Katastrofa na Moravě

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4789
1.7.21 10:23

Když to tady pročítám, napadá mně snad jediné systémové řešení - zakotvit v zákoně povinnost pojištění. Pokud nemáš - zříkáš se tím automaticky jakékoli pomoci státu. Samozřejmě pokud někdo přispěje z vlastní vůle, je to něco jiného. Já se třeba považuju za zodpovědného člověka, ale v tom množství povinností se může něco opomenout. Lidský faktor prostě je a bude. Zrovna včera jsem tu měla paní na pojistku baráku, máme starou - za tu bych si při tornádu koupila tak plastový nábytek a slunečník na zahradu.
No - ono zas kdoví, jak to s těma „dotacema“ na barák bude. Známe naše lháře ve vládě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56114
1.7.21 10:27
@jednoslunicko píše:
Když to tady pročítám, napadá mně snad jediné systémové řešení - zakotvit v zákoně povinnost pojištění. Pokud nemáš - zříkáš se tím automaticky jakékoli pomoci státu. Samozřejmě pokud někdo přispěje z vlastní vůle, je to něco jiného. Já se třeba považuju za zodpovědného člověka, ale v tom množství povinností se může něco opomenout. Lidský faktor prostě je a bude. Zrovna včera jsem tu měla paní na pojistku baráku, máme starou - za tu bych si při tornádu koupila tak plastový nábytek a slunečník na zahradu.
No - ono zas kdoví, jak to s těma „dotacema“ na barák bude. Známe naše lháře ve vládě.

Jo, zavedla bych to povinně. a podobně jako základ a nadstandard, havarijní. Jen za barák dám 8 ročně. kdyz to se tu, těch 50 ročně pojišťovně nasypu. Ale tady bude problémový region, pokud stát nepomůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19874
1.7.21 10:27
@jednoslunicko píše:
No - ono zas kdoví, jak to s těma „dotacema“ na barák bude. Známe naše lháře ve vládě.

To souhlasím, A taky s tím, že strašně záleží na tom, jaká ta pojistka je. Upřimně, kdo se v těch pojistkách vyzná? Já teda ne, tak máme finanční poradkyni. Pokud by stát vyžadoval nějaké základní „povinné ručení“, tak bych s tím souhlasila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75753
1.7.21 10:31
@jednoslunicko píše:
Úplný souhlas, podepisuju vpravo dole. :potlesk: :palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4789
1.7.21 10:31
@robínek píše:
To souhlasím, A taky s tím, že strašně záleží na tom, jaká ta pojistka je. Upřimně, kdo se v těch pojistkách vyzná? Já teda ne, tak máme finanční poradkyni. Pokud by stát vyžadoval nějaké základní „povinné ručení“, tak bych s tím souhlasila.

Ono sestavit tu pojistku na barák taky není úplně jednoduché. Seděly jsme nad tím hodinu a půl. Ptala jsem se, jak je to s tím, když něco neúmyslně způsobím já, např. usnu u vaření a něco začne hořet, nebo zapomenu zastavit vodu atd. No nevěděla, musí se zeptat.

Co se plnění týče, ideální je, když má člověk možnost na nějaké menší škodě zjistit, jak se pojišťovna k plnění staví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4789
1.7.21 10:33

Ale teda přírodní katastrofu bych nechtěla zažít ani kdybych měla pojistek bambilion… Za ty starosti pojišťovna nezaplatí. A nedej bože když se někomu něco stane.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80096
1.7.21 10:41
@jednoslunicko píše:

Jo to je řešení. Vlastně říkáš to co tu hlásaly ty dvě - nemáš pojištění, od státu nic nečekej. Maximálně pomoc policie v hlídání trosek anebo třeba pomoc armády a hasičů. A jinak různé charity.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80096
1.7.21 10:43

@jednoslunicko Máme Kooperativa a jsme spokojení. Vyřízení bleskově, dvakrát. Jednou přívalový déšť, proletěl barákem jako vodopád od horních dveří po dolní, podruhé sníh urvala a zóny al okapy. Stačily fotky a odhad nákladů a bylo hotovo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4789
1.7.21 10:44
@inkakřivák píše:
Jo to je řešení. Vlastně říkáš to co tu hlásaly ty dvě - nemáš pojištění, od státu nic nečekej. Maximálně pomoc policie v hlídání trosek anebo třeba pomoc armády a hasičů. A jinak různé charity.
@inkakřivák píše:

Tak ono to tak vlastně je - že když nemáš pojištění, nic nedostaneš. Ale pokud by se to uzákonilo a trochu tlouklo lidem do hlavy, věřím, že i ti nechápající by pochopili, že se musí starat o to, co mají. Kolikrát je ten dům opravdu jediný majetek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26569
1.7.21 10:46
@inkakřivák píše:
@Lenka_Hal Ještě dotaz. Ty podpůrné programy jsou hrazeny státem? Nebo jsou třeba církevní? Co jsem pochopila, hodně jsou to dobrovolnické dobročinné organizace, ne?

Statem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56114
1.7.21 10:47
@jednoslunicko píše:
Tak ono to tak vlastně je - že když nemáš pojištění, nic nedostaneš. Ale pokud by se to uzákonilo a trochu tlouklo lidem do hlavy, věřím, že i ti nechápající by pochopili, že se musí starat o to, co mají. Kolikrát je ten dům opravdu jediný majetek.

Hele, povinné ručení se také zavedlo jako povinne nedávno. A jde to. Udělala bych to stejně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80096
1.7.21 10:48

@jednoslunicko Ne není to tak. Bohužel. A bohužel nemůžeš lidem dát zákonem, že si musí chránit majetek. U aut tím kryjes škody druhých. Proto je povinné. Zde? Leda by bylo povinné ve smyslu trosky tvého domu mi znicily auto. Ale zbytek bohužel. Bylo by to pěkné, ale moc bych neviděla kudy do toho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80096
1.7.21 10:49

@Lenka_Hal Díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4789
1.7.21 10:51
@inkakřivák píše:
@jednoslunicko Ne není to tak. Bohužel. A bohužel nemůžeš lidem dát zákonem, že si musí chránit majetek. U aut tím kryjes škody druhých. Proto je povinné. Zde? Leda by bylo povinné ve smyslu trosky tvého domu mi znicily auto. Ale zbytek bohužel. Bylo by to pěkné, ale moc bych neviděla kudy do toho.

To mně zrovna napadlo - že nemít pojistku je i dost bezohledné k okolí. Náš strom spadne na barák sousedovi a já mu řeknu Promiň? Nebo mu nabídnu splátkový kalendář 100 Kč měsíčně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80096
1.7.21 10:54

@jednoslunicko zřejmě se to dá nějak do pojistky zahrnout. Nevím, neptala jsem se. Zatím nám upravují pojistku, až přijdou na projednání, zeptám se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný