Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@inkakřivák píše:
@jednoslunicko zřejmě se to dá nějak do pojistky zahrnout. Nevím, neptala jsem se. Zatím nám upravují pojistku, až přijdou na projednání, zeptám se.
Mně tam tu způsobenou škodu zahrnula automaticky. Máme na zahradě vysoké stromy, jde nám tu pás lesíka přes 4 parcely. Byla by škoda to kácet, ale ošetřit v pojistce to musím.
Myslím si, že hodně lidí bude teď pojistky aktualizovat. Taky jsem o tom dřív nepřemýšlel a, a přitom vím, kolikrát se zvedla cena našeho domku za pár let. A nejen rekonstrukcí, tu máme zohledněnou.
@Pears206 píše:
Brzdi, nemůžeš vědět, co tady kdo prožil a komu co bylo naloženo. Nevšimla jsem si, že by tady někdo zpochybňoval hloubku tragédie. Jen tu píší realisticky o faktech. A diskuze se přirozeně rozvíjí. To, že si někdo chce psát i o faktech okolo, neznamená, že má život jak na růžovém obláčku, že nic tragického neprožil a že na tuto nešťastnou událost podle svých možností nepřispěl.
Zbytečně to překrucujete, neříkám, že mají život na obláčku, ale tohle konkrétně nazažily. A ani netvrdí, že to zažily, takže stačí číst co píšou, jestli mají nebo nemají jiné problémy nehodnotím a netvrdím, že nemůžou mít, tak nevím co to do toho taháte. A ani neřeším kdo kolik a jestli vůbec přispěl, je to každého věc a není to povinnost, toto ale vůbec neřeším, tak mi přestaňte předhazovat něco co nepíšu.
@jednoslunicko píše:
To mně zrovna napadlo - že nemít pojistku je i dost bezohledné k okolí. Náš strom spadne na barák sousedovi a já mu řeknu Promiň? Nebo mu nabídnu splátkový kalendář 100 Kč měsíčně?
Na to se můžeš pojistit - pojištění odpovědnosti z vlastnictví nemovitosti. My to máme v rámci pojistky domu.
@inkakřivák píše:
@jednoslunicko Ne není to tak. Bohužel. A bohužel nemůžeš lidem dát zákonem, že si musí chránit majetek. U aut tím kryjes škody druhých. Proto je povinné. Zde? Leda by bylo povinné ve smyslu trosky tvého domu mi znicily auto. Ale zbytek bohužel. Bylo by to pěkné, ale moc bych neviděla kudy do toho.
A jo, sakra… ![]()
No a co to srovnat třeba s povinným zdravotním?
Taky můžu doufat, ze budu zdravá a finančně náročnou léčbu nebudu v životě potřebovat. Nicméně jako výdělečně činná platím pojištění povinně, za vybrané, nevýdělečně činné skupiny obyvatel platí pojistku stát.
Nebyla by cesta tohle?
@větvička1 píše:
@Matt 02 No pockej, na obecnim byte nebo duchodaku prece neni nic spatneho. Tady se to taky tak resilo, ano, byly to jednotky pripadu a dokonce to nekdy bylo i jen docasne, ale dobre reseni to snad je. Kazdy nebude mit silu nebo penize na opravu nebo stavbu, nebo nebude chtit pri te oprave bivakovat v nouzovych podminkach se seniorem o berlich, treba.I kdyz ty penize v tomhle pripade mozna problem nebudou, stat se zatim tvari, ze tu podporu poskytne. A musim priznat, ze myslenka Palomy na nejake to formalizovani podminek podpory pro vsechny, me zaujala, nikdy jsem nad tim nepremyslela, ale v tomhle ma pravdu. Kdyby se to tornado prohnalo po polich a poskodilo jen deset domu a dva z toho spadly, myslis, ze by se pred kamerami producirovali clenove vlady a slibovali takovou podporu? Ani nahodou, a prece by to pro ty lidi nebyla o nic mensi tragedie..
Ale pokud se tak ty lidi rozhodnou z vlastní vůle, že už nechtějí stavět nebo cokoli jiného, je to jejich svobodná volba a je to naprosto v pořádku. Mě se akorát nelíbí, že někdo koho se to netýká má snahu rozhodovat o tom, jak a kde budou žít lidé, které to potkalo. Co to nechat s dovolením na nich?
@sirikit To by nešlo, během pár let by to bylo finančně tam, kde to zdravotnictví. Nemusím psát kde, že jo.
Prostě bud se musíme smířit s tím, že budeme platit daně mnohem mnohem vyšší ( čímž minim daně +socko+zdravko), aby mohl stát takto pečovat o všechno a o všechny, anebo zkrátka se budeme muset starat sami a stát bude zajišťovat to co má - takže policii, která umožní lidem chodit po ulici bez rizika, že je někdo zabije, děti budou mít školy, budeme mít fungující zdravotnictví a sociální péči atd. A to mi přijde podstatně reálnější než ta vize státu, který bude pečovat o všechny a o všechno.
@inkakřivák píše:
Myslím si, že hodně lidí bude teď pojistky aktualizovat. Taky jsem o tom dřív nepřemýšlel a, a přitom vím, kolikrát se zvedla cena našeho domku za pár let. A nejen rekonstrukcí, tu máme zohledněnou.
Aktualizovat určitě lidi budou, to jsou prostě ti, co se starají. Ale zajímalo by mně kolik lidí z těch nepojištěných si na základě této katastrofy pojištění domu uzavře.
@jednoslunicko píše:
Ale teda přírodní katastrofu bych nechtěla zažít ani kdybych měla pojistek bambilion… Za ty starosti pojišťovna nezaplatí. A nedej bože když se někomu něco stane.
Jestli ne doživotní, tak dlouhodobý stres si poneseme všichni. Mi před chvilkou střechař u kafe povídal, už zase máte díry ve střeše. Jsou to fajn kluci a vtipálci. Jenže jsem blbě pochopila jejich ironii. Takže ve mně v ten moment hrklo, než mi došlo, že myslí, že vyřezali díry na střešní okna, tak se mi zle udělalo. Ten stres a pocit strachu je nepřenosný a asi si ho poneseme dlouho. A to si myslím, že jsem v běžných situacích hodně odolný člověk.
@Kelsey To mně mrzí. Byla bych na tom stejně. Náznak větru nebo deště a měla bych v gatích. Pokud se to časem nezlepší a neodezní to, je to na řešení s odborníkem ![]()
@Kelsey píše:
Jestli ne doživotní, tak dlouhodobý stres si poneseme všichni. Mi před chvilkou střechař u kafe povídal, už zase máte díry ve střeše. Jsou to fajn kluci a vtipálci. Jenže jsem blbě pochopila jejich ironii. Takže ve mně v ten moment hrklo, než mi došlo, že myslí, že vyřezali díry na střešní okna, tak se mi zle udělalo. Ten stres a pocit strachu je nepřenosný a asi si ho poneseme dlouho. A to si myslím, že jsem v běžných situacích hodně odolný člověk.
@DanielaD píše:
Stále se tady bavíte o pojištění / nepojištění. Je mižné, že pojisku mají, ale ne na živelnou pohromu, prostě běžnou pojistku, tak jak má 80% obyvatel v ČR.Lidé na jižní Moravě, jsou jiní než v př. v Praze. Velice pracovití, dřina 365 dní. Přátelští, drží pohromadě, vždy když se cokoliv semlelo, dokázali se ze všeho vyhrabat sami. Museli, nikdo jim nepomohl.
Vážím si jejich srdečnosti i toho co vše kdy dokázali.
Je to Morava, o té se nikdy moc nemluví.
Prosim te, bezna pojistka stavby uz v zakladu obsahuje zivelne pohromy, konkretne vichrici. A pojistovny uvedly, ze takto budou plnit, lide nemuseli byt pojisteni primo na tornado.
@Moise píše:
Prosim te, bezna pojistka stavby uz v zakladu obsahuje zivelne pohromy, konkretne vichrici. A pojistovny uvedly, ze takto budou plnit, lide nemuseli byt pojisteni primo na tornado.
Ano, ale na tohle jsem se poradkyně taky ptala a když se koukla, tak každá pojišťovna má jinak nastavenou rychlost větru, od které plní škody způsobené větrem. To asi taky každý neví. Samozřejmě tornádo už žádná pojišťovna doufám neokecá. Píšu to jen pro ty, co revidují pojistku jako další věc, kterou je potřeba zkontrolovat.