Katolík a ivf

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
26.6.19 20:58
@LaPaloma píše:
Byl tu někdo, kdo odsuzoval i samohon do zkumavky kvůli IVF jako smilstvo.
Mně tohle myšlení přijde těžce za hranou a někde ve středověku, podobně jako myšlení fanatických muslimů. Skoro by nebylo na škodu, kdyby tihle fanatici se množili poněkud méně, protože současný svět pro ně není. Nezvládají pokrok. Doba je dál a oni to prostě nevstřebali.

Já bych to jako smilstvo taky neviděla: je to za účelem zplození dítěte, je to z lásky a myslím si, že chlap z toho asi žádné zvrhlé potěšení nemá. Taková spíš ejakulace bez orgasmu.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.6.19 21:00

@GabinkaCh Neřekla bych, že je potřeba to nějak odlehčovat a už vůbec ne takhle. Pro toho, kdo to řeší, to je vážné téma a zaslouží si, aby to i ostatní brali vážně.

@LaPaloma píše:
Ale já to myslím vážně. V oplodněném slepičím vejci je mnohem víc života než v miniaturním shluku buněk, který na vzduchu přežije chviličku.Katolíci by měli být povinně vegani a ne žrát maso že zabítých zvířat nebo jejich nenarozené životy viz slepičí nebo křepelčí vejce, kaviár. :pocitac: Tolik zmařenych životů. :pocitac: :pocitac: :mrgreen: :jazyk:
Tohle snad také není nutné.
@inkakřivák píše:
Taky bych prosila zdržet se urážek
Je to po dlouhé době skutečně zajímavá a přitom slušná diskuze.
Nechci vnášet nějaké spory, ale pro mne prostě oplodněné vajíčko je oplodněné vajíčko a nikoliv dítě. V tomto by pro mne rozhodování bylo snazší.

A byly by si ochotná embrya darovat? To mi také přijde také jako zajímavé téma - hodně párů nemá problém nechat embrya zničit (či nad tím spíše do detailu neuvažují), ale na darování by nepřistoupily.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.6.19 21:00

@LaPaloma Mě zase uklidňuje, že děti vchovává někdo jako vy a naučí je trochu toleranci. Předá jim ty správné hodnoty. Třeba, že není potřeba se posmívat někomu odlišnému nebo je v pořádku si poslechnout cizí názor a jít dál jako dospělí lidé. :palec: Zvládnete až v dnešní době buou vychovávat dítě dva gayové? Nebo to už je zase moc novověk?

A k tomu sexu. Jo, máme orální sex. A i jiný. Taky je s náma docela sranda. Taky chodíme do barů, pijeme alkohol. Čekat na sex po svatbě…asi si umíte představit ten fičák potom. To je překvapení, co?

• Citovat
  • Upravit
693
26.6.19 21:04
@Anonymní píše:
Ahoj, nejsem si jistá, jestli zde najdu nějakoho s podobným názorem, ale už nevím kudy kam…Přes dva roky se snažíme o dítě a pořád nic. Zajímal by mě Váš postoj (věřících) k ivf. Katolíci jsou vůči tomuto tématu velmi vyhrazení, ale já sama stále nedokáži najít tu rovnováhu. Je správne „jen tak sedět“ a čekat na dítě? Nebo by se měl člověk snažit udělat maximum?

Můžeš to celé brát jako životní zkoušku, jestli jsi tomu schopná tolik obětovat. Nebrala bych to jako, že vám není souzeno. Dnes je jiná doba, antibiotika taky bereme, očkujeme se, podstupujeme všemožnou léčbu různých chorob…prostě důležité je se nevzdat a věřit, že to vyjde. Držím palce, vymodlené miminko se neříká jen tak ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1774
26.6.19 21:09
@iPodPrd píše:
Mám katoliky v rodině (ano, my jsme oficiálně taky, ale nijak nepraktikujeme). Snažili se hodně dlouho a k lékařům se vydali kvůli diagnóze. Léčba nezabrala, ale k umělému oplodnění nedošlo. Raději adoptovali. Ale táhlo se to dlouhé roky…ale dostali půlroční miminka. Dnes jsem ty své vlastnice viděla a jsou to krásné a slušně vychované slečny. Můj muž je proti zasahování do přirozeného výběru, dokonce i po mém třetím potratu prostě zásahy zvenčí odmítal. A díky bohu za to. Jinak bychom neměli naši malou. A já mu musím dát za pravdu. Asi budu proti zdejšímu přesvědčení, ale když to nejde, tak to očividně z nějakého důvodu nemá jít. I když se to špatně píše a asi o to hůř čte..

Svatá pravda.
Nic není náhoda, vše je přesně tak, jak má být. Rozmnoží se jen kvalitní a silní jedinci, moudrá příroda už to tak zařídila. :andel:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1695
26.6.19 21:18

@TrueIsFalse Kvalitní a silní jedinci, jo? Ale no tak, co postižení? Příroda taky chybuje..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.6.19 21:20
@bigl píše:
Pokud si věřící, tak musíš věřit, že každý počatý život je Boží dar a likvidace oplodněného vajíčka je vpodstatě vražda tvého dítěte.

A oplodněná vajíčka, která se bez uhnízdění odplaví z těla?
Jak svého času říkal jeden americký komik, „každá žena, která měla víc než jednu periodu, by musela být sériový vrah!“
Není to můj názor, jen od doby, co jsem slyšela tuhle hlášku, mi prostě utkvěla v paměti… Dokáže mi na to, prosím, někdo zasvěceně odpovědět? :think:
Opravdu otázka, ne rýpanec… za vysvětlení budu vděčná. :mavam:

• Citovat
  • Upravit
12504
26.6.19 21:24
@Anonymní píše:
Jak svého času říkal jeden americký komik, „každá žena, která měla víc než jednu periodu, by musela být sériový vrah!“
Není to můj názor, jen od doby, co jsem slyšela tuhle hlášku, mi prostě utkvěla v paměti… Dokáže mi na to, prosím, někdo zasvěceně odpovědět? :think:
Opravdu otázka, ne rýpanec… za vysvětlení budu vděčná. :mavam:

Ale to jsou prirozene funkce lidského těla. Jde o ten manipulativni zakrok. Pokud dojde k potratu prirozenou cestou, samo tělo řekne ne, pak je to v poradku. A ta věta, vzdyt to řekl komik, proste sranda :lol:. Neoplodnene vajíčko preci nikdy nemuze být člověk. Je to jen biologicka funkce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1695
26.6.19 21:32

Jinak souhlasím s názorem, že často i katolíci změní názor, když se jim nedaří. Ono s dítětem za zády se lehce ohání přikázáním…
Znám dva věřící páry, které IVF podstoupili, když se jim dlouhodobě nedařilo, jedni ho mnohokrát opakovali a ani to k dítěti nevedlo. Naopak dva páry, které znám a raději zvolili bezdětnost, jsou nevěřící.
A k té myšlence oplodňování malého počtu vajíček - stimulace má svá zdravotní rizika, takže sice se možná takhle matka na x-tý pokus dočká, ale aby tu pak zas nezanechala sirotky.. Takže asi jediná „správná“ cesta je pro katolíky ten nativ, který má ale minimální úspěšnost při nákladech okolo 15 tisíc za jeden cyklus..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
774
26.6.19 21:35
@Anonymní píše:
To je přesně důvod, proč s bigotními katolíky je těžké vyjít. Při IVF se životy likvidují? IVF slouží ke vzniku nového života. Už vám tady X lidí vysvětlilo, že existují tzv. nativní cykly IVF, dále pak že existují možnosti vzniku omezeného počtu embryí s tím, že se dá šance všem a vy tyto argumenty absolutně ignorujete a furt jedete jak gramofon. Kdybyste mluvila pravdu, napsala byste: existují metody IVF, při kterých někteří lidé nechávají zklikvidovat některá z embryí-zabíjí je. Při jiných ne. Ale vy jste napsala lež. Nezlobte se na mě, určitou víru v sobě mám, ale lidi, jako jste vy, mě spíše odrazují od navazování bližších kontaktů s katolickou komunitou. Ani pokřtěná nejsem a musím říct, že mezi katolíky jsem potkala poměrně dost bezcitných až zlých lidí. Zkuste si najít, co je ten nativní IVF, informací je na internetu dost-lepší než bagatelizovat a tvrdit, že při IVF se zabíjí. Ke všemu tady na emiminu jsem v kontaktu se spoustou žen, které jsou rády, že došlo ke vzniku třeba 3 embryí a všechny chtějí přivést na svět. Nakonec jsou z nich úžasné maminky a mají skvělé a šťastné děti, které tedy radši neměly přijít na svět, protože nevznikly při intimitě pohlavního styku :(

Ano, já o těch nativních IVF opravdu vím. Ale mám takovou zkušenost, kterou jsem zde už popisovala, že právě u toho nativního IVF došlo u paní k rozdělení embrya (lékaři tvrdí, že se to opravdu docela často stává). U ženy, která je zdravá, by dvojčata nebyl problém. Jenže právě IVF (i ta nativní) často podstupují ženy, které mají určité problémy a nejsou schopné donosit dvě děti. Velmi často se tato metoda uplatňuje u žen, které špatně reagovaly na hormonální stimulaci při klasické IVF. Jenže jejich zdravotní problémy mávnutím kouzelného proutku ani použitím nativní IVF nezmizí. U této paní byla tedy navrhnuta fetoredukce, to znamená odstranění jednoho živého plodu, aby se mohl zachránit aspoň ten druhý. Je to opravdu výkon velmi emočně náročný. Žena chtěla děti obě, jenže tlaky lékařů v tom, že nezvládne takto donosit ani jedno, ale potratí obě a ještě sama sebe ohrozí, ji přinutily s redukcí souhlasit. Pak se úplně psychicky rozsypala. Jistě - byla vděčná za to jedno, ale pořád viděla to druhé, které dle jejích slov „nechala zabít“. Takže - jak vidíme, i zde jsou bohužel velké etické problémy, které dopředu nemůžeme odhadnou a které mohou způsobit mnoho bolesti a utrpení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18181
26.6.19 21:39
@Anonymní píše:
Opravdu otázka, ne rýpanec… za vysvětlení budu vděčná. :mavam:

Je velký rozdíl mezi tím, když ti dítě zemře a když ho zabiješ. Stejně tak je rozdíl, když oplodněné vajíčko odejde samo, nebo mu pomůžeš. Pokud chceš, tak chápej, pokud opravdu nechceš rýpat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
26.6.19 21:42

Jsem katolička, ale docela liberální :think: Pokud jste vyčerpali všechny možnosti, jak počít přirozeně, rozhodně bych vás za IVF nesoudila :kytka: Vážím si toho, že jsem s početím nikdy problémy neměla, a soucitím s těmi, kdo tohle štěstí neměli! At se zadaří :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18181
26.6.19 21:43
@LaPaloma píše:
Po přečtení diskuse jsem došla k závěru, že fanaticky věřící by NEMĚLI JÍST SLEPIČÍ VEJCE.
Kde je jistota, že na slepici nevlezl kohout a vajíčko není oplodnené?
Co jste to za pokrytce věřící, když klidně zabijete oplodněná vejce? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :zed: :zed: :zed:

Normálně bych na takový hloupý příspěvek nereagovala, ale teda pro jednodušší lidi tvého typu - kuřata na rozdíl od miminek katolíci ( a nejen ti) opravdu jedí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.6.19 21:48

@s.y.p.t.a
Opět je to ale jen malá část pacientek prodělávajících léčbu IVF. Ty, které mají nativní cyklus a jednočetné či vícečetné těhotenství bez redukce, nedělají absolutně nic nemorálního. Má zkušenost je obrácená - neznám jedinou, která by přistoupila k redukci, po úspěšném nativu. K nativu přistupují často ženy s nízkou ovariální zásobou, špatně reagující na stimulaci, samoplátkyně, co už mají několik neúspěšných IVF. Ženy s problematickou dělohou, či po císaři - tedy schopné otěhotnět, spíše podstupují klasické IVF s tím, že vždy se vkládá pouze jedno embryo. Ženy se sníženou schopností donosit dítě trpí nejčastěji časnými potraty s imunologickou či genetickou příčinnou. Schválně zkusím najít odborné články, jestli je zvýšený výskyt vícečetného těhotenství po nativním IVF a jestli je rozdíl četností mezi nativem a přirozeným otěhotněním. Na základě jednoho příkladu, který tu uvádítě bych si to absolutně netroufala tvrdit.

• Citovat
  • Upravit
1695
26.6.19 21:49

@s.y.p.t.a Statisticky se opravdu embryo po IVF nerozdělí výrazně častěji než v přirozeném cyklu. Větší počet dvojčat po IVF je důsledkem vkládání více embryí. Stejně tak si nemyslím, že IVF „často“ podstupují ženy, které mají problém donosit dítě kvůli nějaké morfologii dělohy, která by vyžadovala fetoredukci, to zrovna důvod pro IVF moc není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 166 recenzí

Digital

• (4.2) + 99 recenzí