![]()
Super !! U nás je to horkY favorit už od seznámeni s manželem. První dite je holka tak třeba teď po druhé
i když v jiné diskuzi na toto téma mi šílené pomluvili ze nám to nepasuje k příjmení
![]()
@ayra.5 Jé paráda, v kolikátém jsi? Já mám
s našim Natánkem termínn červen
… A k těm pomluvám? Holt náš český národ někdy netoleruje nové odlišnosti , přitom je to o zvyku… Navíc to jméno je křesťanské:)