Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@BohunkaP píše:
Kamarádka dělá to nejrozumnější, co může - a Ty bys měla udělat totéž.V každé životní etapě bohužel někteří přátelé (třeba dočasně) odcházejí - až Vám děti povyrostou, zase se třeba budete stýkat víc. Ale v současné chvíli, kdy máte natolik rozdílné názory na výchovu, je jediné rozumné řešení stýkat se výhradně bez dětí - jinak dřív nebo později dojde k opravdové konfrontaci a opravdové hádce.
Pokud si teď dáte jakousi pauzu - přirozenou, ne uvedenou dupnutím typu „tak k Vám radši nebudeme chodit“, čistě vyplynuvší ze situace - tak za pár let, až děti povyrostou a budete řešit i jiné starosti, budete mít šanci znovu najít společnou řeč.
To jsem chtěla slyšet, že to zase může být dobré
Děkuji
No tak sem to přečetla a řekla bych, že srovnáváte obě
a když už seš u toho srovnávání, tak tě vyvedu z omylu moji kluci jsou šikovnější než kdejaká holčička v jejich věku (tohle byla věta naší doktorky..resp. že se divila, jelikož to většinou bývá naopak) takže bych to fakt nepaušalizovala - každej sme originál a každý z nás umí něco jiného!…jinak teda nevim co bys chtěla slyšet…já teda pokud mi něco vadí tak to dotyčnýmu řeknu a je uplně jedno kdo to je..nebo resp. právě proto je to přítel/kyně, tak vim že můžu říct svůj názor a vezme ho…to co s tím udělá už je jiná věc…
jo a taky souhlas s @BohunkaP je to vpodstatě přirozenej proces…
@Anonymní píše:
Bohužel nepříjde mi to v jeho případě vůbec motivující, je to negativně laděné a hlavně už na něj v naší přítomnosti nemluví skoro jinak. Malej už to dost vnímá, ne že ne, věřím tomu, že rozumí (ikdyž stačí jen ten tón v hlase), ikdyž nemluví a velmi často se strašně vztekne, když mu něco takhle vytýká.
A stejně si myslím, že si na to musí přijít sami, co a jak dělat, nejlépe sami odkoukat, občas něco poradit.
Jinak ano, holčičky bývají velmi často šikovnější, ale to víme, škoda, že právě nemá víc srovnání s klukama, v rodině mají samé holky. Kamarádka má trochu obavy, aby nebyl i trochu opožděný, ale myslím, že je v takovým normálu.
Každý má nějaké problémy a mě aktuálně trápí tenhle. Neříkám, že mám super výchovu, moje heslo je, že se člověk musí pořád učit, pořád je co zlepšovat. Já zase často křičím (jsme rodina hysteriků, ale každý den ráno na to myslím - nebudu křičet
Nikdo neni dokonalej, každej má jiné preference. Ty momentálně kladeš důraz na výchovu. Třeba se kámošce zas nelíbí, že ty se málo věnuješ sobě, nejsi upravená, máš málo koníčků, špatně vaříš nebo nezdravě jíš.
Taky by se ti nelíbilo, kdyby to za tebe řešila.
Zvlaštni zkušenosti znám že pokud jste dobre kamaradky tak ikdyby si jí to řekla měla by to přijmout každý máme jiný názor na vychovu a když se odtahuje tak ji nechej tato doba rychle uteče a bude vše dobre.:))) Být tebou nedělala bych si nad tím hlavu:))
No jestli z holky děláš cvičenou opici aby předvedla všechno, co umí, tak to je jasný…Ke mě taky jedna taková chodí
příjde je tady hodinu z holky udělá cvičenou opici, my si řekneme 10 vět a zase odejde…a myslím, že má pocit, že naše dítě je úplně blbý. Jenže já z mladýho nedělám cvičenou opici. Jo a navíc jsou holky na všechno šikovnější. Takže srovnávat kluka a holku je nesmysl.
@Anonymní píše:
No jestli z holky děláš cvičenou opici aby předvedla všechno, co umí, tak to je jasný…Ke mě taky jedna taková chodípříjde je tady hodinu z holky udělá cvičenou opici, my si řekneme 10 vět a zase odejde…a myslím, že má pocit, že naše dítě je úplně blbý. Jenže já z mladýho nedělám cvičenou opici. Jo a navíc jsou holky na všechno šikovnější. Takže srovnávat kluka a holku je nesmysl.
Děkuji všem za příspěvky, i těm, co se mi nesnažili poradit. Už mám jasno ![]()
Já si tedy taky myslím, že holky jsou prostě ve stejném věku šikovnější, a srovnává se to později. Tohle bych kamarádce řekla, at se nestresuje a hlavně kluka.
@boball píše:
Já si tedy taky myslím, že holky jsou prostě ve stejném věku šikovnější, a srovnává se to později. Tohle bych kamarádce řekla, at se nestresuje a hlavně kluka.
To jí říkám pořád, ať je vklidu. Ale já ji v podstatě chápu, každýho těší, když jeho dítě „něco umí“, a když se dlouho nic novýho (viditelnýho) nestane, navíc přibude v tomhle věku typický vzdor, tak je to trochu těžší vidět své dítě v tom lepším světle.
Nečetla jsem předchozí příspěvky, tak nevim, zda už někde nepadl podobný názor. Napadlo mě, že bys zkusila chválit syna kamarádky. Rozhodně ho pochval za věci, kde si to zaslouží, rozhodně neshazuj svou malou. Také se snažim venku pochválit mého syna a za stejné věci pochválim i syna kamarádky. Každý vnímáme jako důležité něco jiného, tak já např pochválim kamarádky malého za to, že se zastavil, když mu kamarádky řekla zastav se a ona mi pochválí syna za jiné věci, např, že krásně mluví.
Nečetla jsem předchozí příspěvky, tak nevim, zda už někde nepadl podobný názor. Napadlo mě, že bys zkusila chválit syna kamarádky. Rozhodně ho pochval za věci, kde si to zaslouží, rozhodně neshazuj svou malou. Také se snažim venku pochválit mého syna a za stejné věci pochválim i syna kamarádky. Každý vnímáme jako důležité něco jiného, tak já např pochválim kamarádky malého za to, že se zastavil, když mu kamarádky řekla zastav se a ona mi pochválí syna za jiné věci, např, že krásně mluví.
Ahoj, mám známou- nechci říkat kamarádka protože si nemyslím že je. Já pro ní asi jo..
Známe se asi 5 let. Má 2 děti, když byla malá umřela ji maminka.. furt mi říká že by hrozně chtěla mít maminku jako já a atd.. jenže problém vidím v tom, že ona je hrozně " zvláštní ". Kupříkladu: furt mi říká, jak já všechno krásně zvládám, jen proto že mám mámu, rodinu sourozence a manžela. ( Normálně všichni chodí do práce a já se starám o dítě ) ale co mi vadí je, že ona chce často chodit ven s námi ale já už na to nemám. Ona ty děti hrozně bije, je na ně zlá.. - v žádném případě je nezanedbává! Ale prostě má 2 psy, který běhají mezi hračkami, věcmi, děti věčně olizují. Pamatuji si jak půlročnímu synovi řekla, že mu dá facku jestli nepřestane řvát jako debi*… Já své dítě nebiju. Jen 1 x jsem na něj zařvala a to už muselo být. Ale ona furt na fcb dává fotky jak je šťastná maminka, jak miluje své děti, jak jejich úsměv a bla bla bla bla bla..
ale pak jsme venku a ona prostě je věčně fackuje, věčně jim říká že jsou to fakani, že je zmlátí a atd. Pak se mě zeptá na názor na něco a když ji ho řeknu tak je to špatně.. ![]()
Snažím se jí vyhýbat co to jde.. ale moc to nejde.. bydlí od nás 3 minuty.
už jsem si měnila i číslo kvůli ní ale našla si ho
.. nejvíce mi asi vadí, že furt říká o tom starším dítěti že byli nechtěné ( otěhotněla po 2 měsících vztahu - nechtěně ) ale to dítě za to přece nemůže? Pak nadává že její partner si nevezme děti ven.. ale párkrát jsem byla už u toho kdy si je vzal třeba na celý den, a pak přijel domů a ona ho zjebala jak malýho Jardu že - ztratili čepici, měli zmrzku.. prostě vždycky něco..
už nevím jak se z toho vylízat.. mám z ní pomalu deprese ![]()
Bohužel nepříjde mi to v jeho případě vůbec motivující, je to negativně laděné a hlavně už na něj v naší přítomnosti nemluví skoro jinak. Malej už to dost vnímá, ne že ne, věřím tomu, že rozumí (ikdyž stačí jen ten tón v hlase), ikdyž nemluví a velmi často se strašně vztekne, když mu něco takhle vytýká.
, ale každý den ráno na to myslím - nebudu křičet 
A stejně si myslím, že si na to musí přijít sami, co a jak dělat, nejlépe sami odkoukat, občas něco poradit.
Jinak ano, holčičky bývají velmi často šikovnější, ale to víme, škoda, že právě nemá víc srovnání s klukama, v rodině mají samé holky. Kamarádka má trochu obavy, aby nebyl i trochu opožděný, ale myslím, že je v takovým normálu.
Každý má nějaké problémy a mě aktuálně trápí tenhle. Neříkám, že mám super výchovu, moje heslo je, že se člověk musí pořád učit, pořád je co zlepšovat. Já zase často křičím (jsme rodina hysteriků