Katolík a ivf

Napsat příspěvek
Velikost písma:
754
25.6.19 22:53
@Anonymní píše: :lol: :lol: :lol: tenhle vtip nám zrovna nedávno říkal biskup při kázání :lol: moc děkuji :kytka: budu to brát jako takové male znamení/ povzbuzení :srdce:

Presne ten vtip me napadl, hned jak jsem to cetla… Jenom mate na ceste k miminku trnitou cestu, kterou muze moderni medicina lecit. Nechodi snad katolici k lekari? Do nemocnice? Kdyz nekomu praskne slepak, tak ho lekar take zachrani. Prirozenym vyberem by ten clovek zemrel. Kde je tedy ten rozdil?
Myslim, ze take hodne plyne z toho, ze lide vlastne nezumi tomu, co umele oplodneni je. A to i katolici. Pritom vlastne to dite je vase a jedine co, ze spermie se s vajickem spoji mimo telo a nikoliv v nem. Kolikrat to dite pak vznikne z mnohem vetsi lasky (protoze vy si tim vsim prochazite) nez dite paru, ktery se nemiluje, ale proste se spolu vyspal a ejhle… co z toho by Buh chtel? No, ostatne, Jezis se take nenarodil ze sexu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
25.6.19 22:57

Tak klíčový etický problém je forma IVF - pokud vznikají nadbytečná embrya, tak to je na úrovni potratu.

https://www.respekt.cz/…sirena-verze

Jinak tady je rozhovor s Markem O. Váchou - etikem medicíny a knězem. Stojí na té hodně liberální straně postojů ŘKC.

Vcelku důležitý moment je, co si o tom myslí tvůj zpovědník a jak on na to bude reagovat. A co dělat, pokud patří mezi sršatce, který ti třeba posléze bude odpírat svátosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
25.6.19 23:42

Jinak ten vtip o modlení a ignorování nabízené pomoci je spíš jen falešná berlička, aby sis ospravedlnila něco, o čem papežská encyklika jasně říká ne.

Ten vtip vypráví o pokrytci, co odmítal přirozenou pomoc v situaci kdy šlo o život a spoléhal na pomoc nadpřirozenou.

Ty jsi v pozici kdy nechceš akcepteptovat přirozený, biologický fakt a hledáš aktivně pomoc metodami, které papež vcelku jasně určil jako že jsou za linií etického a správného.

Co ti říká že boží plán pro tebe je být matkou? Jak víš že tvým úkolem není něco jiného, než biologické mateřství? Je tvoje touha po dítěti projevem boží vůle?

Já ti to nechci rozmlouvat - ale pokud chceš být katoličkou, tak si myslím, že si na tohle potřebuješ odpovědět. A zejména pokud je tvůj partner taky římský katolík, protože pak se ho ta dilemata týkají naprosto totožně - klidně to řešte s pomocí duchovního.

Současná technologie nám umožňuje spoustu věcí které prostě nemusí být správné. A zejména v tematici vzniku a zániku života. A někde je potřeba nakreslit hranici - sem už ne, to prostě je neetické a špatné. Římští katolíci tu linii mají danou tou encyklikou.

Podle čeho budeš tu hranici kreslit ty? Nezaslouží si to hlubší a poctivější zkoumání, než si napsat na internetové fórum o to, aby ti tamní účastníci napsali - kašli na encykliku, prostě do toho jdi?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12504
26.6.19 05:28
@modravlocka píše:
No víš co, oficiální postoje většinou neřeším. Toto je běžný postoj téměř všech neradikalnich duchovních, myslím si, že rozumný. I já, ve vire poměrně liberální, se s ním dokáži ztotožnit. Je to pohled na vec, ktery mi dává smysl.
Beru to tak, že RKC není sekta, jejíž oficialni názory bych musela slepě následovat a neměla prostor pro vlastní myšlení. Pokud se s nějakým stanoviskem neztotoznuji a morálně si svůj postoj sama před svým svědomím obhájím, přijde mi to v pořádku.

Já s Tebou samozrejme souhlasím. Proto jsem zakladatelce psala, že rozhodnout se musí sama, na základě svého nejlepšího vědomí a svědomí. I kdyz já bych to nikdy neudělala, v tomhle s RKC plně názorově souznim a chápu důvody.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15177
26.6.19 07:32

Nevim, proc tu doslo k zesmesnovani viry, ne kazdy se smiri s postupy UO a co se pak deje se zarodky. Proti potratům tady pistite ale tyhle praktiky jsou v poradku. Zakladatelko znam jeden katolicky par a zustali z tohoto duvodu bezdetni, kdyz to neslo prirozene. Ale sli do pěstounské pece, tak svuj zivot naplnili jinak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.6.19 08:26
@Ou píše:
Jinak ten vtip o modlení a ignorování nabízené pomoci je spíš jen falešná berlička, aby sis ospravedlnila něco, o čem papežská encyklika jasně říká ne.

Ten vtip vypráví o pokrytci, co odmítal přirozenou pomoc v situaci kdy šlo o život a spoléhal na pomoc nadpřirozenou.

Ty jsi v pozici kdy nechceš akcepteptovat přirozený, biologický fakt a hledáš aktivně pomoc metodami, které papež vcelku jasně určil jako že jsou za linií etického a správného.

Co ti říká že boží plán pro tebe je být matkou? Jak víš že tvým úkolem není něco jiného, než biologické mateřství? Je tvoje touha po dítěti projevem boží vůle?

Já ti to nechci rozmlouvat - ale pokud chceš být katoličkou, tak si myslím, že si na tohle potřebuješ odpovědět. A zejména pokud je tvůj partner taky římský katolík, protože pak se ho ta dilemata týkají naprosto totožně - klidně to řešte s pomocí duchovního.

Současná technologie nám umožňuje spoustu věcí které prostě nemusí být správné. A zejména v tematici vzniku a zániku života. A někde je potřeba nakreslit hranici - sem už ne, to prostě je neetické a špatné. Římští katolíci tu linii mají danou tou encyklikou.

Podle čeho budeš tu hranici kreslit ty? Nezaslouží si to hlubší a poctivější zkoumání, než si napsat na internetové fórum o to, aby ti tamní účastníci napsali - kašli na encykliku, prostě do toho jdi?

Samozřejmě se jako plně dospělá osoba dokážu rozhodnout sama. Po tom co jsme z nějakého pocitu beznaděje a samozřejmě touhy po dítěti podstoupili 1. IVF, jsem se s tím vnitřně nedokázala srovnat. Věděla jsem, že jsem to udělala proti boží vůli a on pro mě momentálně tuto cestu nechtěl. Styděla jsem se jít ke zpovědi. V té době jsem dokonce přijímala svátost biřmování, takže jsem se pro změnu týrala tím, že jsem přijala svátost bez plné zpědi a dopustila se svatokrádeže. Obrazně řečeno jsem si připadala jako bych měla bipolární poruchu a byla zralá na psychiatrii :lol: Každá část mého já mi říkala něco jiného. Byla jsem naštvaná na sebe, že jsem do toho šla a zároveň na Boha, který mě k tomu vlastně donutil a teď by mě za to chtěl ještě soudit…závěrem je, že jsem se jeden den prostě někde v sobě zlomila, usmířila se s Bohem a vím, že pro nás má perfektní načasování. Možná to ani nezahrnuje mít vlastní děti. Jako pedagog budu mít těch náhradních plné třídy :dance: Takže jsme se rozhodli další IVF nepodstupovat a dalších pár let počkat. Když jsem se dozvěděla oficiálně z testů krve, že pokus nevyšel, očekávala jsem, že se budu zase zlobit a kopat kolem sebe, ale překvapivě jsem cítila klid a důvěru.

Téma jsem založila čistě jen ze zvědavosti. Zajímaly mě názory a zkušenosti ostatních. Třeba bych tady našla nějakou spřízněnou duši…nevím. Ale nic z toho by nezměnilo můj názor

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.6.19 08:34
@Anonymní píše: Řekněme, že jsem celý život nějakým způsobem tíhla k víře. Ale až teď jsem ji opravdu prohloubila, začala pravidelně chodit do kostela a nechala se pokřtít, biřmovat. Do katedrály chodím cca rok, ale zatím jsem nenašla nikoho, komu bych se mohla plně svěřit. Z tohoto důvodu to zatím zůstává čistě mezi námi - manželi a pár kamarády, kteří nás podporují

Já mít děti přirozeně nemohu. Jsem věřící, ale ne fanaticky, mám vlastní víru. Vzala jsem to jako Boží záměr, že mám zachraňovat dětičky, co neměly štěstí na rodiče. Vzali jsme si do péče dvě děti a nejradši bych si vzala další, ale mám rozum, nejsem spasitel, tak zůstaneme u těch dvou. A jsem šťastná.

Příspěvek upraven 26.06.19 v 08:48

• Citovat
  • Upravit
282
26.6.19 08:48
@Anonymní píše:
Samozřejmě se jako plně dospělá osoba dokážu rozhodnout sama. Po tom co jsme z nějakého pocitu beznaděje a samozřejmě touhy po dítěti podstoupili 1. IVF, jsem se s tím vnitřně nedokázala srovnat. Věděla jsem, že jsem to udělala proti boží vůli a on pro mě momentálně tuto cestu nechtěl. Styděla jsem se jít ke zpovědi. V té době jsem dokonce přijímala svátost biřmování, takže jsem se pro změnu týrala tím, že jsem přijala svátost bez plné zpědi a dopustila se svatokrádeže. Obrazně řečeno jsem si připadala jako bych měla bipolární poruchu a byla zralá na psychiatrii :lol: Každá část mého já mi říkala něco jiného. Byla jsem naštvaná na sebe, že jsem do toho šla a zároveň na Boha, který mě k tomu vlastně donutil a teď by mě za to chtěl ještě soudit…závěrem je, že jsem se jeden den prostě někde v sobě zlomila, usmířila se s Bohem a vím, že pro nás má perfektní načasování. Možná to ani nezahrnuje mít vlastní děti. Jako pedagog budu mít těch náhradních plné třídy :dance: Takže jsme se rozhodli další IVF nepodstupovat a dalších pár let počkat. Když jsem se dozvěděla oficiálně z testů krve, že pokus nevyšel, očekávala jsem, že se budu zase zlobit a kopat kolem sebe, ale překvapivě jsem cítila klid a důvěru.Téma jsem založila čistě jen ze zvědavosti. Zajímaly mě názory a zkušenosti ostatních. Třeba bych tady našla nějakou spřízněnou duši…nevím. Ale nic z toho by nezměnilo můj názor

Samozrejme. Jako verici Tvuj postoj zcela chapu. Ivf s sebou prinasi hodne otazek a hodne trapeni (hormonalni manipulace, mozne aborty, zanikla tehotentstvi, reseni etickych otazek - pocet embryi anebo i mozne-darci? a dalsi…). Vse je narocne pro psychiku. Z druhe strany, az se budes na to 'to zkusit ' citit, az si projedes a promyslis vsechny mozne sve nesrovnalosti-tak mozna pak budes pripravena tohle vsechno s cistym svedomim podniknout. A to si muzes udelat jen sama v sobe. Ja osobne militantni nazory nemam rada. Ani ivf neni 100% a z druhe strany-opravdu si myslim, ze pan Buh podporuje vedu (ale ne jak grantova agentura).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
774
26.6.19 09:03

Ahoj, padly tady názory ohledně oficiálního přístupu či neoficiálního přístupu církve. Máme však jedno z deseti přikázání Desatera, a to je „Nezabiješ!“ Bohužel při IVF dochází k likvidaci embryí při jejich manipulaci, při jejich rozmražování, případně se dělá redukce (tzn. zabití nadpočetných embryý už v děloze - znám případ, kdy dělali redukci už u dvojčat, neboť bylo velké riziko, že žena dvě děti nedonosí. Z toho potom pramení velké výčitky svědomí u žen - mám nechat zabít jedno nebo to risknout a snažit se donosit obě, ale s tím, že to nemusí vyjít? Upozorňuji, že tlaky lékařů jsou velké. Pak mám ženy, které trpí postabortivním syndromem, protože se nemohou sířit s tím, že měly mít dvojčata a jedno prostě nechaly usmrtit). Nikdo také neudělá hormonální stimulaci ženy tak, aby získal jen např. 4 vajíčka a ty oplodnil, zbytek případně zamrazil. Vždy se získává co nejvíc vajíček - např. 14 ale třeba i 20. Hormonální stimulace je totiž pro ženu velmi náročná. Pak dojde k oplodnění vajíček spermiemi získanými masturbací - vzpomeňme další přikázání „Nesesmilníš“. V okamžiku spojení vajíčka se spermií začíná nový život. Netvrdí to jen katolická církev, ale i biologie. Kdy Bůh vloží do nové lidské bytosti duši, nevíme, může to být již v tomto okamžiku. Pak dochází samozřejmě k různému zkoumání embryí, které by bylo vhodné vložit do dělohy. Dochází k další likvidaci nevhodných. Po zamražení má člověk v mrazáku uložená embrya - nové lidské bytosti - počaté ve stejném okamžiku jako ty, které byly vloženy do dělohy. Pokud jich bylo zamraženo třeba 6, žena nemá šanci všechna odnosit - další likvidace nadpočetných embryí třeba až po letech. Jistě - při procesu rozmražování umírají další, protože jen málo jich přežije. Jedna paní doktorka mi to vysvětlovala, že je to tak, jako bychom si představovali na startovní čáře běžce, kteří mají běžet maraton. Někdo padne po cestě, nedoběhne vůbec, někdo uběhne jen část, pak končí, někdo uběhne, ale se strašným vypětím, jen málokdo dorazí do cíle. Jde tedy o to nejzávažnější porušování přikázání, které nám dal Bůh. Můžeme to okecávat, jak chceme. Je vidět, že i výčitky svědomí fungují. To je Boží hlas v člověku. Pozor - jakákoliv účast člověka na potratu - zabití nenarozeného - je trestáno trestem exkomunikace, to znamená vyloučením z církve. Velmi důrazně doporučuji jít ke svaté zpovědi. Nebát se, neřešit, co by tomu řekl kněz. Kněží už slyšeli nejrůznější hříchy. Uvědomit si, že se zpovídáme Bohu, kněz je jen prostředník a Bůh naše hříchy zná, neoblbneme ho. Bůh odpouští úplně všechny hříchy, není nic, co by neodpustil, když toho upřímně litujeme. Proto - směle do toho, uvidíte, jak se vám uleví. Však víme - ať si v Nejsvětější Svátosti nejíme a nepijeme odsouzení. Je potřeba si dát život do pořádku, neexperimentovat s dalšími IVF a velmi bych se přimlouvala za možnosti adopce či pěstounské péče. Jistě uspějete a budete mít dobré svědomí v tom, že jste zachránili nějaké dítě a poskytli mu rodinné zázemí, lásku, péči.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
774
26.6.19 09:20

Ještě mohu doporučit v boji s neplodností v Brně katolickou lékařku MUDr. Lázníčkovou, která má tzv. program NAPROHELP pro lidi, kteří mají problémy s početím. Problémy řeší komplexně s ohledem na katolickou morálku a mají velké úspěchy. Jako zdravotník jsem též prošla jejich přednáškami. Jestli to nemáte moc daleko, zkuste paní doktorce zavolat a domluvit setkání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
774
26.6.19 09:29

U Tebe, milá zakladatelko, obdivuji, že jsi všechno dokázala v sobě vyřešit, svěřit Bohu, odevzdat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
774
26.6.19 09:35

@Ou Skvělé názory, doporučení s ohledem na víru a příslušnost diskutující k církvi. Vůbec děkuji za mnohé velmi kvalitní a fundované rady v různých oblastech, výborný přehled, individuální přístup a odkázání na četbu knih k daným tématům.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.6.19 09:50

@s.y.p.t.a Nemáš úplně pravdu, má věřící kamarádka podstoupila IVF v nativním cyklu, kde řada etických „ale“ padá - https://www.forumzdravi.cz/…i-cyklus-ivf. Není to pro všechny (myslím s ohledem na zdravotní okolnosti), ale pro někoho to může být cesta. Chtěli to zkusit, ale nechtěli se dostat do situace nadpočetných embryí.
Anonym - info o jiné osobě.

• Citovat
  • Upravit
774
26.6.19 10:00
@Anonymní píše:
@s.y.p.t.a Nemáš úplně pravdu, má věřící kamarádka podstoupila IVF v nativním cyklu, kde řada etických „ale“ padá - https://www.forumzdravi.cz/…i-cyklus-ivf. Není to pro všechny (myslím s ohledem na zdravotní okolnosti), ale pro někoho to může být cesta. Chtěli to zkusit, ale nechtěli se dostat do situace nadpočetných embryí.
Anonym - info o jiné osobě.

Ano, chápu, ale mluvíme tady komplexně i o dalších hříších - to znamená nepřirozené početí v nemocničním prostředí za účasti lékařů, kdy nejde o určitou přirozenost a intimitu sexuálního styku dvou milujících se bytostí - jakési oddělení této chvíle intimity s partnerem v plné vzájemné odevzdanosti od početí dítěte, dále získávání spermatu masturbací atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.6.19 10:24
@s.y.p.t.a píše:
Ano, chápu, ale mluvíme tady komplexně i o dalších hříších - to znamená nepřirozené početí v nemocničním prostředí za účasti lékařů, kdy nejde o určitou přirozenost a intimitu sexuálního styku dvou milujících se bytostí - jakési oddělení této chvíle intimity s partnerem v plné vzájemné odevzdanosti od početí dítěte, dále získávání spermatu masturbací atd.

Mluvily jsme spolu i o tomto. Pro ně byl ústřední moment to, aby nevznikla ta nadpočetná embrya. Vzhledem k jiným okolnostem pro ně pomoc lékařů nebyla překážkou (ale to mi nepřísluší tu rozvádět), řekněme, že berou jako Boží dar možnosti medicíny. Navíc ani IVF není záruka dítěte, proces od splynutí spermie a vajíčka přes uchycení až po porod je zázrak, v tom pro ně Bůh projeví svou vůli.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 166 recenzí

Digital

• (4.2) + 99 recenzí

K2 Complex