Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Urcite si stujte na svem, pokud se vam to jmeno libi, neni co resit ![]()
My chceme chlapecka pojmenovat Dino a reakce okoli jsou tez ruzne, ne vzdy zcela pozitivni (kamaradka se napriklad vyjadrila, ze ji to zni jako jmeno pro psa
).
Jak je to s matrikou nevim, taky by me to vzhledem k neobvyklosti zamysleneho jmena zajimalo…
Posouvám téma nahoru, aby mohly holky, co mají děti se jménem, jež není v kalendáři, reagovat, jak je to s tou matrikou…
![]()
Anduli, to nevadí, že není v kalendáři - matrikou povolené JE
. Můžeš dát jméno, které už bylo někdy ( kdykoliv a kdekoliv) použito. Já v tom měla trochu zmatek, tak než s každou variantou běhat na úřad, tak jsem zakoupila knihu "jak se bude vaše díte jmenovat? od M.Knappové a tam jsou použitelné varianty jmen. Např.NATAN,NATHAN ,NATANAEL,NATHANAEL,NAT(H)ANIEL ( to jsou spisovné formy jména= můžeš použít). j.hebrejského původu, znamená bůh dal, bohem daný. Domácké podoby:Naty, Natánek,Natek,Tan,Nil(ek). Svátek 29.prosince.
Aha, Pehot, takže nemusím na matriku před porodem? Stačí jen prostě napsat to jméno do dohody o jméně dítěte, kterou ponesu k porodu a je to?
Ještě mě zarazil ten den, kdy slaví Nathan svátek - 29. prosince. Já jsem to hledala, ale nenašla, narazila jsem jen na nějaký americký kalendář a tam slavil Nathan svátek 13. července… Tak teď teda nevím, kdy ho bude slavit.. ![]()
Přesně, stačí to vyplnit do toho formuláře ( stejně, jako by se jmenoval Petr, Pavel, Jan…) a odevzdat v porodnici - nebo jak to máte.
A k tomu svátku - to jsem opsala z tý knihy, ale ještě jsem našla: http://www.hledejte.cz/jmena/index.php?…
maxik píše:Siloenko - no, vzhledem k tomu, v jakých rozměrech ty kluky děláte, byste si klidně mohli dovolit pojmenovat synka Goliáš.
Tinuvien píše:Siloenko takže Marian nic moc, jo?!!!
A jéé,promiň
..ale já mám u svého muže s tímhle jménem vážně problém,u dítěte ještě jde,ale jak chceš říkat krátce dospělému?
Se přiznám,že jsem manželovi jeho vlastním jménem asi ještě neřekla
(a to jsme spolu téměř 5 let
)..jo,vlastně řekla,na svatbě.."slibuju ti Mariane.....atd. " ![]()
Ahojky, jméno Nathan je moc hezké. My jsme se zase rozhodli pro Alexe a nebo pro ninu a rodiny jsou z toho taky na větvi, prej, že dáváme ruský jména, ale nám je to jedno… prostě si budou muset zvyknout… Alex v kalendáři taky není. Tak jsme se byli ptát na matrice a tam se koukala do takové knihy a říkala, že můžeme
tak jen se neboj a jdi do toho. Matýsků, Tadeášků a tak bude teď hodně, ale Nathan bude určitě jedinej ![]()
Ahoj jméno Nathan je krásné a když se vám líbí tak ho dejte je to vaše mimi ne jejich.U nás je to jiné,mě se nikdo z rodiny neptá jaké jméno bych chtěla,přítel chce Michala nebo Michaelu,obě strany mu to schválily a já mám smůlu,ale já jim ještě do toho budu kecat mám na to čtyři měsíce tak se nedám tak lehko.
Ahojky,
my mame Samuela a kazdy to nejak obkecal. Pro druheho chlapecka, pokud nekdy bude, mame taky vybrano Nathan, takze urcite jdi to toho, je to paradni jmeno !
Taky máme Nathana ve výběru, spolu s Benjaminem (čekáme třetí dítě a předchozí dva jsou kluci) a Rubenem. Holčička by byla Sofie Ráchel.
Manžel v práci rozhlásil, že jména budou Čistoslav nebo Čistoslava. Umí to skvěle zahrát a všichni mu to zbaštili. Pak se mohl doma umlátit smíchy, když mi vyprávěl, jak se mu opatrně a šetrně snažili naznačit, že se jim ta jména moc nelíbí ![]()
Takže nakonec Nathana mít nebudeme, rozhodli jsme se pro Nicolase, což se mi vždycky hrozně líbilo, manželovi moc ne, ale teď nějak změnil názor, takže s Nicolasem souhlasil.
A myslím, že i tchánovci tohle jméno přijmou lépe než Nathana…
A kdo ví, třeba do třetice za pár let …
Anduli ,tak 4 stránky diskuse vlastně k ničemu
,ale hlavně, že máte vybráno, s manžou jse za jedno a jste spokojení. Mmch gratuluju - krom Nathana byl můj favorit aj Nicolas. ![]()
Hihihi, Pehot, taky mě to napadlo, že vlastně celou dobu řešíme Nathana a nakonec dáme úplně jiné jméno, takže diskuze ke jménu Nathan byla vlastně trošičku zbytečná..
Ale aspoň znám názory holek na cizí jméno pro dítě, no…Takze holky, díky! ![]()
Euphorbia píše:
Urcite si stujte na svem, pokud se vam to jmeno libi, neni co resit![]()
My chceme chlapecka pojmenovat Dino a reakce okoli jsou tez ruzne, ne vzdy zcela pozitivni (kamaradka se napriklad vyjadrila, ze ji to zni jako jmeno pro psa
Jak je to s matrikou nevim, taky by me to vzhledem k neobvyklosti zamysleneho jmena zajimalo…).
Moje kamarádka má pejska jménem Nathan, švagrová má fenku Terezku a my měly pudličku Kačku takže co je a není pro psa bych neřešila…
Nicméně Nathan je nááádherné jméno a nenechala bych si ho vymluvit
. My jsme si pro dceru vymysleli Tatianu a taky se na to občas dívají divně…