Katolík a ivf

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1774
26.6.19 21:59
@jezz1e píše:
@TrueIsFalse Kvalitní a silní jedinci, jo? Ale no tak, co postižení? Příroda taky chybuje..

Jistě, a také své chyby rychle napravuje. To jen lidé si zkoušejí hrát na boha…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14723
26.6.19 22:19
@bigl píše:
Normálně bych na takový hloupý příspěvek nereagovala, ale teda pro jednodušší lidi tvého typu - kuřata na rozdíl od miminek katolíci ( a nejen ti) opravdu jedí.

Hlupák je u mně ten, kdo EMBRYU ŘÍKÁ DÍTĚ nebo MIMINKO BEZ OHLEDU NA VÍRU.
Ta embrya NEJSOU MIMINKA. Jsou to zárodky a nikdo je nemusí likvidovat, když zbydou. Můžou je darovat. (zde však chápu etický problém, že by nechtěli, aby se někde narodilo jejich dítě a třeba pro mně by byla lepší ta likvidace nevyužitých embryí nebo je dát na výzkum)

Embryo nemá myslící mozek, nervová soustava není plně vyvinuta. Jestli to má srdce, to nevím, ale pochybuji. Podle mně ještě ne.
Pokud ano a srdce je tlukoucí v době, kdy se to dává do dělohy, tak je to asi na úrovni potratu. Ale ani potrat není zločin. Pokud to srdce nemá, tak se ani o pořádný potrat v pravém slova smyslu nejedná, protože to je srovnatelné s potratem, který každá žena za život prodělá mnohokrát ani o něm neví. Potrat nepotrat.

Když chceš několikadennímu shluku buněk říkat miminko, já můžu říkat, že katolíkům evidentně nevadí požírat embrya zvířat - tam si to oplodněné slepičí vejce klidně zaslepeně můžu dát. NEZABIJEŠ (budoucí život). Tak jaký je vztah k embryím?

Můj příspěvek je výsměch tomu pokrytectví a přisuzování života něčemu, co dítě není a je vývojově skoro méně než to slepičí vejce. Ani když to vloží ženě do dělohy to neznamená, že bude dítě. U některých se to nepovede nikdy. Běžná slepice bude mít větší úspěch s vysezením oplodněných vajec než žena s gynekologickým problémem.

Edit : Dohledala jsem si, že se do dělohy vkládají třeba 5-ti denní embrya. O TO VÍCE SE VÁM VYSMÍVÁM, JESLTI TOMU ŘÍKÁTE MIMINKA.
Tohle nesouvisí s žádnou katolickou vírou, to je čistá lidská hloupost a nepřijetí faktu, že ty buňky jsou jenom propojeny, ale o životě se mluvit nedá.
Smíchám si dvě vodové barvičky v kádince a budu jim říkat výkres?

Příspěvek upraven 26.06.19 v 23:03

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14723
26.6.19 22:56
@Anonymní píše:
@LaPaloma Mě zase uklidňuje, že děti vchovává někdo jako vy a naučí je trochu toleranci. Předá jim ty správné hodnoty. Třeba, že není potřeba se posmívat někomu odlišnému nebo je v pořádku si poslechnout cizí názor a jít dál jako dospělí lidé. :palec: Zvládnete až v dnešní době buou vychovávat dítě dva gayové? Nebo to už je zase moc novověk?A k tomu sexu. Jo, máme orální sex. A i jiný. Taky je s náma docela sranda. Taky chodíme do barů, pijeme alkohol. Čekat na sex po svatbě…asi si umíte představit ten fičák potom. To je překvapení, co?

Nic z toho překvapení není, katolíci běžně sedávají u stolu, který se prohýbá tíhou jídla a chlastají. Stačilo koupit odpustek.

Abych byla přesná, mně je jedno, zda budeš mít dítě nebo ne. Ale z tvého uvažování si myslím, že máš v hlavě něco jiného než svůj život a neděláš pro sebe to nejlepší. A klidně se značně omezíš jenom kvůli víře v někoho jako je Bůh, kterýho v životě nepotkáš a který tě klidně nechá trpět bolestí, pokud někdy nějak onemocníš.

Vidím to tak, že nemáš vůbec žádný názor. Ty jsi přijala učení někoho, kdo něco sepsal před tisícem let jednu nebo dvě knihy, který dokážeš papouškovat. Svůj názor a touhu potlačuješ. Občas to vyvěrá na povrch, ale zasáhneš a potlačíš. Máš strach.
Každá zabedněnost škodí. Některý věci mají řešení a kdo je nevyřeší je buď slaboch nebo srab. Nežiješ svůj život, určitě ne zcela podle svých představ, nesplníš si svoje přání, i když by to šlo a proč? Proto, že žiješ život podle někoho jiného ( imaginárního ). Je to někdo, koho máš asi raději než sebe a svého muže.

Mně se strašně líbí zrození Ježíše Krista. Asi se to přenášelo vzduchem, když jeho matka v životě neviděla penis. Kdoví jestli to nebyla průkopnice IVF.
Bible i Korán by zasloužili revizi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.6.19 07:59

@LaPaloma Ne všichni mohou embrya darovat (pominu-li fakt, že toho nejsou všichni schopni). Potrat není zločin z hlediska trestního práva, věřící to má jinak a někteří nevěřící také. To, že je něco zákonem za určitých podmínek dovoleno (v tomto případě naštěstí), neznamená, že s tím někdo u sebe nemá problém.
Tvůj život to neovlivňuje, tak nech ostatní se rozhodovat a promýšlet to v rámci jejich osobních limitů. Přijde mi rozumnější si to dopředu ze všech stran promyslet, bez ohledu na to, jak se pak člověk rozhodne, než když nad tím začne uvažovat ve chvíli, kdy už ta embrya jsou a zjistí, že mu to úplně jedno není, ať už je věřící nebo ne.

• Citovat
  • Upravit
21593
27.6.19 08:11

Muj manzel je katolik a silne verici. S IVF ma problem a neni to proto, ze se nechce vzeprit bozimu zameru. Clovek prece nevi, jaky ten bozi zamer je, treba buh prave chtel, aby clovek musel jit do IVF a tim padem si toho ditete o to vic vazil. Bozi zamer se da vykladat vselijak.

Muj manzel nechce IVF protoze, ze v ramci invitra se odebira a oplodnuje hned nekolik vajicek a ne vsechny embrya se implanutjou a tim padem co s tim zbytkem? A manzel to diky sve vire povazuje v podstate za vzrazdu tech emryek, ktere nedostanou sanci a nakonec se zlikviduji. Snazila jsem se manzelovi vysvetlit, ze IVF neni jedina moznost asistovane reprodukce, ale netvaril se na to. Uz jedno dite mame, taky jsme na ni dlouho cekali a manzel rekl, ze jedno dite staci a pokud dalsi uz neprijde, tak to tak proste melo byt. A ja se rozhodla, ze ma pravdu, bezdetny nejsme a tak co resit. A v momente, kdy jsem to vzdala, tak BUM! a jsem tehotna. Psychika dela hodne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.6.19 08:32

Tady si všichni myslí, že se při IVF oplodňuje snad 30 vajec? Ano, jsou extrémy, kdy se hormonální stimulace neodhadne správně a vajíček je více (nebo při PCOs), ale já jsem např. měla vajíček 11 a bylo mi řečeno, že to je optimální počet. Ale ani z těch 30, pokud se všechna oplodní, nemusí žádné embryo nakonec prosperovat. Po oplodnění se embrya kultivují 3 - 5 dní a do toho pátého dne přežije průměrně tak asi 20 - 30 %. Nám z 10 oplodněných přežily do pátého dne 3 a bylo nám řečeno, že to není vůbec nic neobvyklého, první transfer nám nevyšel. Takže už máme jen 2. Prostě to tak je, není to nikdy počet vajíček = počet vhodných embryí = počet prosperujících těhotenství. Takže kde je ta vražda?! To, že se shluk buňek za 24 - 48 hodin rozpadne je vražda?

• Citovat
  • Upravit
80083
27.6.19 08:46

@LaPaloma a myslíš si opravdu, že jiný názor je důvod l výsměchu? To ti moc nelichoti. Jestliže se tobě pro tento tvůj názor nikdo neposmívá, neposmivej se taky. Prikazani říká Nezabiješ, ale tím myslí člověka, ne zvíře. Mohla bych se smát tobě, protože neznáš ani tento základ, ale proč?
Sama to mám tak jako ty, klidně bych na IVF šla, a problém zbylých oplodněných vajíček bych nějak neřešila. Myslím si, že když nás Bůh pustil i na tuto cestu vědy, pak by bylo špatné ji odmítnout. Vše, co se děje, děje se z Boží vůle. Bez ní nám ani vlas z hlavy nespadne. Nevíme proč se to děje, ale Bůh to ví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
27.6.19 08:56
@Anonymní píše:
Tady si všichni myslí, že se při IVF oplodňuje snad 30 vajec? Ano, jsou extrémy, kdy se hormonální stimulace neodhadne správně a vajíček je více (nebo při PCOs), ale já jsem např. měla vajíček 11 a bylo mi řečeno, že to je optimální počet. Ale ani z těch 30, pokud se všechna oplodní, nemusí žádné embryo nakonec prosperovat. Po oplodnění se embrya kultivují 3 - 5 dní a do toho pátého dne přežije průměrně tak asi 20 - 30 %. Nám z 10 oplodněných přežily do pátého dne 3 a bylo nám řečeno, že to není vůbec nic neobvyklého, první transfer nám nevyšel. Takže už máme jen 2. Prostě to tak je, není to nikdy počet vajíček = počet vhodných embryí = počet prosperujících těhotenství. Takže kde je ta vražda?! To, že se shluk buňek za 24 - 48 hodin rozpadne je vražda?

jednak jsou lidi, kteri po kultivaci maji 6-9 emryi a pokud implantace klapne hned na prvni pokus a dalsi dite treba uz nechces, tak co s temi 5-8 zbylymi vajicky? Darovat se totiz nesmi, takze ano, jde to do kose.

Co se tyla shluku bunek… tak pokud katolici neschvaluji ani urcite typy antikoncepce, ktere nezabranuji ovulaci, ale pouze uhnizdeni vajicka a fakt, ze tomu uhnizdeni zabranis je pro ne vrazda, tak potom kultivovane embrya jsou pro ne taky vrazda, ne jenom shluk bunek. Souhlasit s tim nemusis, ale nevysvetluj jinym lidem, ze jejich zpusob uvazovani je spatny. Oni maji stejne pravo na nazor jako ty.

Pro meho manzela zacina zivot v momente, kdy se spoji spermie s vajickem a vznikne prvni bunka schopna zivota. Proto take povazuje vsechny nase nevydarena tehotenstvi (rozumej zamkle potraty) jako nase deti. Tuhle nedavno mi rikal, jak se nam krasne rozrostla nase rodinka. Kdyz jsem nechapave koukala, mame pouze jedno narozene dite a jedno mozna na ceste, tak mi to takto vysvetlil. Asi veri tomu, ze se v nebi s nasemi nenarozenymi detmi setkame. No, neberu mu to, svym zpusobem to je mile.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18177
27.6.19 09:42
@warita píše:
jednak jsou lidi, kteri po kultivaci maji 6-9 emryi a pokud implantace klapne hned na prvni pokus a dalsi dite treba uz nechces, tak co s temi 5-8 zbylymi vajicky? Darovat se totiz nesmi, takze ano, jde to do kose.

Co se tyla shluku bunek… tak pokud katolici neschvaluji ani urcite typy antikoncepce, ktere nezabranuji ovulaci, ale pouze uhnizdeni vajicka a fakt, ze tomu uhnizdeni zabranis je pro ne vrazda, tak potom kultivovane embrya jsou pro ne taky vrazda, ne jenom shluk bunek. Souhlasit s tim nemusis, ale nevysvetluj jinym lidem, ze jejich zpusob uvazovani je spatny. Oni maji stejne pravo na nazor jako ty.

Pro meho manzela zacina zivot v momente, kdy se spoji spermie s vajickem a vznikne prvni bunka schopna zivota. Proto take povazuje vsechny nase nevydarena tehotenstvi (rozumej zamkle potraty) jako nase deti. Tuhle nedavno mi rikal, jak se nam krasne rozrostla nase rodinka. Kdyz jsem nechapave koukala, mame pouze jedno narozene dite a jedno mozna na ceste, tak mi to takto vysvetlil. Asi veri tomu, ze se v nebi s nasemi nenarozenymi detmi setkame. No, neberu mu to, svym zpusobem to je mile.

S těmi embryi máš sice pravdu, ale je to spíše výjimečné, resp. záleží na tom, v čem je problém. U nás to je špatný spermiogram, takže pravděpodobnost, že se oplodní a udrží nějaké neřešitelné množství embryí byla velmi malá. Nakonec se ukázalo, že je evidentně nějaký problém i u mně a z ukázkové stimulace vzniklo jediné embryo. Je opravdu jiné, když to hodnotí člověk, který už dítě má. Pokud vše dobře dopadne, taky bych asi do další terapie nešla (mně zase brání pocit, že jsem přítodu převezla už jednou) :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
27.6.19 09:48
@Ba-stet píše:
S těmi embryi máš sice pravdu, ale je to spíše výjimečné, resp. záleží na tom, v čem je problém. U nás to je špatný spermiogram, takže pravděpodobnost, že se oplodní a udrží nějaké neřešitelné množství embryí byla velmi malá. Nakonec se ukázalo, že je evidentně nějaký problém i u mně a z ukázkové stimulace vzniklo jediné embryo. Je opravdu jiné, když to hodnotí člověk, který už dítě má. Pokud vše dobře dopadne, taky bych asi do další terapie nešla (mně zase brání pocit, že jsem přítodu převezla už jednou) :nevim:

kdybychom zadne dite nemeli, asi by se to na manzel mozna taky koukal jinak. Takto ma holt nazor, ze pokud priroda neda, tak jedno staci a to i pres to, ze puvodne chtel 3-4 deti. Sam je z vycecetne rodiny. Pro mne je strop 2, takze ma smolika. :mrgreen: Kdysi jsem chtela 3, ale po tom, co se mi narodila dcera, jsem prehodnotila pocet. Clovek si nedokaze predstavit, jak moc narocne to je, nez se mu to dite narodi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9491
27.6.19 10:00
@s.y.p.t.a píše:
Ano, já o těch nativních IVF opravdu vím. Ale mám takovou zkušenost, kterou jsem zde už popisovala, že právě u toho nativního IVF došlo u paní k rozdělení embrya (lékaři tvrdí, že se to opravdu docela často stává). U ženy, která je zdravá, by dvojčata nebyl problém. Jenže právě IVF (i ta nativní) často podstupují ženy, které mají určité problémy a nejsou schopné donosit dvě děti. Velmi často se tato metoda uplatňuje u žen, které špatně reagovaly na hormonální stimulaci při klasické IVF. Jenže jejich zdravotní problémy mávnutím kouzelného proutku ani použitím nativní IVF nezmizí. U této paní byla tedy navrhnuta fetoredukce, to znamená odstranění jednoho živého plodu, aby se mohl zachránit aspoň ten druhý. Je to opravdu výkon velmi emočně náročný. Žena chtěla děti obě, jenže tlaky lékařů v tom, že nezvládne takto donosit ani jedno, ale potratí obě a ještě sama sebe ohrozí, ji přinutily s redukcí souhlasit. Pak se úplně psychicky rozsypala. Jistě - byla vděčná za to jedno, ale pořád viděla to druhé, které dle jejích slov „nechala zabít“. Takže - jak vidíme, i zde jsou bohužel velké etické problémy, které dopředu nemůžeme odhadnou a které mohou způsobit mnoho bolesti a utrpení.

Trošku hraješ na city a píšeš blbosti, že? Pokud se jedno embryo rozdělí a vzniknou dvojčata-jsou jednovaječná. A u těch se redukce udělat nedá. Fetoredukce se dělá u dvojvaječných, kdy jsou každé zvlášť ve svém obalu a se svojí placentou. U jednovajek se dělá pouze v pokročilejší fázi těhotenství v případě transfúzního syndromu, kdy se přeruší spojka, aby přežilo aspoň jedno. To už je ale něco jinýho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18177
27.6.19 10:02
@warita píše:
kdybychom zadne dite nemeli, asi by se to na manzel mozna taky koukal jinak. Takto ma holt nazor, ze pokud priroda neda, tak jedno staci a to i pres to, ze puvodne chtel 3-4 deti. Sam je z vycecetne rodiny. Pro mne je strop 2, takze ma smolika. :mrgreen: Kdysi jsem chtela 3, ale po tom, co se mi narodila dcera, jsem prehodnotila pocet. Clovek si nedokaze predstavit, jak moc narocne to je, nez se mu to dite narodi.

Takže u vás to nakonec Bůh srovnal poměrně spravedlivě :mrgreen: Mně právě vždycky trochu vytačí, když ivf (nebo třeba starší matky) odsuzuje někdo, kdo v té situaci není. Teď tedy nemyslím konkrétně Tebe. Protože vědomí, že jiná šance na dítě není (u mě fakt není problém s psychikou), s názory docela zatočí. A to říkám jako žena, která nemá nějaké přebujelé mateřské pudy. Stejně mě to trápí a ta tíseň je obrovská. Můj muž je podle mého dobrý katolík (není tedy tak ortodoxní jako s. y.p. t.a). S ivf jsme se vyrovnávali dlouho oba, to fakt není věc, kterou by člověk chtěl podstoupit z plezíru, ale jeho touha po dítěti je tak velká, že by do něj zřejmě šel i proti názoru faráře. Jsem vážně vděčná, že nemusel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9491
27.6.19 10:04

Jinak já znám jednu katolickou rodinu, kde IVF podstoupili, po asi 12 letech snažení, kdy neustále doufali, že to půjde přirozeně, napřed to odsuzovali, pak se tomu dlouho bránili, pak uvažovali i o rozchodu, že třeba každý s někým jiným by děti měl. Nakonec šli, hned napoprvé se povedlo, jsou šťastný a jediný, co je mrzí je, že ztratili tolik let a nešli do toho dřív.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1974
27.6.19 10:44

@renap Jsem ráda, že na ten nesmysl s redukcí někdo upozornil. Protože mě svrběly prsty od chvíle, kdy jsem si ten její příspěvek přečetla. Ale fakt dnes nemám náladu se hádat na anonymních diskuzích. Takže díky! ;)

Další věc je ten doják s cystickou fibrózou - možná to bylo dřív, netuším, ale dnes se hned po překročení prahu CAR dělají genetické testy plus ženě test na cystickou fibrózu, aby se zjistilo, zda náhodou není nositelkou. Pokud ano, dělá se v druhé fázi test partnerovi. Takže nehrozí, že by se dítě ze zkumavky s touto nemocí dnes narodilo. Kromě toho by mě zajímalo, co si mají vyčítat, resp. kde hledat vinu či viníka rodiče, kterým umírá dítě počaté přirozeně doma pod peřinou třeba na rakovinu.

Na možnost volit IVF v nativu, pokud mají partneři problém s likvidací nadbytečných embrií, už tu upozornila spousta uživatelek. Takže jen dodám, že tato možnost je pro většinu párů daleko vhodnější, akorát má nižší úspěšnost, proto ji centra nedoporučují (kazí jim to statistiky). Ale dá se - my tuto možnost žádali a bylo by nám vyhověno (a vysvětleno - viz výše). Naštěstí ve finále nebyla potřeba.

Jinak k tématu - obecně proti IVF nic nemám, ale nejsem křesťan. Respektuji taky názor věřících, kteří raději zůstanou bezdětní či adoptují, než aby využili metod asistované reprodukce. Ale rozhodně nebudu respektovat podsouvání názorů typu „kdybych, tak bych“.

Zakladatelko, tobě fandím, ať se rozhodnete jakkoliv. Hlavně buď spokojená a se svým životem smířená. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
774
27.6.19 12:19

@renap Bohužel se mýlíš, šlo opravdu o redukci jednovaječných dvojčat bez amniální přepážky. Dostatečně neprospívaly, bylo tam riziko, že nedonosí obě. Paní měla k tomu ještě zdravotní komplikace. Možná by obě opravdu nedonosila, zemřely by prenatálně, nebo by je třeba donosila, kdo ví. Nebo by se musely narodit velmi předčasně. Prostě to dopadlo jak to dopadlo. Nic jsem té paní nevyčítala, trpěla postabortivním syndromem. Sama nevím, jak bych se rozhodla. Ale už jenom postavit člověka před něco takového je Sophiina volba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí