Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já to taky nechápu, proč se do mě obula, hlavně, když jsem byla těhotná, tak mi slibovala jak i bude pomáhat a úplně se na mě vykašlala, prý jsem jí taky s první nepomáhala, ale mě bylo 23 let a k dětem jsem moc vztah neměla a hlavně jsem byla od rána do večera v práci.
@Anonymní píše:
Sestra má 2 děti ale jsou od sebe 6 let, tak nemůže pochopit, jak je to náročně, když se starší ještě neumí obléknout sama, na záchod jí taky musím pomoct. Vyčítá mi, že nestíhám vařit.
(to není na tebe, ale na sestru) Já nestíhala vařit s jedním dítětem, se dvěma teda už jo, ale já mám holky od sebe skoro 4 roky, takže starší chodila do školky a hlavně byla samostatná. A mladší se budila po 3h akorát na kojení. Akorát si pamatuju, že starší chodila kadit jedině v době, kdy jsem kojila (protože věděla, že to je jediný okamžik, kdy pak hned vstanu i kojení - nekojení
). ![]()
A i kdyby sestra měla děti s přesně stejným věkovým rozdílem jako ty, tak stejně nemůže nic srovnávat. A nechápu, co má co komentovat tvoji domácnost a ještě ti něco vyčítat. Tebe chápu, k tomu všemu ještě ty poporodní hormony. Zkus se na sestru vykašlat, ona o tom ví prd. (moje sestra se mi sem tam taky s něčím vysměje a párkrát mě to dohnalo až k slzám, ale pak mi vždycky došlo, že až jednou bude mít děti, tak to třeba taky pozná
).
A s tím vařením můžu doporučit buď ať vám přes týden vaří manžel (třeba večer aspoń na dva dny) nebo uvař o víkendu a udělej si zásoby do mrazáku. Jíst musíte, ale uklizeno být pár dní nemusí (na to jsem přišla sama
).
Ségra má evidentně moře času, tak ať ti navaří a donese a dvakrát týdně přijde uklidit, od čeho má člověk rodinu, ne?
![]()
Jestli nejde kojení, to přece není životní prohra, to se stává i v lepších rodinách, než se stresovat, radši přejdi na UM, přece chceš pro miminko to nejlepší, vystreslá maminka, která si zoufale žídme prsy mu moc optimismu nedodá ![]()
To nosítko nebo šátek bych zkoušela, ono chce ze začátku nandat a chodit, různě se pohupovat, když se chce maličká chovat, tak by se měla nechat chovat i v tom šátku, to by ti hodně pomohlo…
Hlavně potřebuješ co nejvíc spát, když velká usne, tak se s miminem zakutej do postýlky, vraž mu prso/lahev/dudlík a zalomte to taky.
@Anonymní píše:
Já to taky nechápu, proč se do mě obula, hlavně, když jsem byla těhotná, tak mi slibovala jak i bude pomáhat a úplně se na mě vykašlala, prý jsem jí taky s první nepomáhala, ale mě bylo 23 let a k dětem jsem moc vztah neměla a hlavně jsem byla od rána do večera v práci.
Co to je za argument, že jsi jí taky nepomáhala
. To jako něco za něco?? Kašli na to, třeba doma nestíhá a má nervy a vylila si to na tobě. ![]()
Špatná máma nejsi
. Každá občas nestíháme - já teda určitě a to mám jen jedno!! Drž se, bude líp ![]()
Jinak u nás vařil manžel a to tak, že když mi nenavařil do zásobby, tak jsem byla o chlebu nebo o čokoládě (podle toho, co bylo doma), protože vařit jsem fakt nestíhala, a to mám zatím jenom jedno dítě. Naštěstí moje sestra je hodná a když přijde na návštěvu, tak jenom závistivě vzdychá, že mám hezky uklizeno ![]()
Tak zkus svému drahému nadhodit, jak je osvěžující vstát ráno o hodinu dřív a připravit své drahé ženě a dcerušce zdravé a chutné krmení. Do práce pak pojede s vědomím, že jeden dobrý skutek už má za sebou ![]()
SEstra mi bohužel nenavaří, ona si myslí, že jsem nenažraná a vychcaná, když jedu k mé babičce 2× v týdnu a ona mi dá oběd, že se nestydím, že kolem mě všichni běhají atd. Ale to jsem už přestala řešit. Zkusím ji dát do nosítka, třeba bude spokojená a bude trochu víc spát, může se to ještě změnit, že by víc spinkala? Bohužel kontrola po šestinedělí nedopadla moc dobře, protože jsem se moc nešetřila, ani to nešlo. Tak musím hodně cvičit a posilovat svaly, doktor mi doporučil Venušiny kuličky. Z toho jsem teda taky vyřízená, protože s tím nemám zkušenosti a nemám ani takové věci ráda ![]()
@hkac píše: ......, ale uklizeno být pár dní nemusí (na to jsem přišla sama).
pod to se podepíšu
![]()
To tak vypadá, že na tebe ségra z nějakého důvodu trochu žárlí…
A spaní se neboj, to se mění přece každou chvíli - za měsíc, dva může spávat úplně jinak, než teď.
Asi máš pravdu asi žárlí, že mám mimi. Přitom ona při prvním i druhém v šestinedělí byla úplně vyřízená a nestíhala vůbec. Holky děkuju za podporu, už je mi líp, jdu spát ke svým princeznám, malá se asi brzo vzbudí na papání, mějte se krásně, hlavně, že jsou děti zdravé ![]()
Odpočívej a ségru fakt neřeš.
Moje má děti od sebe 10let, když byly malé, hlídala jsem pořád (v té době jsem byla na základce, u jejího druhého už v práci a kolikrát jsem si vzala dovču, nebo poslala svého drahého do háje, protože ona potřebovala pohlídat).
Teď když přijde na návštěvu k nám, s mými dětmi si vůbec nehraje, když byly malé, nikdy nevozila atd… prý chce mít svůj klid
![]()
Zkus naučit spát miminko v postýlce.
Já mám děti 2 roky od sebe, a protože ta starší byla naučená jen na kočárek (a absolutní ticho), věděla jsem, že u druhého to bude jinak.
Osvědčilo se mi zavinování, tak vydržel spát i 3hodiny.
A ohledně vaření… nebude od září možnost chodit si pro obědy někam do školy (hodně jich vaří pro cizí strávniky).
PS: a s kojením si nelam hlavu - také jsem si myslela, že když nebudu kojit, tak jsem selhala. Teď už vím, že to tak není - malej je na UM prakticky od narození a krásně prospívá a spinká. Pokud to nejde, tak se netrap a přejdi plně na UM - třeba se tím i malá zklidní.
To spaní se určitě srovná, ono je mimi vystresované z toho, jak ty jsi vystresovaná, zkus jí dát třeba to UM, jestli když se pořádně nadlábne, jestli pak nebude spát líp ![]()
Venušiny kuličky prodávaj i v DM, jenom se to jinak jmenuje a je to přímo určené pro posilování po porodu, tak můžeš vyzkoušet ty, jestli se stydíš si objednat ty pravé ![]()
A jak říká Angu - taky mi přijde, že ségra žárlí, nebo má nějaký problém a na tobě si vylévá zlost, nejspíš jí doma děti skáčou po hlavě, nezvládá domácí úkoly, lámou se jí nehty a manžel chodí domu podezřele pozdě. Tak.
![]()
Tak zkusím mrknou v DM a musím posilovat, aby to bylo zase ok. Ona měla nějaké problémy v práci i doma, ale dost mě dostala, proč si to vylila na mě, já jsem jí vždycky ve všem pomohla, vždycky když jí teklo do bot. Když se doví, že už nekojím, tak mě zase sejme, protože ona obě odkojila dlouho, protože jí odmítlay UM, ale to nepřizná. Už se na ní vykašlu.
Ahoj, já mám zatím jen jedno a občas mám pocit, že se asi zblázním
!! Naprosto tě chápu. Po porodu jsem měla velké komplikace a chvilku mi trvalo, než jsem si k malému našla cestu. Když malej celej den nespí a pláče tak se mu věnuju a tím pádem mám doma pěknej bordel - kolikrát nestíhám ani uvařit chlapovi, natož uklízet, prát …atd.!!! Tvoje sestra asi nemá děti, jinak by musela vědět, že to prostě občas nejde všechno stíhat - ještě se 2 dětma
. Nic si z toho nedělej. Zkus zapojit manžela - když to nejde v týdnu, tak alespoň o víkendu, ať vezme děti ven a ty si udělej čas jen pro sebe (žádný úklid!!). Nebo alespoň ať vezme tu starší a ty si udělej hezký den s miminkem. A nejsi v tom sama - určitě každá máme doma „občas“ pěknej bordel.