Jsem já ta špatná nebo je to normální?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
72725
23.6.21 21:38

@kaktusik1 tohle mi udělat můj pubos, tak dostane sodu. Doma pomáhají všichni, vyjma mimina. Každý v rámci svých možností, věk 6,9 a 15.. Úplně normálně.. Vidí domytou myčku, vyklidi ji, nejstarší dává prat své prádlo, popř vesi vyprané, když je hezky venku, pustit Evžena - vysavač, umí i ten nejmladší atd.. Prostě řeknu a jedou..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3792
23.6.21 21:39

A co ostatní členové rodiny, otec, sourozenci? Pokud se oni také nepodílí, tak se jí nedivím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33315
23.6.21 21:41
@kaktusik1 píše: Říkám ji ať se zapojuje do domácnosti a pouze odsekava.

A co uděláš Ty, když odeskne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31
23.6.21 21:42
@Sisika9 píše:
A co ostatní členové rodiny, otec, sourozenci? Pokud se oni také nepodílí, tak se jí nedivím.

Otec dělá skoro denně dvanactky. Ostatní jeji sourozenci pomáhají tedy alespoň zametou nebo vynesou koš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31
23.6.21 21:42
@Tinuvien píše:
A co uděláš Ty, když odeskne?

Odejdu. Nevím co bych měla dělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21703
23.6.21 21:44
@kaktusik1 píše:
Otec dělá skoro denně dvanactky. Ostatní jeji sourozenci pomáhají tedy alespoň zametou nebo vynesou koš.

nechápu. To ti není blbé je nechat makat a ji jedinou nechat se na tebe beztrestně rozčapovat? Co si z toho asi vezmou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
23.6.21 21:44

Ve 14 letech nehne prstem a jeste madam rozmazlená odsekává?

Tak s tou bych udelala sakra krátký proces - odebrání kapesného a zabavení mobilu pro začátek.

No neco jsi ve výchově zanedbala a to mluvím jako matka čerstvého dospelaka, ktery dnes rano zehlil muzovi košile (jsem na sluzebce) a čerstvého třináctiletého pubertaka, ktery nema problem upéct dort a samozrejme pred a po sobe v kuchyni kompletně uklidit…

• Citovat
  • Upravit
577
23.6.21 21:45

Nenapisu ti to z pohledy mamky, ale dcery. Moje mamka si taky celou mou pubertu stěžovala, že ji s ničím nepomůžeme a je na vše sama. Ale když mi zadala nějakou aktivitu, například uklidit koupelku, tak jsem to udělala a ona přišla a uklidila ji celou sama znova, protože ona to udělá nejlépe. Strašně mi to bralo jakoukoliv chuť něco vlastně dělat.

Vlastně si skoro celé dětství pamatuji, jak všude muselo být uklizeno a všechno perfektní. Všechno od začátku dělala sama, ale takhle si to vlastně nastavila ona :nevim:

A přitom, když jsme jeli někam s kámošema na chatu, tak jsem tam po nich uklizela v jednom kuse a třeba po nich i něco uklidila znovu :oops:

Dej ji jasně najevo, co je její povinnost. Pokud to bude praní prádla, připrav se možná na 2 nevypraný koše. Ale nedej se, nech to na ni. Dejte si jasné úkoly. Ty děláš tohle a nikdo jiný, jen ty. :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21703
23.6.21 21:45
@kaktusik1 píše:

8o co třeba vzít pytel a začat jí ty neuklizené věci v pokoji „třídit“? Kdo si věcí neváží, ať je nemá. Ona by si to velice rychle rozmyslela muset chodit do školy v jednom tričku např. 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31
23.6.21 21:46

Zjevně jsem neschopnostá matka. Myslela jsem že pubertaci kašlou na domácnost běžně. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6119
@kaktusik1 píše:

Tak proč by se měla namáhat cokoliv dělat? Vedená k tomu nebyla, neuklízet je jednodušší než uklízet, když máma něco chce, odseknu jí, ona odejde a já si můžu dělat, cokoliv chci. Ono se ti to dítě nevychová samo jen tak mimochodem, někdo (hádej kdo?) to musí poměrně aktivně dělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7674
@kaktusik1 píše:
Je ji 14 let. Ta 16 léta je kamaradky

Jooo tak 14… prostě ty jsi autorita a tebe má poslechnout. Nastavit pravidla… co bude udělané. Každý den něco. Rozvrhnout to. A jak bude pyskovat, odejde… prostě jít za ní… zařvat, vzít mobil… něco prostě udělat ty musíš vědět co platí na tvé 14ti leté dítě. Já si od malička u dcery stojím za tím co řeknu tak prostě bude!!! A neuhnu!!! Nemůže ti skákat po hlavě.. anebo to dělala celých 14 let a teď sis toho všimla???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3792
@kaktusik1 píše:
Otec dělá skoro denně dvanactky. Ostatní jeji sourozenci pomáhají tedy alespoň zametou nebo vynesou koš.

Tak pokud je otcova povinnost vydělávat, ty máš domácnost a každé dítě školu. Mě to přijde fér. Krom těch jejich sourozenců ti by doma také neměli nic dělat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1567
23.6.21 21:47

Dceři bude 13 a bežně se podílí na chodu domácnosti, není doma na ozdobu. Úklid, vaření,…cokoliv. Má svoje každodenní povinnosti, které plní. Dva dny v týdnu kvůli škole a tréninku tedy nestíhá, ale zase o víkendu uvaří, upeče a udělá co je potřeba. Vedu k tomu i syny, nejmladší má svoje povinnosti od 3 let a plnit si je musí.
A hlavně bych to nenazývala jako “pomoc”, ale podílení se na chodu domácnosti. Pokud by moje dcera nedělala nic, tak já taky ne- ať si vaří, pere sama.
A zákaz elektroniky samozřejmostí, dokud si nebude své plnit.
Každopádně řešit toto ve 14 letech je pozdě, bude to boj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21703
23.6.21 21:49
@kaktusik1 píše:
Zjevně jsem neschopnostá matka. Myslela jsem že pubertaci kašlou na domácnost běžně. :nevim:

já přišla ze školy, umyla jsem nádobí, utřela, umyla jsem zem v kuchyni nebo jsem povysávala, občas jsem umyla koupelnu, utřela prach, vynášela jsem koš automaticky. Nákupy a pochůzky byly také na mě. Přines, odnes, podej…
M8ti přišla z práce, já jí šla naproti, vzala jsem ji tašky, ona mě akorát seřvala, že nic nedělám, s ničím jí nepomůžu, všechno je na ní atd. Takto prezentovala před širokým okolím, jak se „jenom flákám“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí