Kam na finančák

Anonymní
24.3.13 11:04

kam na finančák

Ahoj chtěla bych se zeptat na jaký FÚ bych měla dát přiznání. Daně si dělám každá rok sama. podávala jsem v Praze. ale nyní mám nový trvalý pobyt jinde, ale až ted takže za rok 2012 jsem měla prahu. kam podat daně? tam kde mám ted trvalé bydliště nebo tam kde jsem ho měla za rok 2012. a pokud budu muset na to nové místo než kam jsem to dávala budou po mě chtít dokumenty ohledně baráku kde mám hypotéku a uplatnuji slevu na dani z té hypotéky? snad logické.
anonym protože nechci aby okolí vědělo, že mám trvalák jinde. díky.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
24.3.13 11:25

Přiznání podáš na fú podle tvého aktuálního trvalého pobytu v den podání přiznání. Navíc do přiznání uvedeš i tu předchozí adresu, kterou jsi měla k 31.12.2012, je tam na to spešl kolonka. Jinak pro uplatnění slevy kvůli úrokům z hypotéky stačí doložit potvrzení od banky o výši těchto úroků.

• Citovat
  • Upravit
399
24.3.13 11:31

Místně příslušným FÚ je FÚ dle aktuálního místa trvalého bydliště. Otázka je, jestli si již finanční úřady (starý a nový) předali spisy, tzn. zda o změně trvalého pobytu ví. Pokud tedy přiznání podáte nesprávnému FÚ, postoupí to tento FÚ tomu správnému. Hlavu bych si s tím tedy nelámala. Při stěhování se předávají spisy tři roky staré, tzn. pokud jste dokumenty předkládala někdy v posledních třech letech, měly by být v předávaném spisovém materiále a nebylo by tak potřeba je znovu dokladovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.3.13 11:34

Děkuji tak to podání je jasné. Ale ta hypotéka nevím. kdyby to dělala účetní v práci tak chce k tomu dokumentaci výpis z katastru a tak. jelikož tam sice jsem bydlela a měla TP tak to bylo číslo evidenční na které by správně odpočty hypo být něměly. na finančáku to po mě nechtěli ale když ted budu podávat jinde tak jeslti by to nechtěli? zakl.

• Citovat
  • Upravit
399
24.3.13 11:39

U posouzení nároku na odpočet je důležité, na co byl ten úvěr poskytnut. Pokud je to třeba koupě domu či bytu, musíte být jeho vlastníkem a tento dům či byt užívat k bydlení, tzn. v něm bydlet. Trvalé bydliště tam být nemusí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.3.13 11:41

@ssilvik jo takže hypo byla na koupi chaty, kde byl tvalý ponyt a kde jsem bydlela takže to je v pohodě ne? zakl.

• Citovat
  • Upravit
399
24.3.13 11:48

Pokud jste vlastníkem a celý rok jste jej užívala k bydlení, tzn. opravdu tam bydlela (nestačí mít je nahlášený trvalý pobyt), tak ano

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.3.13 11:55

@ssilvik děkuju. :hug:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat