Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Markéta80 píše:
a divíš se že nic nedělá
Na to stačí Newtonovy zákony akce a reakce ![]()
: Mám dva puberťáky (13 a 15), pomáhají s čímkoliv, co usoudíme, že by bezpečně měli zvládnout (mytí podlah, převlékání postelí, sekání trávy, loupání fazolí/hrachu/ořechů, kompletace regálů a kuchyńskách skříněk z předchystaných polotovarů, vrtání děr do dřeva elektrickou vrtačkou, řezání větví ruční pilkou). Nicměně sami od sebe nedělají ani věcí, které se denně opakují. Fungují vždy až po upozornění typu „Kluci, je potřeba vyklidit myčku.“ Pokud nereagují, tak po pár minutách upozornění stupňuji „Kluci, myčku. Zavazí mi špinavé nádobí a nemůžu začít dělat snídani ani svačinu do školy.“… Není potřeba brát jim mobily, řvát ani je trestat, jsou dostatečně inteligentní, aby pochopili informaci, že když oni nebudou pracovat, tak já taky ne - a důsledek bude HLAD!!! ![]()
@divine woman přesně tak. Když ví že se nic nestane tak co by dělala
Já vždy dávám časový limit
A pokud to není tak už je to jen jejich volba. Ale většinou to je
Někdy upozorním že se čas blíží ke konci ![]()
@kaktusik1 píše:
Sepíšu ji než přijde domů povinnosti na každý den o víkendu jich nebude tolik, ale vykládá myčku nebo tak.
Tenhle příspěvek už ve mě evokuje pocit, že ty jsi ta 14ti léta dcera. Není to náhodou tak, že si tady chceš zjistit, jak to funguje jinde? Takový průzkum jestli jenom ty máš prudérní rodiče, co po tobě něco chtějí a pořád s něčím prudí. Jestli se nepletu, tak neboj, nejsi v tom sama, je to úplně normální a to z obou stran. Že tobě se někdy něco nechce a povinnosti ti otravují život a berou čas na zábavu, tak takový pocit měl alespoň někdy v pubertě každý. Na druhou stranu, za pár let sama pochopíš, proč to rodiče dělali a budeš jim za to možná i vděčná. Ono se ti to bude jednou hodit
.
@kaktusik1 píše:
Zjevně jsem neschopnostá matka. Myslela jsem že pubertaci kašlou na domácnost běžně.
Takze jsi ta lina ctrnactka, ktera sonduje, jestli je normalni nezapojit se pomáhat v domacnosti, kde ziju? ![]()
Jestli jsi matka, tak ano - jsi neschopná a svoji nevýchovu řešíš dost pozdě… ![]()