Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Holky teď jsem z toho trošku jelen, manžel semnou na pvní schůzce byl ale co mu testovala to nevím.. to o čem tady mluvíte je asi nějaký podrobnější test o který jí musím říct a taky si ho zaplatit - kolik to asi stojí a jak se to vyšetření přesně jmenuje? i po těch letech zjišťuji že nic nevím ![]()
Gilmorko toto je placené vyšetření a mi si nechali udělat balíček ceny 3800 kč.
Info co to je máš viz níže. jenže toto vyšetření dopadlo dobře 22% špatných a nyní jen14%. manžel má špatnou morfologii. Ale jen těch 14% spermií je geneticky špatných jinak jsou dobré. I dle tohoto jak to dopadne by se mělo rozhodnout pro genetiku embryíí. No a to druhé vyšetření je na imunologii intraakrogomální enzym na hlavičkách spermií. Jsou dva typy a měl nulové hodnoty a tím pádem se spermie nedokáže dostat do vajíčka a nemuže řádně při prvotním dělení dělit.
Pokusné promytí spermií (Trial Wash Test)
Aby spermie mohly správně vykonávat svou funkci, musí být odděleny od semenné plazmy. Prodloužená expozice semenné plazmě způsobuje snížení pohyblivosti a vitality spermií a tím i snížení jejich oplozovací schopnosti. Pro klinické procedury, jako je intrauterinní inseminace (IUI) nebo oplodnění in vitro (IVF), je proto zcela nezbytné rychle a efektivně oddělit spermie od semenné plazmy. Reakce spermií každého muže na takové zpracování je velmi individuální. Pokusné promytí spermií nám poskytuje cennou informaci o tom, jakým způsobem budou spermie konkrétního muže laboratorním zpracováním ovlivněny.
Při tomto testu je sperma zpracováno podobným způsobem jako při IVF. Na základě informací o počtu a pohyblivosti spermií získaných po zpracování je pak možné zvolit vhodnou metodu asistované reprodukce.
Test integrity (fragmentace) DNA spermií
Spermie jsou v dnešní době vysoce náchylné k poškození jaderné DNA. Je známo, že toto poškození může být příčinou snížené plodnosti muže (Evenson a Wixon, 2008) a bývá dáváno do souvislosti s delší dobou nutnou k otěhotnění.
V některých případech však může spermie s poškozenou DNA oplodnit vajíčko. Důsledkem takového oplození potom bývá zhoršený vývin embrya až jeho zastavení, v případě otěhotnění pak může dojít k potratu. Vyšetření integrity DNA by z tohoto důvodu mělo být jedním ze základních vyšetření, které se provádějí před začátkem léčby neplodnosti.
Pokud Vám bude zjištěn zvýšený výskyt spermií s poškozenou DNA, nabízí Sanatorium Helios možnost fertilizace oocytů pomocí metody PICSI, která embryologovi umožní vybrat zralou spermii s nepoškozenou DNA.
Immunobead test
Immunobead test (IBT) Vám pomůže zjistit, zda v ejakulátu nejsou přítomny autoprotilátky proti spermiím. Tyto protilátky pokrývají povrch spermií a mohou být důvodem, proč jinak kvalitní a zdravá spermie není schopna přirozeně oplodnit vajíčko (Bohring a Krause, 2005). Jejich výskyt se v populaci pohybuje v rozmezí 8-20%.
Přítomnost protilátek proti spermiím v ejakulátu muže by měla být vyšetřena u všech pacientů, kteří podstupují intrauterinní inseminaci, oplození oocytů in vitro pomocí klasické metody nebo metody PICSI. Jestliže Vám bude zjištěn vysoký podíl spermií s navázanými protilátkami, je vhodné přistoupit k oplození oocytů pomocí metody ICSI. Po injekci spermie do vajíčka jsou protilátky proti spermiím rozloženy enzymatickými mechanismy vajíčka a nemůže tedy dojít k negativnímu ovlivnění procesu oplození a následného vývoje embrya.
Včasné zjištění přítomnosti autoprotilátek proti spermiím pomáhá k volbě správné metody asistované reprodukce a šetří tím váš čas.
@milas Ahoj, mohu se Tě zeptat, co Ti Mali. doporučila za léčbu, když píše, že máš možný podíl poruchy imunity? Děkuji
@Polyxena1 píše:
@milas Ahoj, mohu se Tě zeptat, co Ti Mali. doporučila za léčbu, když píše, že máš možný podíl poruchy imunity? Děkuji
Prvně metypred 8 mg, pentomer rapid 600, calcium a lozeprazol hodnoty vyli ok a tak pak 3 ivf, a bohužel ZT, a imunita do extremných výšin znova vylítla, tak dexamed injekce každý týden, pak byli hodnoty celkem ok a tak mám dexamed co 2 týdny a teď se bojím těch hnusných atb co mi to udělalo, no uvidíme poradím se s ní co dál
@Mandlička píše:
Monulek moc se nelituj nám na to přišli na imunologii až před 8 IVF takže tak se to má. Ano je to velký kšeftík s naším neštěstím. Zkus někam napsat ale nic se určitě nezmění. Je to nemoc jako každá jiná tak by nám to měla ZP hradit plně do té doby než se to podaří. Pak by totiž Zp tlačili na kompletní vyšetření aby vycházeli co nejdříve IVF. Takhle moc nechtějí protože oni hradí jen tři nebo 4 ivf. Nikde v zákoně není ani řešeno to, že si necháš zavést dvě embrya protože jsou vhodná na zavedení, ale né na zamražení a tím pádem příjdeš o 4 IVF. Je přeci škoda jen tak vyhodit embryo to raději příjít o 4 ivf??? Mi jsme psali, že by měli být na stimulaci jedny léky ze zákona plně hrazeny ZP a ve výsledku zdražili doplatky na léky. atd.
Holky, chci se zeptat. Píchám si jednou týdně Dexamed. Lékař mi doporučil vitamin C, ale tak mě napadá, aby to nezvyšovalo imunitu, když se ji snažím potlačit. Můžete poradit?
@Monulek píše:
Holky, chci se zeptat. Píchám si jednou týdně Dexamed. Lékař mi doporučil vitamin C, ale tak mě napadá, aby to nezvyšovalo imunitu, když se ji snažím potlačit. Můžete poradit?
Cečko ti neuškodí to je jen imunita proti virozam a tak ne proti té naší potvoře
@Monulek ano přesně tak běžné vitamíny nevadí ty prý imunitu zvyšují jen minimálně ![]()
Ano mám za sebou 8 IVF vždy jen ET nikdy nic na KET. Vždycky stimulace + odběr. Za poslední 2,5 roku celkem 13 narkoz. atd. Boj nezvdáváme jen půjdeme ještě k čínské dr. apak dva pokusy apak končíme.
Holky, vím, že jste se tu někde bavily o mailu na Malíčkovou, že má nějaký jiný? Potřebovala bych s ní něco zkonzultovat.
@Izzz Ahoj, nene, funguje na mailech, co vždycky Karin. Malickova@vfn.cz a
Karin. Malickova@lf1.cuni.cz
Holky prosím vás má malíčková dovolenku? chcem jej poslať kvety a poďakovanie.
@janvana asi bych ti nechala po Novém roce, teď je to takové nejisté, zda tam je či ne. ![]()
Ahojky holky tak už vím kolik mě stálo vyšetření u malíčkové - 1. schůzka 11tis. tak ať mi nikdo nepovídá, že je to příliš drahé…