Jste spokojené s vlastní výchovou dětí?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
43039
15.4.14 06:46
@Lama Lama píše: :mrgreen: to je prča jak si matky hodných dětí myslí, že je to jejich záluha a maminy lumpů, že je to zásluhou povahy. :jazyk:

slysela jsem o mamince, ktera dokonce chtela napsat knihu o vychove deti, protoze nechapala, co s tim jine zenske nadelaji, je to preci jednoduche. Neco jako nase Dlouha :-) Vychovala tri deti. Pak se ji narodilo ctvrte, ktere ji teprve ukazalo. No kniha se nekonala :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1134
15.4.14 08:27

@batist Takže tvoje dítě něco provede, ty na něj po právu zařveš a pak se mu jdeš omluvit??? 8o No tak to pak dej vědět jak taková výchova dopadla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81500
15.4.14 08:54
@Zástavanda píše:
@batist Takže tvoje dítě něco provede, ty na něj po právu zařveš a pak se mu jdeš omluvit??? 8o No tak to pak dej vědět jak taková výchova dopadla

asi jde o to, že každý to „po právu“ hodnotí jinak. ;)
taky se někdy omluvím. Ne teda pokaždé, když zařvu. taky mi někdy přijde to „po právu“ ( ikdyž by to samo šlo řešit jinak), pak se neomlouvám. Ale někdy to prostě přepísknu, řvu zbytečně, kvuli blbině se nechám vyprovokovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1134
15.4.14 09:00

@Lama Lama jasně když dítě upustí hrneček a já na něj vyjedu tak se omluvím neudělal to schválně, ale schválně odmlouvá, plive, ničí věci a podobně tak se mu teda omlouvat nebudu. Co si z toho vezme? můžu zlobit jak chci protože máma se mi ještě omluví??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81500
15.4.14 09:39
@Zástavanda píše:
@Lama Lama jasně když dítě upustí hrneček a já na něj vyjedu tak se omluvím neudělal to schválně, ale schválně odmlouvá, plive, ničí věci a podobně tak se mu teda omlouvat nebudu. Co si z toho vezme? můžu zlobit jak chci protože máma se mi ještě omluví??

tak ikdyž plivne, tak se to dá vyřešit jinak, než řevem, ne? Co si z toho vezme, když na něj budu řvát vžy, když se mi nelíbí, jak se chová? Že má řvát taky?

Já se fakt úplně vydím u staršího, když komanduje mladší. Situace, které sama mám zvládnuté řeší v klidu. tam, kde já ječím, ječí na ní taky, plácne jí, pak se do sebe pustí a musím zbytečeně zasahovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
471
15.4.14 11:09
@Zástavanda
@Zástavanda píše:

Ano, přesně tak, pokud se chovám tak, jak si myslím, že bych se chovat neměla. Když si to převedu třeba na svoji nejlepší kamarádku (manžela, maminku), tak oni mě něčím naštvou, a já budu ječet a křičet, případně jim vlepím facku? Pokud své chování nepovažuju za správné, omluvím se za formu, nikoli za to, že jsem byla naštvaná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
471
15.4.14 11:10
@Zástavanda píše:

U nás si z toho zatím bere to, že není fajn na někoho křičet, nebo ho bouchat jen proto, že jsem naštvaná, nebo ten druhý udělal něco, co se mu nelíbí. Vede to (zatím) k tomu, že když dítě předvede nějakou křičící scénu, tak za mnou pak přijde, a kromě jiného mi řekně, že příště bude lepší, když křičet nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1134
15.4.14 11:21

@batist Jasný, já bych jen nechtěla být taková matka jakou jsem jednou potkala v autobuse seděla s holčičkou cca 4 roky naproti seděl mladík holčička celou dobu do mladíka naproti kopala, mladík se zeptal maminky jestli by nemohla dcerce něco říct a ona mu odvětila že ne, že ona praktikuje volnou výchovu :cert: no dopadlo to tak, že mladík při vystupování nalepil holčičce do vlasů žvýkačku se slovy "já mám taky volnou výchovu… prostě to nesmí být extrém když dítě něco provede musí vědět že následuje trest toť můj názor (jinak srovnání s rodiči je nesmyslné právě proto že já jsem byla vychovaná k tomu, že rodiče jsou autorita nikdy by mě nenapadlo na mámu zvýšit hlas, nebo ji naopak kopat a podobně to by mě máma zlískala na hromadu a troufnu si tvrdit že to žádné negativní následky nezanechalo vyrostla jsem v seběvědomého jedince který má úctu ke starším lidem)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81500
15.4.14 11:26
@Zástavanda píše:
@batist Jasný, já bych jen nechtěla být taková matka jakou jsem jednou potkala v autobuse seděla s holčičkou cca 4 roky naproti seděl mladík holčička celou dobu do mladíka naproti kopala, mladík se zeptal maminky jestli by nemohla dcerce něco říct a ona mu odvětila že ne, že ona praktikuje volnou výchovu :cert: no dopadlo to tak, že mladík při vystupování nalepil holčičce do vlasů žvýkačku se slovy "já mám taky volnou výchovu… prostě to nesmí být extrém když dítě něco provede musí vědět že následuje trest toť můj názor (jinak srovnání s rodiči je nesmyslné právě proto že já jsem byla vychovaná k tomu, že rodiče jsou autorita nikdy by mě nenapadlo na mámu zvýšit hlas, nebo ji naopak kopat a podobně to by mě máma zlískala na hromadu a troufnu si tvrdit že to žádné negativní následky nezanechalo vyrostla jsem v seběvědomého jedince který má úctu ke starším lidem)

tak to je zas opačný extrém.
proč vlastně ten týpek žádal matku, aby dítěti něco řekla? Prvně oslovuji rovnou dítě, pokud mě nebo mému dítěti něco provádí. Teprve kdyby to nepomohlo, řekla bych z ostra něco matce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1134
15.4.14 11:28

@Lama Lama to netušim :nevim: ale třeba prostě jen nechtěl okřikovat cizí dítě? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13714
15.4.14 11:30

Dosud jsem spokojená, uvidím, jak bude, až budu v důchodu. :D Děti mám 18,14,10 a pohoda. Jsou hodné, slušné, zdraví, pomáhají, mají soucit se slabšími, přiměřeně se i učí, navštěvují babičky, mají kamarády, zároveň jsou i přiměřeně sebevědomé.

Jednotlivé vztekací a různé další excesy už jsem zapomněla, teď je to v pohodě. Tak uvidím jak bude dál.
Vychovávám s láskou, ale důsledně a se smyslem pro povinnost.
Uvidím, jak bude u čtvrtého :-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
471
15.4.14 11:31
@Zástavanda píše:
@batist Jasný, já bych jen nechtěla být taková matka jakou jsem jednou potkala v autobuse seděla s holčičkou cca 4 roky naproti seděl mladík holčička celou dobu do mladíka naproti kopala, mladík se zeptal maminky jestli by nemohla dcerce něco říct a ona mu odvětila že ne, že ona praktikuje volnou výchovu :cert: no dopadlo to tak, že mladík při vystupování nalepil holčičce do vlasů žvýkačku se slovy "já mám taky volnou výchovu… prostě to nesmí být extrém když dítě něco provede musí vědět že následuje trest toť můj názor (jinak srovnání s rodiči je nesmyslné právě proto že já jsem byla vychovaná k tomu, že rodiče jsou autorita nikdy by mě nenapadlo na mámu zvýšit hlas, nebo ji naopak kopat a podobně to by mě máma zlískala na hromadu a troufnu si tvrdit že to žádné negativní následky nezanechalo vyrostla jsem v seběvědomého jedince který má úctu ke starším lidem)

Ale já určitě nesnižuji způsob tvé výchovy, nebo tvé názory. Dokážu si představit, že to bude určitým způsobem fungovat. Já to jen vidím jinak, a beru to hodně podle sebe, podle věcí, které mi vadily a nechápala jsem, proč se tak ke mně dospělí chovají. Nechápu, když dítěti říkam, že bouchání je špatné, že bych jej pak bouchla já. To samé s křikem a dalšími věcmi. Měla bych pocit, že ho tím učím, že silnější může to, co slabší ne. Pak bych se bála toho, že moje dítě si taky najde někoho slabšího, na kom to bude praktikovat, a že se bude podřizovat těm silnějším. Tohle bych prostě nechtěla. Rozhodně netvrdím, že je to způsob výchovy, který má praktikovat každý, já bych to ale jinak dělat nechtěla. Zatím to fugnuje velmi dobře, zvládli jsme bouchací období, atd. A rozhodně nemám doma dva andílky, naopak. Všichni v okolí se ptají, jak jejich temperament zvládáme. A tento způsob je jedna z věcí, která se nám osvědčila.
Co se týká trestů, tak netrestám vůbec. Pouze nechávám dítě pocítit důsledky jeho chování. Takže když si neuklidí hračky, nezakážu druhý den pohádku, ale protože je uklízím já, nestihnu pohádku večer přečíst.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2044
15.4.14 11:39

@Pudloslava :mrgreen: tak jelikož chci ještě jedno konečně tu holku, tak je možný, že mi zavtáčí a pěkně, já neříkám, že ne, neříkám, že moje výchova je správná nebo ne, já to nevím, to ukáže čas, přijde puberta, a to pořád říkám, že to pravý ořechový teprve přijde, ale musím to v nich budovat už teď, ten respekt k nám jako k rodičům, vůči okolí se chovat slušně, protože je to správné, jen říkám, že moje děti se tak nechovaly a chovat nebudou, hned jim zatrhnu tipec. Jinak souhlasím se @Zástavanda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19609
15.4.14 11:41
@batist píše:
Ale já určitě nesnižuji způsob tvé výchovy, nebo tvé názory. Dokážu si představit, že to bude určitým způsobem fungovat. Já to jen vidím jinak, a beru to hodně podle sebe, podle věcí, které mi vadily a nechápala jsem, proč se tak ke mně dospělí chovají. Nechápu, když dítěti říkam, že bouchání je špatné, že bych jej pak bouchla já. To samé s křikem a dalšími věcmi. Měla bych pocit, že ho tím učím, že silnější může to, co slabší ne. Pak bych se bála toho, že moje dítě si taky najde někoho slabšího, na kom to bude praktikovat, a že se bude podřizovat těm silnějším. Tohle bych prostě nechtěla. Rozhodně netvrdím, že je to způsob výchovy, který má praktikovat každý, já bych to ale jinak dělat nechtěla. Zatím to fugnuje velmi dobře, zvládli jsme bouchací období, atd. A rozhodně nemám doma dva andílky, naopak. Všichni v okolí se ptají, jak jejich temperament zvládáme. A tento způsob je jedna z věcí, která se nám osvědčila.
Co se týká trestů, tak netrestám vůbec. Pouze nechávám dítě pocítit důsledky jeho chování. Takže když si neuklidí hračky, nezakážu druhý den pohádku, ale protože je uklízím já, nestihnu pohádku večer přečíst.

Tak nějak to funguje u nás :kytka: I když já teda trestám za vztekání, podle intenzity.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1134
15.4.14 11:46

@batist Máš určitě zajímavej pohled na věc, upřímně takto jsem nad tím nikdy neuvažovala, ono asi jde taky o to umět trestat, ale zároveń chválit, jak říkám máma byla autorita, ale nikdy jsem z toho nějaké špatné pocity neměla, prost něco jsem provedla- přišel trest, příště už jsem to neudělala a ani když máma zvýšila hlas tak mě nenapadlo zvýšit ho taky.. Ale určitě to chce zároven chválit a podporovat. Ale myslím že výchova je důležitá ale důležitější je milující maminka, rodina pokud se máma dítěti věnuje věřím že z něj vyroste dobrý člověk :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí