Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Zoe1 píše:
Ono jedna výchovná na zadek ještě nikoho nezabila a leckdy pomůže daleko víc. Já nevím, co všichni v dnešní době tak strašně propagujete vysvětlování, atd., když vidím u svých dětí, že to stejně nikam nevede. Jako děti jsme s bráchou taky dostávali na zadek a kupodivu to vždycky zabralo, moc dobře si to pamatuju a to upozorňuji na to, že máme tátu, který se o nás vždycky staral, mazlikoval se s námi, prostě ten kontakt tam byl denodenne, ale když už jsme jó hodně zlobili, tak jsme dostali na zadek no a vždycky jsme ho oba dva měli rádi, máme rádi do teď a vážíme si ho a díky tomu, že jsme občas dostali jsme měli ke svému tátovi vždycky i trochu respektu, což dnešní děti vůbec nevědí, co znamená. Musím říct, že máma, ta nám nedala na zadek nikdy a taky jsme si k ní s bráchou o dost více dovolovali. Takže si tu svoji nevychovu všichni strčte někam, budu to dělat tak, jak to zabíralo na nás, když jsme byly děti.
Naprostý souhlas a že mám srovnání. Moje dcera 4 roky občas na zadek dostane a ví co může a co ne. Kamarádky syn 4 roky je absolutně nezvladatelný a dokonce začal bít svoje rodiče. A ještě mi někdo řekne, že domlouvání stačí…
tak určitě.
Dneska děti můžou vše zřejmě.
@Melodie91 píše:
Ja si umim predstavit, ze to udelam v afektu..kdyz mi vlitne dite do silnici, bude prelejzat zabradli u balkonu, kdyby chtela jinymu diteti rozbit cihlou hlavu nebo proste neco, kde hrozi faaakt neco hrozneho..ne kdyz se s jinym ditetem taha o hracky..vsechny deti jsou stejny…kamoska ma o 2 roky starsi dite..kdyz jsme tam sly, tak si vzdycky chvili hraly, no nakonec stejne vzdycky odchazime s brekem..s kamoskou vzdycky jen pokrcime ramenama..no tak zas to kafe nevyslo v klidume by vubec nenapadlo po kamosce chtit, aby bila sve dite, protoze jde po te me…moje taky bere hracky mensim…ta starsi je ted v blbym veku, tak jsme se dohodly, ze styky omezime treba jen byti venku a min, nez aspon ta jeji starsi vyroste tak, aby vic chapala… podle me je dulezite, ze ten druhy rodic se taky snazi, vysvetluje, predchazi problemu… pochop, kdyby moje treba 6 ti lete dite bilo nejake jine, tak mu na zadek treba i dam..ale rok a pul stare? To fakt ne
Já chápu, že v tomto případě bych tuhle formu taky nepoužila, ale mně už jen dostalo zas ty první příspěvky „proboha, hlavně ne na zadek“ už jsem si říkala, tvl, zas bio matky, co tady budou propagovat nevychovu a jak je to strašně skvělý, že děti nemají žádný respekt, atd., to už je věc druhá.
@Zoe1 píše:
Já chápu, že v tomto případě bych tuhle formu taky nepoužila, ale mně už jen dostalo zas ty první příspěvky „proboha, hlavně ne na zadek“ už jsem si říkala, tvl, zas bio matky, co tady budou propagovat nevychovu a jak je to strašně skvělý, že děti nemají žádný respekt, atd., to už je věc druhá.
Protože reakce jsou k tématu, kde se řeší bití dětí navzájem, ne nočník, ne skákání do silnice atd. Ani normální matka, co občas přes zadek dá, ti nenapíše, že řešením agrese batolete je dát mu jednu zpátky ![]()
Obě děti jsou ještě malé. Jak by kamarádka měla reagovat u 1,5 roku malého dítěte? Rozdíl by byl kdyby věk byl hodně rozdílný. Za rok už to bude zase jinde
Ideálně předejít problémům. kamarádka rukou nemávne, ale vysvětluje ![]()
@unuděná píše:
Protože reakce jsou k tématu, kde se řeší bití dětí navzájem, ne nočník, ne skákání do silnice atd. Ani normální matka, co občas přes zadek dá, ti nenapíše, že řešením agrese batolete je dát mu jednu zpátky
No ale kdyby to bylo přes míru, tak by moje dítě tu jednu výchovnou taky dostalo, když by strkalo do jinýho dítěte nebo mu chtělo ubližovat. Všechno by záleželo na dané situaci. Nesnáším když někde čtu „hlavně ne na zadek“, chudinka za nic nemůže a ještě by chudinka dostal na zadek. Svoje děti miluji, každý den se s nimi mazlim, pusinkuju je, ale pokud něco vyvedou, tak si taky nesou následky a záleží jen na situaci, když je to přes čáru, tak pomůže výchovná, někde třeba nepomůže, někde třeba jo, takže fakt nechápu komentáře typu „hlavně ne na zadek“, když ani nevíte, co na dané dítě platí.
@Zoe1 Jako vážně považuješ toto chování za nějaké nebezpečné a „přes čáru“?:
tak můj syn se drží spíš u mě a pokaždé ho kamarádky syn třeba strčí ze zadu a on spadne, nebo když se rychle pririti, tak se ho bojí a začne brečet.
Neřeknu, kdyby ho opakovaně záměrně strkal třeba z houpačky nebo ho mydlil lopatkou přes hlavu. Ale že běží kolem a strčí ho a mladší kluk neudrží rovnováhu a spadne? Za to by od tebe dostal na zadek? ![]()
@unuděná píše:
@Zoe1 Jako vážně považuješ toto chování za nějaké nebezpečné a „přes čáru“?:
tak můj syn se drží spíš u mě a pokaždé ho kamarádky syn třeba strčí ze zadu a on spadne, nebo když se rychle pririti, tak se ho bojí a začne brečet.![]()
Neřeknu, kdyby ho opakovaně záměrně strkal třeba z houpačky nebo ho mydlil lopatkou přes hlavu. Ale že běží kolem a strčí ho a mladší kluk neudrží rovnováhu a spadne? Za to by od tebe dostal na zadek?
Ano, pokud by stál třeba u schodů, dcera takhle shodila syna, že do něj strčila. Kdyby to udělali obráceně, dostal by zase syn.
Ne, nemusí si na sebe zvyknout. To je stav, co vyhovuje akorát kamarádce, nikoliv tobě. Ať si na její dítě zvykají jiné dobré duše. Ty máš své dítě, které není třeba nechat otloukat někým, kdo není zcela v pořádku. Akorát by tím zkazili a ovlivnili vývoj tvého dítěte.
Hleď si hlavně svého, o cizí děti se starat nemusíš.
@Zoe1 píše:
Ano, pokud by stál třeba u schodů, dcera takhle shodila syna, že do něj strčila. Kdyby to udělali obráceně, dostal by zase syn.
Na dětských hřištích jsou běžně schody
Fakt to tam nevidíš? Rok a půlletý zjevně trochu citlivější kluk se drží máminých sukní a ta je celá říčná z toho, když na něj kamarád bafne a chudinka se rozbrečí. A ty bys normálního živého kluka trestala bitím? Fakt tě nechápu. A to mé děti taky nejednou dostaly.
Upřímně normální dítě nemáš ty, takové děti jako máš ty jsou zlatíčka a jejich matky těžko chápou chování „normálních“ dětí neboj další dítě tě vyléčí a otevře oči.
a jinak ted nemáš co kde courat s dítětem sedte na zadku a s nikým se nestýkej
@Zoe1 píše:
Musíš čekat na extrém? neumíš jim předejít? Tohle už může jednoho stát třeba zuby nebo poranění hlavy. Extrémní matky jsou v podstatě stejné magorky jako jejich nezvládnuté děti. Strkat do někoho napotkání je přes čáru a já bych to řešila velmi záhy. Potřetí už by následoval trest. Na tyhle „hyperaktivity“ mně nikdo neutáhne, to spíš bych já někoho přetáhla.
@Keyllah píše:
a to by něčemu pomohlo? Tím že ho plácne, mu vysvětlí a ukáže, že se plácat nemá?kamarádka nic jiného než řešit, vysvětlovat, upomínat moc nemůže. Takže buď počkáš, jak se to časem vyvine, nebo se s ní přestaň stýkat, když je to pro tebe tak vážné. Jen upozorňuju, že takových situací budou desítky a je potřeba, aby na to syn byl připraven a učil se jednat, pokud z něj uděláš skleníkovou kytičku, jen mu tím ublížíš…
V tomto věku děti ještě nejsou schopny řešit takové situace samy. Tato schopnost se rozvíjí až později. Dítě potřebuje zažít, jak lze takovou situaci řešit - tzn. maminka dítěte, které bere hračky a strká by mu měla vysvětlit, že se to nedělá, proč se to nedělá a situaci napravit - tzn. vzít svému dítěti ukradenou hračku a předat ji druhému dítěti, to své učit o hračku požádat. Druhá maminka by se měla svého dítěte zastat, protože dítě nechápe, co je správné a pokud na situaci, kdy je bito nebo je mu sebrána hračka, jeho matka nereaguje, může si to vyložit tak, že to je takto v pořádku, stáhne se a v budoucnu bude ustupovat. Matka by své dítě měla učit zdravé asertivitě ideálně ve spolupráci s první matkou - tzn. říct nahlas, že toto se nedělá, proč se to nedělá a své dítě hájit, tzn. hračku, kterou mu druhé dítě „ukradlo“ si od dítěte vzít zpátky a vrátit ji svému dítěti. Takto se její dítě učí nápodobou, jak jednat v této situaci a co je správné.
@LaPaloma píše:
Musíš čekat na extrém? neumíš jim předejít? Tohle už může jednoho stát třeba zuby nebo poranění hlavy. Extrémní matky jsou v podstatě stejné magorky jako jejich nezvládnuté děti. Strkat do někoho napotkání je přes čáru a já bych to řešila velmi záhy. Potřetí už by následoval trest. Na tyhle „hyperaktivity“ mně nikdo neutáhne, to spíš bych já někoho přetáhla.
Já jsem někde psala, že čekám na extrém?
většinou se dětem snažím domluvit, ale někdy ani ta domluva nezabírá
Za me normální. Naši triletaci se mydli dost podobne. Mají období - jednou stoucha jeden, za měsíc zase druhy. Regulujeme, vychovavame a snazime se, ale je to prd platný. Děláme maximum
Takže asi tak, vidím když je dítě agresivní a on vůči ostatním a mému synovi je. Vojta si hraje a on mu ze zadu dá facku, nebo ho něčím bouchne. Nebo ho honí a on ví, že Vojta je pomalej a prostě jen tak do něj strčí, ale né malé strceni.nebo mu schválně šlápne na prsty a začne mu dloubat oko. normalni mi to nepřijde, nemlatim své dítě. a omlouvám se špatně jsem napsala věk Vojta 1,5r a druhý chlapeček o 3mesice starší.
A určitě Vojta není mazánek, který by se mě držel furt za zadkem, jen když jsme s kamarádkou a jejím synem s jinými dětmi si hraje v pohodě, ale tady je vidět, že se ho bojí.