Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Zuziky Pardon. Špatně jsem to napsala. Toto jsem myslela obecně. Kamarádky syn je podobného ražení (pro někoho tedy nevychovaný, taky loudí jídlo) A nejen on. Na hřišti děti také. Přišla ke mně holčička a co 5 minut že chce sušenku, žvýkačku atd. Já se usmívala ale sesypalo se tam na dítě x dam, že toto není možné. Co maminka na to, to si ho nemůže odchytit, ať neotravuje a tak dále.
@Pam12 píše:
No upřímně, ja se fakt kluka snažím hlídat, protoze opravdu nesnasim nevychovanost. A to vubec nesouvisí s nějakým utapnutim v koutku. Z pohledu ostatních jsem neuvěřitelne benevolentní, protoze ho samostatne nechám vybrat si krouzky kam chce chodit, oblečeni, které chce nosit, mohl se rozhodnout pro školku kam bude chodit, ale jsou situace, kdy musi vedet jak se chovat a pokud prestreli, tak at ho klidně nekdo napomene. Oni to ty deti obcas potřebuji.
Ja mam odstrašující příklad tady na sídlišti na hristi, kde 80% deti nema absolutně vytyčené žádné hranice, chovají se jak zvěř, a nikdo jim nic neřekne, vzdyt jsou jen " zivejsi"
Pro příklad, vlezou mi do tašky, kde ma syn ovoce a jedí ho, prasti druhe dite klackem přes zada a odpoved maminky, jsou to jen kluci, vysypou na hlavu pisek miminu a matka jeste vyletí na matku toho postiženého dítka, ze je citlivkaa at tam teda neleze, když ji to vadi
s tímto jsem se naštěstí nikdy nesetkala to je opravdu extrém.. v reálu jsem toto nezažila se přiznám..hrozné
@Aubrys píše:
@Zuziky Pardon. Špatně jsem to napsala. Toto jsem myslela obecně. Kamarádky syn je podobného ražení (pro někoho tedy nevychovaný, taky loudí jídlo) A nejen on. Na hřišti děti také. Přišla ke mně holčička a co 5 minut že chce sušenku, žvýkačku atd. Já se usmívala ale sesypalo se tam na dítě x dam, že toto není možné. Co maminka na to, to si ho nemůže odchytit, ať neotravuje a tak dále.
No tak to se jim fakt nedivím, co pět minut mě otravovat cizí dítě, tak budu hodně zpruzelá.
@neumisa No hlavně, když čtyřletý holce „houkne“ že je natvrdlá a ještě s takovým hodně naštvaným tónem. Pro mě je tohle prostě morous bez nálady no. Mojí dceru moc často nevídá.
@Aubrys píše:
no, ja jako fakt nechodila na hriste, abych delala chuvu pripadne catering cizim detem…a po druhem dotazu na neco od ciziho ditete behem peti minut bych matku ditete slusne pozadala, at se diteti venuje ona…
a uprimne, nesnasim loudici deti…fakt je mi to az neprijemne a je mi trapne za ty rodice, ze si je neumi vychovat a vysvetlit, ze tohle se proste nedela…
a opravdu tě (ani trošííííčku) nenapadlo, že mohl mít důvod? že bys asi měla popřemýšlet, co ho k tomu vedlo a jestli bys neměla udělat něco pro to, aby se to neopakovalo?
@Aubrys píše:
@neumisa No hlavně, když čtyřletý holce „houkne“ že je natvrdlá a ještě s takovým hodně naštvaným tónem. Pro mě je tohle prostě morous bez nálady no. Mojí dceru moc často nevídá.
pro tebe je on morous bez laday, pro nej je tvoje dcera otravne nevychovane dite…jednoduche…eliminuj setkani a je klid, kdyz nemas pocit, ze bys mela dceri vstepovat, jake chovani je vhodne a jake ne…
@Aubrys no a co chceš slyšet??? Já to nemyslím zle, ale přijd emi, že se nemůžeš smířit s tím, že prostě 4 leté dítě nemá chodit loudit-opakovaně ke stolu.. To, že na ni stejda houkl- je jiná věc.. Tvůj dotaz byl, jeslti si vztahovačná - ano jsi.. Dcera neměla loudit, možná v jeho očích otravovala, když si to viděla, měla si ji zavolat- nech stejdu být, žádná čokoláda nebude..to říkám i 2,5 letému, který otravuje dědu, když pije kávu a taky loudí např. že chce upít.. určitě ho nenechám tak, aby dědu nervoval, co jako on může, přece nemůže sedět a donekonečna říkat ne..
Tak píšeš, že vy čokoládu už nedávate, šla loudit jinde a co měl strejda, když nedáváte, dkyby dal, tak zase je zle, že dal.. nevím no..
Je rozdíl na hřišti, kde jsou děti a je rozdíl oslava, kde všichni odpočívají, slaví, a sedí u stolu… dělaly to i jiné děti??
Příspěvek upraven 08.08.16 v 19:36
@Aubrys tak to byl švagr, pak bratr, pak tě maminka šla „spacifikovat“, a to slušně, v ústraní, ne před všemi… nenapadlo tě ani na chvilku, že chyba bude třeba i na tvé (vaší) straně? Nebo si pořád myslíš, že zbytek rodiny jsou morousi a nevyrovnaní lidé?
@Zuziky Případně catering cizím dětem, to je pěkné
Mně to nevadilo, nic jsem samozřejmě dítěti nedávala a jen jsme se na sebe s mámou od holčičky usmívaly. Proč to hrotit? Ony děti moc dobře vědí, že se to nedělá. Já bych dceru napomenula 2× a už bych jí odtáhla.
@Pam12 píše:
No upřímně, ja se fakt kluka snažím hlídat, protoze opravdu nesnasim nevychovanost. A to vubec nesouvisí s nějakým utapnutim v koutku. Z pohledu ostatních jsem neuvěřitelne benevolentní, protoze ho samostatne nechám vybrat si krouzky kam chce chodit, oblečeni, které chce nosit, mohl se rozhodnout pro školku kam bude chodit, ale jsou situace, kdy musi vedet jak se chovat a pokud prestreli, tak at ho klidně nekdo napomene. Oni to ty deti obcas potřebuji.
Ja mam odstrašující příklad tady na sídlišti na hristi, kde 80% deti nema absolutně vytyčené žádné hranice, chovají se jak zvěř, a nikdo jim nic neřekne, vzdyt jsou jen " zivejsi"
Pro příklad, vlezou mi do tašky, kde ma syn ovoce a jedí ho, prasti druhe dite klackem přes zada a odpoved maminky, jsou to jen kluci, vysypou na hlavu pisek miminu a matka jeste vyletí na matku toho postiženého dítka, ze je citlivka a at tam teda neleze, když ji to vadi
To by bylo něco pro mně, zmetci nevychovaní ![]()
@jdukolem píše:
malé dítě loudí čokoládu.. ano jsou děti co loudí.. a zkouší..a je potřeba jim dát hranici souhlas, ale ruku na srdce.. máš vždy 100% přehled že tvé dítě nedělá nic nepatřičného? nikdy si nevšimneš až když je průšvih? mě se to občas stalo
ale ono přece nejde jen o to, mít stoprocentně vychované dítě, ale hlavně o to ho důsledně vést a směrovat ho… což se s hrdostí na živost a divokost říznuté vyčůraností vůči ostatním nějak moc neslučuje… ![]()
@Regina Hero píše:
ale ono přece nejde jen o to, mít stoprocentně vychované dítě, ale hlavně o to ho důsledně vést a směrovat ho… což se s hrdostí na živost a divokost říznuté vyčůraností vůči ostatním nějak moc neslučuje…
ano to jsou ty nuance které neposoudíme protože jsme u toho nikdo nebyl.. jako jo v tomto máš pravdu..
@jdukolem jenomže pokud zakladatelka ví, co stejda říkal dítěti, tak muslela sedět opodál a musela vidět a přišlo ji to normální… ![]()
To já píšu cleou dobu, že mě by to normální nepřišlo.. kdybych věděla, že nechcem dávat čokoládu, tak nenechám někde loudit, když sama nechci dávat..No já to nechápou jako celkově no..