Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Koukám, že nejenom úzkostlivá, ale také lehce rozpolcená - dvě stejné diskuze??? ![]()
@Papia
jasně, taky bych nezakazovala, to ne, ale ještě jsem nezažila a neviděla nikoho, kdo by pusinkoval mimi, spíš hladit, zkusit jak silný má úchopový reflex, nebo pomasíroval nožičky… uvidíme
třeba tady za půl roku budu psát, jak mi každý žužle mimčo
ale já to asi nebudu často řešit, protože všichni moji kamarádi, známi a rodina je ode mě 700km, takže pusinkovat budu asi jen já a manžel ![]()
S tím psem zajímavé, na Vánoce (to bude mít malý 4 měsíce), jedeme k našim a je tam i můj zvědavý maltézák, tak to bude ještě sranda (nemluvě o 3 fenkách strejdy
)
@atominnka píše:
Vyřvání a crocsy ok, chápu, taky nenechávám vyřvat a crocsy má až od 3let k bazénu na dvůr… ale jinak to moc hrotíš…ale já už mám druhé, u dcery jsem to taky měla jinak než ted
u mě je to stejně… ale teda mám první dítko
A crocsy jsou teď jeho nejoblíbenější boty, nejradši by je nosil všude
![]()
@omites píše:
Na něco jo, na něco ne.Teď jsem zrovna četla článek, že držet děti bosky, dokud to jde. Tak si vyber.![]()
@NaimaCloudy Rozpolcená???
Však jsem psala, že ta druhá diskuse mi tam skočila omylem… ![]()
Nevím, co je na tobě tak úzkostného
nebo jsem teda úzkostná taky
…až na to umývání podahy
…a za sebe musím říct, že na čistotu jsem byla „úzkostná“ do doby než se malá začala plazit a lézt…ted už jen hlídám aby venku nepolykala kamínky apod
ale jinak jídlo, pití, obutí..to vše hlídám a „řeším“ (ve smyslu čtu a zjištuju různé info) hodně
…a na okolí prdím ![]()
@omites
Ja spala se psama u babicky v jedne posteli-ne tedy v 5 mesicich
, ale jinak jsem se s nima valela po zemi porad, jeste mela babi morce a zelvu-takze k mazleni toho bylo dost…a naklizeno taky nemohlo byt uplne 100pro…chlupy a tak proste byly, no…
To je jasne, dyt ty detiv podstate ziji na zemi a na zacatku vse potrebuji ochutnat, ale je mi jasne ze kdo zvire nema, ten to spatne snasi
@Halibar já myslím, že je to i o tom, jak si ty pravidla nastavíš a jak jsi schopná to pak vykomunikovat s rodinou.
Někdo řekne bude to tak a tak a to jeho slovo má takovou váhu, že ho bude rodina respektovat. Já třeba bojovala s babičkama a jídlem, voděním, nočníkem. A nebo si jenom řekneš chtěla bych to tak a tak, ale už nejsi schopná si svoji pozici uhájit. Pochybnosti o svém postoji taky vedou lidi k tomu, že tuhle hranici zkouší prolomit, pousunout.
Na nevyřvání, nošení a spaní se mnou jsem měla jednoduchou odpoveď - moje dítě x moje věc. Ty ostatní s ním nespí. ![]()
Druhá strana mince je, že si pak ale nemáš stěžovat, když ti třeba v té posteli začne vadit. Jelikož hned zpátky uslyšíš - já jsem ti to říkala.
Nepřijdeš mi zas tak přehnaně úzkostlivá, vše co jsi vyjmenovala, mi vadí taky, ale nějak jsem se naučila to neřešit. Co se týče vyřvání, každého věc, já to párkrát zkusila a světe div se, dítě večer položím do postýlky a spí, nebo mi už nevstává v 5, ale chodím ho budit já, až se vyspím. Co se týče hlídání zastávám názor, že dítě patří k matce, ale odpoledne poslat někoho s kočárkem, nebo pohrát si s malým u nás doma, mi nedělá problém, aspoň vypadnu na kosmetiku nebo k holiči ![]()
Tezko se to radi, no… Kazdy ma sve predstavy, ale ja zase vim, ze sestrenky a bratranky vidim opravdu malo-max 2× do roka, tak bych to pusinkovani nejspis vubec neresila-kdyz by tedy nechodili na navstevu kazdy tyden-to by mi asi hrablo ![]()
@omites jasně, souhlasím se vším, co jsi napsala, ale jak jsem řekla, zatím to nemusím ani řešit, protože ještě dítě není na světě.
@Papia píše:
Tezko se to radi, no… Kazdy ma sve predstavy, ale ja zase vim, ze sestrenky a bratranky vidim opravdu malo-max 2× do roka, tak bych to pusinkovani nejspis vubec neresila-kdyz by tedy nechodili na navstevu kazdy tyden-to by mi asi hrablo
Každý den, no to by byl masakr, ale to už je jiná kapitola, to by byli lidi, kteří si neuvědomují, že jsou otravní
co je moc, to je moc ![]()
Jsem si ještě vzpomněla, že mi vadí, když jsme s někým (příbuzní, známý) na procházce, někdo vezme kočárek a se spícím dítětem vyjede každou díru, z obrubníku a na obrubník najíždí stylem, že kočárek ani nenadzvedne…popřípadě nedá přes korbu plenu, aby male nesvítilo slunce dovnitř
…
zakladatelka
Nejsem si jistá, jestli jsem to pochopila správně. ty máš dcera jednu nebo dvě? To chtějí dávat ty boty 5-ti měsíčnímu dítěti? A to hlídání, to je taky u té pětiměsíční?
Podle mě trochu jsi, ale ničeho se neboj, pokud plánuješ druhé dítě, všechno úzkost se vytratí
![]()
PRvní dítě je prostě první dítě. Moje dítko muselo mít vše kvalitní, značkové, domácí, bio
Když šel manžel vozit a místo v dohodnutých 12:00 dorazil 12:03,tak dostal takový kartáč jak nikdy
Už tři minuty jsem měla kojit, dítě umírá hlady
![]()
Já taky nesnášela když mi někdo cizí lezl do kočáru, naštěstí malou nikdeo nepusinkoval (kromě blízké rodiny), kvalitní věci taky kupuju, ale máme doma i něco z druhé ruky (od kamarádek). A máme crocsky-sice asi nejsou „ortopedicky“ v přádku-ale na toto počasí super a upřímně, když vidím ty neohebné dětské boty-chudáci děti (a to vybírám co to jde). Na druhou stranu mi nevadí když ji olízne pes, dudlík neumívám pokud nespadne přímo do kaluže, nechávám ji vyblbnou na klouzačce a nějaký ten šrám neřeším…jooo, koupila jsem kloubouček s UV…to jsem si vyslechla
. Prostě každý jsme nějaký, ty jsi matka, tak si to dělej po svém.