Jsem k ničemu? Neustálé výčitky.

Napsat příspěvek
Velikost písma:
17.12.22 10:53

Holky, moc děkuju, troll nejsem. Jsem jen přecitlivělá maminka jednoho dítěte, která chce pro něj to nejlepší, aby mou vinou nebyl o něco ochuzen. Může to znít jako bizar, ale nevěřím si v ničem, přijdu si líná, neschopná a pak se pořád stresuju a neužívám života. Zatim se syn díky bohu jeví jako pohodar, a ne přecitlivěly uzlíček nervů jako já. Ale vždy si představím sebe jako malou, své strachy, své potřeby a nechci, aby zažíval tyhle věci a smutky i on, i když je úplně jiný než já.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6426
17.12.22 10:56
@Dominička94 píše:
Holky, moc děkuju, troll nejsem. Jsem jen přecitlivělá maminka jednoho dítěte, která chce pro něj to nejlepší, aby mou vinou nebyl o něco ochuzen. Může to znít jako bizar, ale nevěřím si v ničem, přijdu si líná, neschopná a pak se pořád stresuju a neužívám života. Zatim se syn díky bohu jeví jako pohodar, a ne přecitlivěly uzlíček nervů jako já. Ale vždy si představím sebe jako malou, své strachy, své potřeby a nechci, aby zažíval tyhle věci a smutky i on, i když je úplně jiný než já.

Tak na něj v první řadě neklaď přemrštěné nároky. Nech ho, ať si hraje podle svého, v tomhle věku vydrží jen chvilku u nějaké řízené činnosti. Rozhodně žádné srovnávání věcí, samostatné oblékání, uklízení. Může ti pomáhat, ale nechtěj po něm, aby to uměl a dělal vždy. čím víc budeš tlačit, aby vše dělal podle tebe a obrázků na instagramu, tím víc bude nejistý a přecitlivělý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
149133
17.12.22 10:59

Nech toho kluka žít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
17.12.22 11:09
@Dominička94 píše:
Holky, moc děkuju, troll nejsem. Jsem jen přecitlivělá maminka jednoho dítěte, která chce pro něj to nejlepší, aby mou vinou nebyl o něco ochuzen. Může to znít jako bizar, ale nevěřím si v ničem, přijdu si líná, neschopná a pak se pořád stresuju a neužívám života. Zatim se syn díky bohu jeví jako pohodar, a ne přecitlivěly uzlíček nervů jako já. Ale vždy si představím sebe jako malou, své strachy, své potřeby a nechci, aby zažíval tyhle věci a smutky i on, i když je úplně jiný než já.

Hele já jsem taky líná a ve spoustě věcí neschopná a co jako? Neumím třeba absolutně šít, malovat, lyžovat a milion dalších věcí. A milion dalších věcí mi jde. Než stát u plotny tak jdu radši na procházku, občas tu mám bordel jak v tanku a občas se hecnu a uvařím jak šéfkuchař a uklidim. A takhle to je, úplně normální život, na který nikdo u nás neumrel a nikdo z něj nemá životní trauma. Strašně to hrotíš, úplně zbytečně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17.12.22 11:13
@ZuzaM píše:
Tak na něj v první řadě neklaď přemrštěné nároky. Nech ho, ať si hraje podle svého, v tomhle věku vydrží jen chvilku u nějaké řízené činnosti. Rozhodně žádné srovnávání věcí, samostatné oblékání, uklízení. Může ti pomáhat, ale nechtěj po něm, aby to uměl a dělal vždy. čím víc budeš tlačit, aby vše dělal podle tebe a obrázků na instagramu, tím víc bude nejistý a přecitlivělý.

Děkuju moc, děláme co ho baví, občas mi s něčím pomůže, baví ho dávat věci do pračky, zapínat ji, a takové maličkosti, do ničeho ho nenutím, když nechce tak nechce, ani na nočník netlačím, ani na to, aby jedl sám, což taky zatím nechce. Hrajeme si s ním to, co má rád, často si dělá svoje, z čehož mám pak vycitky, že bych se mu přece měla věnovat, aby nebyl sám, což mu ale vůbec nebaví. Já to jen myslela tak, jestli nedělám něco spatne, když všude vidím, jak teď dítěti div nevytvoří sterilní prostředí, má jen vzdělávací hračky, je samostatne, div ne uvaří pro celou rodinu (s nadsázkou samozřejmě). Zkusím spíš pořídit nějaké knížky, než brát moudrá z ig.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4383
17.12.22 13:23

Je to tu zas, vykašli se na instagramy a podobné zbytečné sociální sítě. Ty si opravdu myslíš, že ty matky jsou fakt tak dokonalé, odpočaté? Vezmi si to tak. Ty by ses fotila úplně vyčerpaná, s blbou náladou na Instagram? určitě ne. Tohle to co prezentují, není reálné. Další věc: Co ty víš jestli mají nějaké hlídání, babičky, a proto jsou třeba více odpočinuté. Tyhle podobné diskuze mě dokáží zvednout ze židle. Proboha lidi, vykašlete se na nějaké srovnávání, nehltejte ten internet. Mějte rozum. I já sama vím, že realita je daleko jiná, než jak vám ukazují na internetu. :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ounou
17.12.22 13:40

1. Montessori není o pomůckách, nachystaných senzory play a hračkách (žadná montessori hračka neexistuje).

2. Dává s tebou syn prádlo do pračky? Super, děláš, co sis vysnila, to je montessori přístup.

3. Na IG se vykašli. Na sítě dá každý jen vystylované fotky. Zejména ty profily, které to živí.

4. Pokud máš 18 měsíční dítě, které si vyhraje samo, tak jsi vyhrála jackpot 😄 Užívej si to a na ostatní kašli.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
17.12.22 17:36

Znam nekolik instagramerek a muzu ti naprosto s klidem rict, ze jejich realny zivot je na mile vzdalen od instagramove dokonalosti. Na socialnich sitich se prezentuji takove, jake by chtely byt. Ale nejsou. Jsou to uplne normalni lidi jako my vsichni.

• Citovat
  • Upravit
Ivn
4
21.12.22 10:39
@Anonymní píše:
Milé maminky,spíš než nějakou otázku si tady chci asi vylít srdíčko. Nez se syn narodil, tak jsem měla představu, že budu vymyslet Montessori aktivity, různé alternativni hry,… No prostě idealizování. Syn má 18 měsíců a já se mu snažím opravdu plně věnovat, čtu, mu, kreslíme, hrajeme si, pomáhá mi s domácnosti, pořád na něj mluvím, zabaví se samozřejmě i sám. Je hrozně šikovný, umí spoustu slov, hodně věcí si dává do souvislostí a všechno ho zajímá. Přítel je opravdu pořád v práci (stavime dům, tak je to potřeba), takže jsem 24/7 s malým já, což je hodně psychicky náročné. Zkouším s ním i ty Montessori věci, ale baví ho to chvilku, nemá krásne roztrizene hračky, nema rozdělené aktivity na taccich,… Nejradši si hraje s figurkami zvířátek, krmi je, chodí s nimi po bytě,…a je šťastný.
Ve mě pořád ale hlodá to, když vidím nějaké instagram profily, kde matky působí naprosto dokonale, děti mají jen vzdělávací hračky, sami se oblečou, uklidí po sobě, atd. Mám pak pocit, že pro syna nedělam maximum, že bych to měla dělat jinak, ale na nějaké velké změny není síla, ani prostor, byt máme malý, takže nějaké Montessori úpravy moc možné nejsou. No, jsem už asi fakt přetažená.
Máte někdy pocit, že děláte všechno špatne?

Už Ti to tady v podstatě napsaly ostatní ženy, že co se nejvíc osvědčuje je, když je máma v pohodě. Kdykoliv jsem byla spokojená a šťastná já, dítě jen kvetlo a bylo šťastné také. Takže si hlavně hlídej sebe - svou pohodu, klid, odpočinek… Asi by bylo dobré, kdybys mohla mít aspoň pár hodin v týdnu sama pro sebe - získáš odpočinek, odstup a budeš vidět, že jsi opravdu dobrá máma (a neboj, chyby udělá každá). Někde někdo napsal, abychom jako matky neusilovaly o dokonalost, ale o to, být „dost dobré“ matky. A to znamená rovnou si tu „dokonalost“ (která je iluzorní úplně ve všem) zakázat. Je nakrmený a miluješ ho? Pak má všechno, co potřebuje. Příroda je stejně nejmocnější a dobré neklást jí do cesty překážky (myslím tím, že dítě je nějak geneticky nastavené, a je dobré vychytat jeho silné stránky a ty podpořit). To je vše, nedělej si to zbytečně těžké a složité (nemáš náhodou PMS? Vždycky mám před tím stavy, jako že jsem úplně blbá a úplně k ničemu). Jinak ten příspěvek je míněn ani ne tak jako rada Tobě, ale spíš připomenutí sobě, protože to mám často stejně jako Ty a musím si pořád a pořád připomínat, že jsem „dost dobrá“ matka :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová