Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@neila Při resuscitaci se životy zachraňují, při IVF likvidují.
@s.y.p.t.a píše:
aha, vyzobnuto jen to, co se hodí
není náhodu boží vůle, že měl ten člověk zemřít? A ti hříšní lékaři mu přispěchali na pomoc! Na hranici s nimi! Stejně tak jako s těmi, kteří asistují při úspěšném IVF
Přesně jak jsem předpokládala… vymytý mozek ![]()
@neila Jako zdravotník jsem slíbila, že budu chránit život od početí po přirozenou smrt. Pokud by někdo potřeboval resuscitaci, neváhala bych ani chvíli a dělala, co můžu. To je pěkné, že bys mě s těmi lékaři zachraňujícími život poslala na hranici.
Pokud by měl člověk zemřít, tak by zemřel. Nemohu si hrát na Pána Boha. Při IVF nemohu chtít, aby vznikl jeden život za cenu, že jich 50 zlikviduji. Někdy si člověk vydupává to, čeho potom může i litovat. Znám případ paní, která podstoupila spoustu umělých oplodnění. Když se to pak povedlo, až v průběhu života dítěte se zjistilo, že má děťátko cystickou fibrózu - prakticky smrtelnou nemoc, u které se dají jen zmírnit příznaky a obtíže. Slyšela jsem ji povzdychnout, když své dítě doprovázela při umírání, že kdyby to bývala tušila, nikdy by si to IVF nevydupávala.
Jeden zajímavý odkaz: https://buh-sex-manzelstvi.signaly.cz/
@neila Při zakládání této diskuze jsem hned v úvodu zmínila, že mě zajímá názor všech, ale především katolíků - věřících. Myslím si, že bychom měli respektovat každého rozhodnutí věřit si čemu chce a zbytečně se tady netahat o slovíčka. Já jako věřící plně rozumím všem zmíněným radám, doporučením a jsem za ně vděčná.
Chápu, že to pro někoho může být zajímavý a neobvyklý pohled na věc, ale na druhou stranu mně napříkla příjde zajímavé to, že se moc nectí manželství. Před svatbou má většinou každý několik partnerů, pak se s jedním vezmou a po pár letech si vlastně uvědomí, že už je to tolik nebaví a jdou zase za svým štěstím. A třeba budou mít svatbu znovu. Třeba budou štastnější, ale nazývat kvůli tomuto někoho vymytým mozkem…Ne. Respektuji to a mám jiné zásady. Neříkám, že je to případ všech, ale přece se nebudu hádat ![]()
Zakladatelko, tak já ti k tomu jako katolička napíšu asi toto Není podle mě problém pro věřícího podstoupit umělé oplodnění, pokud jde o tvé vajíčko a manželovo sperma, nevidím problém v tom, že vám lékaři pomůžou a k oplodnění dojde mimo tělo pomocí lékařské vědy.
Hlavní etický problém je, že se většinou oplodní více vajíček, vloží se jen některé a ty ostatní se buď vyhodí (zlikvidují) nebo se zamrazí a pokud se nepoužijí, tak se zlikvidují později.
Pokud si věřící, tak musíš věřit, že každý počatý život je Boží dar a likvidace oplodněného vajíčka je vpodstatě vražda tvého dítěte.
Takže bych viděla cestu v tom, trvat na oplodnění pouze jednoho nebo dvou vajíček - podle vašeho rozhodnutí a odmítnout likvidaci oplodněného vajíčka za každou cenu, i kdyby ti tvrdili, že tam je problém, že třeba miminko nebude zdravé, protože atd.
Tam jde podle mě o to, že se likvidují počaté děti, ne o to, že si někdo se zkumavkou hraje na Boha.
Tak uvaž a uvidíš.
Jinak já mám známé nevěřící, ale sami nechtěli jít proti přírodě a rozhodli se, že umělé oplodnění ne, na dítě čekali 4 roky a nakonec mají 2 zdravé děti.
@s.y.p.t.a píše:
To je přesně důvod, proč s bigotními katolíky je těžké vyjít. Při IVF se životy likvidují? IVF slouží ke vzniku nového života. Už vám tady X lidí vysvětlilo, že existují tzv. nativní cykly IVF, dále pak že existují možnosti vzniku omezeného počtu embryí s tím, že se dá šance všem a vy tyto argumenty absolutně ignorujete a furt jedete jak gramofon. Kdybyste mluvila pravdu, napsala byste: existují metody IVF, při kterých někteří lidé nechávají zklikvidovat některá z embryí-zabíjí je. Při jiných ne. Ale vy jste napsala lež. Nezlobte se na mě, určitou víru v sobě mám, ale lidi, jako jste vy, mě spíše odrazují od navazování bližších kontaktů s katolickou komunitou. Ani pokřtěná nejsem a musím říct, že mezi katolíky jsem potkala poměrně dost bezcitných až zlých lidí. Zkuste si najít, co je ten nativní IVF, informací je na internetu dost-lepší než bagatelizovat a tvrdit, že při IVF se zabíjí. Ke všemu tady na emiminu jsem v kontaktu se spoustou žen, které jsou rády, že došlo ke vzniku třeba 3 embryí a všechny chtějí přivést na svět. Nakonec jsou z nich úžasné maminky a mají skvělé a šťastné děti, které tedy radši neměly přijít na svět, protože nevznikly při intimitě pohlavního styku ![]()
Taky bych prosila zdržet se urážek
Je to po dlouhé době skutečně zajímavá a přitom slušná diskuze.
Nechci vnášet nějaké spory, ale pro mne prostě oplodněné vajíčko je oplodněné vajíčko a nikoliv dítě. V tomto by pro mne rozhodování bylo snazší.
Po přečtení diskuse jsem došla k závěru, že fanaticky věřící by NEMĚLI JÍST SLEPIČÍ VEJCE.
Kde je jistota, že na slepici nevlezl kohout a vajíčko není oplodnené?
Co jste to za pokrytce věřící, když klidně zabijete oplodněná vejce?
![]()
@LaPaloma píše:
Po přečtení diskuse jsem došla k závěru, že fanaticky věřící by NEMĚLI JÍST SLEPIČÍ VEJCE.
Kde je jistota, že na slepici nevlezl kohout a vajíčko není oplodnené?
Co jste to za pokrytce věřící, když klidně zabijete oplodněná vejce?![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
To by platilo ale jen za předpokladu, že by se jednalo o věřícího vegetariana. ![]()
@modravlocka píše:
To by platilo ale jen za předpokladu, že by se jednalo o věřícího vegegatariana.
Ale já to myslím vážně. V oplodněném slepičím vejci je mnohem víc života než v miniaturním shluku buněk, který na vzduchu přežije chviličku.
Katolíci by měli být povinně vegani a ne žrát maso že zabítých zvířat nebo jejich nenarozené životy viz slepičí nebo křepelčí vejce, kaviár.
Tolik zmařenych životů.
![]()
@Anonymní píše:
To je přesně důvod, proč s bigotními katolíky je těžké vyjít. Při IVF se životy likvidují? IVF slouží ke vzniku nového života. Už vám tady X lidí vysvětlilo, že existují tzv. nativní cykly IVF, dále pak že existují možnosti vzniku omezeného počtu embryí s tím, že se dá šance všem a vy tyto argumenty absolutně ignorujete a furt jedete jak gramofon. Kdybyste mluvila pravdu, napsala byste: existují metody IVF, při kterých někteří lidé nechávají zklikvidovat některá z embryí-zabíjí je. Při jiných ne. Ale vy jste napsala lež. Nezlobte se na mě, určitou víru v sobě mám, ale lidi, jako jste vy, mě spíše odrazují od navazování bližších kontaktů s katolickou komunitou. Ani pokřtěná nejsem a musím říct, že mezi katolíky jsem potkala poměrně dost bezcitných až zlých lidí. Zkuste si najít, co je ten nativní IVF, informací je na internetu dost-lepší než bagatelizovat a tvrdit, že při IVF se zabíjí. Ke všemu tady na emiminu jsem v kontaktu se spoustou žen, které jsou rády, že došlo ke vzniku třeba 3 embryí a všechny chtějí přivést na svět. Nakonec jsou z nich úžasné maminky a mají skvělé a šťastné děti, které tedy radši neměly přijít na svět, protože nevznikly při intimitě pohlavního styku
Souhlasim s Vami v tom, ze neznam nikoho, komu by vzniklo tolik nadbytecnych skladovanych embryi, ze by skutecne doslo na jejich likvidaci. Vetsinou jsou ty pary rady za 1-2 “hezka” embrya popripade jich sice maji zamrazenych vic, ale ne kazdy transfer se podari, a i kdyz se podari, neni to zarukou prosperujiciho tehotenstvi ![]()
@Helca83 Znám pár, kde 4 embrya byla zlikvidována.
Měli jich 7, poprvé zavedli jedno, podruhé 2 (z toho se ujalo jen 1). Mají dvě děti a ostatní embrya nedostala šanci na život. ![]()
Prosím anonym, je to o známých.
Já to odlehčím. Kdysi jsem nad tím často přemýšlela. Mě prostě k hodně věřícím lidem nepasuje sex a už vůbec ne třeba orální sex
nevím proč. Připadají mi tak čistí, že tohle přece nemůžou praktikovat ne? a kolikrát jsem si říkala, jestli faráři mají chuť se třeba uspokojovat rukou a jestli to dělají? co myslíte?
![]()
@GabinkaCh píše:
Já to odlehčím. Kdysi jsem nad tím často přemýšlela. Mě prostě k hodně věřícím lidem nepasuje sex a už vůbec ne třeba orální sexnevím proč. Připadají mi tak čistí, že tohle přece nemůžou praktikovat ne? a kolikrát jsem si říkala, jestli faráři mají chuť se třeba uspokojovat rukou a jestli to dělají? co myslíte?
![]()
Byl tu někdo, kdo odsuzoval i samohon do zkumavky kvůli IVF jako smilstvo.
Mně tohle myšlení přijde těžce za hranou a někde ve středověku, podobně jako myšlení fanatických muslimů. Skoro by nebylo na škodu, kdyby tihle fanatici se množili poněkud méně, protože současný svět pro ně není. Nezvládají pokrok. Doba je dál a oni to prostě nevstřebali.