Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@kaktusik1 píše:
Odejdu. Nevím co bych měla dělat.
Mě mladý taky odsekne, ale dostane takovou sodu, že pak šlape, jak hodinky. Pokud by neměl splněno, žádný mobil, kamarádi ani kapesné.
@kaktusik1 píše:
Dobrý večer, moje dcera 14 let mi v domácnosti s ničím podstatě nepomáhá.
Jenom si občas uklidí oblečení, ale chtěla bych aby alespoň občas vytřela nebo zametla, vykládala myčku nebo vynesla koš. Kamarádka má sice dceru skoro 13 let a čerstvě 16 let, ale fungují jinak, přijdou ze školy a umyjí nádoby, vynesou koš a jdou se učit a dělat úkoly do školy a moje dcera si sedne k telefonu nebo jde ven.. Doma dá se říct nehne prstem.. Mám na ni vysoké nároky?
No to brečíš dost pozdě a na špatným hrobě. Už dávno jsi jí to měla naučit. Asi jako tvoje kamarádka.
Těžko rict. Dceři je 16 a doma toho moc neudělá. V pokojiku ma binec nepředstavitelně. Ale je schopna vést směnu v naši restauraci, je schopna se postarat o několik koni. Je schopna pohlídá malinkou sestru ( už narozeni). U koni a v praci opravdu maká. K tomu zvlada školu. Tak se s bincem nějak smiřuju. A domácnost jemoje a manzelovo vizitka. Na požádáni pomůže, ale skoro není doma…
Toť moje zkušenost.
@kaktusik1 píše:
Jenom si občas uklidí oblečení, ale chtěla bych aby alespoň občas vytřela nebo zametla, vykládala myčku nebo vynesla koš. Kamarádka má sice dceru skoro 13 let a čerstvě 16 let, ale fungují jinak, přijdou ze školy a umyjí nádoby, vynesou koš a jdou se učit a dělat úkoly do školy a moje dcera si sedne k telefonu nebo jde ven.. Doma dá se říct nehne prstem.. Mám na ni vysoké nároky?
Určitý vzdor normální je, každému puberťákovi se někdy nechce a zkouší kam až může zajít. U vás to ale podle popisu zašlo už dost daleko. To by u nás nikdy neprošlo. Jakmile jsme se začali stavět na zadní a odmítali doma pomáhat, okamžitě jsme to pocítili odebráním nějaké výhody, v pubertě nejčastěji snížením kapesného nebo názorným předvedením jaké to je, když se po nás něco chce a my to máme na párku. A to fungovalo téměř spolehlivě, protože my nutně potřebovali od rodičů pořád něco. Ať už to byly ty nejvíc cool boty, které jsme fakt museli mít, odvoz z kina nebo koncertu, od střední školy prodlouzeny čas návratu kvůli párty apod. Často šlo o odvoz, protože jsme bydleli na vesnici a ty spoje začaly být v pubertě, kdy jsme se začali courat do okolních měst, mnohdy dlouho do večera, problém. Pokud to jen trochu šlo, vždy nám bylo vyhověno. Ale museli jsme si to zasloužit. Jinak jsme se mohli třeba zbláznit, ale měli jsme smůlu. A to si každý spočítá, co se mu vyplatí. My ale měli výhodu, že nás je hodně sourozenců, tak ten kdo měl špatný den se většinou na konec nechal strhnout většinou a zapojil se tež bez nějakého vyhrožování nebo trestu. Byli jsme k tomu ale vedeni od ranného věku. Jsem z osmi sourozenců, druhý nejstarší, měli jsme hospodářství a přes týden na nás byla máma sama, táta byl ve všední dny od rána do večera v práci. Takže bez toho, aby jsme pomáhali, to zkrátka nešlo a my to tak až na výjimečné pubertální protesty brali a ani nám to vlastně nepřišlo. Takže za mě vysoké nároky nemáš, spíše přesně naopak a podle toho to vypadá.
Já myslím, že v pubertě doma pomáhají jen ti, kteří jsou k tomu vycepovaní a vědí, že pomáhat prostě musí, jinak bude tóčo. Když puberťák nikdy nic nemusel a ví, že stačí odseknout a je vyřešeno, tak logicky doma nic dělat nebude. Chce to důsledně nastavit podmínky a neustupovat. To, aby čtrnáctiletá dcera byla drzá na mámu a máma na to nic, je extrémně nevýchovné. Dáváš jí tím najevo jen to, že ona si může říkat a dělat, co chce a ty s tím nic neuděláš. Takhle vám pěkně přeroste přes hlavu.
No nemáš na ní žádné nároky a neumíš si nastavit pravidla, prosadit je a nějak společně fungovat.
Od dospívající holky se nedá čekat že ona to bude umět a že ona bude ta komunikačně zdatnější.
Mrkni na tuhle knihu - mohlo by to ledacos usnadnit
https://obchod.portal.cz/…-tohle-mami/
a případně tohle je taky fajn
Ahoj, teď se za to stydím a práce v domácnostech mě baví, ale v pubertě jsem nebyla jiná. Nepomáhala jsem s ničím, ale spíše kvůli mámě. Pořád mi předhazovala, že straší sestra umí lépe vytřít, lépe vysat, lépe umělá prostě všechno a u mě to vyvolalo blok. Proč bych se taky snažila, když stejně bylo pořád vše špatně a sestra to uměla lépe? Zato sestru máma pořád chválila. Je starší o 8 let a protože studovala VŠ, bydlela u nás dlouho. Takže jsem vy svých 15 poslouchala, jak 23 leta sestra lépe vytírá a dělá to a to.. nikdy mě nepochválila, ani nenaznačila radost. Zato ze sestry se mohla zbláznit, chválila, děkovala… Takže já nepomáhala, ale proto, že mi to sama otrávila připomínkama, místo toho, aby mi třeba ukázala, jak na to
@kaktusik1 píše:
Učit k tomu co nejdřív jinak z ní bude líná lemra, kterou budeš obskakovat.Bud důsledná!
@GabinkaCh píše:
Učit k tomu co nejdřív jinak z ní bude líná lemra, kterou budeš obskakovat.Bud důsledná!
Až přijde ze školy buď pomůže nebo bez elektroniky
@kaktusik1 píše:
1. Říct jí, že takto prostě ne a vysvětlit, co má doma za povinnosti.
2. Vynadat + bod 1.
3. Seřvat do bezvědomí a sebrat mobil, kapesné + bod 1.
4. Poslední možnost - fyzický trest.
Ruka mi ulítla asi 2× v životě a bylo to velmi účinné. Puberťákovi docvakne okamžitě, že překročit hranice.
@divine woman píše:
1. Říct jí, že takto prostě ne a vysvětlit, co má doma za povinnosti.
2. Vynadat + bod 1.
3. Seřvat do bezvědomí a sebrat mobil, kapesné + bod 1.
4. Poslední možnost - fyzický trest.
Ruka mi ulítla asi 2× v životě a bylo to velmi účinné. Puberťákovi docvakne okamžitě, že překročit hranice.
Sepíšu ji než přijde domů povinnosti na každý den o víkendu jich nebude tolik, ale vykládá myčku nebo tak.
@kaktusik1 Tak snad to klapne. My měli doma kalendář a měly jsme jako děti rozepsané, kdo myje nádobí, kdo utírá, vysává, vytírá a podobně, abychom se nehádaly. A pokud jsi mírná matka, tak by asi zapůsobil i zvýšený hlas, ne?
@kaktusik1 píše: Říkám ji ať se zapojuje do domácnosti a pouze odsekava.
@kaktusik1 píše:
Tak za prvé - pokyn „zapojuj se do domácnosti“ je jen planý žblept, na který by nejspíš nereagoval ani normální chlap, natož puberťák. Povinnosti mají být formulovány srozumitelně a konkrétně, požadavky řečeny přesně a jasně.
A za druhé - jak jako „když odsekne, tak odejdu“
To je u Vás doma normální, že děti odsekávají a nepřijde na to žádná reakce rodičů? Za nesplněnou povinnost také nepřijde žádný důsledek? To se pak nediv, že Tě má na háku ![]()
Pokud čtrnáct let tímto způsobem (ne)vychováváš, tak ano, skutečně jsi velmi neschopná matka
. Nicméně se to ještě dá napravit… ![]()
@kaktusik1 píše:
a divíš se že nic nedělá ![]()