Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj maminy,
i když je to starší diskuse, musím napsat. S tchánovcema si nikdo hlavu nelamte, vždycky narazíte. Já narazila i s obyčenou Kačenkou. Půl roku mi tchýně telefonovala a při každé příležitosti do toho kecala - argumenty celkem na hlavu. Takže nyní: jsem v 8tt a čekám Viktora či Viktorku. Tchánovci se to dozví PO PORODU! A že jsem těhu až na vánoce (21.tt) - po zkušenostech s potraty a jejich reakcemi radši nic neříkáme (2 dny po porodu mrtvých dvojčátek se tchýně tvářila, jak už je to za námi a vše je OK
Když se totiž dozvěděla, že čekám 2, posílala mě na potrat rovnou).
Jinak se mi taky moc líbí hebrejská jména (mimochodem jich je u nás i používaných docela hodně, včetně Hanky, Jany, Jana atd.): Jonáš, Juda, Ráchel, Rebeka, Aron - toho bych chtěla, ale manžel nee.
Hanka
Nathaniel, Nathan je nádherné jméno, vždycky se mi líbilo, ale měla jsem strach, že by ho moje rodina zkomolila
. Ale pokud budeme mít druhého kluka, tak do něj možná půjdem ![]()
HankaB píše:Já se zamilovala do Jonáše, bohužel přítel je zá:,–(ně proti…:(
Ahoj maminy,
i když je to starší diskuse, musím napsat. S tchánovcema si nikdo hlavu nelamte, vždycky narazíte. Já narazila i s obyčenou Kačenkou. Půl roku mi tchýně telefonovala a při každé příležitosti do toho kecala - argumenty celkem na hlavu. Takže nyní: jsem v 8tt a čekám Viktora či Viktorku. Tchánovci se to dozví PO PORODU! A že jsem těhu až na vánoce (21.tt) - po zkušenostech s potraty a jejich reakcemi radši nic neříkáme (2 dny po porodu mrtvých dvojčátek se tchýně tvářila, jak už je to za námi a vše je OKKdyž se totiž dozvěděla, že čekám 2, posílala mě na potrat rovnou).
Jinak se mi taky moc líbí hebrejská jména (mimochodem jich je u nás i používaných docela hodně, včetně Hanky, Jany, Jana atd.): Jonáš, Juda, Ráchel, Rebeka, Aron - toho bych chtěla, ale manžel nee.
Hanka
Clovek by mel myslet na to, ze jmeno bude nejen pro miminko-detatko, ale i pro dospely vek. Takze mne dospelej chlap jmenem Nathan teda nic moc nerika … Bude se predstavovat ve skole, v zamestnani, (ahoj, ja jsem Ondra, ja jsem Tomas, - a ja jsem Nathan …
no je to kazdyho vec (stejne tak predstava stare pani jmenem Nicole
) - napriklad. To jmeno se mi nelibi, pripada mi, ze vubec nic nerika.
sice to moc nesouvisí s Nathanem, ale ani ten asi není v kalendáři… jak se na to dneska tváří matrika? Už se může dát jméno i zahraniční nebo jen co je v českém kalendáři? Dík za odpověď ![]()
Potom taky deti chodi treba do sport.krouzku. Jsou to kluci, je jim 10, 11, a trener na ne pri zapase vola „prihraj, Leonarde“ (slysela jsem na vlastni usi - mamince se asi libil Titanic
). To budi docela rozpaky, lidi se nekdy i smejou a koukaj, ktery to jsou „ty rodice“. Rodice by meli na tohle myslet, a nedavat jmeno jen pro ten uzlicek v porodnici, ale vybirat jmena hezka, ale preci jen trochu normalni
.
Jinak myslim, ze jmeno v kalendari byt asi nemusi - soude prave podle toho, co obcas clovek zaslechne.
Mě právě zrovna jméno Nathan příjde krásný na dospělého chlapa než na ten malý ulíček..on to má asi každý jinak. Kdyby se všichni jmenovali stejně byla by nuda:)
Nedá mi to a musím reagovat na to oslovování na kroužcích, konkrétně ten fotbal. Chodíme taky se synem a teď na zápase volal trenér na hráče: „Přihraj, Mohamede, přihraj!“
(Byla tam s ním maminka Arabka.)
Já bych teda právě z tohohle důvodu nedala úplně obyč jméno. Právě proto, že tam pak jsou dva Honzíci, tři Jakubové, dva Lukášové apod. To už radši toho Nathana.
Tak jsem tu po delší době, tedy přesněji řečeno - skoro 3 měsíce po porodu, Nathana jsme opravdu nakonec nedali, máme doma Nicolase a jsem moc ráda, že jsme se pro něj rozhodli. Rodina to přijala naprosto v pohodě, všichni mu říkají Nikýsku nebo Niky, já mu říkám něžně Nikoušku nebo Nikuli a až bude velký bude to prostě Nicolas. Takže jsem spokojená… ![]()
Nicky píše:
sice to moc nesouvisí s Nathanem, ale ani ten asi není v kalendáři… jak se na to dneska tváří matrika? Už se může dát jméno i zahraniční nebo jen co je v českém kalendáři? Dík za odpověď
Matrika se na to tváří úplně normálně. To jméno je uznané a zapsané už drahně let.
Nejlépe mít doma knihu od Miloslavy Knappové: Jak se bude vaše dítě jmenovat?
Tam jsou uvedena všechna jména, která je možno v Česku použít.
U těch neobvyklých jsou uvedeny i prameny a možná data slavení svátku. Svátek je v zá:,–(ě vý:,–(ou Čechů a Slováků. Jinak se svátky neslaví a spíše vycházejí příručky se jmény.
No a kdyby se jména dětí mohla používat pouze ta, která jsou v kalendáři, tak to potěš… Vždyť je jich málo a navíc, kalendářová jména se čas od času obměňují dle statistik ![]()
To jméno je hezké a v zásadě bych se ho nebála, bude ale hrozně záležet na příjmení. Nathan Svoboda zní třeba fakt blbě, příjmení by nemělo být úplně české. Nathan Herman třeba mi už tak hrozně nezní, ale furt to není ono, takže i s německým příjmením bych se tomu vyhla.. K příjmení anglického/amerického původu mi to sedí nejlíp.. Těžké říct takhle ![]()
Myslím, že jméno Nathan je krásné..
A buďte ráda, že se líbí i manželovi..Na ostatní bych se vaprdla.
Můj přítel se jmenuje Zdeněk a snažil se si to jméno prosadit i u miminka (pokud by to byl kluk)..Snažil se obhajovat tím, že by to byl už čtvrtý Zdeněk v pořadí..naštěstí mu to u mě neprošlo..
Tak jsme se shodli, že kdyby to byl chlapeček, tak by to byl Denis, protože tak říkají přítelovi(ačkoli se jmenuje Zdeněk
) Tak by měl aspoň trošku po svém..nakonec má stejně peška, protože nám oznámily, že to bue holčička.
Na tý jsme se naštěstí shodli už na začátku.. ![]()
Někde jsem viděla i Nathaniel, Nathanael
Je to krásné, exotické jméno
Já bych řekla, že když může být Ella, proč by nemohl být Nathan, Nathánek, Natýsek… ![]()
Nathana máme v práci, takže mám jistou konotaci. Je to jméno židovského původu a pojí se k němu Lessingova hra Moudrý Nathan.