Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@ahhotep píše:
Ahoj,jen by mě zajímal váš názor na věc, mám 16m chlapečka, už několikrát se mi stalo, že se do mě pustila nějaká matka či něco odvětila..
dnes mě to ale vytočilo.Byli jsme na hřišti a malý šel jedné holčičce, cca 2 a půl let a ta tam tak seděla na trávě a v ruce lopatku, malý měl taky svoji, ale nechal ji na písku a šel se projít a došel k té holčičce, já v jeho závěsu a nic neudělal, jen k ní přišel, sedl si vedle a hrál sis kamínky a po chvilce se natáhl po té lopatce, já mu řekla, nene, to se nedělá, nebewr holčičce, tak toho nechal, já něco hledala v kabelce a zas to zkusil, ale ne nějak agresivně, prostě se natáhl a držel tu lopatku spolu s holčičkou, nerval ji to z ruky a v tom než jsme mu stačila říct, že se to nedělá povídá ta matka ochranářka, ty jsi ale ošklivej zlobivej chlapeček, necháš to Amálce a lehce ho pratila přes prsty, jako mně to přišlo přes čáru, trochu jsme se s ní chytla..
za prvé si myslím, že ještě moc nerozumí, že něco je něčí a ne jeho za druhé si myslím, že pokud to není vyloženě agresivní či to nedělá pořád (brát někomu hračky dokola), tak moc nezasahuji, když je např. na písku běžne si děti berou hračky, když vidím, že je tam nějaký solista zasahnu a nebo, když to dělá opakovaně, tAK PŘIJDU A VYSVĚTLÍM, ŽE TOHLE NE, ALE JAKO TOHLE?
nebo v herničce se mi už stalo, že malý k někomu přišel, je kontaktní hodně, k chlapečkovi a pohladil ho po rameni a matka hned, hlídejte si to dítě, jako co mu dělal, pohladil ho, co je na tom špatně? minule na písku měl chlapeček autíčko a nechal ho tam, malý se po nem natáhl a chtěl si s ním hrát a taky jedna z matek, Davídku hlídej si autíčko, už to ho tu bere chlapeček a přilítla a malýmu ho vyrvala z ruky, mně to přijde ulítlé, jsou to děti, ne? když si někdo půjčí naší hračku, tak v pohodě, já tohle prostě nějak neřeším, když jde o takovou drobnost, malý kolikrát někde něco nechá a jde jinam a když vidím, že se po tom natáhne jiné dítě rozhodně nepřiskočím a nevezmu mu to s tím, že je to naše autíčko/lopatka, kdyby aspoň to řekla slušně či něco, ale člověk ani nestihne zareagovat a už ty matky se přiřítí jak kdyby to dítě dělalo kdo ví co..manželovi se taky posledně stalo, že ho sjela nějaká matka, na písku si malej hrál s bábovičkama a prostě sio někdy hraje tak, že je jen vysypává, prostě 16 m no..a byl tam asi3 leták a on neumyslně prostě vysypal bábovičku mu na nohu - na botu, prostě chlapeček vedle něj seděl a malej sypal a nějak si nevšímal, že je tam něčí noha..manžel seděl opodál na lavičce, už mu nejsme furt za zadkem, když je na písku, prostě na něj koukal, že si hraje s pískem, v tom na něj začala matka toho tříletáka, že si musí manžel všímat co dělá jeho dítě, že má kluk celou nohu od písku? divný, když byl na pískovišti a pak na toho kluka řvala něco, že at není na písku, že se ušpiní at jde na prolézačku a chudáka ho odtáhla, že na písku teda ne..tak já nevim, to je furt něco, to se ten světzbláznil už uplně? nebo my děláme něcošpatně? jako kdyby mu to sypal schválně třeba na hlavu, ale prostě rok a čtvrt starý dítě si hraje a sype si písek
Ahoj, to co popisuješ je hrozný. Tyhle matky nechápu. S mojí povahou bych byla i sprostaá. Na městské pískoviště nechodíme, na vesnici na dětském hřišti tohle nikdo neřeší. Ty to taky neřeš, tyhle,,zasloužilý" matky naj v hlavě piliny ![]()
@ahhotep Pak mozna chodte na hriste nekam jinam, pokud tam opravdu mate takove ignoranty.ja jsem si taky dve hriste na sidlisti zakazala-specialne je to jesno v takove zbohatlicke ctvrti, tam je to peklicko ![]()
Taky už se mi to stalo několikrát, já to ignoruji, některé matky jsou prostě divné, když jdu na písek počítám i s tím, že mě bude nějaké dítko „obtěžovat“, to jsou děti, pokud obtěžuje moc, očekávám, že matka zasáhne, u takto malých většinou jo, jsou vesměs opodál, ale u těch starších..v klidu si někde popíjejí a krafají a pak se diví, minule mi jedna vynadala, že jsme houpačkou bouchla jejího syna, nu což, má si ho hlídat, pořád tam běhal já ho upozornila, že houpu malou a že tu nesmí pobíhat nebo ho to praští, zničehonic se tam zas zjevil a já zrovna rozhoupala a nestihla zastavit a bouchlo ho to, matka v hysterii
ale jako plácnout přes ruku mi přijde přes čáru taky.
@ahhotep píše:
Ahoj,jen by mě zajímal váš názor na věc, mám 16m chlapečka, už několikrát se mi stalo, že se do mě pustila nějaká matka či něco odvětila..
dnes mě to ale vytočilo.Byli jsme na hřišti a malý šel jedné holčičce, cca 2 a půl let a ta tam tak seděla na trávě a v ruce lopatku, malý měl taky svoji, ale nechal ji na písku a šel se projít a došel k té holčičce, já v jeho závěsu a nic neudělal, jen k ní přišel, sedl si vedle a hrál sis kamínky a po chvilce se natáhl po té lopatce, já mu řekla, nene, to se nedělá, nebewr holčičce, tak toho nechal, já něco hledala v kabelce a zas to zkusil, ale ne nějak agresivně, prostě se natáhl a držel tu lopatku spolu s holčičkou, nerval ji to z ruky a v tom než jsme mu stačila říct, že se to nedělá povídá ta matka ochranářka, ty jsi ale ošklivej zlobivej chlapeček, necháš to Amálce a lehce ho pratila přes prsty, jako mně to přišlo přes čáru, trochu jsme se s ní chytla..
za prvé si myslím, že ještě moc nerozumí, že něco je něčí a ne jeho za druhé si myslím, že pokud to není vyloženě agresivní či to nedělá pořád (brát někomu hračky dokola), tak moc nezasahuji, když je např. na písku běžne si děti berou hračky, když vidím, že je tam nějaký solista zasahnu a nebo, když to dělá opakovaně, tAK PŘIJDU A VYSVĚTLÍM, ŽE TOHLE NE, ALE JAKO TOHLE?
nebo v herničce se mi už stalo, že malý k někomu přišel, je kontaktní hodně, k chlapečkovi a pohladil ho po rameni a matka hned, hlídejte si to dítě, jako co mu dělal, pohladil ho, co je na tom špatně? minule na písku měl chlapeček autíčko a nechal ho tam, malý se po nem natáhl a chtěl si s ním hrát a taky jedna z matek, Davídku hlídej si autíčko, už to ho tu bere chlapeček a přilítla a malýmu ho vyrvala z ruky, mně to přijde ulítlé, jsou to děti, ne? když si někdo půjčí naší hračku, tak v pohodě, já tohle prostě nějak neřeším, když jde o takovou drobnost, malý kolikrát někde něco nechá a jde jinam a když vidím, že se po tom natáhne jiné dítě rozhodně nepřiskočím a nevezmu mu to s tím, že je to naše autíčko/lopatka, kdyby aspoň to řekla slušně či něco, ale člověk ani nestihne zareagovat a už ty matky se přiřítí jak kdyby to dítě dělalo kdo ví co..manželovi se taky posledně stalo, že ho sjela nějaká matka, na písku si malej hrál s bábovičkama a prostě sio někdy hraje tak, že je jen vysypává, prostě 16 m no..a byl tam asi3 leták a on neumyslně prostě vysypal bábovičku mu na nohu - na botu, prostě chlapeček vedle něj seděl a malej sypal a nějak si nevšímal, že je tam něčí noha..manžel seděl opodál na lavičce, už mu nejsme furt za zadkem, když je na písku, prostě na něj koukal, že si hraje s pískem, v tom na něj začala matka toho tříletáka, že si musí manžel všímat co dělá jeho dítě, že má kluk celou nohu od písku? divný, když byl na pískovišti a pak na toho kluka řvala něco, že at není na písku, že se ušpiní at jde na prolézačku a chudáka ho odtáhla, že na písku teda ne..tak já nevim, to je furt něco, to se ten světzbláznil už uplně? nebo my děláme něcošpatně? jako kdyby mu to sypal schválně třeba na hlavu, ale prostě rok a čtvrt starý dítě si hraje a sype si písek
to jsou přesně důvody proč nesnáším dětská hřiště obecně.. když se tam narazí na maminky v pohodě je to úleva ale některá hřiště podobné typy matek prostě jakoby koncentrují jsem ráda že už na hřiště moc nechodíme
V 95% případů jsou hračky na pískovišti „veřejné“ a matky k tomu tak i přistupují - alespoň potud moje zkušenost. Osobně s tím problém nemám, fakt ale je, že pokud nějaké dítko bere bez dovolení dcerce hračku přímo z ruky, taky ho upozorním. Co je podle mě přes čáru, tj. plácnutí cizího dítěte. Jinak si myslím, že tu hranici má holt každý nastavenou trošičku jinde a nezbývá než ji respektovat. Ono to tak bude koneckonců i v životě…
Mimochodem, jsi si jista, ze treba ty lide tvemu diteti jednou, dvakrat nerekli „ne, dekuji“,ale dite dotiralo dal? Nebo ze ti dotycni koukali do telefonu jeste nez k nim tvuj syn prisel? Jako nechci to obracet proti tobe, jen ja osobne se snazim hledat tu „chybu“ nejprve u sebe, az pak hazim spinu na ostatni..
To ja se s cizimi dětmi bavím ráda. I můj starší synek (2) je hodně kontaktní, má rád lidi a často jim něco vypráví. Naštěstí jsem se ještě nesetkala s někým, kdo by ho ignoroval. Hračky vždycky nasypu doprostřed pískoviště a pujcujeme všem. Pokud si nějaké dítě půjčí naší hračku a syn jí chce, vysvětluju mu, že hračky musí půjčovat, že i on si nehraje jen se svými. Vždy ho ale hlidam, aby on ani nikdo jemu nevytrhaval hračky z rukou. Už jsme se ale také samozřejmě potkali s dětmi, které své nepujcuji, ale cizí si vezmou a pak ani nechtějí vrátit. To jim naši hračku seberu a řeknu, že oni přece taky nepujcili. A musím se přiznat, že jsem také žďuchla do jedné holčičky. Synek si od ní něco půjčil, ale byla proti, tak jsme věc vrátili, ale potom pokaždé, když syn okolo ní prošel, aniž by chtěl si cokoliv jejího vzít, strčila do něj
no, po druhé jsem do ní stricila na oplátku taky a řekla ji, že jí mé dítě nic neudělalo a takhle se k němu chovat teda nebude! No, její mamka čučela, ale nic neřekla. Sobecké děti fakt ráda nemám a vždy odcházíme o písek vedle ![]()
Nevim teda odkud jste, ale ja tohle nikdy nezazila. Na hristi jsou slusny lidi, deti si mezi sebou vsechno pujcujou, jak se vysypou babovky na pisek je to verejnej majetek a nestalo se mi ze by nekdo zbalil neco co neni jeho nebo nekomu neco znicil. Deti si hrajou, obcas po sobe i pisek hazi, akorat korigujem, aby si to nesypali do oci a nejedli to, malej kolikrat odchazi s hlavou plnou pisku a neresim, nebudu mu takovou prkotinou nicit hru. Boty se vysypou a aby se nezmazal tak ma stary obleceni, s tim se musi na pisku pocitat. Jinak si mezi sebou pujcujou i ostatni hracky, odrazedla, auticka, kocarky, kridy, mice atd proste co si kdo prinese a zrovna si s tim nechce hrat, kdyz je to neco drazsiho tak se poptam rodicu jestli si to malej smi prohlidnout ale nesetkala sem se ze by nekdo rek ne.
Na veřejná hřiště chodim s dětmi téměř denně uz deset let a nikdy jsem se nedostala s nikym do vážnějšího konfliktu. A to jsem si dovolila napomenout cizi dítě, aby neprasilo, nesypalo pisek, nebavi me denně umyvat tri vlasate holcici hlavy, aby děti nestavely pevnost pod skluzavkou, jine dítě tam muze spadnout a zvrtnout si nohu a plno dalších takových drobností. Zaroven mi nevadí, kdyz nekdo jiny primerene usmerni me dítě.
Uprimne, pri takove frekvenci konfliktů bych se spíš zamyslela sama nad sebou, jak na lidi působím já a me dítě ![]()
Tak ja to vidim trochu i z te druhe strany, protoze dcera byla dost introvertni a neumela si hracky v urcitem obdobi obhajit. A vzdy se nasel nekdo, kdo ji to bral z ruky a me vytacelo, jak na to ta matka muze v klidu koukat. Jako ted tomu vic rozumim, protoze dcera se pak zmenila a taky cas od casu neco cajzla
a syn je v tom taky jiny, ale proste tenkrat byly veci takove a me to stvalo. Takze jsem hracky branila ja, ale teda bez placani a nadavek
Na druhou stranu to bylo dobre k tomu, ze jsem se naucila oproti ostatnim spoluclenum na pisku
vymezovat, kdyz neco vadi me nebo detem, tak to reknu, proste kazdy je jiny, takze nam hajim to nase a divne mi to neprijde, co by ne. Proste se v klidu domluvime a vymezime a vzdy se nejak poskladame. Ale musim rict, ze hristata mam nejradsi, kdyz jsou opustena ![]()
Ja jeste deti nemam ale dneska tu byl synovec a neter a klukovi je 3 a neterince 11mes normalne si hrali akorat jsem mu rekla chces si to pujcit zeptej se, na hristi hracky opet musis se zeptat jestli muzes a tak sel a ptal se pak si normalne hrali vsechny 4deti a vubec se neznali a ja si rikala noo takhle spolu vychazet dospeli ![]()
A prijde mi, ze to beres trochu ukorne i ty
placnuti a nadavani pres caru je, ale to ostatni bych brala, zes dostala od nekoho signal, ze neco vadi..treba trochu prehnany signal, protoze dotycni byli ocividne ve stresu, ale ty to podle tveho prispevku taky dost prozivas..
Nečetla jsem reakce, ale asi tatko..
Pokud by si malý nechal lopatku na písku a šel k němu si sednout a bral někomu, tak bych se vrátila pro jeho.. a nebo mu řekla, pojd jdeme pro svoji.. Plácnutí neschvaluji, to asi byla nějaká vynervovaná ženská, ale zase ji chápu, že si říkala, proč si nevzala svoji, když si už viděla, že už jednou chtěl lopatku, tak už jdu pro naši..
U druhé.. možná to matka tak nemyslela, já mám kamarádku, která otapávání, taky nemá ráda, protože její syn nesnáší utiskování a prostě se nejednou stalo, že do dítěte strčil a pak je zbytečné dusno..
Já mám 8 letého a 3 letého, ze začátkujsem taky věci viděla jinak, ale po zkušenostech a růných situaci, kdy jsem to mohla vidět i z opačeného pohledu, vím, že to neni vždy tak, že ta ženská je nějaká.. hysterka co všechno řeší..
Slovně+ jsem teda nikdy žádné dítě neoslovila, že je škaredý, zlobivý chlapeček nebo tak, to mi přijde docela trapné, takto říkat dětem…
Příspěvek upraven 14.05.17 v 16:58
A ted to řeknu narovinu.. po xx zkušenoastech hračky pujčujem jenom známých dětem.
Hračky typu bábovička lopatka neřeším, ale co nám odjelo dítě s řevem na našem odrážedle a komendie, že nám to nevráti a maminka ještě měla blbé kecy, proč ho tam máme, protože nemohla své dítě uklidit, jsem se rozhodla, že větší hračky typu nákladní auto, odrážedlo prostě nepujčujem..
Prostě.. i to druhé dítě musí znát slovo ne.. já od malinka děti učila, neni to moje, neotravuju a pokud, malý fakt má umysly, že to hodně chce, tak se ptáme.. Když vidím, že maminka nechce pujčit, tak prostě nechce..rozhodně se nebudu zlobit na někoho, že nám nepučil auto ![]()
Ale malé hračky na písek to nám nevadí.. to neřešíme, píšu o větších hračkách
Příspěvek upraven 14.05.17 v 16:53