Po výplatě utrácím, před ní šetřím
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Tak tohle ja nikdy nedokazala pochopit - jsem spis sporivejsi typ a nerada pocitam kazdou korunu
na tohle jsem po mamine, ale treba tata je uplnej opak a po nem je zase segra, jakmile nejakou koruna ma, tak kouka, za co by ji utratila, takze to chapu - asi je to vrozene ![]()
taky si myslim, ze rozdelit penize by pomohlo a nebo znama si psala jeden mesic, co vsechno kupovala a za kolik, to taky pomaha - clovek se pak divi, kolik ve skutecnosti za to a to utrati
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak já jsem to samé v bleděmodrém
Každý měsíc si zapisuju výdaje a příjmy a chvilku se to snažím dodržovat, ale pak potřebujeme koupit tohle a tamto a jsem v koncích
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mám pocit, že stojím u kalendáře a sleduju magické datum výplaty mého muže. Nejde o to, že by sme nevyžili, ale potřebuju ušetřit, neco dát stranou, přestavujeme dům a na to rupnou všechny úspory a tak bych chtěla něco našetřit ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mamka nikdy neuměla s financemi vyjít, což mě poučilo dostatečně, takže vím, jak ne. Nejsem držgrešle a ani nebudu, peníze protočit umím, ale zatím tak, aby mi zbylo na potřebné výdaje.
Jestli si sama sobě neumíš poručit, že víc jak určitou částku nesmíš teď utratit, tak bych fakt asi peníze rozdělila na 4 hromádky podle týdnů, případně ještě na méně, pokud bys neuměla dodržet ani to, a jela tak. A co teprve nějaké nečekané výdaje, třeba když se něco rozbije nebo je třeba to aspoň opravit, ne-li koupit rovnou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kajinkac píše:
Tak tohle ja nikdy nedokazala pochopit - jsem spis sporivejsi typ a nerada pocitam kazdou korununa tohle jsem po mamine, ale treba tata je uplnej opak a po nem je zase segra, jakmile nejakou koruna ma, tak kouka, za co by ji utratila, takze to chapu - asi je to vrozene
taky si myslim, ze rozdelit penize by pomohlo a nebo znama si psala jeden mesic, co vsechno kupovala a za kolik, to taky pomaha - clovek se pak divi, kolik ve skutecnosti za to a to utrati
Tak to jsem dělala a zapisovala si, pak jsem z toho byla zralá na Bohnice,
bohužel pak jsem zjistila, že opravdu nekupujem nic zbytečnýho a že nekoupit tu danou věc nic nevyřeší, stejně jí koupim další měsíc. Proště se všechno dost zdražilo a s příchodem dítěte se taky změní priority, když chci, aby sme jedli trochu kvalitně, tak je to strašně znát na penězích. Dost mi pomáhá vařit na dva dni do předu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Mucha Jsme na tom úplně stejně
Akorát s tím rozdílem, že já bych fakt kupovala jak urvaná, když vidím tu krásnou částku na účtě a můj muž mě krotí seč může
Ne fakt, kdybych měla vést finance v naší rodině já, tak dávno spíme pod mostem, hlavně že máme tisíc zbytečností
Takže přijde na účet 10 000 a na celý měsíc je vyhrazeno 6000 kč. To je na jídlo, kosmetiku, drogerii, hadry, plíny atd. A 4000 se šetří na případné selhání spotřebičů, ledničky, pračky a celkově se šetří aby byla nějaká rezerva. Teď jsme zavedli praktiku, že jak příjdou peníze tak se zajede do velkoobchoďáku a udělá se nákup na celý měsíc takových těch trvanlivých věcí, kosmetiky, atd. A pak už jen každý den dokupuju čerstvé a hlavně si každý den útratu zapisuju, jinak bych ten rozpočet neudržela. A zatím to jde ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jej jsem ráda že nejsem sama ale chtělo by s tím něco dělat pokud teda chcete ale kurňa to je tak těžké
přečetla jsem hodně diskuzí jak šetřit na jídle atd… takže to mám zmáknuté ale prostě jak přijde RD tak je do 14dní v čudu s manželovou výplatou ani počítat nemůžu tak jde do bydlení a do půjček + ještě něco z mojí RD zbyde mi asi 4500 na všechno a ted to rozpočítejte pro 2 dospělé dítě a psa, malý ještě na plínách ubrousky moc nekupuji spíš jen do tašky, k látkovým mě nikdo nedokope to je podle mě dost na hlavu i když ty svrchní kalhotky jsou fakt pěkné
takže asi 800,– za drogerku zbyde tedy 3700,– na jídlo na celý měsíc ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Beru taky mám sešit a myslíš že zapisuji no zapisuji asi tak jako na základce však víš ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No tak u nás je to stejně, akorát to má jednu výhodu, že máme peníze dvakrát v měsíci, tudíž neutratíme všechno naráz
.Ale taky nekupujeme zbytečnosti. Vaření na dva dni???Já uvařím klidně na tři, ale večer tatínek žebrá, že na tu polívku pořád myslí, že nikdo neumí lepší atd.No a druhý den vařím zas jak blbá a furt dokola.No ale pořád lepší že chutná, než aby kroutili hubu.
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@alisekR
tak ono je to taky o tom, kolik ma clovek penez
je fakt, ze ja nejak nepocitam - u nas v okoli poradny kram neni, takze jezdim jednou tydne, jednou za deset dni autem na vetsi nakup doplnit lednici a v mezicase jen zajdu pro pecivo ci zaslu pritele ![]()
ale je pravda, ze kdyz mi bylo blbe v tehu a do kramu jsem nemohla, tak jsme strasne moc usetrili, protoze byl nucen nakupovat a obcas neco ukuchtit pritel a to jsme meli vecne prazdnou lednici
a on prohlasoval, ze nechape, za co tolik utracim
ale aspon si udelal vice predstavu o cenach, protoze zil jeste v cenach pomalu pet let zpatky
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Mucha
No chce to fakt tvrdou ruku a vytrvalost, nic víc neporadím
Ale je to boj ty prachy. Kolikrát taky smutním, že bych chtěla koupit hrozně tohle a tohle, ale už na to nevyjde, tak musím počkat příště a příště to zas nevyjde, protože je potřeba koupit něco potřebnějšího. No někdy bych si chtěla zažít jeden den mít neomezený limit konta a nemyslet, kolik utratím.
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Mucha Však to stačí ne
Ale jo, když se naučíš všechno zužitkovat, tak se to dá. Asi by pomoho si promyslet, co budeš vařit třeba celý týden a podle toho nakoupit. Příklad:koupím kuře a z něj udělám polívku (kotel), řízky (třeba) a ještě jakoby čínu s rýží. A to máš hned dva obědy z jednoho kuře, který v akci koupíš za pár kaček. Nebo to můžeš použít na omáčku. Kuřecí maso zvlášť kupuju jenom, když je to nevyhnutelné. To samé s hovězím. Udělám polívku, z vařeného masa jakoukoliv omajdu ((rajskou, svíčkovou) a hned je ušetřeno.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Takhle jak utržený ze řetězu je manžel. Když nahlásím že došla výplata, tak už brouzdá po netu, že by jako strašně nutně potřeboval toto a toto…
Ještěže kasu držím já. Už před lety jsem si vytvořila tabulku v excelu a na každý měsíc mám napsané příjmy (páč jsem osvč a mám to pokaždé jinak) a vedle toho výdaje. Přesně vím kolik mi musí zůstat na konci měsíce abychom poplatili všechno do další výplaty. A hlavně se dají šikovně plánovat takový ty větší nákupy - jasně vidím který měsíc na to bude.
Takže myslím, že je určitě dobrý vidět ta čísla někde sepsaná. A pak hlavně nějaká sebekázeň. Nebo prostě systém, že si po výplatě dopřeju jednu věc jen pro radost a další až zase za měsíc.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ja jednu dobu jela se sumou na tyden a fungovalo to
vedela jsem ze mam v penezence jeste penize navic a tak jsem si udelala necim radost
ale tohle byla suma proste pouze na jidlo a veci placene v hotovosti - jako treba vstupne nekam s detma, kaficko atd… Ja teda rada rozhazuji ale zkusila jsem si ze se to dodrzet da
a kdybych vedela ze druhou pulku mesice budu o chlebu a vode tak bych proste nerozhazovala
tohle moc nechapu, jak si nekdo zije nadstandart kdyz vi ze druhou pulku mesice bude zit jako zebrak
a to mi muz rika ze jsem s nakupama nemocna
ale asi jeste ne tak moc ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit